Dodaj do ulubionych

Stryjska 38 ...

07.07.12, 07:14
wyborcza.pl/1,75478,12087704,Zaczelo_sie_na_Stryjskiej_38.html
Obserwuj wątek
    • fanka_online Re: Stryjska 38 ... 07.07.12, 07:49
      Miło z Twojej strony Darino, że przypominasz Polaków, którzy pomimo wypędzenia z ojcowizny zabiegali o tzw pojednanie, a w zasadzie normalizację w stosunkach polsko-ukraińskich.
      Dodam tylko, że Kuroń był jednym z nich, ale nie jedynym....
      I jeszcze uwaga w kontekście różnych hien medialnych; Kuroń, przy całej swej nonszalancji nigdy nie pozwoliłby sobie na haniebne uwagi pod adresem Ukrainek. Nie tylko z szacunku dla swojej ukraińskiej mamki, ale przede wszystkim z szacunku dla samego siebie.
      • 99venus Re: Stryjska 38 ... 07.07.12, 17:29
        ja bym nie popadał w nadmierny entuzjazm.tablice bywają różne.dzielny lud lwowski na murach polskiej szkoły umieścił tablicę ku czci Szuchewycza-oberbandyty z UPA.tablicę kuroniową,sądząc ze zdjęcia powieszono na ścianie od strony podwórka.
        pisanie pana Wojciechowskiego,znanego ukrainofila trudno nazwać obiektywnym.identycznie jak Czecha.
        pisanie o szczególnym długu polskim wobec Ukrainy i Ukraińców jest wyjątkową bezczelnością chyba,że w ten sposób okazujemy wdzięczność,że wymordowano tylko 100 tysięcy a nie wszystkich.rzeź Polaków(Ukraińcy mordowali Polaków wszędzie gdzie mogli a nie tylko na Wołyniu) oczywiście nie wzięła się znikąd.była wynikiem dzikiego nacjonalizmu,braku człowieczeństwa,zaniku zasad moralnych a to wszystko wyhodowano za sowieckie ruble i niemieckie marki.
        i to by było tyle w dziedzinie faktów.
        • darino kolonialna przeszłość 07.07.12, 17:38
          Normalny kompleks państwa kolonialnego, które utraciło kolonie. Nie przejmuj się, inne państwa przeszły przez to wcześniej, i ułożyły sobie stosunki z byłymi koloniami. Polska też do tego dojrzewa.
          • Gość: pysio Re: kolonialna przeszłość IP: *.alfaks.com 07.07.12, 18:05
            Co tobie znowu padło na mózg darino? Jaki kompleks? Jakiego państwa kolonialnego? Zdecydowana większość z nas urodziła się w obecnych granicach i nawet nie ma pojęcia co masz na myśli mówiąc o państwie kolonialnym! Jestem, ciekaw ile ty jeszcze masz równie idiotycznych przebłysków intelektu aby podpierać swoje obłąkańcze teorie. Wiem że jesteś piewcą banderyzmu ale robiąc z siebie idiotę wyraźnie podkreślasz że ta opcja prowadzi na manowce!
          • fanka_online Re: kolonialna przeszłość 07.07.12, 18:07
            Najwyraźniej Darino postkolonialny syndrom niewolnika to wyłącznie Twoja przypadłość;)
            Nawet Mękoła nie mękolił nic o "rasie panów" tak jak Ty to systematycznie robisz;)
            • fanka_online Re: kolonialna przeszłość P.S. 07.07.12, 18:08
              O widzisz.....nawet Pysia wyprowadziłeś z równowagi! Teraz Ci da do wiwatu....;)
            • 99venus Re: kolonialna przeszłość 07.07.12, 18:59
              to jest syndrom głupoty,braku znajomości historii i tęsknoty za wujkiem Adolfem i jego zbirami-Banderą i Szuchewyczem.
            • darino Re: kolonialna przeszłość 08.07.12, 07:47
              Polecam książki Daniela Beauvois - "Trójkąt ukraiński. Szlachta, carat i lud na Wołyniu, Podolu i Kijowszczyźnie 1793-1914", "Walka o ziemię: szlachta polska na Ukrainie prawobrzeżnej pomiędzy caratem a ludem ukraińskim 1863-1914", oraz "Polacy na Ukrainie 1831-1863: szlachta polska na Wołyniu, Podolu i Kijowszczyźnie".

Nie ma to jak spojrzenie z zewnątrz ...
              • 99venus Re: kolonialna przeszłość 08.07.12, 09:09
                z długiej listy lektur zacznij od T.Snyder-Rekonstrukcja narodów.Polska,Ukraina,Litwa,Białoruś.
                nie ma to jak spojrzenie z zewnątrz.
          • 99venus Re: kolonialna przeszłość 07.07.12, 19:00
            darino,tablica wielbiącą wyjatkowych zbrodniarzy ukraińskich wisi na murze polskiej szkoły w Lwowie czy nie wisi?
            • darino tablice 08.07.12, 07:49
              Są to tablice upamiętniające ukraińskich bohaterów. W Polsce ten zwyczaj (to jest zwyczaj wmurowywania tablic ku czci) jest również znany.
              • 99venus Re: tablice 08.07.12, 09:13
                nie zauważyłem w Polsce tablicy ku czci bandytów,morderców odpowiedzialnych za bestialskie wymordowanie tysięcy ludzi.
                każdy kraj ma swoich bohaterów-Ukraina wybrała Banderę i Szuchewycza.może w ramach szerzenia wiedzy historycznej wywiesić na Domu Ukraińskim w Przemyślu tablicę o "bohaterskich" wyczynach upowskich zbirów?
                ps.
                jakoś w Lwowie Domu Polskiego załatwić się nie da.pewnie w ramach ukraińskiej kultury?
                • darino Re: tablice 08.07.12, 09:39
                  > nie zauważyłem w Polsce tablicy ku czci bandytów,morderców odpowiedzialnych za
                  > bestialskie wymordowanie tysięcy ludzi.

Przykładem może byś pomnik "Ognia".

> może w ramach
                  > szerzenia wiedzy historycznej wywiesić na Domu Ukraińskim w Przemyślu tablicę
                  > o "bohaterskich" wyczynach upowskich zbirów?

Możesz spróbować, jako pomysłodawcy należy ci się premia.

> jakoś w Lwowie Domu Polskiego załatwić się nie da.

To już nie czasy "załatwiania". Komuna się skończyła.
                  • 99venus Re: tablice 08.07.12, 11:51
                    porównywanie bandyty "Ognia" z upowcami dyskwalifikuje autora tego twierdzenia.
                    czy ja mógłbym się zachowywać jak upowiec,wielbiciel SS??
                    to nie jest sprawa załatwiania tylko poszanowania prawa.mało zawłaszczyliście?
                    • darino zawłaszczenie 08.07.12, 13:22
                      > to nie jest sprawa załatwiania tylko poszanowania prawa.mało zawłaszczyliście?

No właśnie. Dobre pytanie, również do was. Trzeba będzie powoli oddawać. Stany Zjednoczone naciskają ...
                      • 99venus Re: zawłaszczenie 08.07.12, 16:06
                        martw się o rachunki jakie wystawione zostaną wielbicielom Waffen SS.
                        • darino Re: zawłaszczenie 08.07.12, 17:48
                          > martw się o rachunki jakie wystawione zostaną wielbicielom Waffen SS.

Ha, ha, ha ! Przecież to Polska jest największym producentem faszystowskich gadżetów na świecie, i jednym z największych centrów handlu nimi :) ?
                          • 99venus Re: zawłaszczenie 08.07.12, 18:39
                            myślisz,że zapotrzebowanie na miłe sercu pamiatki jest na Ukrainie aż takie duże?
                            wyrabiacie się z produkcją?
                            • darino Re: zawłaszczenie 08.07.12, 18:42
                              > myślisz,że zapotrzebowanie na miłe sercu pamiatki jest na Ukrainie aż takie duż
                              > e?
                              > wyrabiacie się z produkcją?

Widzę, że masz kłopoty z czytaniem w języku polskim ze zrozumieniem tekstu :). www.polskatimes.pl/artykul/29394,w-polsce-kwitnie-handel-hitlerowskimi-symbolami,id,t.html?cookie=1
                              • 99venus Re: zawłaszczenie 09.07.12, 12:07
                                produkowane w Polsce przez ukraińskich wielbicieli Waffen SS.
          • Gość: mat120 Re: kolonialna przeszłość IP: 109.110.193.* 08.07.12, 21:28
            darino napisał:
            Normalny kompleks państwa kolonialnego, które utraciło kolonie.

Czy RP miała kiedyś kolonie? Może chodzi Ci o kolonie szkolne?

• Gość: mat120 Re: Stryjska 38 ... IP: 109.110.193.* 08.07.12, 18:03
      Były trockista Kuroń może był i dobrym człowiekiem, ale niesłychanie naiwnym, opowiadającym różne, miłe dla ucha szowinistów ukraińskich, farmazony na temat stosunków polsko-ukraińskich.
      Dziwię się tylko, że ograniczono się do zwykłej tablicy zamiast postawić mu okazały pomnik.
      • gate.of.delirium Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 19:40
        Gość portalu: mat120 napisał(a):

> Były trockista Kuroń może był i dobrym człowiekiem, ale niesłychanie naiwnym, o
        > powiadającym różne, miłe dla ucha szowinistów ukraińskich, farmazony na temat s
        > tosunków polsko-ukraińskich.

Jak bardzo Jacek Kuroń by nie był naiwny w kwestiach wschodnich, był jednym z nielicznych, który rozumiał, że głodnemu człowiekowi należy się choćby miska ciepłej zupy... i to bez żadnych warunków.
        To jest właśnie ta kosmiczna przepaść w klasie człowieka, pomiędzy nim a chociażby twórcami Kongresu Aferałów...
        • fanka_online Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 19:42
          Jeśli już koniecznie musisz rozmawiać sam ze sobą Mat-Gate, czy byłbyś tak uprzejmy i zostawił w spokoju wątek poświęcony upamiętnieniu ofiar?
          Z góry dziękuję.
          • gate.of.delirium Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 19:52
            fanka_online napisała:

> Jeśli już koniecznie musisz rozmawiać sam ze sobą Mat-Gate, czy byłbyś tak uprz
            > ejmy i zostawił w spokoju wątek poświęcony upamiętnieniu ofiar?
            > Z góry dziękuję.
            Nie masz za co dziękować. Mat120 a ja to dwie różne osoby.
            • fanka_online Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 19:57
              Bujać to my ale nie nas;)

P.S. Nie zapominaj, że mam całe mnóstwo Twoich maili, a Ty posługujesz się niezmiennie tymi samymi sformułowaniami;)
              • gate.of.delirium Re: Stryjska 38 ... 08.07.12, 20:15
                fanka_online napisała:

> P.S. Nie zapominaj, że mam całe mnóstwo Twoich maili

Hmmm... nawet nie podejrzewałem, iż mam tak wiernych czytelników na FP. Trochę mnie to peszy...

a Ty posługujesz się niez
                > miennie tymi samymi sformułowaniami;)

Kresowiacy są podobni, więc i ich sformułowania również..., jednak coś mnie różni od Mata - Arkadie naszych przodków są w innych częściach Kresów - przeanalizuj nasze posty, a sama się o tym przekonasz.
          • Gość: mat120 Re: Stryjska 38 ... IP: 109.110.193.* 08.07.12, 20:41
            fanka_online napisała:
            Jeśli już koniecznie musisz rozmawiać sam ze sobą Mat-Gate,

Mogę tylko potwierdzić to co napisał Gate. On i ja to dwie różne osoby.

• Gość: mat120 Re: Stryjska 38 ... IP: 109.110.193.* 08.07.12, 20:34
          gate.of.delirium napisał:
          Jak bardzo Jacek Kuroń by nie był naiwny w kwestiach wschodnich, był jednym z n
          > ielicznych, który rozumiał, że głodnemu człowiekowi należy się choćby miska cie
          > płej zupy... i to bez żadnych warunków.

OK, z tym że oprócz rozdawnictwa zupek nic nie zrobił by to zmienić.

• 99venus Re: Stryjska 38 ... 09.07.12, 12:10
          nie chciałbym zbaczać z głównego tematu ale faktem jest,że naiwność Kuronia w znacznym stopniu przyczyniła się do powstania trwałej grupy zawodowych bezrobotnych nie mających zamiaru brudzić sobie rąk pracą.system opieki socjalnej stworzony przez Kuronia jest chory.
    • Gość: kum Re: Stryjska 38 ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.12, 09:25
      co do oddawania: ... niech oddadzą w Polsce wszystko co ukraińskie ale w zamian na Ukrainie niech oddadzą wszystko co polskie to zobaczymy kto lepiej na tym wyjdzie co darino??? i wtedy rzeczywiście nie będzie trzeba nic załatwiać...
      • darino 38 ... 09.07.12, 12:32
        > co do oddawania: ... niech oddadzą w Polsce wszystko co ukraińskie ale w zamian
        > na Ukrainie niech oddadzą wszystko co polskie to zobaczymy kto lepiej na tym w
        > yjdzie co darino??? i wtedy rzeczywiście nie będzie trzeba nic załatwiać...

Ale czy Żydzi i Niemcy są uwzględnieni w tych rozrachunkach ?
        • Gość: kum Re: 38 ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.12, 14:06
          to oddaj też Żydom i Niemcom... jaki masz problem?
          • darino Re: 38 ... 09.07.12, 16:16
            Gość portalu: kum napisał(a):

> to oddaj też Żydom i Niemcom... jaki masz problem?

Oddaję wszystko ! Jeśli byłyby jakieś problemy, powołaj się na mnie !
    • Gość: świadomy kuron to zwykły zdrajca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.12, 09:32
      cieszył się z oddania Lwowa Ukraińcom i sam był tego gorącym zwolennikiem - żaden patriota tak by nie postąpił - to zwykły zdrajca!!!
    • darino zaxid.net o Jacku 16.07.12, 11:52
      zaxid.net/home/showSingleNews.do?yatsek_kuron_i_lviv&objectId=1259863

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka