i2h2 17.12.06, 14:07 Takiego wątku chyba jeszcze nie było :-) A mam wrażenie, że będzie co wspominać, jak również dopisywać nowości. Nawet do lektury szkolnej różne jelonki się dostały ;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 "Wędrówki z dziadkiem Romanem"J.E.Kucharski 17.12.06, 14:10 Odkupiłam ją sobie na Allegro po długich poszukiwaniach. Cienka książeczka, zawierająca kilka opowiadań o życiu i zwyczajach dzikich zwierząt. Dla mnie również bardzo piękne skojarzenie z moim Dziadkiem - dawny ułan, opowiadał pięknie i niezwykle czule o koniach. Odpowiedz Link
i2h2 "Wiatrak profesora Biedronki"... 17.12.06, 14:12 ... i "Skarb pod wiatrakiem" M.Kownackiej - wśród różnych przygód również umiejętnie wplecione "leśne opowieści" ;-) Odpowiedz Link
i2h2 "Paszka z Niedźwiedziego Jaru" G.Fiedosiejewa 17.12.06, 14:16 Szczerze mówiąc pamiętam głównie atmosferę tej książki - ponad polowania i podchody zwierzyny wybija mi się zachwyt nad tokującym głuszcem, nad maralem. A może pamięć płata figle i to była pochwała życia na Syberii ;-) Odpowiedz Link
zona_mi "Tytan byk nad byki" Tytusa Karpowicza 17.12.06, 15:35 Czytałam tę książkę ze dwadzieścia pięć lat temu i pamiętam tylko, że mi się podobała - żadnych szczegółów z wyjątkiem tego, że to o jeleniu. Jest obecnie na Allegro: www.allegro.pl/item150285333_tytan_byk_nad_byki_tytus_karpowicz.html Odpowiedz Link
i2h2 Re: "Tytan byk nad byki" Tytusa Karpowicza 17.12.06, 15:48 Tylko jej nie kupuj, bo w opisie ma dość istotny feler - brak ostatniej strony (a jeśli jest to koniec jakiejś gorącej akcji, to kupującego trafi szlag - z ciekawości, he he). Odpowiedz Link
karanissa "Dokad chodzi maly lew" Hany Doskocilovej 17.12.06, 19:15 Lubilam ja w dziecinstwie i kupilam niedawno synkowi na allegro. Tak dla 4 - 5 latkow, przygody malego lewka i jego lwiej rodziny. Odpowiedz Link
michmaja Re: Książki o dzikich zwierzętach (fabularne) 17.12.06, 19:15 "Guzdrała i Raptus"E. Stanev. Przygody żółwia i jeża wędrujących przez góry i wody. Z jednej strony fabuła, z drugiej niezłe opisy paru gatunków zwierząt. Czytaliśmy niedawno z moim siedmiolatkiem Odpowiedz Link
mika_p Curwood 17.12.06, 19:19 Na przykład "Włóczęgi Północy", "Władca skalnej doliny", "Szara wilczyca". Z tym, ze to nie dla maluchów. Ja to czytałam we wczesnej podstawówce ale synowi chyba na razie nie podsunę, to pokolenie jest bardziej miękkie, a Curwood, nie ukrywajmy, dość realistyczny jest. Odpowiedz Link
beataj02 "Legenda o wilku Lobo" 17.12.06, 19:54 Chyba taki był tytuł, choć może "Opowieść/opowiadania o zwierzętach" ? Bo to był zbiór opowiadań ze zwierzętami w roli głównej; było coś o mustangu, inne o treści podobnej do filmu "Żółte psisko". Generalnie piękne, choć momentami smutne. Czytałam w młodszych klasach podstawówki i dziś chętnie bym wróciła, podsunęła synom, tylko nie pamiętam autora/ów ? ani wydawnictwa :(( Ech, żal, że pamięć już nie ta ;-))) Coś mi się zdaje, że zaczyna mnie to dręczyć, czyli parę nocek z głowy... Odpowiedz Link
beataj02 po nieprzespanej nocce ... 18.12.06, 11:57 ... oraz zajrzeniu do biblioteczki znalazłam takie zwierzęce pozycje: 1. Jack London - cały !, zwłaszcza "Biały kieł" i "Zew krwi" 2. Jan Grabowski - "Kochany zwierzyniec" - wiadomo ! 3. Janusz Garlicki - "Kleks, Tusiek, Balbinka i inni" - zbiór opowiadań 4. Zofia Bogusławska - "Gdzie jest Bob ?" 5. Józef Wargin-Słomiński - "Opowieści z tajgi" 6. Inger Brattstrom - "Mamy boksera" 7. Krystyna Chwedeńczuk - Pies czy wilk" 8. Molly Burkett - "Lato borsuka" 9. Maria Ginter - "Ali Baba i jego pieskie życie" - ja mam wersję dwujęzyczną, lewa strona jest po polsku, prawa po angielsku 10. Andrzej Albrecht - "Nora" 11. Kamil Giżycki - "Lwica Uanga" 12. Andrzej Mandalin - "Na psa urok" Chyba na razie wystarczy, bo można zauważyć, że moją manię książkową przerasta tylko mania zwierzęca ;-)) Ale w pamięci tkwi jeszcze kilka niesprecyzowanych, znakomitych tytułów... Odpowiedz Link
anials "Rogaś..", cały Durrel 18.12.06, 14:51 "Rogaś z Doliny Roztoki" - nasze własne zwierzątko. Wszystkie części Geralda Durrela, kiedy jako mały chłopiec mieszkał na Korfu. Czytałam to juz w liceum, więc nie wiem jak dzieci zareagują na opisy przyrody (zazwyczaj to uważają za nudne) lub autora pasjonackie pomysły np. sekcja żółwia (czy nie będą chciały powtórzyć... ;)) Ale sekcje nie sekcje - jestem w tym trwale zakochana. "Moja rodzina i inne zwierzęta" "Moje ptaki, zwierzaki i krewni" "Ogród bogów" Odpowiedz Link