Dodaj do ulubionych

Bologna Children's Book Fair 2006

18.08.05, 15:08
to będą już 43 targi. Czy ktoś z Was był tam kiedyś? Marzy mi sie wyjazd w
przyszłym roku...

ps. przy okazji witam się z Wami na tak fantastycznym forum :-) tak trzymać!
Obserwuj wątek
    • lunatica Link do strony - Bologna Children's Book Fair 2006 18.08.05, 15:08
      www.bookfair.bolognafiere.it/index2.asp?m=52&l=2&ma=3
    • i2h2 Re: Bologna Children's Book Fair 2006 18.08.05, 15:24
      Od kilku lat to również moje marzenie- a może zamierzenie :-)Może kiedyś...
      Zaglądaj do nas częściej ;-)
      Pozdrawiam
      • lunatica Dziękuję :-) 18.08.05, 16:20
        ...jeśli nie Bolonia to może przynajmniej Poznań z naszymi Targami książek dla
        dzieci i młodzieży...

Tak na marginesie trochę to smutne, że takie targi międzynarodowe (ogromna
        impreza) z dużym wyprzedzeniem podają kiedy i jak będzie wyglądała kolejna
        edycja. A u nas cichutko... nikt nic nie wie :-(
    • mamalina Re: Bologna Children's Book Fair 2006 18.08.05, 16:31
      byłam już kilka razy, a na poznańskich jeszcze nigdy, wstyd się przyznać...
      mogę coś opisać: pytajcie

ps. jak ktoś jest ilustratorem, może posłać prace na konkurs i wtedy przysyłają (nawet jak prac na
      wystawę nie wezmą) darmowe lub zniżkowe bilety - warto przemyśleć
      www.bookfair.bolognafiere.it/page.asp?m=52&l=2&a=&ma=6&c=1153&p=52Howtotakepart
      • lunatica Mamalino, 18.08.05, 16:34
        uważaj, co piszesz, bo Cię zasypię pytaniami :-))

Z tego linku wynika, że zgłaszać się mogą zarówno ilustratorzy, którzy coś
        opublikowali lub też jeszcze nie... Czy dobrze rozumiem?

To tyle. Jak mi coś wpadnie do głowy, to zapytam :-)
        • lunatica Mamalino, kolejne pytanie 19.08.05, 22:10
          o fiction i non-fiction obrazki - jak to dosłonie rozumieć?
          :-)
          • mamalina Re: Mamalino, kolejne pytanie 19.08.05, 22:21
            lunatica napisała:

> o fiction i non-fiction obrazki - jak to dosłonie rozumieć?
            > :-)

do słonie? ;-)

zasadniczo przyjmuje się, że baśnie itp. w fiction, biologia, historia itd. w nonfiction
            z tym, że oni zastrzegają sobie prawo ew. przesuwania z działu do działu

na ogół w F. jest znacznie większe obłożenie
            na ogół w F. prace na wyższym poziomie
            ale czasem i w NF trafiają się perełki

pytaj...
        • mamalina Re: Mamalino, 19.08.05, 22:18
          lunatica napisała:

> uważaj, co piszesz, bo Cię zasypię pytaniami :-))
          >
          > Z tego linku wynika, że zgłaszać się mogą zarówno ilustratorzy, którzy coś
          > opublikowali lub też jeszcze nie... Czy dobrze rozumiem?

tak, jak najbardziej

pytaj śmiało!
          • mimka21 to ja tez mam pytanie, 20.08.05, 16:44
            • mimka21 Re: to ja tez mam pytanie, 20.08.05, 16:48
              sorry, polecialo mi w kosmos...
              Jakiego rzedu sa ceny biletow wstepu? Ja byc moze wybiore sie w przyszlym roku. Na razie
              bylam kilka razy na targach we Frankfurcie, gdzie dzial dzieciecy jest calkiem przyzwoicie
              reprezentowany, szczegolnie w salonach niemieckim, szwajcarskim i francuskim. A Bolonia tez
              mi sie marzy...
              • mamalina Re: to ja tez mam pytanie, 22.08.05, 17:28
                Kopiuję z www
                www.bookfair.bolognafiere.it/page.asp?m=52&l=2&ma=3&c=20&sc=608&p=52Visitorsinfo
                For trade only.
                The Bologna Children?s Book Fair is strictly reserved to sector professionals: publishers, authors,
                illustrators, literary agents, translators, TV and movie producers, licensors and licensees, business
                developers, packagers, printers, distributors, booksellers, librarians, teachers, and providers of
                publishing services.
                Children are not allowed.
                Nobody under 18-year old can be admitted
                Admission fees:
                Daily pass: ? 22.00
                2-Day pass: ? 38.00
                4-Day pass: ? 60.00

Od końca i w skrócie: bilet dzienny 22 Euro, na dwa dni 38 E, na cztery dni (całe targi) 60 E
                (W tym roku, jak się zamawiało on-line były jakieś zniżki i bielty do odbioru bez kolejki - warto!)
                Dzieci wstępu nie mają, targi tylko dla profesjonalistów związanych z książką; wydawców, autorów,
                ilustatorów, tłumaczy itpd.
                (Co nie do końca odpowiada rzeczywistości: widziałam zawsze sporo dziatek, niektóre w wózkach; byli
                też tzw. zwykli ludzie - na ogół pod koniec targów zwala się tłum "odkurzaczy", co zwijają wszystkie
                reklamówki i więcej, jak wystawcy nie pilnują...)

Pozdrawiam!
                • mimka21 Re: to ja tez mam pytanie, 31.08.05, 12:15
                  A swoja droga - przejrzalam ta strone i liste ksiazek bioracych udzial w konkursie. Z polskich
                  wydawnictw - nikt. Zadnej ksiazki. Ciekawe, czy dlatego, ze to droga impreza, czy nikomu to do
                  glowy nie przychodzi po prostu. Mamalino, a ty ilustratorem jestes? Czy jakos inaczej z branza
                  ksiazkowa zwiazana? pozdrawiam
                  monika
                  • lunatica Mimko - o polskich wysawcach poczytaj tutaj... 31.08.05, 13:16
                    www.culture.pl/pl/culture/artykuly/wy_in_tk_bolonia_2003
                    www.forumakad.pl/forumksiazki/2003/30/01-ksiazki_ksiazki.htm
                    ksiazki.wp.pl/wiadomosci/wiadomosc.html?id=28570
                    i Poznań:
                    www.culture.pl/pl/culture/artykuly/wy_tk_ksiazka_dziecieca_poznan_2002
                    • mimka21 Re: Mimko - o polskich wysawcach poczytaj tutaj.. 01.09.05, 09:24
                      Lunatica, ale w 2003 Polska byla gosciem specjalnym Bolonii. A w 2004 juz nie i na liscie
                      ksiazek startujacych w konkursie nie bylo ani jednej polskiej :( Dzieki za linki:)
                      monika
                  • mamalina Re: to ja tez mam pytanie, 02.09.05, 17:47
                    trochę jestem :D

co roku się prezentuje trochę polskich wystawców, na ogół na zbiorczym stoisku, bo impreza droga
                    w tym roku byli pod egidą Instytutu Książki, m. in. Ezop, Muchomor, Kowalska/Stiasny
    • i2h2 Re: Bologna Children's Book Fair 2006 20.03.06, 00:46
      Bolonia już za niespełna tydzień...
      • danka_jk Re: Bologna Children's Book Fair 2006 20.03.06, 15:39
        Bolonia była moim marzeniem od dawna, a wtym roku wreszcie się ziści:-)
        Wylatuję 27 III, wracam 2 IV, opiszę wszystko po powrocie - spodziewam się
        cudów, obym sie nie przeliczyła,
        • lunatica To ja proszę o relację, 20.03.06, 21:28
          mnie niestety w tym roku się nie uda :-(
          • mimka21 Re: To ja proszę o relację, 22.03.06, 12:40
            Ja bede w tym roku tez po raz pierwszy w Bolonii. Niestety, tylko w poniedzialek. Ciekawa jestem
            strasznie tej imprezy :)
            pozdrawiam
            monika
    • i2h2 Relacje na stronę 24.03.06, 12:20
      Skoro tyle osób wybiera się na te targi, a cała reszta jest mocno
      zainteresowana wrażeniami(ja też, ja też!!!), to chętnie relacje z Targów w
      Bolonii umieszczę na stronie - o ile podróżniczki macie ochotę kilka zdań
      więcej napisać. Teksty nie będą redagowane, a zamieszczane "na żywca". Na
      pewno będzie wygodniej czytać niż tu na forum, no i pisać bez obaw, że system
      wyloguje w momencie wysyłania ;-)
      Iwona
      • mimka21 Re: Relacje na stronę 29.03.06, 00:28
        Witam,
        Bylam, widzialam, wrocilam. Iwona - wyslalam Ci pare zdjec na priva, bo na razie z czasem kiepsko i o
        relacji na strone to ja moge pomyslec za czas jakis:( Poza tym targi jeszcze trwaja i na pewno ktoras z
        forumowiczek cos jeszcze o nich napisze:)
        Ogolnie jestem pozytywnie zaskoczona wysokim poziomem - duzo malych, ambitnych wydawnictw,
        szczegolnie francuskich, wloskich i niemieckich i koreanskich. Inspirujace!
        Ladna wystawa ilustracji, wyrozniajace sie prace Japonczykow i Niemcow. Zaskoczona tez bylam bardzo
        dobrze zorganizowanym stoiskiem Czechow - masa materialow, kompetentni ludzie - mieli podobnie
        jak Polska, stoisko >>zbiorcze<<. A na nim piekne ksiazki.
        Na targach byla tez obecna cala kolekcja ksiazeczek Agory i podobno pare wydawnictw zagranicznych
        mialo na nia chrapke:)
        Na dzisiaj starczy,
        pozdrawiam
        Monika
        • i2h2 Re: mimka21 29.03.06, 00:32
          Dosłownie minutę temu wysłałam Ci maila :-)
          Zdjęcie właśnie "wchodzą" na stronę.
          Iwona
        • malinela Re: mimka21 - napisz coś więcej.. 31.03.06, 13:08
          mimka21, czy zechciałabyś coś napisać o autorze ilustracji i o książce, która
          na Brombie jest na pierwszym zdjęciu. Pod zdjęciem strony jest napis - Fiction
          the Winner.
          Uwielbiam ten rodzaj ilustracji !! i jestem ciekawa tej ksiązki.
          Ania, mama Malinki i Nelki
          • i2h2 Re: mimka21 - napisz coś więcej.. 31.03.06, 13:21
            Odpowiem za mimkę:
            I nagroda Fiction - Rote Wangen (Czerwone policzki) piekna liryczna opowieść o
            relacji wnuczek - dziadek, jak również o odejsciu, śmierci, miłości.
            Tekst Heinz Janisch (Niemcy), ilustracje Aljosza Blau (Rosja), wydawca Aufbau
            Verlag.
            Ta informacja miała być pod zdjęciem, ale zwyczajnie zaczęłam przysypiać nad
            klawiaturą, a wczoraj nie było czasu, żeby coś dodać ;-)
            Iwona
            • malinela Re: mimka21 - napisz coś więcej.. 31.03.06, 13:42
              i2h2 napisała:

> Tekst Heinz Janisch (Niemcy), ilustracje Aljosza Blau (Rosja)

Nie znalazłam nic na temat Aljoszy - może masz coś ?.
              Natomiast znalazłam stronę Heinza Janischa, i choć nic nie rozumiem po
              niemiecku , jego książki (przynajmniej część) wyglądają ŚWIETNIE!
              www.heinz-janisch.com/Welcome/Bucher/Bilderbucher/bilderbucher.html
              Wydaje mi się ,że Die Arche Noah widziałam w Amazonie i miała świetne recenzje..
              • malinela Re: mimka21 - napisz coś więcej.. 31.03.06, 13:53
                malinela napisała:

> Wydaje mi się ,że Die Arche Noah widziałam w Amazonie i miała świetne
                recenzje.

a i owszem:
                www.amazon.com/gp/product/0735814198/qid=1143805833/sr=1-2/ref=sr_1_2/103-6752644-7024661?s=books&v=glance&n=283155

Ania
              • i2h2 Re: mimka21 - napisz coś więcej.. 31.03.06, 14:00
                Poległam na pisowni, a raczej na transkrypcji ;-) Powinno być Aljoscha Blau.
                Jest o nim sporo w necie, ale na razie znalazłam tylko po niemiecku. Ładne :-)
                www.bajazzoverlag.ch/autor.php?id=1
                www.beltz.de/katalog/autor.asp?AutorID=4305
                roger.kaywa.ch/p1735.html
                Jeszcze sporo jest na Amazonie.
                Iwona
                • mimka21 Re: mimka21 - napisz coś więcej.. 31.03.06, 19:44
                  Mam ta ksiazke w domu (a wlasciwie mialam, bo juz ja podarowalam komus) ale jutro kupie jeszcze jeden
                  egzemplarz dla siebie, zeskanuje i wysle na priva pare wycinkow. To naprawde piekna opowiesc, troche
                  filozoficzna, troche smutna, troche zabawna. No i jest to ksiazka o odejsciu, smierci - bardzo nastrojowa,
                  poetycka opowiesc. Na pewno nie dla osob, ktore przy pomocy ksiazki chca wytlumaczyc dzieciom, ze
                  smierc to koniec, kropka. Na pewno dla osob, ktore nie tlumacza swiata dziecku wylacznie przy pomocy
                  encyklopedii :) (to tak troche w zwiazku z popularnym watkiem o smierci tu na forum)
                  • mimka21 Przepraszam.. 31.03.06, 19:50
                    ... za chaotyczna wypowiedz, ale dzieci po mnie skacza, i nie zdzylam przeczytac tego, co napisalam,
                    pozdrawiam
                    Monika
                  • malinela Re: mimka21 - napisz coś więcej.. 31.03.06, 22:15
                    Czy to jest książka po niemiecku? Może inaczej zapytam - czy widziałaś tę
                    książkę po angielsku? jeśli tak, to będę miała do Ciebie ogromną prośbę..
                    • mimka21 Re: mimka21 - napisz coś więcej.. 02.04.06, 16:53
                      Ksiazka jest po niemiecku (mieszkam - jeszcze dwa miesiace- w Niemczech), nie wiem, czy juz jest
                      angielska wersja, ale pewnie jeszcze nie. Wczoraj mi sie nie udalo w kazdym razie nic kupic, bo sie zapas
                      w ksiegarni skonczyl. Ale zamowilam sobie na przyszly tydzien:) pozdrawiam, Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka