Dodaj do ulubionych

Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka?

11.03.08, 00:40
"Przyjaciel z księżyca"
www.bajarka.pl/prod_1388_Przyjaciel_z_ksiezyca.html
"Królik Smyk i jego zaczarowana kołderka"
www.bajarka.pl/prod_1389_Krolik_Smyk_i_jego_zaczarowana_kolderka.html

Jakoś słodziutko mi wyglądają, trochę za słodziutko.

"Jestem muzykantem konfabulantem"
Obserwuj wątek
    • bea-sjf Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 09:11
      Gdzieś mam tę pierwszą - wydanie angielskie , malutkie i na pewno
      nie pastelowe .
      • abepe Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 09:44
        Czyli to tłumaczenie?
        Okładka "Przyjeciela z księżyca" wydaje mi sie bardziej pawlakowa
        niż tej drugiej książki.
        Ten królik za okrągły, ale może miał się odróżniać od Jajuńćka i
        jego braci:)
        • uccello Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 10:46
          Wydaje mi się ,że to są "stare Pawlaki"- sprzed +/-8 lat robione dla
          wydawcy kanadyjskiego. Potem licencję od kupiła od Kanadyjczyków
          Wilga, no a teraz ( w 2006r) najwyraźniej jeszcze ktoś inny. Jednego
          jestem pewna- Paweł nawet smażony nad żywym ogniem i polewany
          terpentyną nie wybrał by takich liter na okładkę.
          • pe_pawlak Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 11:06
            Dzięki uccello!

Chyba jednak muszę już zabrać głos osobiście i zaprzestać tajnego szpiclowania na ukochanym forum :-)

Ilustracje w obu wskazanych ksiażkach "Cykady" są mojego autorstwa. Pochodzą z książek wydanych ponad dziesięć lat temu przez wydawnictwo "Tormont" z Montrealu:
            - "Bedtime for Bunny Blue" (1995), walizeczki z dwiema malymi historyjkami, której towarzyszyła maskotka białego króliczka, DO KTÓREJ musiałem upodobnić bohatera (BTW Jajunciek był w dużej mierze reakcją na tę pracę). Te ilustracje podpisaliśmy wspólnie z Ewą, która pilnowała, by poziom słodyczy Bunny'ego spełniał oczekiwania wydawcy oraz
            - "Man in the Moon" (1998), pudełka w kształcie księżyca z trzema malutkimi historyjkami w środku.

Wydaje mi się, że swego czasu obie pozycje wydała po polsku "Wilga", której największym udziałowcem był wtedy właśnie "Tormont". Montrealskie wydawnictwo wycofało się jednak z rynków Europy Wschodniej i moje ilustracje wpadły teraz w inne ręce.

Mam w domu cykadowego "Przyjaciela z księżyca", którego wykupiłem w panice we Wrocławskim EMPiK-u. Ilustracje powiększone są o ponad 200% (oryginalne książeczki miały format 100 x 145 mm); z jednej strony sztukowane, a z drugiej przycięte do nowych proporcji strony; montowane elektronicznie z fragmentów różnych obrazków. Ból, bo przecież idzie to na moje konto. Tak jak pisze bea-sjf, zmieniony jest też kolor nieba na okładce – był ciemno-szmaragdowy w oryginale (o co przez długi czas walczyłem z kanadyjskim wydawcą, bo przecież jasne jest, że nocne niebo musi być NIEBIESKIE, czyż nie?).

Nie wiem jeszcze, czy layout obu książek jest polski, czy kanadyjski. Z "Tormontem" nie mam kontaktu od czasu, gdy pokłóciliśmy się właśnie o sposób traktowania ilustracji, które montrealski makiecista potraktował ze zbyt dużą dawką nonszalancji, łącząc w jednym wydawnictwie obrazki z kilku książek. Niestety, umowa, którą wiele lat temu podpisałem, nie daje mi wielu możliwości działania, co jest teraz dla mnie bolesną nauczką...

Przepraszam za przydługą spowiedź :-) i serdecznie wszystkich pozdrawiam,
            Paweł Pawlak
            • abepe Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 11:15
              Pani Pawle, bardzo dziękuję za odpowiedź. Ha! Czyli wyczułam, że coś
              nie tak z tą słodyczą. Zaoszczędziłam więc kilka złotych, ale
              właściwie szkoda, wolałabym je "na Pana" wydać:(((
              BTW - cała rodzina zachwyca się Pana ukochaną Oliwią:))
              • abepe pogrzebałam w amazonie 11.03.08, 11:21
                Man in the Moon
                www.amazon.com/Moon-Bedtime-Stories-Catherine-Solyom/dp/276410653X/ref=sr_1_7?ie=UTF8&s=books&qid=1205230683&sr=1-7

Bunny Blue niestety bez okładki:(
                • abepe Re: pogrzebałam w amazonie 11.03.08, 11:22
                  Jest jedna część Bunny Blue:
                  www.amazon.com/Goes-Beddy-Bye-Bunny-Robyn-Bryant/dp/B000JWGMO2/ref=sr_1_17?ie=UTF8&s=books&qid=1205230881&sr=1-
                  17
                  • uccello Pawlaki! tuś, tuś! 11.03.08, 11:29
                    Ha! cieszę się żeś wyszedł z internetowych krzaków!

Pisz z nami -takie fajne stukasz maile!
                    Okropnie mnie korciło, żeby w wątku o szytych książeczkach pocieszyć
                    tzw.Ludzkosć wizją co szykuje dla niej Obywatelka Pawlak, ale się
                    powstrzymałam. Ale nie wiem czy długo wytrzymam , bo sama się nie
                    mogę doczekać.
                    • abepe Re: Pawlaki! tuś, tuś! 11.03.08, 11:37
                      Ucc-ellu - dzięki za cynk przemycony mimochodem.
                      I kogo nam jeszcze wyciągniesz z krzaków?:)
                    • pe_pawlak Re: Pawlaki! tuś, tuś! 12.03.08, 08:56
                      Siedzę w krzakach bom dzikus. A także dlatego, że obowiązki z tych krzaków nie
                      wypuszczają. Sama wiesz... Z niezmiennym podziwem patrzę, jak godzisz aktywność
                      zawodową z forumowym uczestnictwem!

A obywatelka P. prosi, by na razie trzymać język za zębami.

Znikam, Pa Pa
                      • uccello Re: Pawlaki! tuś, tuś! 12.03.08, 13:06
                        > A obywatelka P. prosi, by na razie trzymać język za zębami.

No to wiążę jęzor na supeł i pozdrawiam !
                  • pe_pawlak Re: pogrzebałam w amazonie 11.03.08, 11:29
                    ... a księżyc wyglądał tak:
                    search.barnesandnoble.com/Man-in-the-Moon/Christine-Simard/e/9782764106532/?itm=1
              • uccello Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 11:38
                BTW - cała rodzina zachwyca się Pana ukochaną Oliwią:))

Jaką Oliwią, jaką Oliwią?
                • abepe Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 11:43
                  uccello napisała:

> BTW - cała rodzina zachwyca się Pana ukochaną Oliwią:))
                  >
                  > Jaką Oliwią, jaką Oliwią?

Nie powiem, trzeba było na gdańskie spotkania ilustratorów
                  przyjechać, o!!!Idę zmywać a Ty sobie za karę sama poszukaj Olivii w
                  amazonie, o!!!
                  • phi.phi Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 11:46
                    abepe napisała:

> uccello napisała:
                    >
                    > > BTW - cała rodzina zachwyca się Pana ukochaną Oliwią:))
                    > >
                    > > Jaką Oliwią, jaką Oliwią?
                    >
                    > Nie powiem, trzeba było na gdańskie spotkania ilustratorów
                    > przyjechać, o!!!Idę zmywać a Ty sobie za karę sama poszukaj Olivii w
                    > amazonie, o!!!

Jeśli chodzi o TĘ Olivię, to mmmm... :-D
                    • ewamamaolka3 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 11:57
                      U nas ksiezyc stoi sobie na szafce nocnej Emi.
                      Abepe, Olivie znam tylko Falconera
                  • lunatica Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 12:01
                    abepe napisała:

> uccello napisała:
                    >
                    > > BTW - cała rodzina zachwyca się Pana ukochaną Oliwią:))
                    > >
                    > > Jaką Oliwią, jaką Oliwią?
                    >
                    > Nie powiem, trzeba było na gdańskie spotkania ilustratorów
                    > przyjechać, o!!!Idę zmywać a Ty sobie za karę sama poszukaj Olivii w
                    > amazonie, o!!!

Olivię? Świnkę Olivię? Mam nadzieję, że tak... bo my też innej Olivii nie znamy :-(
                    • abepe Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 12:10
                      Proszę, jaka popularna ta świnka:)) W Gdańsku można ją było w nieco
                      większym rozmiarze na ekranie obejrzeć:)
                • bea-sjf Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 12:12
                  Dysponuję dwoma tomami Olivii ( dzięki Ewie :))), nawet rok temu
                  czytałam ją na brombowych urodzinach - było w radiu ;).
                  Kto chce zobaczyć-zabiorę na najbliższe książkowe spotkanie :).

A książeczkę z księżycowym ludzikiem pana Pawlaka kupiłam ..na
                  allegro ;).
                  Oj ,jak się cieszę ,że nowa ksiązka się pojawi :)))
                  • abepe Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 12:19
                    A ja mam Olivię dzięki Bei - wypatrzyła ja dla mnie na allegro:))
                  • ewamamaolka3 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 12:22
                    Oj ,jak się cieszę ,że nowa ksiązka się pojawi :)))

My tez:)) Bea znowu bedzie kupowac podwojnie:))
              • pe_pawlak Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 12.03.08, 08:47
                Ach, nic straconego !

Robię wszystko, by najbliższych miesiącach pojawiła się nowa możliwość wydania
                paru groszy "na Pawlaka". Proszę nie tracić nadziei :-)

Pozdrawiam nieustająco, PP
                • alistar1 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 12.03.08, 08:50
                  pe_pawlak napisał:

> Ach, nic straconego !
                  >
                  > Robię wszystko, by najbliższych miesiącach pojawiła się nowa
                  możliwość wydania
                  > paru groszy "na Pawlaka". Proszę nie tracić nadziei :-)
                  >

Odkładamy i czekamy:-)))
                • lulilu Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 25.03.08, 21:30
                  Ciekawość nie daje mi spokoju: czy nowa książeczka zahacza tematem o tapety
                  pewnego dziecięcego pokoju :) ????
                  Jeśli tak - to ja JUŻ mogę zakupić trzy egzemplarze!!! (dla swoich chłopaków i
                  dla zaprzyjaźnionych brzdąców)
                  • i2h2 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 25.03.08, 21:38
                    Niestety (a właściwie - stety!) nie zahacza :-)
                    Zahacza o coś ZUPEłNIE NIEZNANEGO...
                    [tu forumki zaczynaja gryźć palce ze zniecierpliwienia, popędzać
                    kalendarz tudzież wydawcę itd. itp. ;-P]Koniec sceny.
                    • abepe Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 25.03.08, 21:46
                      i2h2 napisała:

> Niestety (a właściwie - stety!) nie zahacza :-)
                      > Zahacza o coś ZUPEłNIE NIEZNANEGO...
                      > [tu forumki zaczynaja gryźć palce ze zniecierpliwienia, popędzać
                      > kalendarz tudzież wydawcę itd. itp. ;-P]Koniec sceny.

Aha.
                      Ale nie będe popędzać wszystkich trzech kalendarzy, które w tym roku
                      u mnie wiszą:))A wydawca nieznany.
                    • pe_pawlak Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 26.03.08, 13:03
                      i2h2 napisała:

> Niestety (a właściwie - stety!) nie zahacza :-)
                      > Zahacza o coś ZUPEłNIE NIEZNANEGO...
                      > [tu forumki zaczynaja gryźć palce ze zniecierpliwienia, popędzać
                      > kalendarz tudzież wydawcę itd. itp. ;-P]Koniec sceny.

Lepiej nie popędzać kalendarzy. Co ma byc, bedzie :-) .

Po wielokrotnych przesunięciach terminów i po licznych zwrotach akcji, wolałbym
                      mówić o tym najbliższym projekcie w kategoriach PRAWDOPODOBIEŃSTWA. O tak: jest
                      duża szansa, że w maju ukaże się nowa książka. Pewien fragment, pewna ilustracja
                      jest nawet w pewnym miejscu w sieci.

Miłościwie nam panująca Patronka zaproponowała konkurs i jeżeli weźmie na siebie
                      obowiązki organizacyjne, to funduję skromną nagrodę dla szczęśliwego znalazcy
                      śladu. Zestaw pocztówek :-)

Pa Pa
                      • i2h2 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 26.03.08, 13:08
                        Weźmie, weźmie.
                        Uczciwi znalazcy proszeni są o przysyłanie linka do wyśledzonego
                        fragmentu na tradycyjny adres konkursowy do piątku w samo południe
                        (czyli 28 marca, 12.00). Jeśli znalazców będzie dużo, to też się
                        może do nagrody dorzucę. Lecę dybać na sierotkę ;-P
                        • i2h2 Konkurs zamknięto!!! 28.03.08, 13:25
                          Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że katrio_na zgarnęła
                          zestaw pocztówek !!! Uparta ta kobieta znalazła pewnego dobrze
                          ukrytego kotka... Ja upór i obdarzanie mnie ciekawymi
                          linkami "pobocznymi" premiuję książką "Chodzi, chodzi baj po
                          ścianie..." - również z ilustracjami Pawła Pawlaka :-)
                          Otwarta pozostaje kwestia wysyłki albo osobistego odbioru zestawu z
                          rąk własnych ilustratora - podczas majowych targów ;-)
                          • uccello Re: Konkurs zamknięto!!! 28.03.08, 20:07
                            Czy mniej sprytni niz Katrio_na maja się wić z ciekawości do maja,
                            czy udostępnicie Społeczeństwu te linki?
                            • i2h2 Re: Konkurs zamknięto!!! 28.03.08, 20:09
                              uccello napisała:
                              > Czy mniej sprytni niz Katrio_na maja się wić z ciekawości do maja,
                              > czy udostępnicie Społeczeństwu te linki?

Linków nie udostępnimy, ale poproszę wydawcę o możliwość
                              opublikowania wyszperanego fragmentu u nas w serwisie :-)
                              • uccello O!Okrutna Brombini! 28.03.08, 20:15
                                > Linków nie udostępnimy

Ja to zgłoszę do Strasburga jako dyskryminację tych mniej gibkich
                                umysłowo!
                                • i2h2 Re: O!Okrutna Brombini! 28.03.08, 21:26
                                  Żebyś Ty wiedziała, jakie ona jeszcze dodatkowe perełki poznajdowała!
                                  • uccello Re: O!Okrutna Brombini! 28.03.08, 21:34
                                    dręcz mnie , dręcz...
                                    • abepe Re: O!Okrutna Brombini! 28.03.08, 21:42
                                      A nie może chociaż powiedzieć jak szukała? Nie powiem, co mnie za
                                      bzdury wyskakiwały:((((
                                      Ale gratuluję wygranej i pomyślunku też:))
                          • pe_pawlak Re: Konkurs zamknięto!!! 29.03.08, 00:33
                            i2h2 napisała:

> Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że katrio_na zgarnęła
                            > zestaw pocztówek !!! Uparta ta kobieta znalazła pewnego dobrze
                            > ukrytego kotka... Ja upór i obdarzanie mnie ciekawymi
                            > linkami "pobocznymi" premiuję książką "Chodzi, chodzi baj po
                            > ścianie..." - również z ilustracjami Pawła Pawlaka :-)
                            > Otwarta pozostaje kwestia wysyłki albo osobistego odbioru zestawu z
                            > rąk własnych ilustratora - podczas majowych targów ;-)

Gratuluję z całego serca katrio_nie. Jestem pod ogromnym wrażeniem rozmachu poszukiwań i jeżeli mogłoby to sprawić dodatkową radość, to do nagrody książkowej zaoferowanej przez i2h2 dodam specjalną dedykację :-)
                            • katrio_na Re: Konkurs zamknięto!!! 29.03.08, 08:17
                              Dziewczyny pomiedzy jednym a drugim rumiencem,
                              Nie wiem ile moge zdradzic zatem napisze ogolnikowo, moze nie
                              dostane po lapach ;)
                              Google bylo malo pomocne ale google anglojezyczne juz bardziej.
                              Stron autorskich niestety nie ma jako takich ale sa strony
                              wydawnictw z mozliwoscia zmiany na jezyk angielski...
                              No i moze grzyby w tym roku obrodza ;) No i Ucello moglaby tez
                              poszperac w swoim ogrodku bo na jesieni powinny byc piekne zbiory ;)
                              Wiecej sugestii nie bedzie bo mnie Zalozycielka zbanuje i wyrzuci z
                              forum a wielce bym tego nie chciala bo coz ja biedna bede robic po
                              nocach.

A wszystko namacalne ma byc na Targach majowych warszawskich.

Panie Pawle,
                              Jest Pan jednym z naszych ulubionych autorow i ilustratorow zatem
                              takiej rzadkiej okazji nie moglismy przepuscic ;) Z luboscia
                              kolekcjonujemy Pana wszystkie ksiazki (podobnie jak zony) nawet te z
                              duzo wczesnych lat, napomkne, iz zdobyte z trudem w podziemiach.
                              Bardzo zalujemy, ze jest Pan bardziej naszym "towarem eksportowym"
                              ale z nadzieja patrzymy jak mile Panie z jednego wydawnictwa, ktore
                              nie pozwalaja Panu odleciec w te dalekie kraje.(za co szczerze im
                              dziekujemy)

W trakcie poszukiwan nasunely mi sie 2 pytania na ktore Zalozycielka
                              nie odpowiedziala, tudzien nie byla upowazniona. Zatem zadaje je
                              forumowo:
                              - Dlaczego okladka do wydania "Przepraszam, czy jestes czarownica?"
                              jest rozna? Czy pierwotna byla ta na rynek polski?
                              - Czy jest Pan rowniez autorem pomnika wroclawskiego czy to tylko
                              zbieznosc nazwisk? [nawet Pan nie wie ile jest Pawlow Pawlakow z
                              zonami Ewami pelniacymi funkcje panstwowe :) ]

Osobiscie gratulujemy tez scenografii i gryziemy sciany, iz nie
                              mieszkamy w okolicach Wroclawia.

Dziekujemy za wszystkie nagrody, milo sie usmiechamy, i uciekamy :)

• ewamamaolka3 Re: Konkurs zamknięto!!! 29.03.08, 14:06
                                Bardzo zalujemy, ze jest Pan bardziej naszym "towarem eksportowym"
                                ale z nadzieja patrzymy jak mile Panie z jednego wydawnictwa, ktore
                                nie pozwalaja Panu odleciec w te dalekie kraje.(za co szczerze im
                                dziekujemy)

Ja proponuje przywiazac Pawlakow sznurem co by nam nie uciekli:-)))
                                Grejniec i Bogacki ilustruja cudnie, niestety za oceanem:(
                                Dlatego Panie Pawle nie uciekac:)) Prosimy!!!!!!
                                • pe_pawlak Re: Konkurs zamknięto!!! 29.03.08, 14:23
                                  ewamamaolka3 napisała:

> Ja proponuje przywiazac Pawlakow sznurem co by nam nie uciekli:-)))
                                  > Grejniec i Bogacki ilustruja cudnie, niestety za oceanem:(
                                  > Dlatego Panie Pawle nie uciekac:)) Prosimy!!!!!!

Mądrych, czułych i odważnych wydawców jest w Polsce coraz więcej, więc wiązać nas nie trzeba. Proszę spać spokojnie :-)
                                  • uccello Re: Konkurs zamknięto!!! 29.03.08, 14:54
                                    >Mądrych, czułych i odważnych wydawców jest w Polsce coraz więcej<
                                    ,żeby jeszcze byli hojni i bogaci!
                                    • i2h2 Re: Konkurs zamknięto!!! 29.03.08, 14:59
                                      Do tego też dorosną ;-))
                                      • i2h2 Re: Konkurs zamknięto!!! 29.03.08, 15:00
                                        A dokładnie rzecz biorąc jak juz się na Was wzbogacą, to może zaczną
                                        być hojni ;-P
                                  • ewamamaolka3 Re: Konkurs zamknięto!!! 29.03.08, 15:26
                                    Mądrych, czułych i odważnych wydawców jest w Polsce coraz więcej,
                                    więc wiązać n
                                    > as nie trzeba. Proszę spać spokojnie :-)

Trzymam za slowo panie Pawle:-)
                              • pe_pawlak Re: Konkurs zamknięto!!! 29.03.08, 14:08
                                katrio_na napisał:

> W trakcie poszukiwan nasunely mi sie 2 pytania na ktore Zalozycielka
                                > nie odpowiedziala, tudzien nie byla upowazniona. Zatem zadaje je
                                > forumowo:
                                > - Dlaczego okladka do wydania "Przepraszam, czy jestes czarownica?"
                                > jest rozna? Czy pierwotna byla ta na rynek polski?
                                > - Czy jest Pan rowniez autorem pomnika wroclawskiego czy to tylko
                                > zbieznosc nazwisk? [nawet Pan nie wie ile jest Pawlow Pawlakow z
                                > zonami Ewami pelniacymi funkcje panstwowe :) ]

Okładką pierwotną jest ta z żółtym brukiem i cieniem czarownicy (przyznam bez
                                bicia, że powtórzyłem tu motyw ze starej okładki "Pentliczka"; ciekawym czy ktoś
                                ją jeszcze pamięta). W takiej formie książka ukazała się w wersji angielskiej, w
                                wydawnictwie Siphano Picture Books, dla którego Herberta zilustrowałem.

W przypadku sprzedaży całości praw przez autorów książka zaczyna żyć własnym
                                życiem, co może przynosić rezultaty opłakane (patrz początek tego wątku) albo
                                wielce chwalebne. Wydawca wersji koreańskiej zmienił okładkę, wybierając na nią
                                ilustrację ze strony tytułowej, co - po początkowym zaskoczeniu - wydało mi
                                bardzo dobrą koncepcją. "Muchomor" nie miał nic przeciwko i powtórzyliśmy takie
                                rozwiązanie w edycji polskiej (zmieniając jeszcze przy okazji stronę tytułową,
                                która tym samym istnieje w trzech wersjach).

Przyznaję się do autorstwa fontanny przed Wrocławskim Teatrem Lalek. Z
                                pozostałymi pomnikami nie mam nic wspólnego :-) .
                              • bea-sjf tajemnicza książeczka 05.05.08, 12:18
                                będzie już na targach :
                                www.muchomor.pl/tekst/?klucz=zapowiedzi
                                piękna:)))))
                                • bea-sjf przy okazji 05.05.08, 12:24
                                  tej nowej książeczki pojawło się nazwisko Moncomble ,mam nadzieję ,ż
                                  to dobrze wróży przeprowadzce do Polski stworków z książki "El
                                  Krapok " ( ogladałam !!! ,tę o gwiazdce też :)))
                                • alistar1 Re: tajemnicza książeczka 06.05.08, 07:46
                                  Ach:-) Ciekawe, czy będzie pokazywana tylko na targach, czy też
                                  równolegle trafi do regularnej sprzedaży? Bo na udział w Targach nie
                                  mamy szans:-(
                  • abepe Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 25.03.08, 21:39
                    Ojej, Lulilu, coś mi to mówi:))))))))
                • ewamamaolka3 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 28.03.08, 13:47
                  Panie Pawle. Przy zalewie tandety ksiazkowej na naszym rynku jestem
                  gotowa wydac nawet wiecej.. na pana "tworczosc". Z gory dziekuje za
                  piekne ilustracje:)))
                  • pe_pawlak Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 28.03.08, 20:50
                    ewamamaolka3 napisała:

> Panie Pawle. Przy zalewie tandety ksiazkowej na naszym rynku jestem
                    > gotowa wydac nawet wiecej.. na pana "tworczosc". Z gory dziekuje za
                    > piekne ilustracje:)))

No i cały jestem w pąsach. I trochę się obawiam, czy sprostam wymaganiom :-)
            • i2h2 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 14:12
              Proszę, jakie doskonałe efekty może mieć późne zasiadanie do
              komputera ;-)) A Abepe ma wprawę w wywoływaniu Autorów do tablicy ;-P
              • abepe Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 21:57
                i2h2 napisała:

> Proszę, jakie doskonałe efekty może mieć późne zasiadanie do
                > komputera ;-))

Ja mam wrażenie, że Ty tu zasiadasz raz w tygodniu ostatnimi
                czasy!!!!

A Abepe ma wprawę w wywoływaniu Autorów do tablicy ;-P

Ja???????????? Znowu ja? Zawsze ja? (cytat z małej Anetki:))))
                • i2h2 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.03.08, 22:04
                  abepe napisała:

> i2h2 napisała:
                  > > Proszę, jakie doskonałe efekty może mieć późne zasiadanie do
                  > > komputera ;-))
                  > Ja mam wrażenie, że Ty tu zasiadasz raz w tygodniu ostatnimi
                  > czasy!!!!
                  Toteż ja o swoim zasiąściu myślałam - już SzP Autor wie, o co mnie
                  idzie ;-P
                  • katrio_na Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 11.04.08, 16:01
                    Alez sie naszukalam tego watku... macie wiosenna wene dziewczyny.
                    Tyle postow ostatnio tworzycie, ze szybko watki spadaja na ostatnie
                    strony ;)

Baaardzo dziekujemy za kartki (przeslicznie zapakowane). Byl moment,
                    ze czlowiek sie zastanawial co eksponowac - owo opakowanie czy
                    zawartosc ;)
                    Obiecujemy, ze gdy zawisna na scianie (Milosciwie Nam Panujaca
                    Zalozycielka nawet podsunela bardzo ciekawy trop ramkowo-
                    poszukiwawczy) to obfotografuje i pokaze forumowo.

Jeszcze raz dziekujemy.

Panie Pawle podsuwam sugestie, iż BARDZO przydalaby sie strona
                    autorska w internecie oraz mily wywiad na Brombie (ale o to juz bede
                    biadolic MNPZ-ce).

Czy dla Ossolineum oprocz Ksiegi 1001 nocy oraz Sw.Mikolaja
                    ilustrowal Pan moze cos jeszcze?
                    • pe_pawlak Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 12.04.08, 00:43
                      katrio_na napisał:

> Jeszcze raz dziekujemy.
                      >
                      > Panie Pawle podsuwam sugestie, iż BARDZO przydalaby sie strona
                      > autorska w internecie oraz mily wywiad na Brombie (ale o to juz bede
                      > biadolic MNPZ-ce).
                      >
                      > Czy dla Ossolineum oprocz Ksiegi 1001 nocy oraz Sw.Mikolaja
                      > ilustrowal Pan moze cos jeszcze?

O jednej kartce z zestawu Agorowego zapomniałem - może będzie okazja w maju :-)

Pawlakom też bardzo przydałaby się ich strona internetowa. Jej zarys śpi spokojnie od pięciu lat na twardym dysku. Nie tracę jednak nadziei, że ktoś zmusi mnie kiedyś do dokończenia tego projektu.

Miłościwie Nam Panująca całkiem niemiłościwie usiłuje już wydobyć ode mnie jakieś zeznania na brombostronę. Na razie bronię się dzielnie, ale chyba w końcu polegnę :-)

A dla Ossolineum nie ilustrowałem już nic więcej.
                    • abepe Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 13.04.08, 00:14
                      katrio_na napisał:

> Obiecujemy, ze gdy zawisna na scianie (Milosciwie Nam Panujaca
                      > Zalozycielka nawet podsunela bardzo ciekawy trop ramkowo-
                      > poszukiwawczy) to obfotografuje i pokaze forumowo.
                      >

Trzymam za słowo.

BTW ja to mam ochotę zrobić zamieszanie na forum wnętrzarskim i
                      trochę książkowo namieszać - tzn. pokazać, że pokoje z książkami nie
                      wyglądają bałaganiarsko i be, ale klimaciarsko;)
                      Bo jak oglądam, szukając inspiracji, zdjęcia pokojów dziecięcych (i
                      nie tylko) z 5 książkami na półce to jakoś dziwnie się czuję.

Kto zaryzykuje i swoje regały na pożarcie wnętrzarskim forumkom
                      pokaże?
                      • katrio_na Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 13.04.08, 15:11
                        Ja moge narysowac przestrzennie ;)
                        No dobra, spytam sie dziecka, ale jesli juz pokazywac to forumowo-
                        ksiazkowo.
                        No wlasnie calkiem fajny pomysl na stworzenie nowego watku albo
                        podwatku na Brombie - fotki ksiegozbiorow naszych dzieci.
                        A pudelka fotografowac mozna, bo my jeszcze wiekszosc zwlaszcza te
                        na pozniej mamy w pudelkach?

• alistar1 No, to kto pierszy się zgłasza? 14.04.08, 09:02
                          By pokazać na naszym forum swoje regały??? A może są już tacy, co
                          sfotografowali?
                        • i2h2 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 14.04.08, 09:08
                          Może być na brombie, otworzymy sobie galeryjkę wnętrzarską. Tylko
                          proszę przysyłać z podpisem, który ma iść na stronę.
                          • abepe brombowa galeria 17.04.08, 15:04
                            A propos galeryjki wnętrzarskiej na brombie - dobry pomysł. I nie
                            chodzi mi o licytowanie się, czyje dziecko ma większy księgozbiór,
                            tylko o pokazanie w jaki sposob książki mogą stworzyć naprawdę
                            przyjmeny klimat w dziecięcych pokojach. I jak rozwiązać
                            pomieszczenie książek i zabawek na niewielkiej przestrzeni.
                            I jak wyglądają czytelnicze kąciki. Pamiętam, że na forum Wnętrza
                            mieszkań, ktoś komentując pokoj dziecięcy spytał - a gdzie stolik,
                            przy którym dziecko mogłoby czytać książki. Stoooooooolik???
                            chciałam spytać. G słucha książek w pozycji do góry nogami i innych
                            nieprzystosowanych do krzesełka:))))))
    • natalajj Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 16.04.08, 11:27
      A ja ostatnio odkryłam, że nasze najbardziej zaczytane Miziołki są
      ilustrowane przez P. Pawlaka. Ponieważ Miziołki zawsze czytał
      chłopakom dziadek, a teraz czytają sami, to nigdy się im specjalnie
      nie przeglądałam, zwłaszcza, że mamy jeszcze pierwsze wydanie
      kilkutomowe (a raczej kilkubroszurowe) ilustrowane chyba przez samą
      autorkę. Ponieważ książka jest w bardzo złym stanie, chciałam kupić
      wersję w twardej oprawie, nie wiecie, kto ją ilustrował?
      • mama_kasia Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 16.04.08, 11:36
        Ponieważ książka jest w bardzo złym stanie, chciałam kupić
        > wersję w twardej oprawie, nie wiecie, kto ją ilustrował?

Autorka.
        • natalajj Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 16.04.08, 11:43
          Dzięki!
      • i2h2 Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 16.04.08, 11:44
        Też mam to pawlakowe :-)
        Wstrzymaj się może odrobinę, bo szykowane jest nowe wydanie, również
        z ilustracjami Autorki, ale chyba trochę zmienionymi. W tym obecnym
        strasznie drażni mnie jasnożółta okładka, tak na marginesie.
        • natalajj Re: Znacie te książki z ilustracjami Pawlaka? 16.04.08, 11:45
          Z tą okładką to prawda. Dzieci natomiast lubią te wąskie broszurki.
          • abepe widziałam w realu 18.05.08, 10:50
            Hm, duże te książki. Widać, że rysunki powiększone nadnaturalnie a
            jednocześnie przycięte jakos dziwacznie i do tego te ramki z tekstem
            wciśnięte w obrazek. Cóż, nie kupiłabym.
            Panie Pawle, pocieszające jest to, że Pana nazwisko napisano
            malusieńkimi literkami, może kupujący nie zauważą:)

To strasznie smutne, że z czyimś dziełem można tak sobie poczynać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka