alistar1 05.02.08, 12:40 W opozycji do panującej zimy... Natchnęła mnie wakacyjnie:-)) Dla jakiego wiekowo czytelnika będzie to lektura? Bo zamarzyła mi się w naszym letnim plecaku (na razie planowanym i pakowanym w myślach:-)) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abepe Re: Afryka Kazika 05.02.08, 14:14 Z fragmentu zamieszczonego na brombie wynika, że dla starzych przedszkolaków. BTW, gdzie ta zima panuje? U nas wiosna na całego - słońce, bazie:) Odpowiedz Link
alistar1 Re: Afryka Kazika 05.02.08, 14:24 Kalendarza jednak nie oszukasz;-) Luty to luty. Ale faktycznie; my od dwóch dni urządzamy sobie popołudniowe przechadzki i j e s z c z e jest jasno! Odpowiedz Link
i2h2 Re: Afryka Kazika 05.02.08, 15:08 Powiedziałabym, że i dla średnich przedszkolaków - dla mnie ta książka ma klimat opowieści dziadka skierowanej do wnuczka. Nic, tylko wleźć na kolana i słuchać :-) Odpowiedz Link
hophopi Re: Afryka Kazika 21.02.08, 12:50 przymierzam się do tej książki i w ramach wprowadzenia pognałam z dzieckami na wystawę fotografii z autentycznej wyprawy Kazika. no i szlag mnie trafił potężny, bo w necie znalazłam info, że wystawa jest do 22.02, w papiórkowej gazecie: że do 19.02, więc polecielim dla bezpieczeństwa tego 19, a tu się okazało, że była do 17! była i się zmyła :( no i prawdę gadali, że prasa kłamie! ;) Odpowiedz Link
martheatre Re: Afryka Kazika 27.02.08, 07:57 Kilka dni temu zdobyliśmy na Targach. Do wczoraj czekała cierpliwie na stoliku obok łóżka, aż skończymy czytać "Gałkę od łóżka" i wreszcie... wyruszyliśmy w podróż z Kazikiem. Mój sześciolatek jest oczarowany, zwłaszcza że sam jest zaprawionym w bojach rowerzystą - turystą. Przyczepiłabym się jednak do ilustracji... Bez polotu, jakby tworzone w pośpiechu, po prostu kiepskie. Odpowiedz Link
katarzyna2222 Re: Afryka Kazika 27.02.08, 09:26 hmm... Agencja reklamowa nexus... i tu trzy nazwiska M.Leśniak, M. Ćwikła, K.Rusinek samą książkę też zaczęliśmy od Targów czytać :) krótkie rozdziały, spore litery - dla samodzielnie czytających plus..., moje dzieci chętnie słuchają... Małgosia wyczekuje tych rozdziałów w których p.Kazik zwierzęta napotyka ;) dołączona mapka podróży - fajny pomysł mamy za sobą 1/4 książki i ogólnie myślę, że to fajny pomysł na książkę przygodową dla młodszych dzieci, takie które do Tomków ;) jeszcze nie dorosły... Odpowiedz Link
zf71 Re: Afryka Kazika 27.02.08, 09:52 Jak dla mnie ilustracje mają bardzo fajny nastrój, proste, nie przeładowane, ciepłe i mają to coś co chyba spowoduje że treść będzie się kojarzyć z rysunkami. Ale z zakupem poczekamy z rok bo tyle nam się nazbierało czytania że nie przerabiamy. Ale jeżeli to miałoby być coś co byłoby wstępem do Tomka ..., którego kochałam w szkolnych latach, to byłoby cudownie. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Afryka Kazika 29.02.08, 21:30 Trochę dziś przejrzałam w księgarni. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, ilustracje mi się podobają, pasują do klimatu książki, dużo ładnych, kojarzących się, odcieni brązu. Czasem może ilustracje te wydawały mi się jakby, czy ja wiem, przymglone, niezbyt wyraźne (jakby drukarnia źle zrobiła wydruk). Żałuję tylko, że na lekturę przyjdzie nam jeszcze poczekać jakiś rok albo dwa. Dla 3,5latki mogłoby być jeszcze za poważne, także w sensie objętości. No, zobaczymy. Odpowiedz Link
katarzyna2222 Re: Afryka Kazika 29.02.08, 21:37 moja 3,5 latka... no prawie 4 latka słucha chętnie, najciekawsze są dla niej historie w których biorą udział zwierzęta... ale ona już takie ma zboczenie ;) ale prawda jest taka, że słucha razem ze starszym bratem, to jest trochę inaczej jednak... czytamy 3 rozdziały przed snem... to sie bardzo szybko czyta, bbo te historie króciutkie są :) Odpowiedz Link
mamaki Re: Afryka Kazika 01.03.08, 09:27 Wczoraj kupiłam, bardzo fajna! Tak jak już ktoś napisał - krótkie rozdziały, duże litery, ładne rysunki. A przede wszystkim ciekawa! Odpowiedz Link
siostraheli Re: Afryka Kazika 08.03.08, 09:27 Rozczarowała mnie swoją jakością. W necie prezentuje się lepiej. Jakością wydawniczą. Sama książka fajna, ale jakaś niedorobiona jednak. Papier zbyt błyszczący a na ilustracjach mora. I widać trochę niespójnośc stylistyczną między rozdziałami. W każdym razie w pierwszym rozdziale widac wyraźnie, że go inna łapka rysowała. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Afryka Kazika 11.03.08, 23:33 W jakim sensie niespójność? Nie zauważyłam niczego takiego. Odpowiedz Link
siostraheli Re: Afryka Kazika 12.03.08, 12:46 Na przykład taką, że pierwszy rozdział jest zilustrowany inaczej niż następne. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Afryka Kazika 12.03.08, 15:51 Pierwszy rozdział czyli wstęp do opowieści, czy pierwszy rozdział pt. "Ruszam do Afryki"? Czemuś mam wrażenie, że tylko przekartkowałaś tę książkę ;-) Wstęp opowiada historyjkę współczesną, prawie dokumentalną. Ilustracje do niej to rysunki wkomponowane w zdjęcia. Dopiero później zaczyna się historia właściwa. I właśnie dalej ilustracje zostały tak pomyślane, żeby były lekko niedzisiejsze. Mnie się z Pampalinim trochę kojarzą, nie wiem czy pamiętasz te filmy animowane :-) Jedynie ta kreda... Też bym wolała, żeby to na jakimś innym papierze wyszło. Odpowiedz Link
siostraheli Re: Afryka Kazika 12.03.08, 18:54 Oczywiście tylko przekartkowałam. W ogóle to ta książka mi się bardzo podoba, moje rozczarowanie wynika stąd, że wyobrażałam sobie ją jako wydawniczą perełkę. Przy odrobinie trudu mogła taką być. Ale pewne szczegóły, lekkie niedopracowania, rodzaj papieru i z perły nici. Stąd moje rozczarowanie. I ten pierwszy rozdział też charakteryzuje sie pewnym niechlujstwem. Albo montaż niedobry, albo zdjęcia w zbyt niskiej rozdzielczości (widziałam ja tylko w księgarni, nie mam przed sobą, piszę z głowy czyli z niczego), jakiś feler ma. Normalka u nas. Znowu zmarnowany potencjał! Odpowiedz Link
anndelumester Re: Afryka Kazika 01.04.08, 14:22 Dla syna hicior, czytamy 4 dzień i juz kończymy. Dla mnie troche autor przynudza, brakuje gdzieniegdzie wartkiej akcji ;) Zdecydowany minus za cieżar ksiazki - twarde okladki ok, grube kartki na kredowym papierze juz nie. Odpowiedz Link
steffa Re: Afryka Kazika 01.04.08, 15:49 Mojemu sześciolatkowi prawie też się podobała i to w wykonaniu taty, który czyta fatalnie. ;) Więc coś w niej jest! Odpowiedz Link
i2h2 Re: Afryka Kazika 02.04.08, 14:22 Ja zachorowałam na wersję "dorosłą" tej opowieści, ą że właśnie wyszło nowe wydanie, to chyba sobie kupię. A potem przeczytam i opowiem, jak było ;-) Odpowiedz Link
anndelumester Re: Afryka Kazika 03.04.08, 22:57 > Ja zachorowałam na wersję "dorosłą" tej opowieści, ą że właśnie > wyszło nowe wydanie, to chyba sobie kupię. A potem przeczytam i > opowiem, jak było ;-) A ja dzis kupilam, zdjecia sa super. Odpowiedz Link
agisek Re: Afryka Kazika 04.04.08, 08:22 No ładnie. A ja kilka miesięcy temu kupiłam dla siostry to stare. Jakbym wiedziała, że wyjdzie uzupełnione, to bym trochę poczekała. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Afryka Kazika 21.04.08, 07:28 Przyczajam się do dziecięcej i do dorosłej;-) Wszelkie limity, ograniczenia wydatków na książki w tym miesiącu przekroczone, debet na koncie, napiszcie więc te, co przecztały, o dorosłej wersji, to sobie chociaż tu "poczytam". Odpowiedz Link
alistar1 Re: Afryka Kazika 04.04.08, 10:08 Ale kusicie:-)) Może brombowe szczęście się do nas uśmiechnie? Odpowiedz Link