belara 14.01.05, 08:44 Witam Przygotowuje artykul o czytelnictwie dzieci. Chcialabym Szanowne Panie prosic o informacje dot. ksiazek czytanych przez uczniow II klasy szkoly podstawowej (tytuly, opinie itp.). Z góry dziekuje Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klaryma Re: co czytają 14.01.05, 10:14 U nas w domu jest póki co podział na to, co dziecko czyta samodzielnie (II klasa) i na to, co czyta mu mama (z reguły ksiażki trochę trudniejszei grubsze). Ten podział już się zaczyna zacierać. Jeszcze do niedawna dziecko czytało samodzielnie serię o Koszmarnym Karolku F. Simon, Filonka Bezogonka (Gustafsson?)oraz komiksy (WItch, Tintin). Ostatni jednak zupełnie samo "połknęło" obie części "Dzieci z ulicy Awanturników", "Dzieci z Bullerbyn" i "Ronję córkę zbójnika", a juz planuje czytać "Mio mój Mio", wszystkie A. Lindgren. Wszystkie te ksiażki cczytałyśmy juz kiedyś wspólnie (to znaczy ja czytałam dziecku). Tak więc, narazie A. Lindgren bije na głowę innych autorów. Poza tym (to już ja czytam córce), cały cykl o Narnii C. Lewisa i kolejne tomy Dr. Dolittle. Planuję przekonać ją też do R. Dahla (zaczniemy od "Czarownic"). Póki co, to jednak w większości ja podsuwam konkretne pozycje, choc dziecko przejawia coraz więcej samodzielności i niezależnosci w doborze lektur. Odpowiedz Link
belara Re: co czytają 21.01.05, 08:48 Dziekuje Klarymie. Szkoda, ze tylko Ona odpowiedziala Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
i2h2 Re: co czytają 21.01.05, 09:04 Nie odzywałam się celowo, Beatko: Piotrek czyta sporo i raczej nie na poziomie przeciętnego drugoklasisty. Reprezentatywna ta moja wypowiedź to by nie była, oj nie ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link
belara Re: co czytają 21.01.05, 10:36 Dlaczego tak sadzisz. Mnie nie chodzi wylocznie o wypowiedzi matek, ktorych dzieci w II klasie czytaja ksiazki teoretycznie przeznaczone dla starszych. "Przecietni" tez mnie interesuja. Bardzo interesuja. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
biealka Re: co czytają 21.01.05, 11:33 Moje dzieci są już nieco wieksze, ale doskonale pamietam co czytali dwa trzy lata temu. Przede wszystkim serię o Mikołajku duetu Sempe/Gościnny, pięć części opowieści o Mary Poppins Pameli Travers, oczywiscie Harry'ego Pottera, komiksy o Garfieldzie, serię o Pippi Langstrumpf Astrid Lindgren, Muminki, Kubusia Puchatka. Ich miłość do książek rozkwita dopiero teraz, kiedy mają 11 i 12 lat. Teraz lista jest znacznie dłuższa i zawiera dużo nowosci, nie tylko klasyki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link