gandalf26 12.11.06, 19:21 Gdzie w Warszawie znajduje sie wypozyczalnia dla dzieci? ( dla 4-5 latka)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 Re: Wypozyczalnia dziecieca- warszawa- gdzie? 12.11.06, 19:42 W każdej dzielnicy jest co najmniej jedna taka placówka. Podaj skąd jesteś, to podlinkuję odpowiednią stronę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
gandalf26 Re: Wypozyczalnia dziecieca- warszawa- gdzie? 13.11.06, 11:52 Interesuje mnie Zoliborz, Srodmiescie, Mokotow, Ursynow. Tam gdzie teoretycznie pisalo "wypozyczalnia dziecieca" Pani mi tlumaczyla ze to od 6 lat. Zatem pytam czy sa wypozyczalnie dla dzieci mlodszych? Moze byc tez w innych dzielnicach, bedziemy dojezdzac. Podajcie prosze adresy. Odpowiedz Link
i2h2 Żoliborz 13.11.06, 11:59 www.bpzoliborz.internetdsl.pl/ www.bpzoliborz.internetdsl.pl/ Najlepiej, gdyby dopisał się ktoś, kto zna te placówki - zapraszam. Odpowiedz Link
i2h2 Śródmieście 13.11.06, 12:01 www.biblioteka.waw.pl/index.php? option=com_content&task=section&id=5&Itemid=45 Również nie znam osobiście, ale na pewno mają książki dla najmłodszych także. Odpowiedz Link
ash3 Re: Śródmieście 25.11.06, 16:24 www.biblioteka.waw.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=5&id=47&Itemid=45 Tutaj zapisuje się osoba dorosła i wypożycza ksiązki, są też takie dla młodszych dzieci, gry itd. Odpowiedz Link
i2h2 Mokotów 13.11.06, 12:04 www.bpmok.waw.pl/filie.html Ta sama sytuacja - proszę o odzew forumowiczów znających którąś z filii. Odpowiedz Link
natalajj Re: Mokotów 13.11.06, 12:11 My znamy biblioteke dzieciecą na Odyńca. Moje dzieci należały do niej już w przedszkolu. Czy coś sie zmieniło, nie wiem, ale nie sądze, atmosfera w bibliotece jest bardzo miła, jest dużo nowości, panie bez problemu przedłużają terminy, jeśli sie poprosi, a na wakacje można wypożyczuć wiecej książek. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Mokotów 13.11.06, 12:19 Dzięki za tak szybki odzew :-)) NB zbieraj siły i organizuj czas - za kilka dni zostaną ogłoszone nominacje do tegorocznych nagród IBBY i znów będzie plebiscyt forumowy :-) Odpowiedz Link
zuzannao Re: Mokotów 13.11.06, 14:40 My korzystamy z biblioteki przy Al. Niepodległości 19. Zapisałam Szymka jak miał niewiele ponad trzy lata. Duży wybór książek, sporo nowości, jest też kącik do zabawy dla dzieci, bardzo potrzebny, kiedy chce się dłużej pobuszować pomiędzy regałami. Jedynym problemem dla mnie jest limit ilościowy ( można wypożyczyć cztery książki) no i górny limit wiekowy - nie udało mi się przekonać pań bibliotekarek, że jestem starszą siostrą :) Muszę wypożyczać książki dla siebie na kartę Szymona, a to rodzi konflikty, bo cztery książki na dwie osoby to zdecydowanie za mało... Odpowiedz Link
i2h2 Re: Mokotów 13.11.06, 14:46 Ten górny limit wiekowy jest, IMO, idiotyzmem - to co, jak ktoś skończył 16 lat, to nie wolno mu wracać do książek z dzieciństwa do momentu, aż będzie miał własne dzieci??!! Paranoja jakaś. Ja to mam dobrze, tudzież wszyscy na Bemowie... Odpowiedz Link
mammilaria Re: Mokotów 13.11.06, 21:00 Zuzanno! Ja tez w innym watku pisalam o tej wypozyczlni. Dziwi mnie, ze mozna tylko 4 ksiazki, bo ja wiem o teoretycznie 5 (pieciu), ale w praktyce niejednokrotnie zdarzalo sie, ze mielismy nawet i 12 (w wakacje), a czesto po 7-8. Ale stalo sie tak nie od razu, tylko po ok 1-2 latach regularnego wypozyczania. Poniewaz syn jest molem ksiazkowym, w bibliotece jestesmy czestym gosciem i pojawiamy sie tam co najmniej raz w miesiacu, a w zaleznosci od potrzeb szkolnym nawet co tydzien. Stad tez moze wiara pan bibliotekarek w nas ;-) Odpowiedz Link
zuzannao Re: Mokotów 14.11.06, 10:28 Aha, to może w nas też z czasem uwierzą. A możliwe, że ja po prostu jestem taką służbistką i zakomunikowanego regulaminu nie starałam się poddać w wątpliwość ;-) Odpowiedz Link
patyk.od.zosi Re: Mokotów 16.11.06, 14:41 my chodzimy do biblioteki na ludnej fajny kacik dla dzieci duzo ksiazek do wyboru elektroniczna karta malego czytelnika :) ________________ pozdrawiam, Patyk, mama 2x Odpowiedz Link
i2h2 Nasza najmilsza biblioteka;-) 13.11.06, 12:09 Jest na Bemowie, niejako po drodze z Ursynowa na Żoliborz: www.bemowo.e-bp.pl/bemowo/placowki.php Chodzi mi o Wypożyczalnię dla Dzieci i Młodzieży nr 29. Nic mi nie wiadomo o limicie wieku czytelnika (ani dolnym, ani górnym), książek jest masa, również dla bardzo małych (sztywnostronicowe), dużo nowości, bardzo miłe i pomocne panie bibliotekarki :-) Reszta znanych mi osobiście bibliotek, które samą atmosferą zachecają do czytania, mieści się na Pradze :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link
klaryma małe dzieci 13.11.06, 15:51 zapisywć mzna było pare lat temu (nie wiem jak teraz) do biblioteki przy ul. Przechodniej 2 (Śródmieście, wieżowiec blisko Pl. Bankowego), był bardzo duzy wybór ksiązeczek dla maluchów i miła atmosfera. Nie wiem niestety jak jest tam teraz. Moja koleżanka zapisywała pare lat temu dziecko poniżej 5 lat (moze ze 4letnie) do biblioteki na Bielanach, nie wiem dokładnie na jakiej ulicy, gdzieś niedaleko Daniłowskiego. Do dziś bardzo sobie chwalą tę bibliotekę i panie bibliotekarki. Odpowiedz Link
klaryma dodam jeszcze, ze 13.11.06, 15:53 pani z biblioteki dzieciecej niedaleko stacji Stokłosy, w której to właśnie nie chciano zapisac dziecka poniżej lat 6 jest okropna służbistką. My również ciągle mamy z nią scysje o limit ksiązek, w pewnym momencie zaproponowałam, ze ja się zapisze, żeby tylko córka mogła wziać więcej ksiazek na jeden raz, ale pani pouczyła mnie, że można sie zapisać tylko do 18 roku zycia:( Zatem od 6 do 18 lat. Ciekawe, z czego to wynika... Odpowiedz Link
pszczolamaja Re: Nasza najmilsza biblioteka;-) 13.11.06, 19:07 A gdzie na Pradze??? Napisz, napisz, prosimy!!! Odpowiedz Link
i2h2 Re: Nasza najmilsza biblioteka;-) 13.11.06, 19:14 Kolorko niech pisze - to jej rejony. W każdym badź razie chodzi o Pragę Południe: ja znam bibliotekę na Meksykańskiej i gdybym nie miała tak daleko, to bym sobie kartę wyrobiła, a Kolorko zna inne placówki :-) Odpowiedz Link
mmroowa Re: Nasza najmilsza biblioteka;-) 14.11.06, 12:06 Na Pradze Płd. chodzimy na: - Egipską: b. miłe panie i spory wybór - nowości i nie tylko, limitu wiekowego nie ma (górnego też), limit książek - zwykle 5, ale zaprawieni czytelnicy mają 8 - Meksykańską (tu znaleźliśmy dalszy ciąg przygód Piątki z Zakątka i Kocie sprawki :) ) - Abrahama w tzw. żółtej szkole - Witoszyńskiego (najmniejsza z bibliotek, więc dawno już tam nie byliśmy). Odpowiedz Link
v.l.k.6 Rembertów 25.11.06, 16:01 Witam! W Rembertowie są 3 wypożyczalnie dla mauchów oraz wszystkich innych grup wiekowuch jednocześnie na: Chełmżyńskiej 27/35 (obok poczty i ośrodka zdrowia) na Niedziałkowskiego 25/2 (Nowy Rembertów - obok poczty) i w Ratuszu na Chruściela 28 (obok przystanku). Odpowiedz Link
domka1 a na Ochocie? 25.11.06, 19:10 a może ktoś wie, gdzie znajdę taką na ochocie czy dziecko w wieku 1 rok i 4 miesiące można już zapisać do takiej wypożyczalni? pozdrawiam dominika Odpowiedz Link
i2h2 Re: a na Ochocie? 25.11.06, 19:39 Strona bibiotek ochockich: www.bpochota.waw.pl/ Zajrzałam do zakładki dziecięcych i wyglądają zachęcająco. Możesz się o wszystko mailem dowiedzieć. Odpowiedz Link
domka1 Re: a na Ochocie? 05.12.06, 21:31 dzięki:) wybiorę się na pewno na baleya bo mam blisko, a jest tam zarówno wypożyczalnia dla dzieci i dorosłych, także skorzystają wszyscy:) jeśli ktoś będzie zainteresowany to napiszę coś więcej pozdrawiam dominika Odpowiedz Link