Gość: adam IP: 213.25.24.* 13.01.10, 19:20 zaznaczam ze nie przeszla na jego wiare Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adam Re: czy zona muzulmana moze zostac chrzesna? IP: 213.25.24.* 13.01.10, 19:21 aha i jest katoliczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: może Re: czy zona muzulmana moze zostac chrzesna? IP: 79.139.105.* 13.01.10, 20:22 Mnie kiedys na religii ksiadz uczył że ochrzcic może każdy człowiek, nawet niewierzący i może to zrobic nawet zwykła nie swieconą woda, więc chrzestnym też mysle moze być każdy, tylko jeśli trafi się na księdza, który niektórych spraw nie rozumie to może być problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: czy zona muzulmana moze zostac chrzesna? IP: 96.18.162.* 16.01.10, 19:20 nalezy jednak sie zastanowic nad samym celem potrzeby rodzicow chrzestnych i jaki z tego powodu ciazy na nich obowiazek,zgodnie z nauka kosciola? jest jeszcze inna wazniejsza sprawa dotyczaca sakramentu chrztu.otoz zgodnie z idologiczna ksiazka kosciola,chrzczona osoba ma byc tego w pelni swiadoma i samodzielnie ma sie oddac Bogu po przez ten widoczny sakrament, od tego momentu na czynienie Jego woli w swym dalszym teraz zyciu codziennym.jest to wiec powazny krok w zyciu chrzescijanina i tylko on sam jest odpowiedzialny osobiscie przed swoim Stworca i Bogiem.a ta ideologiczna ksiazka kosciola,czyli Biblia,wszystko na ten temat jasno,prosto i wyraznie wyjasnia.tej drogi przyklad mamy takze w Jezusie i u apostolow.a Jezus powiedzial, ze swiat przemija,ale nie Slowo Boze,zawsze to samo.najpierw wiec nalezaloby sie z Nim zapoznac i potem podejmowac sluszne decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: może Re: czy zona muzulmana moze zostac chrzesna? IP: 79.139.105.* 13.01.10, 20:26 Jesli ksiądz czyli najważniejsza osoba powie ze może to może ale jeśli zabroni to oczywiście nie bo jest nieomylny i wie najlepiej. Tak ich uczą w seminarium i 6 lat im robia wodę z mózgu, więc nie dziwcie się że potem oni sie tak zachowują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohy Re: czy zona muzulmana moze zostac chrzesna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 00:13 Być chrzestną, a ochrzcić kogoś to dwie zupełnie różne rzeczy. Chrzcić faktycznie może prawie każdy, również "z wody", ale już przed chrzestnym stawiane są wyraźne i niemałe wymagania. Musi to być osoba, która w razie śmierci rodziców zapewni wychowanie chrzestnego w duchu kościoła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Hmmm 14.01.10, 20:04 W tej sytuacji, najprawdopodobniej nie. Sądziłam, że to był tzw ślub z wyłączeniem. Mogę się jednak mylić, więc proponuję kontakt z kancelarią parafialną. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Pytasz, bo masz z tym problem, 14.01.10, 21:19 czy ze zwykłej ciekawości? Jeśli ciekawość, to google nie gryzą, łatwo znaleźć informacje na temat wymagań stawianych chrzestnym. A jeśli rzeczywiście chcesz taka osobę na matkę chrzestna swojego dziecka to nie bardzo to rozumiem. Niedawno jakaś dziewczyna mająca kłopoty z wierzeniem, na siłę chciała ochrzcić swoje nieślubne dziecko. Teraz znowu jakiś cyrk z wyborem na matkę chrzestną osoby o niejasnym statusie? Dla prawdziwego katolika, który wierzy w swojego Boga, przestrzega zasad obowiązujących w jego kościele i wierzy, że chrzest ma dla dziecka jakieś znaczenie, a rodzice chrzestni odgrywają w życiu dziecka jakąś rolę niedopuszczalne jest wybieranie na rodzica chrzestnego osoby żyjącej w grzechu. A kobieta żyjąca z facetem bez ślubu kościelnego jest po prostu cudzołożnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro paulo Re: Pytasz, bo masz z tym problem, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 00:26 Ale jest też i dobra wiadomość - może zostać matką chrzestną dowolnego statku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Pytasz, bo masz z tym problem, IP: 213.25.24.* 16.01.10, 09:11 Mam problem i to powazny.Ja bym tej osoby nie wybrala ,ale to jest siostra mojego meza,poprzednie dziecko trzymala moja siostra ,a teraz maz powiedzial ze kolej na jego rodzine:( i wcale nie patrzy ze sie w ogole nie nadaje.Tak po cichu mysle,zeby ksiedzu powiedziec jaka jest sprawa,ale cos mi sie zdaje ze nie bedzie mozna jej wylaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Ale wy w ogóle jesteście katolikami? 16.01.10, 09:29 Jeśli tak to sytuacja powinna być oczywista, a jeśli nie, a ten chrzest tylko na pokaz, to jaki znaczenie ma czy matka chrzestna jest katoliczką, muzułmanką czy buddystką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo Re: Ale wy w ogóle jesteście katolikami? IP: *.ptvk.pl 16.01.10, 20:12 bo matką chrzestną, świadkiem na ślubie bądź do bierzmowania może być osoba ochrzczona i korzystająca z pełni praw sakramentalnych. Żona muzułmanina w świetle prawa kościelnego nie zalegalizowała związku przed "jedynym właściwym bogiem", więc tym samym żyje w związku niesakramentalnym. A ja chyba znam przypadek... więc pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś