Dodaj do ulubionych

Monarchia dziedziczna?

10.06.10, 08:29
Czy zmieniamy w Polsce ustrój?
Spora część społeczeństwa uważa, że Kaczyńskiemu należy się stołek prezydencki
po zmarłym bracie. W wyborach uzupełniających do senatu, w naszym okręgu
startuje tylko jeden kandydat - wdowa po zmarłym senatorze.

Jakieś jaja.

Obserwuj wątek
    • Gość: armagedon Re: Monarchia dziedziczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 08:39
      nekrofile zwalczający nepotyzm i kolesiostwo, ale tylko u obcych.
      • Gość: jeden taki Re: Monarchia dziedziczna? IP: *.toya.net.pl 10.06.10, 09:53
        Ta opcja polityczna uprawia podwójną moralność,jak niektórzy jej
        wielbiciele na tym forum.
        • lechowski51 Re: Monarchia dziedziczna? 10.06.10, 13:03
          Musisz wystartowac geniuszu i caly Przemysl rzuci sie do urn by przerwac te
          rzady ciemnogrodu i moherow.
    • Gość: Kizior Re: Monarchia dziedziczna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 13:43
      bo Korwin ma rację - tylko takie rozwiązanie ma przyszłoś =
      monarchia konstytucyjna, na początek Zgromadzenia Narodowe ogłasza
      casting, wybieramy zdrowych, ładnych, wykształconych (2 języki,
      obsługa komputera, miże byc historia lub ekonomia, ogólne kursy z
      zachowania i wychowania)niekoniecznie bogatych. Pobory są O.K.
      siedziba też jest (ba nawet kilka i to w różnych miastach).Koszty w
      zasadzie znikome w porównaniu do obecnych. Przynajmniej nie będzie
      probemu z krzesłami w Brukseli i miejscami w samolocie.
      • kocur_zalogowany Mnie chodzi jedynie o formę 10.06.10, 14:09
        przekazywania urzędów następcom. Nie ma znaczenia czy to jest prezydent, król,
        poseł czy inny sołtys. Chodzi o to, czy do objęcia stanowiska wystarczają geny,
        czy trzeba się wykazać jakimiś umiejętnościami i przychylnością rządzonych.
        Wprowadzenie zasady dziedziczenia urzędów cofa nas chyba dość znacznie w rozwoju
        społecznym.
        • Gość: Kizior Re: Mnie chodzi jedynie o formę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 15:18
          znam parę przykładów europejskich państw gdzie jakoś sobie z tym
          radzą
          • kocur_zalogowany Możesz podać 10.06.10, 16:26
            przykłady takich krajów europejskich z dziedziczna monarchią
            konstytucyjną?
            • lechowski51 Re: Możesz podać 10.06.10, 16:37
              Dania,Belgia,Hiszpania....o reszcie poczytaj.
              • kocur_zalogowany Poczytaj jaka jest różnica 10.06.10, 17:00
                między monarchią konstytucyjną, a parlamentarną, a później się
                wypowiadaj. Ja pytałem o europejskie monarchie konstytucyjne.
            • Gość: duupek Re: Możesz podać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 16:38
              Wielka Brytania, Hiszpania, Dania, Holandia, Belgia, Szwecja, Norwegia, Monako
              • kocur_zalogowany Moja uwaga skierowana do lechowskiego 10.06.10, 17:01
                odnosi się również do ciebie.
                • lechowski51 Re: Moja uwaga skierowana do lechowskiego 10.06.10, 17:14
                  Na poczatek to;
                  portalwiedzy.onet.pl/125416,,,,systemy_ustrojowe_panstw_europejskich,haslo.html
                  ...a jak za malo to tam gdzie o swiecie studiuje gigant intelektu Komorowski
                  pl.wikipedia.org/wiki/Monarchia_konstytucyjna
                  • kocur_zalogowany Jak już studiujesz wikipedię to rób to dokładnie 10.06.10, 17:40
                    "Monarchia konstytucyjna cechuje się tym, iż występują tam
                    akty ustrojowe, które można nazwać konstytucjami. Wiążą one monarchę,
                    ale przewidują też realny zakres władzy dla niego. Monarcha jest
                    szefem władzy wykonawczej i ma realny wpływ na tworzenie prawa
                    "

"Monarchia parlamentarna opiera się na porządku
                    konstytucyjnym, ale cechą dominującą jest to, iż monarcha ma rolę
                    symboliczną i ceremonialną. Rzeczywista władza należy do rządu
                    kontrolowanego przez parlament. Taki kształt wywołała demokratyzacja,
                    emancypowanie się parlamentów, zmiany w ramach egzekutywy. Król
                    panuje, lecz nie rządzi.
                    "

pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82owa_pa%C5%84stwa#Wsp.C3.B3.C5.82czesne_monarchie_konstytucyjne
                    pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82owa_pa%C5%84stwa#Wsp.C3.B3.C5.82czesne_monarchie_parlamentarne
                    • lechowski51 Re: Jak już studiujesz wikipedię to rób to dokład 10.06.10, 18:58
                      Kopiuje abys wiedzial o co pytasz;
                      kocur_zalogowany 10.06.10, 16:26 Odpowiedz
                      przykłady takich krajów europejskich z dziedziczna monarchią
                      konstytucyjną?
                      • kocur_zalogowany No właśnie 10.06.10, 21:18
                        W wymienionych krajach jest monarchia parlamentarna.
                        Władcy Hiszpanii, Belgii czy Wielkiej Brytanii bez zgody rządu nie mogą
                        nawet kichnąć, więc jest obojętne z jakiego są zaciągu, czy dziedziczą
                        stanowiska czy obejmują w drodze elekcji.
                        Takich krajów europejskich, w których król ma coś do powiedzenia
                        (monarchia konstytucyjna) nie ma.
                        • angelshidetheirfaces Re: No właśnie 10.06.10, 22:17
                          kocur_zalogowany napisał:

> Takich krajów europejskich, w których król ma coś do powiedzenia
                          > (monarchia konstytucyjna) nie ma.

Nie ma, z wyjątkiem następujących: Monako, Liechtenstein, Luksemburg,
                          Watykan.
                          Monarchia to nie tylko królestwo. A monarcha to nie tylko król.
                          Idź się doszkolić, kocurze.

• kocur_zalogowany Człowiek uczy sie przez całe życie 11.06.10, 06:39
                            ale chodzi o to, żeby miał dobrych nauczycieli.
                            Watykan monarchią dziedziczną? Ciekawy pogląd.
                            Luksemburg - raczej monarchia parlamentarna (ja wiem, że definicje są
                            nieścisłe, chodzi mi o zakres władzy monarchy - w Luksemburgu władca
                            ma niewiele do powiedzenia).

Zostają Monako i Liechtenstein bez własnych armii i polityki
                            zagranicznej, wielkości większego gospodarstwa rolnego. Ja prosiłem o
                            przykłady normalnych państw.

• angelshidetheirfaces Re: Człowiek uczy sie przez całe życie 11.06.10, 08:16
                              kocur_zalogowany napisał:

> Zostają Monako i Liechtenstein bez własnych armii i polityki
                              > zagranicznej, wielkości większego gospodarstwa rolnego. Ja
                              prosiłem o
                              > przykłady normalnych państw.
                              >

Teraz zawężamy kryteria? :)) A w czym te państwa są nienormalne? Że
                              małe powierzchniowo? Że ludność mniejsza niż w Hiszpanii, czy
                              Szwecji? Ilość mieszkańców w Słowacji jest dziesięciokrotnie
                              mniejsza niż np. w Niemczech, a krotność różnicy powierzchni
                              Słowacji do np. Rosji jest jeszcze większa. Też będziesz twierdził,
                              że Słowacja to nienormalne państwo? :)
                              Prezentujesz typowo rewolucyjno-komunistyczny relatywizm w sposobie
                              myślenia.

A'propos Watykanu - ten, kogo bierzesz za "monarchę" w tym państwie,
                              jest formalnie tylko elekcyjnie wybieranym pełnomocnikiem. Monarcha
                              tu jest wieczny - nie ma dziedziczenia. :)
                              A co do Luksemburga, to mylisz się zdecydowanie co do uprawnień
                              monarchy.

• Gość: Cypis Re: Człowiek uczy sie przez całe życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 10:27
                                Księstwo Przemyskie
                              • kocur_zalogowany Na początku zadałem pytanie: 11.06.10, 10:46
                                "możesz podać przykłady takich krajów europejskich z dziedziczna monarchią
                                konstytucyjną
                                ?"
                                Dostałem przykłady państw, które nie spełniają tych warunków.

Jeśli chodzi o twoje przykłady, to Watykan mimo wszystko nie spełnia kryteriów,
                                co do Luksemburga można się spierać.

Monako i Liechtenstein (ten ostatni zresztą był przykładem w linku, który sam
                                wstawiłem) to mimo wszystko nie są do końca samodzielnymi państwami. Nie wiem na
                                ile dobrowolnie oddały prowadzenie spraw wojskowych i polityki zagranicznej w
                                obce ręce, ale w każdym razie żyją sobie w Europie bardziej jako ozdobniki niż
                                jako poważne organizacje państwowe.

Tak w ogóle, to może się zdarzyć, że trafi się jakiś rozsądny władca, który ma
                                szanse wychować lub wskazać przyzwoitego następcę tronu. Może się to nawet udać
                                przez kilka pokoleń. Docelowo jednak taki model nie wydaje mi się możliwy do
                                wprowadzenia w życie, zwłaszcza jeśli miałoby się to teraz zaczynać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka