Dodaj do ulubionych

Jutro beatyfikacja..

05.06.10, 15:49
..w poniedzialek w Teatrze Telewizji.Ciekaw jestem jak czuja sie teraz byli
sbecy,ktorzy nagrywali kazania,robili nam zdjecia na mszach za
Ojczyzne,zakatowali Popieluszke i innych ksiezy?
www.rp.pl/artykul/489656_Zginal_za_prawde.html
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.brnt.cable.ntl.com 05.06.10, 16:35
      Daj jakiegos linka do tych Twoich zdjec.
    • bialo-czerwony-1 Re: Jutro beatyfikacja.. 05.06.10, 16:55
      paru tutaj się pochlasta
      • Gość: ja Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 17:33
        może kLechowski był po 2 stronie obiektywu?? :)
        • lechowski51 Re: Jutro beatyfikacja.. 05.06.10, 18:15
          Tak jak mykola vel Horbaczek robilem zdjecia na pamiatke i nagrywalem kazania
          aby sie doskonalic swoja wiedze o Bogu.Dzisiaj jak mykola i inni sbecy na tym
          forum slawie dokonania Jaruzelskiego w czasie stanu wojennego i bohaterskie
          czyny innego czlowieka honoru-Kiszczaka.
          Chcecie zobaczyc kto byl gdzie stalo ZOMO to poczytajcie sobie posty w tym temacie;
          forum.gazeta.pl/forum/w,165,108842246,108842246,Co_nam_zostalo_z_PRL_.html
          • Gość: aaa Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.brnt.cable.ntl.com 05.06.10, 18:36
            Ale daj tego linka, co Ci szkodzi?
          • Gość: rea Re: Jutro beatyfikacja.. IP: 83.1.119.* 05.06.10, 18:39
            My, Polacy, potrzebujemy męczeństwa jak powietrza.(Z.Mikołejko)

Irytuje mnie, że zwykłego człowieka, jakim był J.Popiełuszko, o niespecjalnie inteligentnym wejrzeniu, kreuje się na świętego i nakazuje masom modlić się do niego, dlatego, że został zamordowany. Nie jest to żaden dowód świętości. Wywoływanie religijnej histerii to dla mnie tandetne i odpychające zjawisko.
            • Gość: jobrave Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.range86-173.btcentralplus.com 05.06.10, 20:14
              Może niech już w ogóle przestaną się modlić, bo Bóg bez przerwy zsyła na Polskę
              jakieś katastrofy, powodzie, może niech się po prostu staną lepsi, może Bóg jest
              podku...ony hipokryzją polaczków i koltuństwem? Nie ma co zwalać na ruskich, że
              nam teraz powódź zafundowali. Kto wie, może jutro piorun yebnie w ołtarz.
    • bialo-czerwony-1 Re: Jutro beatyfikacja.. 05.06.10, 20:15
      A Prawdy nie mogą zabić ludzie opętani złem.
      www.popieluszko.net.pl/xJerzy/meczenstwo.htm
      • Gość: jobrave Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.range86-173.btcentralplus.com 05.06.10, 20:20
        Czyżbyś się nawróciła Naczelna Wiedźmo Forum?
        • bialo-czerwony-1 Re: Jutro beatyfikacja.. 05.06.10, 20:33
          nie jestem valmont
          znów coś ci się poyebało we łbie czy ochlałeś się ukraińskiego zajzajeru?
          • syn_pani_profesurki Re: Jutro beatyfikacja.. 05.06.10, 20:43
            No a ktu muwi, że jesteś Valmont mamciu? Nie nerwujsja, pan Jobrave
            słusznie pisze, że jesteś Wiedźmą Naczelną. Żadna Valmont Ci nie
            podskoczy. Łyknij sobi tera proszki co pan doktur zapisał i nie
            krzycz już o mordowaniu tych misiuw diabłuw, a wszystko bedzie
            dobrzy. Dobranoc.
            • Gość: jobrave Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.range86-173.btcentralplus.com 05.06.10, 20:53
              Słusznie młodzieńcze, słusznie, podoba mi się to, że tak dbasz o mamusię, ale
              postaraj się ją zrozumieć - jak byś się czuł, gdybyś był biało-czerwonym krogulcem?
              • syn_pani_profesurki Re: Jutro beatyfikacja.. 05.06.10, 21:03
                Ali jak ja mam ją zrozumieć jak to jej cegłuwka w drewnianym
                kościele na łeb spadła, a nie mnie? Ja si staram być wyrozumiały jak
                pan doktór kazał, ali jak una ma problemy z tą pciową
                identyfikancją, to mi si wszystkiego odechciewa. Za co mnie Pam Buk
                pokarał takom mamciom, no za co ja si pytam. Nie dość, że przez całe
                dzieciństwo lalki mi kupywała, bo muwiła, że miśki to diabły to tera
                jeszcze na biało-czerwonej miotle lata. O Boże, Boże...
                • Gość: armagedon Re: Jutro beatyfikacja.. IP: 109.243.89.* 05.06.10, 21:19
                  porządny ksiądz, ale gdyby znalazł się w teraźniejszości i ujrzał co
                  jego koledzy wyrabiają to by się wku...ł
    • bialo-czerwony-1 Re: Kto zdradził? 05.06.10, 22:05
      www.youtube.com/watch?v=OP6IVJU2wkI&feature=related
      • bialo-czerwony-1 Re: Kto zdradził? 05.06.10, 22:10
        www.youtube.com/watch?v=vy0H2yyQrQU&NR=1
        • Gość: jobrave Re: Kto zdradził? IP: *.range86-163.btcentralplus.com 05.06.10, 22:56
          Kto zdradził? Ta ja żym zdradził.
          • bialo-czerwony-1 Re: Kto zdradził? 05.06.10, 22:59
            www.youtube.com/watch?v=EbQec0BKA3w&feature=related
            • Gość: jobrave Re: Kto zdradził? IP: *.range86-161.btcentralplus.com 06.06.10, 01:39
              Jakiś dziwny ten death metal. Już lepsze to
              www.youtube.com/watch?v=64lDDitk77k&feature=related
    • wolyniak2010 Re: Jutro beatyfikacja.. 06.06.10, 07:28
      wielki dzień dla sbecji powinni świętować go co roku a popieluszkę zrobić swoim
      patronem
      • lechowski51 Re: Jutro beatyfikacja.. 06.06.10, 09:45
        jobniety pisze;
        Może niech już w ogóle przestaną się modlić, bo Bóg bez przerwy zsyła na Polskę
        jakieś katastrofy, powodzie, może niech się po prostu staną lepsi, może Bóg jest
        podku...ony hipokryzją polaczków i koltuństwem? Nie ma co zwalać na ruskich, że
        nam teraz powódź zafundowali. Kto wie, może jutro piorun yebnie w ołtarz.

Rozesle ta zlota mysl londynskiego pismaka po redakcjach,jako przyklad wkladu
        "postepowych dziennikarzy" w walce o Postep,rownosc,wolnosc i braterstwo.
        • Gość: jobrave Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.range86-161.btcentralplus.com 06.06.10, 11:22
          No widzisz KLechoś, po raz kolejny wychodzi twoje tchórzostwo, twoja impotencja
          intelektualna. Nie masz argumentów, więc zaczynasz straszyć, grozić. W szkole
          zapewne - jak to mówią - nauka nie szła ci do głowy, więc musiałeś donosić na
          koleżanki i kolegów z klasy, za komuny byłeś gorliwym esbeckim kapusiem, a teraz
          kapujesz dla czarnych. Swoim zachowaniem potwierdzasz tylko, że gdyby opcja,
          którą teraz popierasz doszła do wladzy, tacy ludzie jak ja, czyli głoszący
          Prawdę, byliby masowo mordowani przez takich jak ty. Abp. Kowalczyk mówi własnie
          w tej chwili: zło dobrem zwyciężaj, a ty bandyto, anonimowa gnido, co robisz?
          Porozsyłaj, porozsyłaj.
          • lechowski51 Re: Jutro beatyfikacja.. 06.06.10, 11:46
            Ja Cie pacanie nie strasze,tylko informuje i publicznie oswiadczam ze bede
            Twoje osiagniecia dziennikarskie popularyzowal na rozne sposoby.Mysle ze jestes
            dumny z tego co glosisz i jestes za swoje slowa odpowiedzialny?!.
            Dlatego tez nie rozumiem czy mialbym Cie straszyc pacanie?.Przeciez w
            przeciwienstwie o nic Cie jobniety dziennikarzyno nie oskarzam a tylko bede
            glosil na wszystkich odpustach Twoje slowqa milosci do pie...ietych katodebili
            i yebnietych rozmodlonych polaczkow.
            Nie mowil abp.Kowalczyk pacanie a abp.Nycz.
          • lechowski51 Re: Jutro beatyfikacja.. 06.06.10, 11:47
            Ja Cie pacanie nie strasze,tylko informuje i publicznie oswiadczam ze bede
            Twoje osiagniecia dziennikarskie popularyzowal na rozne sposoby.Mysle ze jestes
            dumny z tego co glosisz i jestes za swoje slowa odpowiedzialny?!.
            Dlatego tez nie rozumiem czy mialbym Cie straszyc pacanie?.Przeciez w
            przeciwienstwie do Ciebie o nic Cie jobniety dziennikarzyno nie oskarzam a
            tylko bede glosil na wszystkich odpustach Twoje slowa milosci do pie...ietych
            katodebili i yebnietych rozmodlonych polaczkow.
            Nie mowil abp.Kowalczyk pacanie a abp.Nycz.
            • Gość: jobrave Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.range86-161.btcentralplus.com 06.06.10, 12:23
              Oczywiście, że jestem dumny z tego, że głoszę Prawdę, jak również z tego, że
              jestem męczennikiem znosząc biczowanie za jej głoszenie zarówno na forum jak i
              poza. Oczywistą oczywistością jest, że nie mam nic przeciwko temu, że nie mam
              nic przeciwko temu, żebyś w moim imieniu głoszoną przeze mnie Prawdę objawiał
              wszędzie, gdzie tylko to możliwe - tego się akurat nie boję, jestem przygotowany
              na prześladawania, a nawet na śmierć męczeńską, rzecz jednak w tym, że powodują
              tobą złe intencje, ty kierujesz się nienawiścią, nie chcesz pomóc mi z serca,
              lecz z nadzieją, że mi zaszkodzisz, ale ja się nie boją, bo - w przeciwieństwie
              do ciebie, pokładam ufność w Panu i wiem, że mnie nigdy nie opuści. Amen.
              Oczywiście, że abp. Nycz, zresztą jedna z jasniejszych postaci Kościoła kat.
              Pomyliłem się po prostu. Musici KLechoś kupić jakieś auto, żebyście mogli wozić
              moje zwłoki w bagażniku, aby się wypełniło Słowo.
              • bialo-czerwony-1 Re: Jutro beatyfikacja.. 06.06.10, 13:51

Nasz Błogosławiony, w kazaniu wygłoszonym w marcu 1983 roku, w taki sposób
                zachęcał wiernych: ,,Bądźmy więc silni miłością, modląc się za braci błądzących,
                nie potępiając nikogo, a piętnując i demaskując zło. Prośmy słowami Chrystusa,
                jako Jego wyznawcy, które On wypowiedział na krzyżu: 'Ojcze, odpuść im, bo nie
                wiedzą co czynią.' (Łk 23,34). A nam daj, Chryste, większą wrażliwość na
                działanie miłości niż siły i nienawiści". [10]
                wyborcza.pl/1,91446,7977361,Homilia_abp__Angelo_Amato_wygloszona_podczas_beatyfikacji.html?as=2&startsz=x

• Gość: Analityk Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.toya.net.pl 06.06.10, 12:20
      biznes.onet.pl/kosciolowi-brakuje-pieniedzy,18543,3237359,1,news-detal

Ciekaw jestem kto u nas za to płaci?
      • darino smutny link 06.06.10, 12:56
        Ale myślałem, że to o Polsce :(
        • lechowski51 Re: smutny link 06.06.10, 18:02
          Tak darino!.Zatriumfujesz jak kiedys bolszewicy,gdy koscioly na Ukrainie znow
          zamienia na potancbudy a przecietna Ukrainka bedzie zaliczac "postepowo"
          conajmniej 10 aborcji.
          • Gość: jobrave Re: smutny link IP: *.range86-173.btcentralplus.com 06.06.10, 18:22
            fanka napisała:
            "Nasz Błogosławiony, w kazaniu wygłoszonym w marcu 1983 roku, w taki sposób
            zachęcał wiernych: ,,Bądźmy więc silni miłością, modląc się za braci błądzących,
            nie potępiając nikogo, a piętnując i demaskując zło. Prośmy słowami Chrystusa,
            jako Jego wyznawcy, które On wypowiedział na krzyżu: 'Ojcze, odpuść im, bo nie
            wiedzą co czynią.' (Łk 23,34). A nam daj, Chryste, większą wrażliwość na
            działanie miłości niż siły i nienawiści". [10]
            wyborcza.pl/1,91446,7977361,Homilia_abp__Angelo_Amato_wygloszona_podczas_beatyfikacji.html?as=2&startsz=x"
            Czyżby ten cytat z homili miał dowodzić, że Fanka się wreszcie nawróciła, czy to
            kolejny przejaw "subhipokryzji"?
            • wolyniak2010 Re: smutny link 06.06.10, 20:09
              a buc dalej o Fance! ja już nie pamiętam kiedy Fanka tu pisała!
              jo może hipnoza by ci pomogła? w londynie znajdziesz jakiegoś taniego
              psychiatrę. nie męcz siebie i nas fanką bo szlag nas trafi wszystkich razem z
              tobą! ku..wa ale smutny link!
              • Gość: O! Re: smutny link IP: 79.139.112.* 06.06.10, 20:36
                Skoro Chrystus wybaczył oprawcom , Popiełuszko wybaczył oprawcom i
                ja też wybaczam oprawcom typu lechowski ,kóry pluje i nie wie co
                pluje na brata swojego Ukraińca kochanego ,oprawcę Polaka
                rodowitego i na forumowiczów którzy mowia prawdę i tylko prawdę
                nie zważając na oprawców i ich metody JUDZENIA i podsycania do
                nienawiści.
                Lechowski - bracie Polaku katoliku lub może i ateisto - nie wazne
                kim jesteś skąd jesteś i co jesteś ale Wybaczaj i proś o
                wybaczenie jako ja wybaczam i proszę o wybaczenie.TO słowa
                Chrystusa i błogoslawionego Popieluszki - idź za nimi i ich sladem
                a napewno będziesz świętym lub błogoslawionym -choćby na tym forum -
                a to juz duzo dla ciebie.
                PS
                A worki ty ,w Mielcu przygotował dla powodzian czy nadal się
                leniuchujesz i grilla na balkonie jak ten bez Bożny poganin
                smalisz- a potem durnoty prawisz że Sbecja ci rozum złamała i
                patrzeć nie możesz gdzie wzrok nie sięga choc ginekologa poważasz i
                lubisz bo z twojej opcji czyli kochajacy inaczej -Hęł - O!
                Ateisto i bez Bożniku nawróć się i Wybaczaj oraz proś o
                wybaczenie a nie o Podjudzenie ,a jak się nudzisz to na truskawki
                do Niemca szoruj i tam sie wykazuj -w polu , bohatersko wojując z
                koszykami i truskawakami oraz z rodakami o lepszy zagon O!
                • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 21:01
                  mękoło dlaczego usunąłeś mój post???????? napisałem że nigdy żadnej fanki nie
                  było na forum a jobrave ją sobie wymyślił żeby się poślinic i poprzeklinać!!!!!!
                  wszyscy daliście się nabrać bo jo pisał posty a potem sobie odpowiadał. ku...wa
                  co za pojeb!
                  FANKA ŻYŁA TYLKO W CHOREJ GŁOWIE JO!
                  • Gość: aaa Re:????????????? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.10, 21:13
                    Wolyniak2010, w mailach od Fanki jest jej IP, ktore jednoznacznie wskazuje na
                    wysylanie tychmaili z Przemysla.. I to napewno nie jest IP komputerow, z ktorych
                    pisal jobrave.
                    Kombinuj dalej.
                    • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 21:20
                      masz maile od fanki? to znaczy że jo pisał maile do ciebie i wysyłał je przez
                      kogoś z przemyśla????????
                      świr!!!!!!! i on śmie pisać na forum że fanka jest wołyniakiem?
                      JO JEST FANKĄ!!!!!!!!
                      • Gość: aaa Re:????????????? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.10, 21:26
                        Tak, mam maile od Fanki. Niemozliwe, ze jobrave je pisal. wiem to nawet na
                        milion procent.
                        No to kombinuj dalej
                        • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 21:40
                          a ja wiem na milion procent że wołyniak i fanka to różni ludzie a jo wmawia
                          wszystkim że jedna! dlaczego kłamie i jaki ma cel? chce sam siebie kryć.
                          kombinuj dalej.
                          • Gość: aaa Re:????????????? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.10, 21:47
                            A czy ja twierdzilem, ze wolyniak i fanka to jedna osoba? Ja jedynie napisalem,
                            ze nie jest mozliwe, zeby jobrave byl fanka.
                            Kombinuj dalej ale najpierw naucz sie czytac ze zrozumieniem. To nie boli.
                          • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 21:50
                            nie wiem kto tu jest jeszcze jobnięty ale mykoła wywalił wątek w którym
                            napisałęm że jo odbiło i udaje fankę. teraz aa pisze że fanka do niego pisała z
                            przemyśla a wampir pisze że fanka jest w kraku. celowa ściema. jo ślini się sam
                            do siebie i sam sobie grozi sądem raz jako fanka raz jako jo! ku...wa mać
                            poyebane forum i tyle!
                            • Gość: aaa Re:????????????? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.10, 21:55
                              Wolyniak, nie o tym ten temat. Fanka moze byc w Krakowie a nawet w Tokio, co nie
                              wyklucza, ze Fanka pisala do mnie maile z przemyskiego adresu IP. Przeciez nie
                              napisalem, ze ona do mnie pisala wczoraj czy dzisiaj czy tydzien temu czy rok.
                              • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 22:04
                                a ja ci tłumaczyłem że mail można wysłać do przemyśla a może być napisany w
                                londynie i tokio. kombinuj!
                                • Gość: aaa Re:????????????? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.10, 22:14
                                  A prosilem zebys sie nauczyl/a czytac ze zrozumieniem. Wiem na milion procent ze
                                  jobrave nie mogl napisac tych maili i przeslac ich komukolwiek. W czasie kiedy
                                  te maile byly pisane (fanki i moje) jobrave nie mial dostepu do komputera. Nie
                                  mogl wiec znac tresci maila Fanki ani mojej odpowiedzi. Nie mogl wiec
                                  odpowiedziec na cos o czym nie wiedzial, ze w ogole zostalo napisane.
                                  Ciekwaw jestem co teraz wymyslisz.
                                  • lechowski51 Re:????????????? 06.06.10, 22:21
                                    aaa jobniety wogole nie istnieje!.To chory wymysl fanki i wampira.
                                    • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 22:28
                                      jo nie istnieje fanka nie istnieje pewnie wampira też nie ma ale mnie interesuje
                                      dlaczego jo pisze o jakiejś fance której nie ma i dlaczego wmawia ludziom że
                                      wołyniak to fanka! szlag mnie już trafia jak czytam o fance w jego każdym poście!
                                      • Gość: aaa Re:????????????? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.10, 22:31
                                        Skoro wedlug ciebie jobrave nie istnieje, to jak moze w kazdym poscie pisac o fance?
                                        Dobrze sie czujesz? Moze juz nie mysl tyle...
                                        • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 22:40
                                          lechowski mówi że jo nie istnieje. ja mówię że fanka nie istnieje ale chciałbym
                                          żeby oboje byli z matrixa bo mam dość paranoi na forum.
                                      • Gość: aaa Re:????????????? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.10, 22:48
                                        Ale skoro jobrave nie istnieje, to nie moze pisac. A po co ty pytasz kogos kto
                                        nie istnieje?
                                  • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 22:23
                                    a ty adwokat jego jesteś czy cień? skąd możesz wiedzieć gdzie był i czy miał
                                    dostęp? mękoła wycina mój post a ty chesz się poswięcac żeby ściema jo nie
                                    wyszła na jaw? poświęcaj sie ale nie kłam że wiesz gdzie był jo i gdzie miał
                                    dostęp bo to mnie jeszcze bardziej przekonuje że mam rację.
                                    a fanka czyli jo pewnie podrywała ciebie? może jo odkrył w sobie kobietę? hehe
                        • lechowski51 Re:????????????? 06.06.10, 21:41
                          Mialem nadzieje ze nie jestes jobniety...
                          • Gość: jobrave Re:????????????? IP: *.range86-173.btcentralplus.com 06.06.10, 22:27
                            Niesamowite! Naprawdę można napisać maila w Londynie i wysłać go do Przemyśla?
                            To zajebiście! Ależ ta technika poszła do przodu!
                            • Gość: aaa Re:????????????? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.10, 22:30
                              Oczywiscie, ze mozna. Piszesz maila, wysylasz go do kogos kto jest w Przemyslu a
                              ten kopiuje tresc i ze swojej lub zalozonej specjalnie skrzynki wysyla go do
                              adresata. Wtedy zmienia sie IP.
                            • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 22:36
                              jak już jestes to powiedz dlaczego wymyśliłeś sobie fankę? dowartościować się
                              chciałeś? po cholerę podrywałeś aa? po co chciałeś iść do sądu? ze swoim
                              urojeniem chciałeś się procesować? dlaczego wmawiasz ludziom że wołyniak to
                              fanka czyli ty? i po co do ch..ja pana piszesz o urojonej fance jak już ci się
                              nie chce pisać postów z jej nicka?
                              zjawa znikła a ty nie masz pomysłu na nową? ja tego nie rozumiem. normalny
                              jestem. idź do psychiatry zrób z tym coś bo rzygać sie chce jak widzę każdy twój
                              post o fance!
                              • Gość: aaa Re:????????????? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.10, 22:40
                                Wolyniak, ale juz chbya ustalilismy, ze jobrave nie moze byc fanka a po drugie
                                to sam napisales/as ze jobrave nie instnieje, to jak mozesz sie do niego zwracac?
                                • wolyniak2010 Re:????????????? 06.06.10, 22:45
                                  bo ja go ku...wa znam a fanki nie znam to co mam myśleć?
                                  u lechowskiego pewnie na odwrót ale wszyscy mamy dość jo i fanki!
                                  podrywał cie? hehehe
    • Gość: dark Re: Jutro beatyfikacja.. IP: 77.236.0.* 06.06.10, 23:23
      Betryfikacja ?
      • wolyniak2010 Re: Jutro beatyfikacja.. 06.06.10, 23:33
        jo kanonizować trzeba albo zamknąć za wymyślenie fanki i katowanie nas
        wszystkich swoimi chorobliwymi zwidami. jo odpowiadaj po cholerę ci była fanka?
      • Gość: junak Re: Jutro beatyfikacja.. IP: 83.1.119.* 06.06.10, 23:41
        A kasiorkę kto wywalił na ten cały dewocyjny cyrk? Nie ma ważniejszych spraw niż tworzenie następnego bożka? Kto pozwala na takie wygłupy w XXI wieku? Ludziom powódź zabiera życie i dorobek życia, a czarna mafia wyprawia kosztowne gusła. Wstyd!!!
        • lechowski51 Re: Jutro beatyfikacja.. 07.06.10, 09:41
          Dla chorych z nienawisci to gusla,dla Polakow to zwyciestwo!
          Zwycięstwo ks. Jerzego

Beatyfikacja ks. Jerzego Popiełuszki jest radosnym świętem. Nie tylko dla
          chrześcijan. Wyniesienie ks. Popiełuszki na ołtarze to święto radości dla
          wszystkich Polaków, bo to dzięki takim ludziom jak on możemy się cieszyć wolnością.

Ta wolność stała się dziś codziennością. W Polsce żyje kilka milionów ludzi,
          którym PRL wydaje się tylko historią niemającą wiele wspólnego ze
          współczesnością. Warto tym młodym ludziom przypominać, że wolność narodu, ale
          też swoboda wyboru życiowej drogi, jaką ma dziś każdy z nich, nie przyszła sama.
          Że byli ludzie, którzy za nasze prawo do wolności musieli zapłacić cenę życia.

Nie chodzi tu o wmawianą tylekroć Polakom skłonność do martyrologii, o czczenie
          kolejnego tragicznego bohatera, który poległ w jednej z przegranych przez
          Polaków bitew. Chodzi o człowieka, który odniósł sukces, bo jego śmierć niosła
          zwycięstwo idei, której służył.

Ważne jest też to, że Popiełuszko nie był legendarnym męczennikiem, ale
          zwyczajnym człowiekiem, który jeszcze niedawno żył wśród nas. Na ołtarze
          wyniesiono duchownego, którego znajomi i przyjaciele wciąż świetnie pamiętają i
          chętnie wspominają. Którego wzruszona matka – to niezwykła sytuacja –
          uczestniczyła we wczorajszych uroczystościach.

W tych dniach, gdy błogosławionym ogłoszony został ks. Jerzy Popiełuszko, warto
          rozważyć współczesne znaczenie świętości. Lata walki o suwerenność narodu i o
          prawo swobodnego wyznawania wiary wymagały na pewno innego typu heroizmu niż
          czasy wolności. Ale także i dziś jest miejsce na przezwyciężanie siebie, na
          odwagę podejmowania dobrego wyboru, który zaświadczy o naszej wierności zasadom,
          a czasem o zwykłej przyzwoitości. Tak jak w każdej innej epoce trzeba umieć
          głośno nazwać dobro dobrem, a zło złem. Choćby po to, aby móc powtórzyć za
          księdzem Jerzym: zło dobrem zwyciężaj.
          • Gość: rea Re: Jutro beatyfikacja.. IP: 83.1.119.* 07.06.10, 11:15
            Wiesz, Lechowski, pięknie to opisałeś,ale... Takich ludzi jak Popiełuszko(nawet lepszych od niego) jest dużo więcej,ale nikt ich nie stawia na ołtarzu i nie przypisuje im jakichś mistycznych cech. Ciekawe czy J.Popiełuszko chciałby,żeby uczyniono z niego kolejnego bożka tylko dlatego,że zdarzyła się ta tragiczna śmierć. A jeszcze wywlekanie z grobu jego cząstków,dzielenie ich na części... taki horror może i przystoi Papuasom(nie ubliżając im), ale w XXIw. w środku Europy urządzanie takiej hucpy powoduje uśmiech politowania za głupotę Polaków. Na oczach całego świata stajemy się skansenem umiejscowionym na końcu rozwoju cywilizacji i pośmiewiskiem dla tegoż świata.
            • lechowski51 Re: Jutro beatyfikacja.. 07.06.10, 12:46
              Tak!Tak!.Sluchalismy tych postepowych bredni od czasu okupacji czyli od
              1944.Dzisiaj zostaly wam po tych ideologicznych antynarodowych jaselkach tylko
              platformy na pedalskich paradach.
              • Gość: jobrave Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.range86-161.btcentralplus.com 07.06.10, 17:20
                A co słuchaliście do 1944 r.?
          • Gość: dark beatyfikacja.. IP: 77.236.0.* 07.06.10, 18:20
            Mam nadzieję, że stanie się, tym, no, orędownikiem od powodzi. Z racji związków
            z wodą.
            • lechowski51 Re: beatyfikacja.. 07.06.10, 20:14
              Widze ze jobniactwo staje sie epidemia.Czas chyba oglosic stan kleski
              zywiolowej na razie w Przemyslu.
    • Gość: Analityk Re: Jutro beatyfikacja.. IP: *.toya.net.pl 07.06.10, 22:07
      Najważniejszy jest bezpośredni kontakt z kapłanem.
      Dzieci z Irlandii wiedzą to najlepiej.
      • lechowski51 Re: Jutro beatyfikacja.. 07.06.10, 22:42
        Ogladnalem teatr.Wrocily wspomnienia ze mszy za Ojczyzne i z pogrzebu
        ks.Popieluszki.Jest tam taka dla mnie kluczowa scena,gdy mlody chlopak mowi
        dzisiaj,ze kiedys bylo prosciej,bo kiedys lajdak nazywany byl lajdakiem,wrog
        Polski-wrogiem a sbek zwalczajacy kosciol byl wyklety i pogardzany przez
        normalnych ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka