Dodaj do ulubionych

Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM(Ista)

IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.14, 19:36
Witam. Czy ktoś z Was może spotkał się z dziwnymi rachunkami za zużycie energii cieplnej CO w PSM?

Kaloryfery (z radiowymi miernikami zużycia ciepła) w domu mam - w okresie grzewczym - ustawione na 2 lub 3 (regulator ma skale do 5) i tak jest co roku (mieszkanie 48m2). Właśnie dostałem rozliczenie z PSM i tak jak moi sąsiedzi (pod i nad moim mieszkaniem, identyczny metraż) mają nadpłaty w kwocie 400zł tak ja mam dopłatę 700zł. Dodam że zawsze - od kiedy pamiętam - również miałem nadpłaty. Mniejsze niż moi sąsiedzi ale nigdy nie miałem dopłaty.

Napisałem reklamację ale czuję w kościach że spece z PSM stwierdzą że wszystko jest OK. Czy ktoś mógłby w takiej sytuacji poradzić coś sensownego (oprócz wyłączenia kaloryferów ;))? Jak sprawdzić czy przypadkiem Ista nie znalazła we mnie jelenia?
Obserwuj wątek
    • berig123 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 23.10.14, 10:39
      Co ma PSM do podzielników ciepła?
      • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.14, 12:10
        Tego nie wiem. Dla mnie PSM jest podmiotem w stosunkach spółdzielnia - mieszkaniec. To może do Ista powinienem się zwrócić z prośbą o sprawdzenie zamontowanych urządzeń?
        • plies3 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 09.06.15, 16:04
          Jesli wystepuje problem z podzielnikiem mysle ze napisac lub przedzwonic do producenta to nie bedzie jakis wielki problem
      • Gość: Rynio Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.18, 22:46
        Ista szuka frajerów którzy za ich usługę rozliczania kosztów ogrzewania mają zapewniony byt czytaj zysk
    • Gość: xyz Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.przemysl.hypnet.pl 23.10.14, 13:17
      walczyłem w ub roku ze spółdzielnią i z Istą, dostałem prawie 1000 zł niedopłaty, gdzie w mieszkaniu nie było więcej niż 20 stopni , przy kaloryferach ustawionych na 5.

niestety, nic nie wywalczyłem, jedyne, co mi zaproponowali, to rozłożenie na raty. prawda jest taka, że z podzielnikami nikt nie wygra, jest to opłacalne i dla spółdzielni, i dla firmy, która je zakłada - tylko nie dla lokatora niestety. gdyby członkowie spółdzielni się zbuntowali i zażądaliby liczników ciepła / podzielnik to nie licznik/, albo zdjęcia podzielników i liczenia od metrażu - dałoby się coś załatwić.

niestety loktorzy mają to w nosie, nie chce im się niczego zdziałać, więc płacą. za siebie, za sasiadów , bo długi ktoś przeciez musi pokryć, które wynikają z licznika zbiorczego na bloku.
      • Gość: darek Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.10.14, 18:41
        Prawda jest też taka, że ilość ciepła na podzielnikach ma się zgadzać z ilością ciepła dostarczonego przez MPEC. Posiadam kaloryfer, który jest całkowicie wyłączony a podzielnik ciepła wskazuje zużycie, i to wcale niemałe.
        • przesmiewca-lux Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 23.10.14, 19:43
          Gość portalu: darek napisał(a):

> Prawda jest też taka, że ilość ciepła na podzielnikach ma się zgadzać z ilością
          > ciepła dostarczonego przez MPEC. Posiadam kaloryfer, który jest całkowicie wył
          > ączony a podzielnik ciepła wskazuje zużycie, i to wcale niemałe.

To akurat działa zupełnie odwrotnie.
          Załóżmy, że cały blok zużył 2000 jednostek ciepła, a suma wskazań podzielników u wszystkich lokatorów to 200. Wychodzi, że za każda jednostkę na swoich podzielnikach każdy lokator zapłaci jak za 10 jednostek ciepła.

Podzielnik nie mierzy ilości zużytego ciepła.
          • Gość: darek Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.10.14, 21:26
            Napisałem dobrze, bo podzielnik daje jednostkę, a później przyporządkowuje się jej ilość jednostek z ogólnego zużycia. Prześmiewca, daj sobie luzu, bo wkraczamy w szkolne klimaty
        • berig123 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 24.10.14, 09:01
          Hejże Darek zlituj się! Podzielnik NIE mierzy ilości ciepła tylko dzieli to zużyte ciepło w danym bloku na lokatorów. Jeszcze raz powtarzam PSM nie ma nic wspólnego z podzielnikami,
          jest tylko pośrednikiem między lokatorem, a dostawcą ciepła!!! Tyle i aż tyle.
      • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.play-internet.pl 15.01.18, 11:36
        Sprawa z PSM jest do wygrania ale przed sądem. Niestety wymaga to zaangażowania dość sporych środków finansowych. Około 4 tyś.zł. kosztuje sama (profesjonalna) ekspertyza energetyczna mieszkania. Do tego trzeba doliczyć koszty prawnika, procesu i biegłego, którego sąd z pewnością powoła. Sposób rozliczania kosztów co. jest nieprawidłowy a sam regulamin jest niezgodny z ustawą Prawo energetyczne.
        PSM to beton mentalny i przerzucanie się pismami, czy też wojowanie w inny sposób niż przed sądem, to strata czasu i nerwów. Na solidarność mieszkańców nie ma co liczyć.
        Rozsądnym rozwiązaniem wydaje się zmiana zarządu PSM (z uwagi na układy trudny do zrealizowania temat) lub utworzenie (w bloku) wspólnoty. W tym drugim rozwiązaniu problematyczni będą sąsiedzi - o ile nie mieszkasz w bloku gdzie mieszkania mają osoby młode.
        Powodzenia.
    • Gość: iks Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.14, 20:49
      Należy udowodnić, że podzielnik ciepła jest uszkodzony poprzez założenie ... drugiego urządzenia pod nadzorem PSM. Jeżeli oba będą podawać zbieżne wartości to nic nie wygrasz, ale jak będzie odwrotnie? Zawsze masz prawo do reklamacji urządzenia i do zwrotu nadpłaty w przypadku wadliwości urządzenia, jeżeli nie miałeś na to żadnego wpływu.
    • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.14, 12:35
      Dzięki za rady.

Póki co napisałem reklamację do PSM i pismo do Ista z prośbą o przesłanie rozliczeń za poprzednie lata. Dżentelmen mgr.inż. ;) z pokoju nr 10 w PSM stwierdził że takowych nie posiadają (co innego twierdziła pani z Ista w Krakowie). Nawiasem mówiąc nic się od niego nie dowiedziałem, zachowywał się jakby był obrażony że śmiałem wejść do niego do pokoju. Czar komuny ta cała PSM.

Czuję w kościach, że nic nie ugram i - co najgorsze - nie dowiem się skąd nagle taki wzrost zużycia energii. A właśnie! Może ktoś z Was mógłby wyjaśnić mi dwie rzeczy:
      1. na jakiej zasadzie działają te podzielniki?
      2. jaki wpływ na ich wskazania ma np. częste wietrzenie mieszkania?
      • przesmiewca-lux Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 24.10.14, 12:50
        Gość portalu: Mieszkaniec bloku napisał(a):

> 1. na jakiej zasadzie działają te podzielniki?
        > 2. jaki wpływ na ich wskazania ma np. częste wietrzenie mieszkania?

Podzielnik to "proteza miernika ciepła". Najczęściej ma dwa czujniki temperatury. Jeden mierzy temp. grzejnika, a drugi w pomieszczeniu. Do tego dochodzi zegar.
        Wskazania są wprost proporcjonalne do różnicy temperatur w funkcji czasu.

Czyli im większa różnica temperatur i im dłużej trwa, tym więcej jednostek "wystuka" podzielnik.
        Z tego powodu częste wietrzenie poważnie zawyża wskazania, bo obniża temp. w pomieszczeniu.

• Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.14, 13:59
          Regulatory na moich grzejnikach są mechaniczne i - jak rozumiem - wpływają w zależności od ustawienia na przepływ ciepłej wody przez kaloryfer. Jeśli otworzę okno i wyziębię pokój to nijak nie zmieni to przepływu ciepłej wody - kaloryfer nie zacznie mocniej grzać w celu wyrównania temperatur (jak to ma się np. w przypadku automatycznej klimatyzacji).

W związku z powyższym jak wskazania miernika zużycia ciepła mają się do faktycznego wykorzystywania c.o.?
          • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.14, 14:31
            Poprawka. Żeby być precyzyjnym - nie miernika a podzielnika.
          • przesmiewca-lux Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 24.10.14, 15:58

> Regulatory na moich grzejnikach są mechaniczne i - jak rozumiem - wpływają w za
            > leżności od ustawienia na przepływ ciepłej wody przez kaloryfer. Jeśli otworzę
            > okno i wyziębię pokój to nijak nie zmieni to przepływu ciepłej wody - kaloryfer
            > nie zacznie mocniej grzać w celu wyrównania temperatur (jak to ma się np. w pr
            > zypadku automatycznej klimatyzacji).
            >
            > W związku z powyższym jak wskazania miernika zużycia ciepła mają się do faktycz
            > nego wykorzystywania c.o.?

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Postaraj się tym razem z większą uwagą.
            Podzielnik nie jest miernikiem zużycia ciepła. Mierzy jedynie różnicę temperatur pomiędzy powierzchnią grzejnika, a powietrzem w pokoju i "mnoży ją" przez czas. To wszystko.

Licznik ciepła mierzy temperatury (jako suma iloczynów chwilowych) na wejściu i wyjściu z budynku oraz przepływ masowy i wylicza ilość ciepła wg wzoru: Q˙=m˙⋅cW⋅(tz−tp)
            gdzie:
            Q – chwilowy pomiar ilości ciepła (różniczka)
            m – chwilowy pomiar masy czynnika (różniczka)
            cW – ciepło właściwe czynnika grzewczego
            tz – temperatura zasilania czynnika (pomiar chwilowy)
            tp – temperatura powrotu czynnika (pomiar chwilowy)

Jak widzisz podzielnik, a licznik to zupełnie inne urządzenia.

Regulator, który masz zamontowany i który reguluje przepływ nie ma tu nic do rzeczy, bo podzielnik nie mierzy przepływu, a jedynie dwie temperatury.
            Jeśli wywietrzysz, to temperatura powietrza w pomieszczeniu spadnie, a temperatura powierzchni grzejnika pozostanie taka sama, więc podzielnik zarejestruje większą różnicę temperatur i "wystuka" więcej jednostek.

Jeszcze raz powtarzam. Podzielnik nie jest miernikiem zużywanego ciepła, a jedynie urządzeniem ułatwiającym, w bardzo przybliżony sposób, podzielić ogólny rachunek za ciepło na wszystkich lokatorów.

Wyobraź sobie, że budynek mający 100 mieszkań zużył 200 GJ energii cieplnej (odczyt ze zbiorczego licznika). Jak teraz rozdzielić opłaty wśród lokatorów? Można wg powierzchni, ale pan Krzysiu będzie pokrzywdzony, bo on wyjechał do rodziny i powyłączał grzejniki w ogóle, a pani Kasia będzie szczęśliwa, bo lubi świeże powietrze i bardzo ciepło. Więc zawsze ma pootwierane okna, a kaloryfery odkręcone na full.
            Z tego powodu wymyślono bardzo proste i tanie urządzenia, które pomagają podzielić wspólną opłatę na wszystkich lokatorów. To są właśnie podzielniki.

Administracja odczytuje ilość jednostek ze wszystkich podzielników, sumuje je i przez tą ilość jednostek "podzielnikowych" dzieli 200 GJ odczytanych z licznika ciepła na bloku.

Załóżmy, że suma jednostek to 2000. 200 GJ / 2000 jednostek = 100 MJ (0,1GJ) na jednostkę. Jeśli u ciebie w mieszkaniu podzielniki zliczyły 30 jednostek to masz zapłacić za 3 GJ, a twój sąsiad, u którego podzielniki zliczyły 10 jednostek tylko za 1 GJ ciepła.

Podzielniki to proteza prawdziwych liczników, do tego bardzo łatwa do wymanewrowania, ale jak to zrobić nie powiem, bo oszukiwanie sąsiadów to bardzo brzydki proceder.

• Gość: Mieszkaniec bloku @ przesmiewca-lux IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.14, 16:22
              Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Musisz (proszę) zrozumieć humanistę, który przez całe życie ślizgał się na trójach z matematyki. ;)
              • przesmiewca-lux Re: @ przesmiewca-lux 24.10.14, 16:41

> Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Musisz (proszę) zrozumieć humanistę, który prze
                > z całe życie ślizgał się na trójach z matematyki. ;)

OK nie ma za co ;-D
                • Gość: darek Re: @ przesmiewca-lux IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.14, 23:11
                  A do tego dochodzi usytowanie mieszkania w bloku, np. czy narożne, więc grzać należy więcej, a zatem opłata niższa, czy ogrzewane mieszkanie przez sąsiadów zatem opłata wyższa itd. Tak gwoli ścisłości
            • Gość: gebels Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.play-internet.pl 07.01.15, 19:03
              Wystarczy oszukać czujnik temp pokoju :)
    • Gość: inżynier Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.14, 15:40
      Podaj dokładnie jaki jest to podzielnik, wytwórca to ISTA a jego typ itd.?
      • Gość: @ inżynier Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.14, 16:23
        www.ista.pl/urzadzenia/podzielniki_kosztow_ogrzewania/doprimor_iii/index.html
      • Gość: mnmnmn Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.15, 16:15
        A z czego wynikają problemy z tymi podzielnikami Ista?
    • Gość: a Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.14, 17:42
      Odpowiedź można znaleźć tu Za centralne zapłacisz za sąsiada
      • plies3 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 10.12.15, 14:59
        ja posiadam podzielniki i nie płace za sąsiada
    • Gość: Mieszkaniec bloku Re: ogrzewanie synchroniczne? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.14, 09:11
      Ip - nadpłata 400zł
      IIp - dopłata 700zł
      IIIp - nadpłata 400zł
      IVp - dopłata 700zł

Tak się przedstawia sytuacja w mojej klatce, w moim pionie...
      • plies3 Re: ogrzewanie synchroniczne? 10.12.15, 14:59
        u mnie same nadpłaty
    • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.14, 09:32
      "Podzielnik nie jest miernikiem zużywanego ciepła, a jedynie urządzeniem ułatwiającym, w bardzo przybliżony sposób, podzielić ogólny rachunek za ciepło na wszystkich lokatorów."

Skoro tak to czy na podstawie takiego urządzenia powinno się wystawić rachunek (bo to że można to wiem z własnego przykładu ;))? Wszędzie, czy to w taksówce, czy na stacji benzynowej czy też w sklepie, należności liczone są na podstawie precyzyjnych urządzeń pomiarowych i to jest dla mnie oczywiste i zrozumiałe. Natomiast nie mogę zrozumieć naliczania kosztów na podstawie urządzeń podających jakieś tam wartości w przybliżeniu i to - jak pisze prześmiewca-lux - dużym przybliżeniu.
      • Gość: darek Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.14, 09:50
        Ktoś robi niezły interes na podzielnikach ciepła i tyle. Rozliczenie powinno być proste - ilość ciepła na wejściu dzielone przez metraż mieszkań razy metr kwadratowy z uwzględnieniem położenia mieszkania w bloku. To czy ktoś grzeje czy nie to nie powinno mieć znaczenia bo albo grzeje się sam albo ogrzewają go lokatorzy.
        • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.14, 10:21
          Nikogo o "wały" nie posądzam. Wiem jedno: 39 lat mieszkam w tym samym miejscu, w taki sam sposób korzystam z ogrzewania i pierwszy raz spotkałem się z dopłatą (i to w takiej kwocie). Pamiętajmy jeszcze o tym, że zeszłego roku nie było zimy 100lecia. Dziesięciokrotna różnica w kosztach ogrzewania pomiędzy mieszkaniami w jednym pionie? Nie należę do osób oszczędnych i dlatego jestem w stanie zrozumieć sytuację w której miałbym do zapłaty dwa- nawet trzy razy więcej niż sąsiedzi. Ale dziesięć to jakieś nieporozumienie.

Nie zostawię tak tej sprawy. Wydrążę ją do bólu. A jak będzie taka konieczność to znajdzie ona finał w sądzie. W końcu na coś mi się te studia przydadzą. ;)
          • jolanta427 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 26.03.16, 05:38
            Witam. Proszę o kontakt na jola427@gmail.com Mam duuży problem z dopłatą. Jestem ciekawa jak sobie poradziłeś/łaś ze swoim problemem. Proszę o pilną odpowiedż. Jestem załamana i myślę o sprzedaży mieszkania. Pozdrawiam
        • przesmiewca-lux Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 25.10.14, 10:54

> Ktoś robi niezły interes na podzielnikach ciepła i tyle. Rozliczenie powinno by
          > ć proste - ilość ciepła na wejściu dzielone przez metraż mieszkań razy metr kwa
          > dratowy z uwzględnieniem położenia mieszkania w bloku. To czy ktoś grzeje czy n
          > ie to nie powinno mieć znaczenia bo albo grzeje się sam albo ogrzewają go lokat
          > orzy.

Przykro mi, ale już niedługo taki system rozliczeń będzie prawnie zabroniony. UE zmusza swoich obywateli do oszczędności, a system "wszyscy równo" generuje ogromne straty z wiadomych względów.
          • Gość: darek Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.14, 16:20
            Tyle, że sposób rozliczania ciepła w mieszkaniach należących do przemyskiej spółdzielni mieszkaniowej jest wielce niedoskonały. Z osczędzaniem ciepła będzie tak jak z oszczędzaniem wody - im bardziej się ja oszczędza tym więcej kosztuje
            • przesmiewca-lux Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 25.10.14, 16:40

> Tyle, że sposób rozliczania ciepła w mieszkaniach należących do przemyskiej spó
              > łdzielni mieszkaniowej jest wielce niedoskonały. Z osczędzaniem ciepła będzie t
              > ak jak z oszczędzaniem wody - im bardziej się ja oszczędza tym więcej kosztuje

Można się ze spółdzielni wypisać. Można założyć wspólnotę mieszkaniową. Itd. Możliwości odcięcia od koryta darmozjadów jest sporo.
              • Gość: darek Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.14, 09:48
                a owszem, ale wcześniej należy mieć mieszkanier własnościowe, a następnie znaleźć chętnych do założenia wspólnoty. A później zaczynają się nieustanne procesy, podobnie jak ze wspólnotą przy św. Jana
      • przesmiewca-lux Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 25.10.14, 10:48

> Skoro tak to czy na podstawie takiego urządzenia powinno się wystawić rachunek
        > (bo to że można to wiem z własnego przykładu ;))? Wszędzie, czy to w taksówce,
        > czy na stacji benzynowej czy też w sklepie, należności liczone są na podstawie
        > precyzyjnych urządzeń pomiarowych i to jest dla mnie oczywiste i zrozumiałe. Na
        > tomiast nie mogę zrozumieć naliczania kosztów na podstawie urządzeń podających
        > jakieś tam wartości w przybliżeniu i to - jak pisze prześmiewca-lux - du
        > żym przybliżeniu.

Niestety nikt jeszcze nie wymyślił urządzeń precyzyjnych i na tyle tanich, by sensowne było ich montowanie w starych instalacjach CO, tzw. pionach, gdzie olicznikowania wymaga każdy grzejnik oddzielnie. Tu jedynym rozwiązaniem wydają się być niestety podzielniki wraz ze wszystkimi, swoimi wadami. Oczywiście musimy założyć uczciwość lokatorów, bo oszukanie praktycznie każdego typu podzielników jest banalnie proste. Wtedy za oszusta płacą jego sąsiedzi.

Nowoczesne instalacje CO są projektowane inaczej. Każdy lokal jest przyłączany do pionów zasilania i powrotu oddzielnie i tylko w jednym miejscu. Więc łatwo można zainstalować jeden precyzyjny licznik zużycia energii cieplnej. Analogicznie jak to się robi z gazem, czy energią elektryczną. Wtedy wszelkie problemy i niedoskonałości znikają.
        • Gość: Mieszkaniec bloku @ przesmiewca-lux IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.14, 16:16
          Jakoś trudno mi się pogodzić z faktem że z racji tego że nikt nie wymyślił lepszego sposobu pomiaru w starych blokach zużywanego c.o. będę płacił 10x (a może w przyszłym roku 20x) więcej niż inni.
          • przesmiewca-lux Re: @ przesmiewca-lux 25.10.14, 16:50

> Jakoś trudno mi się pogodzić z faktem że z racji tego że nikt nie wymyślił leps
            > zego sposobu pomiaru w starych blokach zużywanego c.o. będę płacił 10x (a może
            > w przyszłym roku 20x) więcej niż inni.

Chyba, niestety nie masz wyjścia. Tzn. możesz zażądać weryfikacji odczytów i samych urządzeń. Możesz pogadać z biegłym i wspólnie się zastanowić czy nie warto oddać sprawy do sądu?
            Jednak IMHO powinieneś po prostu ograniczyć wietrzenie.
            • Gość: Mieszkaniec bloku Re: @ przesmiewca-lux IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.14, 19:20
              Zrobię pewnie i jedno i drugie. Najpierw muszę ustalić czy na podstawie tych podzielników można liczyć koszty.

Gdzie takiego biegłego mogę znaleźć, wiesz może? Na pewno zwrócę się do Głównego Urzędu Miar i do Rzecznika Konsumentów.
              • przesmiewca-lux Re: @ przesmiewca-lux 25.10.14, 19:47

> Zrobię pewnie i jedno i drugie. Najpierw muszę ustalić czy na podstawie tych po
                > dzielników można liczyć koszty.
                >
                > Gdzie takiego biegłego mogę znaleźć, wiesz może? Na pewno zwrócę się do Główneg
                > o Urzędu Miar i do Rzecznika Konsumentów.

Odezwij się do tych ludzi LINK
      • Gość: Piotrek Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.toya.net.pl 04.02.15, 23:26
        Dla mnie to wogóle jest chore. Jak można zmierzyć ciepło. W kaloryferze jest woda. Najlepiej byłoby ustalić cenę tej podgrzanej wody w MPECu i byłoby po problemie.
        Idąc tym tokiem myślenia z podzielnikami można by zrobić tak z paliwem. Po co mam płacić za paliwo skoro mogę płacić za... ilość wydzielonych spalin z rury?????

:D :D :D :D :D
    • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.14, 07:50
      ...no i po wstepnej ocenie przez bieglego sadowego mojego rozliczenia oraz regulaminu rozliczania kosztow przez PSM wynika ze wspolczynniki korekcyjne zostaly zle dobrane - przynajmniej dla mojego mieszkania. Nie wykluczalbym takiej sytuacji ze nie tylko dla mojego mieszkania.
    • trelemerele Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 07.11.14, 15:12
      To jakiś ostatnio najpopularniejszy temat na forum, jak widzę www.zycie.pl/informacje/Przeworsk/3750,Liczniki-ciepla-to-farsa.html
      • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.14, 15:32
        Tak, dość popularny a jeszcze bardziej uciążliwy dla niektórych osób, które (niechcący) pracują na premie dla Panów Prezesów PSM.
        • Gość: Kornelia Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.11.14, 16:04
          Do mieszkańca bloku - przestań obrażać ludzi! Spółdzielni nic do podzielników. Rusz dupę i zażądaj wyjaśnienia od Spółdzielni, nawet na piśmie, a póżniej pisz bzdury. Najlepiej na......
          • Gość: Mieszkaniec bloku @Kornelia IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.14, 22:45
            "Spółdzielni nic do podzielników. Rusz dupę i zażądaj wyjaśnienia od Spółdzielni"

Droga Kornelio kiedy ja będę ruszał dupą to Ty może ruszysz głową? ;)
            • Gość: A Re: @Kornelia IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.15, 22:28
              To nie z podzielnikami i rozliczaniem opłat jest problem ale z tą komunistyczną skamieliną jaką bez wątpienia jest PSM. Nie rozumiem czemu na gruzach tego kołchozu nie powstały jeszcze wspólnoty mieszkaniowe?
              • Gość: Korneliusz Re: @Kornelia IP: *.przemysl.hypnet.pl 12.01.15, 10:27
                Kornelio czy jak Ci tam, co ma PSM do podzielników. Matoł by zrozumiał, że ciepło sprzedaje i rozlicza MPEC!!!! Matołem chyba nie jesteś? No chyba, że, ale to inna sprawa.
                • Gość: Mieszkaniec bloku Re: @Korneliusz IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.15, 12:02
                  PSM kupuje cieplo od MPECu i z nim sie rozlicza - to fakt i to jedna czesc tego lanczuszka... Rozlicza sie tez z mieszkancami na podstawie regulaminu (dostepny na www PSM)... i problem lezy w sposobie tego rozliczania tak aby kazdy placil za FAKTYCZNE zuzycie c.o...
                • Gość: Mieszkaniec bloku Re: @Korneliusz IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.15, 12:15
                  Mnie osobiscie nie interesuje jak PSM rozlicza sie z MPECem... Natomiast interesuje mnie jak rozlicza sie ze mna... Mylisz sie (w czesci) ze MPEC rozlicza koszty... Koszty mieszkancow rozlicza PSM m.in. przy pomocy tych podzielnikow (i firmy Ista)... Dla mnie (dla wszystkich mieszkancow) podmiotem w tej kwestii jest PSM a nie MPEC czy Ista...
    • aurorixa Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 04.02.15, 19:40
      Panowie dyskutanci proponuje sprawdzić na rachunkach wpisane współczynniki mocy grzejników one się chyba nazywają UV .Również na protokołach odczytów powinny one być określone dla każdego grzejnika.W moim przypadku okazało się że moc cieplna grzejników podana była "z sufitu".Nawet grzejniki o tej samej ilości żeberek miały wpisane różne współczynnik /powinny mieć identyczne/ skończyło się tym że po przeliczeniu okazało się że zostałem nacięty na około 7000 zł .Zarządca chce mi wyrównać jedynie za trzy lata na co się nie zgadzam.Doszło do bezpodstawnego wzbogacenia się przez zarządcę .Wszedłem na drogę sądową o całą sumę , a potem niech się zarządca buja z Istą. .Polecam artykuł w Życiu Podkarpackim z zeszłego tygodnia a zwłaszcza przywołanego tam mecenasa z Białegostoku
      • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.15, 22:58
        Czekamy na opinie z UOKiKu a potem kolejne kroki. Z całą pewnością będzie kontynuacja.

Co do artykułu... Wzruszyła mnie wypowiedź Pana Prezesa. Zwłaszcza ten fragment o tym że co prawda PSM za ciepło w swoich lokalach nie płaci (rozkłada opłaty na mieszkańców) ale przez prawie cały czas mają w nich pozamykane kaloryfery. Albo idiota albo nas (i czytelników) ma za takowych.
        • Gość: Buuuu Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.toya.net.pl 05.02.15, 10:17
          A Ja mam krótką piłkę.
          Ciekawe czy w PSM całe oprogramowanie na komputerach jest legalne. Czy są jakieś piraty poinstalowane :>

HEHEHEHEHEHEHEEEEEEEEE
        • berig123 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 09.02.15, 12:40
          Pisz za siebie! Mnie zaskoczyła opinia JAKIEGOŚ rzeczoznawcy z Białegostoku! Hej "mieszkańcu" to w Przemyślu już nie ma takiego kogoś? Np. Wydaje się idiotyczne stwierdzenie tegoż eksperta, że PSM w Przemyślu OBOWIĄZUJE ustawa o prawie energetycznym!!!( może nie precyzyjnie określiłem) Spadaj ekspert, spadaj mieszkaniec bloku! Hej Mieszkańcu Bloku tyś znany już, że się mocujesz o nieprawidłowe zużycie ciepła i zawsze mocarzu nie masz racji. Zwołaj wiec, znajdź poszkodowanych przez PSM, pikietuj PSM i prezydecki urząd i odpied.......l się od NAS!
          • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.15, 18:30
            Rewelacyjny przyklad na jakosc obslugi klienta w PSM i sposob myslenia niektorych jej pracownikow. Dziekuje berig123! :)

PS. Hej! ;)
    • trelemerele Rzecznik mówi, że regulamin PSM niezgodny z prawem 09.02.15, 14:08
      Kilka tysięcy mieszkańców płaci wg złych wyliczeń?

www.zycie.pl/informacje/artykul/476,mieszkaniec-bloku-psm-do-ogrzewania-doplacam-900-zl
      • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Rzecznik mówi, że regulamin PSM niezgodny z p IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 02:38

Fakt stwierdzenia przez jakby nie bylo bieglego sadowego niezgodnosci regulaminu PSM z ustawa, potwierdzenie tegoz samego przez redakcje ŻP u innych zrodel (taki byl warunek publikacji artykulu) oraz fakt iz w zlozonej przeze mnie reklamacji Pan Prezes nie byl laskaw odniesc sie (jednym chocby slowem) do tej opinii mi osobiscie pozwala myslec ze cos tu jest nie tak i ze istnieje prawdopodobienstwo ze od 2011 roku spoldzielnia nalicza koszty w oparciu o sprzeczny z prawem dokument.
        To jest moje i paru jeszcze innych osob zdanie. Zobaczymy tez co na to wszystko powie UOKiK.
        W samym artykule - w wypowiedzi Pana Prezesa - widac wyraznie ze PSM nie ogarnia tematu.
    • plies3 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 06.05.15, 21:26
      Zerowe problemy z podzielnikami od Isty :) Rozliczenia jak narazie sa bardzo wporzadku a podzielnik to tylko wskaznik
      • berig123 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 07.05.15, 07:16
        A mieszkanie bloku jak sam się określa MILCZY. Czemuż to? Przestał już szukać kwadratowych jaj?
        • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.15, 16:55
          Wazniejsze rzeczy mozna bylo przeczytac w ŻP i wczesniejszych postach. Na beriga123 - jak sam sie okresla - prymitywne zaczepki szkoda tracic wiecej czasu niz wymaga napisanie niniejszego postu. Dodam tylko ze rozumiem jego zachowanie - nikt nie lubi jak mu sie niekompetencje udowadnia.
          • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.15, 17:12
            www.zycie.pl/informacje/artykul/1731,kto-ma-racje-prezes-psm-czy-minister
          • plies3 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 09.06.15, 16:03
            w czym problem @mieszkaniec bloku? Podzielnik to nie zlo wcielone :P
            • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.15, 19:04
              Prosze przeczytac cala dyskusje to bedzie wiadomo. Podzielnik sam w sobie to nie problem choc poczatkowo tak myslalem.
              • Gość: berig Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.toya.net.pl 10.06.15, 07:50
                A gdzie problem?
                • Gość: Mieszkaniec bloku Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.15, 09:55
                  Istota problemu jest widoczna dla tych ktorzy z uwaga czytali co zostalo powiedziane na tym forum. Widac nie czytales berigu z nalezyta uwaga. Potwierdzaja to zreszta Twoje komentarze. Ja problem znam i wiem co z nim zrobie. Inni? Coz, kazdy ma swoj rozum i priorytety.
                  • berig123 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 11.06.15, 09:51
                    Masz rozum, masz priorytety, masz problem i wiesz co z nim zrobić to RÓB! O wynikach natychmiast poinformuj, życzę powodzenia! Tylko nie spieprz sprawy, bo godna ona najwyższego......
                    • Gość: malnik Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: 5.174.4.* 09.09.15, 13:42
                      jeśli problemy występują z podzielnikami to na płaszczyznie kontaktu z SM, i tym ze np ludzie nie koniecznie rozumieją istote i sens ich zakładania.
      • plies3 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 10.09.15, 15:09
        Podzielniki Ista - bez problemów
        • Gość: dziadostwo Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( IP: *.toya.net.pl 11.09.15, 08:17
          Podzielniki Ista - współczynniki do mocy grzejnika bzdurnie dobierane!
          • plies3 Re: Problem z radiowymi podzielnikami ciepła PSM( 10.12.15, 15:02
            nie sądze. mam ista i dobrze wszystko działa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka