Dodaj do ulubionych

Sprawa meldunku

IP: 83.1.236.* 02.11.11, 19:12
Jak można wymeldować gościa,jeżeli nie mieszka w mieszkaniu od 2lat,
Obserwuj wątek
    • kocur_zalogowany Właściciel mieszkania idzie 02.11.11, 19:45
      do urzędu miejskiego i wymeldowuje lokatora.
      • Gość: Józef Re: Właściciel mieszkania idzie IP: 83.1.237.* 03.11.11, 08:47
        Chcą książeczkę wojskową gościa!
        • kocur_zalogowany Wskaż im najbliższe drzewo. 03.11.11, 09:49
          I daj im do przeczytania ustawę o ewidencji ludności.
          • solist Re: Wskaż im najbliższe drzewo. 03.11.11, 11:16
            A skąd masz wziąć jego książeczkę wojskową przecież to cudzy dokument? Wymeldowanie kogoś kto nie mieszka w danym miejscu i nie pojawia się w okresie 3 miesięcy to decyzja administracyjna i odbywa się po wizytacji z UM, która ma wykazać m. in. czy znajdują się tam przedmioty zameldowanej osoby, czy osoba pojawia się w danym miejscu itd.
    • Gość: dark Re: Sprawa meldunku IP: *.aster.pl 03.11.11, 14:11
      W postępowaniu administracyjnym. Trzeba napisać podanie o wymeldowanie do wydziału zajmującego się meldunkiem, i odpowiednio uzasadnić. Oni nadadzą sprawie bieg, między innymi pewnie dzielnicowy będzie rozpytywał sąsiadów o tę osobę. Jeśli rzeczywiście nie mieszka, po kilku miesiącach będzie decyzja administracyjna o wymeldowaniu.
    • kocur_zalogowany Ustawa o ewidencji ludności: 03.11.11, 14:36
      Art. 15 ust. 2 Organ gminy wydaje na wniosek strony lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się.

Jednocześnie ty też zawaliłeś, bo art. 29 ust. 2 mówi:

Osoby wymienione w ust. 1 są obowiązane do zawiadamiania właściwego organu gminy o stałym lub czasowym pobycie innej osoby w ich lokalach (pomieszczeniach) oraz o opuszczeniu przez nią tego lokalu (pomieszczenia), jeżeli osoba ta nie dopełniła obowiązku meldunkowego. Zawiadomienie powinno być dokonane niezwłocznie po upływie terminu określonego do wykonania obowiązku meldunkowego.

A wymeldować się należy najpóźniej w dniu opuszczania lokalu :)

• solist Re: Ustawa o ewidencji ludności: 03.11.11, 15:21
        Niekoniecznie zawalił, bo ważne czy osoba opuściła lokal, czyli wzięła wszystko ze sobą i się nie pojawia w miejscu zameldowania. Również nie partycypuje w kosztach utrzymania mieszkania. Ale śmieszy mnie numer z książeczką wojskową. Wiem, że urzędnicy chcą rękami innych załatwić sprawy, które do nich należą, w tym ustalenie miejsca faktycznego pobytu, ale co niekóre urzędasy to łobuzy :>
        • Gość: cycylia Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: *.tktelekom.pl 03.11.11, 16:54
          A może gość jest współwascicielem mieszkania . A może wyjechał do pracy za granicę.
          • Gość: dark Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: *.aster.pl 03.11.11, 16:57
            Sprawy własności i meldunku nie są powiązane.
            • Gość: cycylia Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: *.tktelekom.pl 03.11.11, 19:48
              Jak masz mieszkanie wspólnie z żoną a mieszkasz u kochanki to żona nie może cię wymeldować z urzędu. Ja np mam kilka mieszkań i mieszkam tj śpię w tym w którym nie jestem zameldowana.
              • Gość: fm Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.11.11, 20:24
                cycylia, piszesz bzdury. prawo własności nie ma nic wspólnego z zameldowaniem. nie wiem czy wiesz, ale w polsce obecnie nie ma obowiązku mieć stały czy tymczasowy meldunek. jedynie w us trzeba podać adres do korespondencji i tyle
                • Gość: cycylia Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: *.tktelekom.pl 03.11.11, 21:28
                  Były takie przymiarki ale ustawa o ewidencji ludności obowiązuje. Spytaj się dzielnicowego. Ja miałem sąsiada którego żona chciała wymeldować z jego własności zgłaszając , że od kilku lat nie zamieszkuje w swoim mieszkaniu. Urząd przysłał jej pismo, że nie można go wymeldować bo jest włascicielem domu, Była to jego własnośc po rodzicach . ąle kiedy ta kobieta wyjechała na rok czasu , wystarczyło tylko, że sąsiedzi zeznali , że nie zamieszkuje już w domu sąsiada i wymeldowano ją wydając decyzję administracyjną /
                  • Gość: fm Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.11.11, 21:55
                    w polsce są osoby bez stałego zameldowania i mają nawet nowe dowody osobiste. powiedz mi więc na jakiej podstawie takie dowody dostają?
                    • Gość: cecylia Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: *.tktelekom.pl 03.11.11, 22:04
                      Są bezdomne i mają dowody, gdzie wpisany jest ich ostatni adres lub tymczasowy ,ale nie ma tam adnotacji " bez adresu" Bo jak zmienisz adres to odrazu musisz wymienić dowód osobisty.
                      • Gość: Maciej Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: *.home.net.pl 03.11.11, 22:19
                        Wcale nieprawda, w miejscu ADRES ZAMELDOWANIA jest wpisane BRAK
          • Gość: Józef Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: 83.1.236.* 03.11.11, 17:59
            Nie jest współwłaścicielem mieszkania,ale wyjechał do pracy w innym mieście,i tam ułożył sobie życie
            • kocur_zalogowany Trochę ciężko ułożyć sobie życie 03.11.11, 19:19
              bez meldowania się.
              Nie mówię, że się nie da, ale sprawia to czasem pewne trudności.
              • solist Re: Trochę ciężko ułożyć sobie życie 03.11.11, 21:33
                Da się przy tymczasowym meldunku
            • Gość: Cycylia Re: Ustawa o ewidencji ludności: IP: *.tktelekom.pl 03.11.11, 21:37
              Tutaj trzeba wiedziec na jakich zasadach on zamieszkuje u Pana . Czy ma jakąś umowę wynajmu, Czy reguluje czynsz. Milion Polaków jest za granicą i można by ich wymeldować ale to nie jest takie proste.Bez sprawy śądowej o eksmisję się nie obejdzie. Może on ma jakiś majątek w Pana lokalu i co będzie Pan się włuczył póżniej po Sądach..
    • kocur_zalogowany Teoretycznie sprawa powinna być prosta 04.11.11, 08:42
      Trochę nie rozumiem, dlaczego ty masz problem. Jako właściciel idziesz do urzędu i składasz wniosek o wymeldowanie. Sprawą urzędnika jest (jeżeli zechce) udowodnić ci kłamstwo w twoim oświadczeniu, czyli udowodnić, że osoba, która wymeldowujesz tam mieszka, lub została usunięta z mieszkania wbrew swojej woli. Ty nie musisz przedstawiać dowodów na nieistnienie lokatora.
      • solist Re: Teoretycznie sprawa powinna być prosta 04.11.11, 09:10
        Nic dodać, nic ująć - dokładnie jak napisał kocur
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka