Dodaj do ulubionych

Dziś wielkie święto.

IP: *.range81-159.btcentralplus.com 07.11.10, 18:38
Dziś 93 rocznica Wielkiej Rewolucji Październikowej, wydarzenia, które odmieniło losy dziesiątków milionów Polaków, ciemiężonych przez bezwzględnych kapitalistów, właścicieli ziemskich i kler. Bezrobotni otrzymali pracę, bezdomni mieszkania, bezrolni fornale ziemię. Dzięki zdobyczom Rewolucji Polska do 1989 roku znajdowała się na liście 30 najbardziej rozwiniętych krajów świata (obecnie na 41), rodzice Lechowskiego dostali kilka hektarów ziemi z parcelacji "pańskiego" a Lechowski poznał litery, dostawał szklankę mleka na przerwie, żarł za darmo obiady w świetlicy i byczył się na darmowych koloniach. Jego zgniłe zęby borowali mu darmowi dentyści szkolni, wszy tępiła mu higienistka, a leczyli go darmowi, szkolni lekarze.
Padnij Klechobwiesiu na kolana przez Leninem, Stalinem, Bierutem, Gomułką, Gierkiem i Jaruzelskim, przeproś za to, że bluźniłeś przeciwko nim i powiedz: Towarzysze bądźcie miłościwi duszy mojej, albowiem zgrzeszyłem przeciw Wam myślą, mową i uczynkiem. Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina.
Niech żyje Wielka Rewolucja Październikowa i jej ideały! Precz z wyzyskiem ludzi pracy! Chleba i pracy dla wszystkich! Śmierć wyzyskiwaczom i krwiopijcom!
Obserwuj wątek
    • common-sense-ltd Re: Baaaaaaczność i śpiewać niewolnicy! 07.11.10, 19:01
      pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarod%C3%B3wka_%28pie%C5%9B%C5%84%29
      Chór niewolników z "Nabucco" to nic wobec was, komunistyczne miernoty!
    • Gość: Ika Re: Dziś wielkie święto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 19:06
      O Boże jakie to piękne.Chyba żartujesz -nie było głodnych dzieci,wszyscy mieli pracę.Z tymi mieszkaniami to prawda że wszystkie bloki za Gierka wybudowano w każdym mieście?
      A bezdomni byli,czy też ich nie było.A co zlumpami.A obiady w szkołach teraz też są,co prawda nie dla wszystkich.
      Co z tymi wszami-mój dziadek opowiadał mi,że wesz była najbliższym przyjacielem człowieka tak jak dzisiaj pies-i tego nie rozumiem.
      Mnie uczono,że to był ponury okres w historii Polski.
      • common-sense-ltd Re: Piękne, bo się skończyło;) 07.11.10, 19:11
        Wszy też, ale komunistyczne gnidy zostały;)
      • Gość: jobrave Re: Dziś wielkie święto. IP: *.range86-166.btcentralplus.com 07.11.10, 19:19
        Condom -sense-ltd. napisała:
        Chór niewolników z "Nabucco" to nic wobec was, komunistyczne miernoty!

Gdyby nie komunistyczne miernoty nadal byś mieszkała w zawszonej lepiance pod Mościskami razem z kozą, s.rała za stodołą i pasała pańskie krowy. To ja mogę mieć coś przeciwko rewolucji i komunizmowi, ale na pewno nie ty. Klękaj na te swoje grube kolaniska i proś o przebaczenie.
    • gate.of.delirium Sowieci 07.11.10, 19:35
      Kult - Sowieci

Hej dziewczyno! Hej niebogo!
      Jakieś wojsko idzie drogą!
      Schowaj pieniądze, schowaj zegarek!
      Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to oni,
      Że to banda bandę goni,
      A to Czerwoni! Czerwoni!
      Kryj się, kryj!

A ten gruby, co na przedzie
      Na kradzionym koniu jedzie,
      To Rokosowski, marszałek polski!
      Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to śmieci,
      Że to gó... z nieba leci,
      A to Sowieci! Sowieci!
      Kryj się, kryj!

Przyjdą nocą {eja!}, zgwałcą srodze,
      Na kradzionej gdzieś podłodze,
      Zostawią z dzieckiem! Dzieckiem radzieckiem!
      Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to trzewik,
      Że to kryty słomą chlewik,
      A to Bolszewik! Bolszewik!
      Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to oni,
      Że to banda bandę goni,
      A to Czerwoni! Czerwoni!
      Kryj się, kryj!

A ja myślałem, że to śmieci,
      Że to gó... z nieba leci!
      A to Sowieci! Sowieci!
      Kryj się, kryj!

brrroyce.wrzuta.pl/audio/5OietcC9YSP/kult_-_sowieci
      • common-sense-ltd Re: Sowieci;) n/t 07.11.10, 19:36
      • Gość: kres Re: Sowieci IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.11.10, 19:59
        przecież Jo nie skłamał,napisał prawdę.Oczywiście z tego co napisał należy wyłączyć Lechowskiego bowiem nie ma żadnych danych że jego to dotyczy. Tak czy inaczej nie mogę zrozumieć jednej rzeczy,mianowicie to że kler,właściciele ziemscy czy właściciele fabryk byli nie zadowoleni z nastania komuny to zrozumiałe ale to że ci co najwięcej na tej komunie zyskali zwłaszcza mieszkania,pracę,wykształcenie na tą komunę narzekali i dzisiaj dalej na nią psioczą jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe.
        • common-sense-ltd Re; Kres, piszesz posty na klęcząco?;) n/t 07.11.10, 20:06
    • common-sense-ltd Re: Dla wszystkich ogłupionych, zniewolonych 07.11.10, 19:40
      www.youtube.com/watch?v=bZcjgC9zDLI
    • Gość: spokojny Re: Dziś wielkie święto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 19:53
      głodni zdeterminowani, niemający nic do stracenia zawsze mogą być niebezpieczni.....kwestia czasu i ilości
      • common-sense-ltd Re: Dziś wielkie święto. 07.11.10, 20:02
        Gość portalu: spokojny napisał(a):

> głodni zdeterminowani, niemający nic do stracenia zawsze mogą być niebezpieczni
        > .....kwestia czasu i ilości

Taaa....zwłaszcza gdy są umiejętnie podpuszczani przez bogatych i mających sporo do zarobienia;)
        • Gość: Wrona Re: Dziś wielkie święto. IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.11.10, 21:10
          Aha - byla jeszcze za Gierka i Jaruzelskiego ustawa nakazująca wszystkim podjęcie pracy.Mówiono ze to Ustawa na Niebieskie Ptaki. Pamietam jak dzielnicowi przychodzili do domow młodych i nie pracujacych ludzi zobowiazując ich do podjęcia pracy ( pracy nie brakował i prawie w każdym zakladzie mozna było ja znaleść bez problemu do tego dodawano jeszcze miejsce w Hotelu robotniczyma potem docelowo mieszkanie zakladowe -dziś przyjmowane za grosze i odsprzedawane za krocie przez tych co najwięcej pluja na ta komune oraz różną pomoc na zagospodarowanie lub naukę( dodatki ,urlopy pożyczki MM) . Doskonale to odzwierciedla film "Daleko od szosy ". Dziś niestety to tylko marzenie młodych ludzi po studiach nie mających żadnych potecjalnych mozliwości egzystencji w Polsce i zmuszonych do emigracji za chlebem . Najczęściej po studiach młodzi ludzie dostawali intratne posady -nawet kierownicze gdyz tytuł magistra lub inżyniera , czy nawet technika był bardzo wartosciowy i człowiek z takim tytulem miał powszechny szacunek w spoleczeństwie . Niestety ta komuna miała bardzo dobre strony ,ale tez miała szereg ułmnosci , Najczęściej zapomina się o tych dobrych stronach ( nie bylo bezrobocia , lecznictwo ,szkolnictwo , wczasy ,sanatoria,mieszkania itd dawano za darmo ) natomiast wypomina się te zle strony -np. niby cenzurę i inwigilacj spoleczną oraz zniewolenie ze wschodu ( jakby dzis jej nie było i nie był zniewolenia lecz z zachodu ?)
          Może Pan lechowski zaprzeczy -że to co piszę nie jest pradwą,lub ze ma krtka pamieć i tego nie pamięta !
          Żeby nie ta niby komuna to dziś wielu profesorów,doktorow ,inzynierów, lekarzy ,generałow i pułkownikow w MON itd. niegdy by nimi nie było lecz zwykłymi chłopami na kilku morgach pola lub na emigracji zarobkowej w USA tj na zmywaku lub budowie . To są realia ktore nie pamiętaja i nie moga pamięać młodzi ludzie . A jak było na wsi za Sanacji i II RPP to może ktoś starszy dopisze - taki co nigdy by nie mial emerytury gdyby nie dostał ją od Gierka i Jaruzelskiego .
          Był taki a nie inny system dla jednych dobrym a dla drugich okrutnym - lecz Chwalić Boga że nie doszło do okrutnego rozlewu krwi rodaków lecz spokojnie dokonano tej niby wolnosciowej transformacji systemu .
    • Gość: Analityk Re: Dziś wielkie święto. IP: *.toya.net.pl 07.11.10, 21:27
      Jo dzieki.. w ubiegłym roku dane mi było hucznie świętowac 92 rocznice - w tym niestety musiałem chołubic kapitalistycznego krwiopijcę ale tak na poważnie.. rewolucja wprowadziła wiele zmian na scenie politycznej i gospodarczej Europy; największe zagrozenie widzieli Panowie z Vatykanu dlatego czym predzej powstała organizacja Opus Dei, która w swojej regule posiadał podpisana krucjate przeci kominizmowi; i to Ci którzy twierdzą ze lubia pokój;
    • Gość: mat120 Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów IP: 92.244.58.* 08.11.10, 00:09
      Gość portalu: jobrave napisał(a):
      Dziś 93 rocznica Wielkiej Rewolucji Październikowej, wydarzenia, które odmienił
      > o losy dziesiątków milionów Polaków, ciemiężonych przez bezwzględnych kapitalistów, właścicieli ziemskich i kler.

W tym uroczystym dniu wskrześmy nastrój komsomolskich idealistów i czerwonych harcerzy św. Jacka:
      " Zabronił dzieciakom śpiewania tradycyjnej „Roty" — jego „czerwoni harcerze" śpiewać musieli o chwale bolszewizmu. I to nie po polsku. Ówczesny „czerwony harcerz",
      A. Michnik, wspominał później: „Bez sentymentu nie umiem myśleć o tej gromadce chłopców i dziewcząt, która latem 1958 roku w czerwonych chustach nawiedzała chłopskie zagrody, śpiewając piosenki po rosyjsku i po żydowsku". Michnik zapamiętał też, że wśród har­cerzy Kuronia panował „nastrój komsomolskich idealistów".
      Kuroń podsycał ów idealizm, zalecając ścisłą współpracę z mili­cją i bezpieką (proszę przeczytać jego książkę o harcerstwie, dro­dzy salonowcy!). Jeszcze w roku 1995 „Gazeta Polska" przypo­minała, że harcmistrz Kuroń wygłaszał szkolne prelekcje, agitu­jąc dzieci, by
      donosiły na swych rodziców słuchających „wra­żych radiostacji" imperializmu. Wiem, że za to dawanie wzoru Pawlika Morozowa bił się w piersi później, i wiem, że człowiek może się jak Szaweł zmienić, ale wiem też, że pewne cechy cha­rakteru, pewne inklinacje mentalne,
      choćby minione, durno-młodzieńcze, mówią o człowieku, o jego duszy, coś ważnego, coś wedle diagnozy „ten typ tak ma"."
      • Gość: jobrave Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów IP: *.range109-153.btcentralplus.com 08.11.10, 00:40
        To dobrze Mat, że poszedłeś wreszcie po rozum do głowy i tak pięknie piszesz o szlachetnych ludziach i o tym, jak wychowywali dzieci na prawych i sprawiedliwych obywateli i o ideałach Wielkiej Rewolucji Październikowej. Jest mi niesłychanie przykro, że wątpiłem wcześniej w Ciebie. Twoje nawrócenie jest dla mnie nauczką. Teraz już zapamiętam sobie po kres moich dni, że zawsze trzeba wierzyć w człowieka. Tak trzymać towarzyszu Mat!
        • Gość: Wrona Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów IP: *.przemysl.hypnet.pl 08.11.10, 08:25
          Popieram - Jobravo i mata z odniesienie do spostrzeżeń zwiazanych z człowieczeństwem i godnościa człowieka ( bo w gruncie rzeczy w kazdym systemie wszystko zalezy od czlowieka i jego czlowieczeństwa wobec innego człowieka . Każda rewolucja i kazdy system wadzy nastawiony na ludobójstwo - musi w końcu przegrać . Co ciekawe - że uprzednio idee są wzniosle oraz szlachetne aby z czasem z czasem zmienić sie w totralitaryzm i despotym wladzy kończcy się wojna o charkterze miedzynarodowym i wymordowaniem milionów ludzi ,z czym nalezy wiazać nie tylko Rewolicje Francuską ale głownie Bolszewicką w Rosji )
          • Gość: jobrave Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów IP: *.range109-153.btcentralplus.com 08.11.10, 09:56
            Pozwolę sobie jeszcze na komentarz dotyczących owych wrażych radiostacji - od małego musiałem -chcąc, nie chcąc - nasączać się jadem płynącym z eteru, jadu, który w dużych dawkach aplikowało Radio Wolna Europa, Radio Waszyngton, czy Radio Londyn, których to kult istniał w moim domu. Ze wstydem przyznaję, że z tego powodu przez wiele lat prezentowałem niewłaściwą postawę ideową - byłem przeciwny nie tylko ideom Rewolucji i komunizmu i jej inicjatorom oraz kontynuatorom -jad serwowany przez wrogów ludu i konserwowany przez rodzinę sprawił, że długo pozostawałem pod wpływem idei prawicowo-nacjonalistycznych, uwielbiając przy tym bezgranicznie Kościół kat. Trwało to długo, bardzo długo, na szczęście w wieku dojrzałym nawróciłem się, niestety Zły, który rządzi światem doczesnym sprawił, że moje nawrócenie nastąpiło wówczas, kiedy nieoceniona PZPR dawno już przestała istnieć, przez co nie mogłem do niej wstąpić, by odkupić swoje winy. Ale lepiej późno niż wcale Drogi Towarzyszu Mat, ponadto historia kołem się toczy, więc bądź dobrej myśli - te czasy wrócą i znów będziemy żyli w socjalistycznym Raju. Le-nin, Par-tia, Par-tia-Le-nin!
            • jesus33 Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów 08.11.10, 10:43
              Ja wprawdzie jestem straszna siksą, ale pamiętam jak wspaniale było i zupełnie nie rozumiem mojej Mamy, która nie chciała chodzić na pochody pierwszomajowe :( Raz się nade mną zlitował Tato i zabrał mnie, zupełnie również nie rozumiem dlaczego był niezadowolony. Mama ubrała mnie w sukienkę i takie ciasno-sztywne ażurowe podkolanówki, narzekała przy tym strasznie, że są takie krótkie i widać mi siniaki, oczywiście usłyszałam że jestem chłopczyca, było narzekanie na Dziadka, że mnie rozpuszcza i robię co mi się podoba, a potem wyglądam tak, że wstyd mnie z domu wypuścić. Jak już zostałam zapakowana w to wszystko czego nie znosiłam (chodziłam głównie w krótkich spodenkach zakupionych w składnicy harcerskiej), poszliśmy na ten wspaniały pochód o którym tyle słyszałam, a którego wcześniej nie widziałam. Było cudownie, dostałam małą chorągiewkę (już teraz wiem dlaczego tak bardzo lubi je Pan Lechowski), a oprócz tego był kiermasz książek. Tata kupił mi kilka i do tego dostałam kilka komiksów na zapas, moje ulubione Kajko i kokosz i Tytus, Romek i Atomek. Wszyscy byli uśmiechnięci i szczęśliwi, a ja najbardziej bo do kompletu dostałam watę cukrową, sprzedawał ją taki Pan w czarnych, dłuższych kręconych włosach. Ciekawe czy ktoś go pamięta, jeździł po osiedlach i uszczęśliwiał dzieci. Jak zajeżdżał autem z maszyną do waty cukrowej to wszystkie dzieci na podwórku krzyczały:
              Mamo!!!
              Mamy się wychylały przez okna i już wiedziały o co chodzi, pakowały pieniążka w serwetkę i rzucały. Byli tacy co mieli pecha i łapali samą serwetkę, pieniążek natomiast był znajdowany przez jakiegoś szczęśliwca kilka dni później. Wtedy biegło się do jarzyniaka po drugiej stronie ulicy i za znalezionego pieniążka kupowało się najpyszniejszą w świecie oranżadę w woreczku, a najsmaczniejsza była ta czerwona. Pycha!
              Wracając do pochodu i kiermaszu z książkami, to po tym pochodzie Tata zabrał mnie na spacer nad San, po drodze zahaczyliśmy o Kmieciankę, było tam dużo wujków z dziećmi. Wszyscy byli uśmiechnięci, a ja dostałam Pepsi i dobrze, że byłam z Tatą łatwiej mu było trafić do domu, a jak wracaliśmy i go ciągnęłam za rękaw to machałam przy tym swoją małą chorągiewką.
              Ale fajnie powspominać :))
              • jesus33 Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów 08.11.10, 10:51
                I zapomniałam dodać, że to wszystko dzięki rewolucji. Ja miałam watę cukrową i komiksy, a Fanka i Mat wyrwali się z wołyńsko-podolskich przysiółków :))
                • Gość: mat120 Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów IP: 92.244.58.* 08.11.10, 21:49
                  Jak się miewa ciocia?

• Gość: mat120 Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów IP: 92.244.58.* 08.11.10, 22:09
              Gość portalu: jobnięty napisał(a):
              Ze wstydem przyznaję, że z tego powodu przez wiele lat prezentowałem niewłaściwą postawę ideową - byłem przeciwny nie tylko ideom Rewolucji i komunizmu i jej inicjatorom oraz kontynuatorom...

Jobniętym, jak widać, nie tak łatwo zostać - musiałeś biedaku dużo nad sobą pracować by w końcu znalazłeś, swoje miejsce w zaprzęgu...:)

• Gość: mat120 Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów IP: 92.244.58.* 08.11.10, 21:45
          Gość portalu: jobnięty napisał(a):
          ...pięknie piszesz o szlachetnych ludziach i o tym, jak wychowywali dzieci na prawych i sprawiedliwych obywateli i o ideałach Wielkiej Rewolucji Październikowej.

Ależ towarzyszu Job, kudy mi tam do najwyższych dostojników państwowych doceniających tych szlachetnych rewolucjonistów, a Twoich idoli, najwyższymi orderami państwowymi.:))
          • Gość: jobrave Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów IP: *.range86-161.btcentralplus.com 08.11.10, 22:13
            Pewnie, że Wam daleko do nich towarzyszu Mat, lecz tym się przejmujcie, mnie też do nich daleko, ale ufam im, bo ufam Partii, która tych towarzyszy tak wysoko postawiła. Bo wiedzieć towarzyszu, o tym, że to człowiek jest omylny, Partia nigdy! Z komunistycznym pozdrowieniem.
            Starszy towarzysz
            • mat120 Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów 08.11.10, 22:31
              Gość portalu: jobrave napisał(a):
              ...ale ufam im, bo ufam Partii,

I tu też się towarzyszu różnimy, bo ja nie ufam im ani partii.:)
          • Gość: jobrave Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów IP: *.range86-161.btcentralplus.com 08.11.10, 22:16
            A pewnie, że Wam daleko do nich towarzyszu Mat, ale mnie też i wielu innym towarzyszom, lecz to Partia postawiła ich tak wysoko, a musicie wiedzieć towarzyszu, że człowiek się myli, a Partia nigdy! Proletariusze wszystkich krajów łączcie się!
            • solist Re: Wskrześmy nastrój komsomolskich idealiatów 09.11.10, 10:31
              I to dzięki ojcom Partii mamy takich właśnie wspaniałych PiSowskich synów, cudownych małych, a zarazem wielkich, kolejnych Ojców (że chwilowo bezdzietnych? - nieważne), cudownych Ziobrów i wielu innych. Czołem Rewolucjo!
              • gate.of.delirium A ty maszeruj, maszeruj, głośno krzycz 09.11.10, 10:43
                A ty maszeruj ...
                _
                Dziś wszystkie kwiaty, wszystkie ptaki (zioła), wszystkie drzewa, (a,d)
                Cała przyroda o Leninie dzisiaj śpiewa. (E,a)

Ref:
                A ty maszeruj, maszeruj, głośno krzycz (d,a)
                Niech żyje nam Wołodia Iljicz (E,E7,a)

Pewnego razu zapytała mnie dziewczyna
                Czemu tak mało przypominasz mi Lenina

Dziś w telewizji nie wystąpi zespół Novi,
                Bo cały program poświęcony Leninowi.

Dziś w telewizji nie wystąpi zespół Breakout,
                Bo rząd radziecki znów na program by narzekał.
                __
                Dziś w Poroninie żyje jeszcze taki baca
                Co Leninowi zsiadłym mlekiem leczył kaca

Dziś w Poroninie stoi jeszcze ten piaskowiec,
                Z którego Lenin obserwował stado owiec.

Dziś w Poroninie rosną jeszcze takie drzewa,
                Pod które Lenin kiedyś chodził się odlewać.

Dziś cała Moskwa pełna nocnych jest polucji,
                Na samą myśl o wielkim wodzu rewolucji.
                _
                Pewnego razu przywieziono mi (Wycieczka z Moskwy przywiozła) trofeum,
                Czerwone ucho ukradzione z mauzoleum.
                _
                A gdy przekroczysz mauzoleum progi,
                To wstrzymaj oddech, bo tam leżą Wodza nogi.
                _
                A kiedy rano nie chce ci się podnieść dupska
                Przypomnij sobie jak walczyła Nadia Krupska
                _
                Podało radio i moskiewska prasa,
                W Moskwie widziano Lenina na golasa.
                _
                Kiedy do łóżka wpycha tobie się dziewczyna
                Wykopsaj ją i weź za dzieła się Lenina
                (dziś zapytała mnie moja dziewczyna,
                czemu nie jestem podobny do Lenina)_

Dziś na ulicy spotkałem Murzyna,
                Który z profilu przypominał mi Lenina
                (Dziś na ulicy widziałem Murzyna,
                Który był podobny do Lenina.)
                _
                Wczoraj widziałem nowy (radziecki) western w kinie,
                Wszyscy kowboje śpiewali o Leninie
                • gate.of.delirium Re: A ty maszeruj, maszeruj, głośno krzycz 09.11.10, 11:08
                  www.youtube.com/watch?v=5HM7jhgrQ5Y
                  • lechowski51 Re: A ty maszeruj, maszeruj, głośno krzycz 09.11.10, 16:56
                    pieknie wspominasz;
                    Wracając do pochodu i kiermaszu z książkami, to po tym pochodzie Tata zabrał mnie na spacer nad San, po drodze zahaczyliśmy o Kmieciankę, było tam dużo wujków z dziećmi. Wszyscy byli uśmiechnięci, a ja dostałam Pepsi i dobrze, że byłam z Tatą łatwiej mu było trafić do domu, a jak wracaliśmy i go ciągnęłam za rękaw to machałam przy tym swoją małą chorągiewką.
                    Ale fajnie powspominać :))

Zapomnialas napisac ze jak tatus przyniosl cukierki czekoladowe z konsumow to wszystkie dzieci Ci zazdroscily,ze nie wspomne o poledwicy i innych cudach o ktorych szczesliwy proletariat marzyl.
                    • jesus33 Re: A ty maszeruj, maszeruj, głośno krzycz 10.11.10, 00:21
                      lechowski51 napisał:

> pieknie wspominasz;
                      > Wracając do pochodu i kiermaszu z książkami, to po tym pochodzie Tata zabrał mn
                      > ie na spacer nad San, po drodze zahaczyliśmy o Kmieciankę, było tam dużo wujków
                      > z dziećmi. Wszyscy byli uśmiechnięci, a ja dostałam Pepsi i dobrze, że byłam z
                      > Tatą łatwiej mu było trafić do domu, a jak wracaliśmy i go ciągnęłam za rękaw
                      > to machałam przy tym swoją małą chorągiewką.
                      > Ale fajnie powspominać :))
                      >
                      > Zapomnialas napisac ze jak tatus przyniosl cukierki czekoladowe z konsumow to
                      > wszystkie dzieci Ci zazdroscily,

Nie zazdrościły! Z wszystkimi się dzieliłam, a nawet się wymieniałam i smakowałam tych z innym nadzieniem, w końcu mieszkałam na uprzywilejowanym osiedlu :))))

ze nie wspomne o poledwicy i innych cudach o kt
                      > orych szczesliwy proletariat marzyl.

Polędwica z opozycjonisty była przepychaaa! Jak przychodził do nas ksiądz po kolędzie Mama zawsze go częstowała i też mu smakowała. Pytał skąd mamy, a Mama mówiła, że z II wydziału. Zawsze pakowała mu kawałek na drogę, brał z uśmiechem na twarzy i mówił: Bóg zapłać i pobłogosław Boże ten dom :))
                      • Gość: pysio Re: A ty maszeruj, maszeruj, głośno krzycz IP: 213.25.24.* 10.11.10, 06:42
                        Prawdę mówiąc to różnicy między reżymami w istocie nie ma! Dawny , bardziej prymitywny sposób uprzywilejowania to dostęp do dóbr. Dzisiaj ten sam dostęp zależy od kasy. Czy dzisiaj nie ma dzieci patrzących i przełykających ślinę? Czy nie ma bezdomnych i bezrobotnych? Czy dzisiaj nie robi się pokazówek z okazji świąt. I co najważniejsze; dziś też można każdego zniszczyć i pokazać mu jego miejsce!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka