Dodaj do ulubionych

Wyprawa Shackletona

25.01.16, 14:49
Mieliście w rękach? Warto? Nada się dla dziewięciolatka lubiącego podróże i zafascynowanego przyrodą okolic kół podbiegunowych? Czytałam recenzje, ale w księgarniach stacjonarnych nie widziałam. Obawiam się, że może być za dziecinne, ale z drugiej strony do Map Mizielińskich wciąż wraca. Chyba, że polecacie coś innego. Syn uwielbia też wszystko co związane z morzem, a zwłaszcza z waleniami, a już szczególnie orkami.
Obserwuj wątek
    • tymianek21 Re: Wyprawa Shackletona 25.01.16, 15:37
      Jeśli chodzi o tematykę morską to bardzo polecam:
      Podwodny świat o życiu J. Cousteau
      czasdzieci.pl/ksiazki/ksiazka,829c5e-podwodny_swiat_opowiesc.html
      Jaś Ciekawski (książka w 3 D. Bardzo droga, ale w mojej bibliotece jest dostępna)
      www.google.pl/search?q=Ja%C5%9B+Ciekawski.+Podr%C3%B3%C5%BC+do+serca+oceanu.+Ksi%C4%85%C5%BCka+3D&rlz=1C1CHHZ_plPL476PL493&oq=Ja%C5%9B+Ciekawski.+Podr%C3%B3%C5%BC+do+serca+oceanu.+Ksi%C4%85%C5%BCka+3D&aqs=chrome..69i57j0j69i60.1149j0j4&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8
    • aniam123 Re: Wyprawa Shackletona 25.01.16, 20:57
      Mamy i bardzo polecamy! P. dostał na święta, najpierw było głośnie czytanie dla 5.5-latka i (prawie) 10-latka. Młodszy zainteresowany, ale zdarzyło mu się przysnąć, natomiast na starszym historia zrobiła spore wrażenie (na mnie również) i sam wrócił do niej po kilku dniach. Cena nie zachęca, ale książka jest pięknie ilustrowana i bardzo ładnie wydana.
    • rzezucha.ma Re: Wyprawa Shackletona 25.01.16, 21:15
      My mamy. Wydaje mi się, że jeżeli lubi podróże i bieguny, to się nada. Ja mam 8 latka, jak kupiłam był prawie 8latkiem i nie bardzo go wciągnęło. Szczerze mówiąc, kupiłam ją dla siebie, bo jest bardzo ładna... Nie przeczytałam wciąż od deski do deski, przyznaję, ale nie wydawała mi się dziecinna w żadnej mierze.
    • aggala Re: Wyprawa Shackletona 26.01.16, 22:15
      Książka świetna i na pewno warto. Tylko że jest to zdecydowanie książka podróżnicza, a nie przyrodnicza. Natomiast według mnie to jedna z najlepszych pozycji wydanych w ubiegłym roku. Przede wszystkim wyróżnia się niebanalną formą, która sprawia, że trudno ją zaszufladkować i z porównać z czymkolwiek innym. Nie musisz obawiać się, że będzie zbyt dziecinna, bo tekst nie jest pisany dla maluchów. Tekstu jest zresztą całkiem sporo. Po obejrzeniu podglądów w sieci spodziewałam się, że będzie mniej. Zawiera dużo informacji, czasami trudne słowa (na końcu słowniczek) i opowieść ma swoją dramaturgię - wyprawa nie przebiegała bezproblemowo. Jedyny zarzut jaki mogłabym postawić, to że tekst jest trochę zbyt "suchy", ale może taki był zamysł - miał być skondensowany, a resztę przekazuje obraz.
      • bassino73 Re: Wyprawa Shackletona 02.02.16, 14:55
        Dziękuję ! To mam już wybrany pierwszy prezent urodzinowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka