Dodaj do ulubionych

Ksiażki - dodatek do GW

15.12.05, 14:42
Do dzisiejszej GW został dołączony dodatek - Książki. To zaledwie 3 strony
do poczytania, ale można tu znaleźć artykuł napisany przez Panią Joannę Olech
o Muzeum Książki Dziecięcej. O istnieniu tego muzeum nie wiedziałam,
(pociesza mnie fakt, że jak pisze J.O "Mało kto wie..") a znajduje się na
ulicy Koszykowej w Warszawie. Są śliczne ilustracje z tegoż muzeum.
Jest jeszcze lista nowości Listopada - tu oczywiście żadnego zaskoczenia dla
forumowiczek tego forum nie będzie ;o)
Obserwuj wątek
    • czytelniczka1975 Re: Ksiażki - dodatek do GW 15.12.05, 18:42
      malinela napisała:
      > można tu znaleźć artykuł napisany przez Panią Joannę Olech
      > o Muzeum Książki Dziecięcej. O istnieniu tego muzeum nie wiedziałam,
      > (pociesza mnie fakt, że jak pisze J.O "Mało kto wie..") a znajduje się na
      > ulicy Koszykowej w Warszawie. Są śliczne ilustracje z tegoż muzeum.

Malinelo, a czy mogłabyś napisać cos więcej o tym muzeum? Już dzisiaj nie dam rady wyskoczyć po gazetę, a BARDZO zainteresował mnie temat! napisz coś, bardzo proszę!
      • natalajj Re: Ksiażki - dodatek do GW 15.12.05, 19:43
        Nie czytałam niestety dzisiejszej Gazety, ale moge przedstawić informacje z
        broszury o Muzeum Książki Dzieciecej. Powstało w 1938 roku i jest działem
        Bibioteki Publicznej m. st. Warszawy. Przede wszystkim jego czytelnikami są
        wyłacznie osoby dorosłe, zawodowo związane z literaturą dzieciecą i edukacją.
        Bogaty materiał znajdą również wszyscy zainteresowani ilustracją w książkach
        dla dzieci. Muzeum pełni głównie funkcje informacyjną (odpowiadają listownie,
        telefonicznie i mailowo). Oprócz tego muzeum przygotowuje bibliografie i
        prowadzi działalność wystawienniczą. Pracownicy prowadzą również zajecia ze
        studentami i (!) dziećmi w wieku szkolnym. Strona intermetowa biblioteki to
        www.biblpubl.waw.pl, informacje o muzeum w dziale organizacja biblioteki.
        Pozdrawiam
        Natalia

• czytelniczka1975 Re: Ksiażki - dodatek do GW 15.12.05, 20:44
          Natalio, dziękuję Ci serdecznie, własnie o to mi chodziło!!!
    • malinela Re: Ksiażki - dodatek do GW 16.12.05, 09:59
      Szkoda, że nie mogłas kupić GW. Możesz tam znalezć informacje, których nie ma
      na stronie biblioteki. Na przykład, że pracujacy w niej Pan Alfred wie o
      zbiorach wszystko i nie trzeba przeszukiwać katalogów, aby cos znalezć. Sa tez
      odkrycia Pani Olech, jak choćby zadania z ksiazki " Sto zadań małego
      rachmistrza" z 1832. Najbardziej rozbawiło mnie i mojego męża (dzis rano mu je
      przeczytałam) zadanie matematyczne (??):
      Oles daje co dzień swojemu służacemu 6 groszy, które od mamy na gruszeczkę
      dostaje, żeby mu ja kupił: służacy kupuje sobie z tych pieniędzy bułeczkę za
      grosz, wódki za 3 grosze, a za resztę przynosi Olesiowi gruszeczkę. Ileż Oles
      miałby gruszek w ciagu roku, gdyby mu za całe 6 groszy przynosił gruszeczek ?.

Zaintrygowała mnie (nawet bardzo ) informacja, że inspiracja do powstania
      muzeum był/a wystawy/a dla szkół prezentujaca wzorowy księgozbiór i sposoby
      urzadzania bibliotek dziecięcych. Może Pan Alfred będzie mógł mi cos więcej
      powiedzieć - jesli wiecie cos więcej to napiszcie - bardzo jestem ciekawa jak
      mogł wygladać wzorowy księgozbior według ówczesnych..

Z tego artykułu można też się dowiedzieć, że zbiory często daja jedyna
      możliwosc wznowienia starych wydań i że srodowisko zwiazane z literatura
      dziecięca jest zdziecinniałe.

Do zobaczenia w Muzeum (gmach Kierbedziów) przy Koszykowej w Warszawie.
      Ania
      • natalajj Re: Ksiażki - dodatek do GW 16.12.05, 20:32
        A mnie sie marzy takie miejsce w całości poświecone książce, gdzie byłoby i
        muzeum, odbywałyby sie wystawy ilustratorów, spotkania z autorami, gdzie
        rodzice mogliby przyjść z dziećmi, byłoby ładnie i kolorowo, żeby miejsce
        związane z książkami kojarzyło sie wszystkim dobrze (i ciekawie) i dzieciom i
        dorosłym...
        Marzenia czasem sie spełniają, mnie marzyła sie dobra strona o książkach dla
        dzieci (w moich marzeniach nazywała sie www.fikander.pl na cześć poety) i
        prosze jest!!! I na dodatek ma nazwe też z opowiadań Wojtyszki, już za to samo
        ją lubie.
        Pozdrawiam
        Natalia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka