09.06.15, 20:26
Zgodnie z sugestią abepe zakładam nowy wątek wakacyjno wyjazdowy :)
Ja akurat szukam wszelkich przydatnych informacji o Wenecji i okolicach, ale myślę, że inne rejony Włoch też znajdą tu swoje miejsce.
Obserwuj wątek
    • muchomorek23 Re: Włochy 09.06.15, 20:52
      Byliśmy dość krótko w:
      - Padwie - kaplica Scovegich, przepiękne freski Giotto, warto zobaczyć:
      www.cappelladegliscrovegni.it/index.php/en/
      - Weronie - w kolosum - bardzo się dzieciakom podobało, w miejscowym muzeum była też wystawa impresjonistów ale to był ostatni jej dzień i ogromna kolejka, warto pewnie tam zajrzeć co ciekawego mają ( muzeum przy placu gdzie jest koloseum)
      - Wenecji - spacer od dworca do Placu Św. Marka, powrót tramwajem wodnym. Mieliśmy mało czasu więc zwiedziliśmy tylko Bazylikę Św Marka
      Byliśmy zimą więc tłumów nie było.

Inny wyjazd to był Rzym i tu mogłabym pisać i pisać ale nie wiem które dziecko by to zniosło ( byliśmy bez dzieci).
      W lipcu jedziemy na Sycylię to po powrocie mogę coś napisać.
      • muchomorek23 Re: Włochy 09.06.15, 20:55
        miało być kaplica Scrovegnich
    • sylwina76 Re: Włochy 09.06.15, 21:04
      Jeśli chodzi o książki/przewodniki to Dla dzieci świetna jest Mamma Mia Włochy dla dociekliwych Moniki Utnik - Strugały z Dwóch Sióstr. O Wenecji całkiem sporo, bo aż 5 rozdziałów. Oczywiście kanały i gondole, karnawał (maskarada), malarzach weneckich , np o Carpaccio, Casanovie, który urodził się w Wenecji. W ogóle jest www.empik.com/to-miasto-nazywa-sie-rzym-piotrowska-eliza,prod1960221,ksiazka-p to rewelacyjna książka, pisałam już o niej w jakimś wątku - www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-mamma_mia.html
      Kolejna pozycja to Włochy. Przewodnik dla dzieci Łukasza Dębskiego i Anny Kaszuby- Dębskiej. Nie mam jej na stanie, pożyczaliśmy z biblioteki, ale z tego co pamiętam,. o Wenecji trochę tam było (tylko graficznie nie porywa, niestety).
      Dla dorosłych - dla mnie najlepszy jest Przewodnik Włochy z National Geographic. Mamy sporo przewodników, ale ten jak dla mnie najlepszy.

Jeśli chodzi o inne rejony to mamy i bardzo lubimy To miasto nazywa się Rzym Elizy Piotrowskiej,(choć niewielka, to jednak świetna) no i oczywiście Oto jest Rzym Saska: www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-oto_jest_rzym.html. Jest jeszcze Rzym dla małych podróżników Marty Spingardi: www.empik.com/rzym-dla-malych-podroznikow-spingardi-marta,p1050192697,ksiazka-p, my mamy z tej serii Kraków (bardzo podstawowe informacje, wg mnie dla młodszych)..

W Wenecji akurat byliśmy sami, bez dzieci więc zbytnio nie pomogę, Na pewno przejażdżka vaporetto po kanałach, Plac świętego Marka, Reszta - zależy od wieku i wytrzymałości dzieci :)
      • sylwina76 Re: Włochy 09.06.15, 21:12
        Trochę linki mi się źle wkleiły, Piotrowskiej miał być niżej.

Włochy uwielbiam (mąż ma nawet korzenie włoskie), czeto tam bywamy. Wenecja chyba najpiękniejsza wczesną wiosną, w lecie - niekoniecznie.
        A teraz w Lidlu tydzień włoski - polecam!!!
    • blankaz Re: Włochy 19.07.15, 12:45
      Objechaliśmy szczęśliwie :)
      Niestety trafiliśmy na upały niemożebne i z tego powodu okroiliśmy dość mocno plany zwiedzaniowe. Jadąc do Cavallino, zajechaliśmy do miasteczka Palmanova, zbudowanego na planie ośmiokąta, a potem wybraliśmy się tylko do Wenecji.
      Planując wypad do Wenecji korzystałam z tej relacji - polecam - mnóstwo pożytecznych informacji!
      Ponieważ wybraliśmy się do Wenecji w dzień po burzach, kiedy dość mocno wiało, zdecydowaliśmy się na podróż samochodem, bo baliśmy się huśtania w vaporetto z Punta Sabbioni. Parking kosztował nas 26 euro (cena za całą dobę). Udało nam się popłynąć kanałami Giudecca i Canale Grande, zwiedzić wyspę San Giorgio (z wjechaniem na wieżę), plac i katedrę św. Marka oraz pałac Dożów.
      Niedużo, ale z racji wysokich temperatur i tak nieźle :)
      • sylwina76 Re: Włochy 24.05.16, 20:16
        Dopisuję
        Podróżownik Włochy, Kobus Anna, Kobus Krzysztof: ksiegarnia-edukacyjna.pl/product-pol-7789-PODROZOWNIK-WLOCHY.html
        Bardzo przyjemna pozycja dla 6 - 9 latków, świetna by zająć dziecko w podróży, a potem będzie świetną pamiątką.
        W lipcu wybieramy się na 3 tygodnie do północnych Włoch, zbieram literaturę :)
        • abepe Re: Włochy 24.05.16, 23:06
          sylwina76 napisała:

> W lipcu wybieramy się na 3 tygodnie do północnych Włoch, zbieram literaturę :)

"Król złodziei" dla córki, "Romeo i Julia" dla syna!
          • sylwina76 Re: Włochy 24.05.16, 23:39
            abepe napisała:

> "Król złodziei" dla córki, "Romeo i Julia" dla syna!
            Ubolewam, ale córka nie cierpi książek Funke. Romeo i Julia? W Weronie będziemy, ale był wyraźnie zdegustowany, jak mu powiedziałam, że należy dotknąć pewnej części ciała posągu Julii, by mieć powodzenie w miłości. W klimatach włoskich jest, bo aktualnie czyta Terzaniego (ale Dobranoc, panie Lenin). Na pewno przeczyta w gimnazjum (lektura). Chce pójść do klasy humanistycznej (!) Ja dziś jestem szczęśliwa - 100% z polskiego z testu szóstoklasisty. A polskiego bał się najbardziej!!!
            • abepe Re: Włochy 25.05.16, 00:10
              sylwina76 napisała:

> Ubolewam, ale córka nie cierpi książek Funke.

A to pech!

Romeo i Julia? W Weronie będziemy
              > , ale był wyraźnie zdegustowany, jak mu powiedziałam, że należy dotknąć pewnej
              > części ciała posągu Julii, by mieć powodzenie w miłości. W klimatach włoskich j
              > est, bo aktualnie czyta Terzaniego (ale Dobranoc, panie Lenin). Na pewno przecz
              > yta w gimnazjum (lektura). Chce pójść do klasy humanistycznej (!) Ja dziś jeste
              > m szczęśliwa - 100% z polskiego z testu szóstoklasisty. A polskiego bał się naj
              > bardziej!!!

Mój ostatnio pytał o Szekspira, wiec może łyknie. U nas też 100% z polskiego. ;-)
              (Ostatnio w czytaniu "Władca pierścieni" po raz trzeci i stare numery "Tylko Rock" ;-) )
              • sylwina76 Re: Włochy 25.05.16, 16:28
                > Mój ostatnio pytał o Szekspira, wiec może łyknie. U nas też 100% z polskiego. ;
                >
                Gratuluję :)
                > (Ostatnio w czytaniu "Władca pierścieni" po raz trzeci i stare numery "Tylko Ro
                > ck" ;-) )
                U nas też cały czas Tolkien, tylko aktualnie Hobbit Tylko Rock ? :) mój nie wiedziałby co to jest
                • abepe Re: Włochy 26.05.16, 00:10
                  sylwina76 napisała:

Tylko Rock ? :) mój nie wie
                  > działby co to jest

Oj, przepraszam "Teraz rock" ("Tylko rock" był "za moich czasów" )
                  Moi synowie mocni są w kwestii muzyki, różnych gatunków, od barokowej, przez jazz do death metalu. Na Jarmarku Dominikańskim obskoczyli rok temu kilka stoisk z płytami ucinając sobie pogawędki ze sprzedawcami. Najlepsze jest to, że spora grupa ich rockowych idoli jest w wieku ich dziadków (patrz "Slayer"), niedługo chyba zaczną jeździć na koncerty dinozaurów rocka w Dolinie Charlotty! ;-).

Zastanawiam się, czy się u nas w domu słucha jakiejś włoskiej muzyki, poza dawną?
                  www.youtube.com/watch?v=u0HksZpmuiY
    • minnetaki Re: Włochy 21.08.16, 15:19
      Wyciągam wątek, bo wybieramy się jesienią do Włoch - Wenecja, Werona, jezioro Garda, może Bolonia i Florencja. Mam dwóch synów, 7 i 9 lat, wyrobionych czytelników, uwielbiających głównie audiobooki.
      Wyczytałam, że warto obejrzeć: "Mamma mia. Przewodnik dla dociekliwych", przewodnik dla dzieci Dębskiego i podróżownik.
      Szukam jeszcze książek, które by się działy w miejscach, które odwiedzimy - wyczytałam tylko "Króla złodziei" Funke, jest coś jeszcze? Nie wybieramy się do Rzymu, a tego widzę najwięcej.
      Może znacie też jakieś filmy podróżnicze albo inne materiały wszelakie, które można by im podsunąć wcześniej, przed wyjazdem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka