darino 07.07.12, 07:14 wyborcza.pl/1,75478,12087704,Zaczelo_sie_na_Stryjskiej_38.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanka_online Re: Stryjska 38 ... 07.07.12, 07:49 Miło z Twojej strony Darino, że przypominasz Polaków, którzy pomimo wypędzenia z ojcowizny zabiegali o tzw pojednanie, a w zasadzie normalizację w stosunkach polsko-ukraińskich. Dodam tylko, że Kuroń był jednym z nich, ale nie jedynym.... I jeszcze uwaga w kontekście różnych hien medialnych; Kuroń, przy całej swej nonszalancji nigdy nie pozwoliłby sobie na haniebne uwagi pod adresem Ukrainek. Nie tylko z szacunku dla swojej ukraińskiej mamki, ale przede wszystkim z szacunku dla samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Stryjska 38 ... 07.07.12, 17:29 ja bym nie popadał w nadmierny entuzjazm.tablice bywają różne.dzielny lud lwowski na murach polskiej szkoły umieścił tablicę ku czci Szuchewycza-oberbandyty z UPA.tablicę kuroniową,sądząc ze zdjęcia powieszono na ścianie od strony podwórka. pisanie pana Wojciechowskiego,znanego ukrainofila trudno nazwać obiektywnym.identycznie jak Czecha. pisanie o szczególnym długu polskim wobec Ukrainy i Ukraińców jest wyjątkową bezczelnością chyba,że w ten sposób okazujemy wdzięczność,że wymordowano tylko 100 tysięcy a nie wszystkich.rzeź Polaków(Ukraińcy mordowali Polaków wszędzie gdzie mogli a nie tylko na Wołyniu) oczywiście nie wzięła się znikąd.była wynikiem dzikiego nacjonalizmu,braku człowieczeństwa,zaniku zasad moralnych a to wszystko wyhodowano za sowieckie ruble i niemieckie marki. i to by było tyle w dziedzinie faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
darino kolonialna przeszłość 07.07.12, 17:38 Normalny kompleks państwa kolonialnego, które utraciło kolonie. Nie przejmuj się, inne państwa przeszły przez to wcześniej, i ułożyły sobie stosunki z byłymi koloniami. Polska też do tego dojrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: kolonialna przeszłość IP: *.alfaks.com 07.07.12, 18:05 Co tobie znowu padło na mózg darino? Jaki kompleks? Jakiego państwa kolonialnego? Zdecydowana większość z nas urodziła się w obecnych granicach i nawet nie ma pojęcia co masz na myśli mówiąc o państwie kolonialnym! Jestem, ciekaw ile ty jeszcze masz równie idiotycznych przebłysków intelektu aby podpierać swoje obłąkańcze teorie. Wiem że jesteś piewcą banderyzmu ale robiąc z siebie idiotę wyraźnie podkreślasz że ta opcja prowadzi na manowce! Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: kolonialna przeszłość 07.07.12, 18:07 Najwyraźniej Darino postkolonialny syndrom niewolnika to wyłącznie Twoja przypadłość;) Nawet Mękoła nie mękolił nic o "rasie panów" tak jak Ty to systematycznie robisz;) Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: kolonialna przeszłość P.S. 07.07.12, 18:08 O widzisz.....nawet Pysia wyprowadziłeś z równowagi! Teraz Ci da do wiwatu....;) Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: kolonialna przeszłość 07.07.12, 18:59 to jest syndrom głupoty,braku znajomości historii i tęsknoty za wujkiem Adolfem i jego zbirami-Banderą i Szuchewyczem. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: kolonialna przeszłość 08.07.12, 07:47 Polecam książki Daniela Beauvois - "Trójkąt ukraiński. Szlachta, carat i lud na Wołyniu, Podolu i Kijowszczyźnie 1793-1914", "Walka o ziemię: szlachta polska na Ukrainie prawobrzeżnej pomiędzy caratem a ludem ukraińskim 1863-1914", oraz "Polacy na Ukrainie 1831-1863: szlachta polska na Wołyniu, Podolu i Kijowszczyźnie". Nie ma to jak spojrzenie z zewnątrz ... Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: kolonialna przeszłość 08.07.12, 09:09 z długiej listy lektur zacznij od T.Snyder-Rekonstrukcja narodów.Polska,Ukraina,Litwa,Białoruś. nie ma to jak spojrzenie z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: kolonialna przeszłość 07.07.12, 19:00 darino,tablica wielbiącą wyjatkowych zbrodniarzy ukraińskich wisi na murze polskiej szkoły w Lwowie czy nie wisi? Odpowiedz Link Zgłoś
darino tablice 08.07.12, 07:49 Są to tablice upamiętniające ukraińskich bohaterów. W Polsce ten zwyczaj (to jest zwyczaj wmurowywania tablic ku czci) jest również znany. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: tablice 08.07.12, 09:13 nie zauważyłem w Polsce tablicy ku czci bandytów,morderców odpowiedzialnych za bestialskie wymordowanie tysięcy ludzi. każdy kraj ma swoich bohaterów-Ukraina wybrała Banderę i Szuchewycza.może w ramach szerzenia wiedzy historycznej wywiesić na Domu Ukraińskim w Przemyślu tablicę o "bohaterskich" wyczynach upowskich zbirów? ps. jakoś w Lwowie Domu Polskiego załatwić się nie da.pewnie w ramach ukraińskiej kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: tablice 08.07.12, 09:39 > nie zauważyłem w Polsce tablicy ku czci bandytów,morderców odpowiedzialnych za > bestialskie wymordowanie tysięcy ludzi. Przykładem może byś pomnik "Ognia". > może w ramach > szerzenia wiedzy historycznej wywiesić na Domu Ukraińskim w Przemyślu tablicę > o "bohaterskich" wyczynach upowskich zbirów? Możesz spróbować, jako pomysłodawcy należy ci się premia. > jakoś w Lwowie Domu Polskiego załatwić się nie da. To już nie czasy "załatwiania". Komuna się skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: tablice 08.07.12, 11:51 porównywanie bandyty "Ognia" z upowcami dyskwalifikuje autora tego twierdzenia. czy ja mógłbym się zachowywać jak upowiec,wielbiciel SS?? to nie jest sprawa załatwiania tylko poszanowania prawa.mało zawłaszczyliście? Odpowiedz Link Zgłoś
darino zawłaszczenie 08.07.12, 13:22 > to nie jest sprawa załatwiania tylko poszanowania prawa.mało zawłaszczyliście? No właśnie. Dobre pytanie, również do was. Trzeba będzie powoli oddawać. Stany Zjednoczone naciskają ... Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: zawłaszczenie 08.07.12, 16:06 martw się o rachunki jakie wystawione zostaną wielbicielom Waffen SS. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: zawłaszczenie 08.07.12, 17:48 > martw się o rachunki jakie wystawione zostaną wielbicielom Waffen SS. Ha, ha, ha ! Przecież to Polska jest największym producentem faszystowskich gadżetów na świecie, i jednym z największych centrów handlu nimi :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: zawłaszczenie 08.07.12, 18:39 myślisz,że zapotrzebowanie na miłe sercu pamiatki jest na Ukrainie aż takie duże? wyrabiacie się z produkcją? Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: zawłaszczenie 08.07.12, 18:42 > myślisz,że zapotrzebowanie na miłe sercu pamiatki jest na Ukrainie aż takie duż > e? > wyrabiacie się z produkcją? Widzę, że masz kłopoty z czytaniem w języku polskim ze zrozumieniem tekstu :). www.polskatimes.pl/artykul/29394,w-polsce-kwitnie-handel-hitlerowskimi-symbolami,id,t.html?cookie=1 Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: zawłaszczenie 09.07.12, 12:07 produkowane w Polsce przez ukraińskich wielbicieli Waffen SS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: kolonialna przeszłość IP: 109.110.193.* 08.07.12, 21:28 darino napisał: Normalny kompleks państwa kolonialnego, które utraciło kolonie. Czy RP miała kiedyś kolonie? Może chodzi Ci o kolonie szkolne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: Stryjska 38 ... IP: 109.110.193.* 08.07.12, 18:03 Były trockista Kuroń może był i dobrym człowiekiem, ale niesłychanie naiwnym, opowiadającym różne, miłe dla ucha szowinistów ukraińskich, farmazony na temat stosunków polsko-ukraińskich. Dziwię się tylko, że ograniczono się do zwykłej tablicy zamiast postawić mu okazały pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 19:40 Gość portalu: mat120 napisał(a): > Były trockista Kuroń może był i dobrym człowiekiem, ale niesłychanie naiwnym, o > powiadającym różne, miłe dla ucha szowinistów ukraińskich, farmazony na temat s > tosunków polsko-ukraińskich. Jak bardzo Jacek Kuroń by nie był naiwny w kwestiach wschodnich, był jednym z nielicznych, który rozumiał, że głodnemu człowiekowi należy się choćby miska ciepłej zupy... i to bez żadnych warunków. To jest właśnie ta kosmiczna przepaść w klasie człowieka, pomiędzy nim a chociażby twórcami Kongresu Aferałów... Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 19:42 Jeśli już koniecznie musisz rozmawiać sam ze sobą Mat-Gate, czy byłbyś tak uprzejmy i zostawił w spokoju wątek poświęcony upamiętnieniu ofiar? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 19:52 fanka_online napisała: > Jeśli już koniecznie musisz rozmawiać sam ze sobą Mat-Gate, czy byłbyś tak uprz > ejmy i zostawił w spokoju wątek poświęcony upamiętnieniu ofiar? > Z góry dziękuję. Nie masz za co dziękować. Mat120 a ja to dwie różne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 19:57 Bujać to my ale nie nas;) P.S. Nie zapominaj, że mam całe mnóstwo Twoich maili, a Ty posługujesz się niezmiennie tymi samymi sformułowaniami;) Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 20:15 fanka_online napisała: > P.S. Nie zapominaj, że mam całe mnóstwo Twoich maili Hmmm... nawet nie podejrzewałem, iż mam tak wiernych czytelników na FP. Trochę mnie to peszy... a Ty posługujesz się niez > miennie tymi samymi sformułowaniami;) Kresowiacy są podobni, więc i ich sformułowania również..., jednak coś mnie różni od Mata - Arkadie naszych przodków są w innych częściach Kresów - przeanalizuj nasze posty, a sama się o tym przekonasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: Stryjska 38 ... IP: 109.110.193.* 08.07.12, 20:41 fanka_online napisała: Jeśli już koniecznie musisz rozmawiać sam ze sobą Mat-Gate, Mogę tylko potwierdzić to co napisał Gate. On i ja to dwie różne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: Stryjska 38 ... IP: 109.110.193.* 08.07.12, 20:34 gate.of.delirium napisał: Jak bardzo Jacek Kuroń by nie był naiwny w kwestiach wschodnich, był jednym z n > ielicznych, który rozumiał, że głodnemu człowiekowi należy się choćby miska cie > płej zupy... i to bez żadnych warunków. OK, z tym że oprócz rozdawnictwa zupek nic nie zrobił by to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Stryjska 38 ... 09.07.12, 12:10 nie chciałbym zbaczać z głównego tematu ale faktem jest,że naiwność Kuronia w znacznym stopniu przyczyniła się do powstania trwałej grupy zawodowych bezrobotnych nie mających zamiaru brudzić sobie rąk pracą.system opieki socjalnej stworzony przez Kuronia jest chory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum Re: Stryjska 38 ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.12, 09:25 co do oddawania: ... niech oddadzą w Polsce wszystko co ukraińskie ale w zamian na Ukrainie niech oddadzą wszystko co polskie to zobaczymy kto lepiej na tym wyjdzie co darino??? i wtedy rzeczywiście nie będzie trzeba nic załatwiać... Odpowiedz Link Zgłoś
darino 38 ... 09.07.12, 12:32 > co do oddawania: ... niech oddadzą w Polsce wszystko co ukraińskie ale w zamian > na Ukrainie niech oddadzą wszystko co polskie to zobaczymy kto lepiej na tym w > yjdzie co darino??? i wtedy rzeczywiście nie będzie trzeba nic załatwiać... Ale czy Żydzi i Niemcy są uwzględnieni w tych rozrachunkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum Re: 38 ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.12, 14:06 to oddaj też Żydom i Niemcom... jaki masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: 38 ... 09.07.12, 16:16 Gość portalu: kum napisał(a): > to oddaj też Żydom i Niemcom... jaki masz problem? Oddaję wszystko ! Jeśli byłyby jakieś problemy, powołaj się na mnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świadomy kuron to zwykły zdrajca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.12, 09:32 cieszył się z oddania Lwowa Ukraińcom i sam był tego gorącym zwolennikiem - żaden patriota tak by nie postąpił - to zwykły zdrajca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darino zaxid.net o Jacku 16.07.12, 11:52 zaxid.net/home/showSingleNews.do?yatsek_kuron_i_lviv&objectId=1259863 Odpowiedz Link Zgłoś