IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 12:47
Nieudolny niegdys wice prezydent, pozniej wice szef krajowego urzedy pracy a
teraz dyrektor szpitala Robert Choma - startuje na stanowisko prezydenta
miasta Przemysla. Boze chron 1000 - letni Przemysl
Obserwuj wątek
    • Gość: blaszczyk_witold Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 13:26
      Dajmy Bogu spokój w tak lichej kwestii jaką jest ochrona naszego mista przed
      Panem Chomą, ochrońmy się sami i wybierzmy lepszego kandydata np. J.Lelka.
      Człowiek zacny, uczciwy, pracowity,doświadczony i nade wszystko zaangażowany w
      promocję miasta.

Pozdrawiam.
      • beskider Re: PREZYDENT 28.09.02, 02:00
        Skoro tak agituje Pan na tym forum, skladam (moze troche perwersyjna:)
        propozycje. Otoz byc moze zaglosuje na pana kandydata jesli przedstawi Pan
        jego zaslugi (wszelkie) dla miasta Przemysla. Tylko konkretne. I jeden
        warunek: minimum pietnascie zdan. Krotsze sprawia ze moje obietnica przestaje
        byc wazna :) Denerwuje mnie ta agitacja, przejdzmy do konkretow. Mam wrazenie
        ze Ci kandydaci niczym sie nie roznia, a chce spelnic swoj obywatelski
        obowiazek. Prosze zatem mnie przekonac. Aha, nie przyjmuje zadnych wybiegow
        formalnych, np 15 zdan o niczym, albo o tym samym. Czekam :)

Czy sadzicie ze to jest mozliwe? Ja watpie. Chcialbym sie mylic, ale ile mozna
        sluchac tych glupich argumentow i agitacj? :) Ze ktos jest lepszy od
        ktosia ??? Bo mu lepiej patrzy z oczu????
        Pozdrawiam

p.s. wszystkich forumowiczow (skuter) przeciwnych tego typu akcentom na forum
        przepraszam. Ale sami widzicie, nie moglem sie oprzec :) Ciekawi mnie, czy ta
        agitacja ma jakis sens i jest czyms poparta, czy moze tylko znajomosciami i
        ukladami.

Aha, czy Pani Przemyslanka moglaby mi wyjasnic dlaczego mam nie glosowac na
        opisana osobe? Bo jakos tak poza ogolnikami, to nic z Pani wypowiedzi nie
        wynika.... Bylbym bardzo wdzieczny za konkrety

Jezu, nie macie wrazenia ze polityka to ostatnio coraz wieksze dno, z ktorego
        na dodatek nic nie wynika i o nic nie chodzi???
        • Gość: Przemyslanka Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 13:57
          Forum to miejsce gdzie chyba kazdy moze wyrazic swoja opinie, tym bardziej
          chyba moge wyrazac te opinie o osobie publicznej i dodam, iz ciesze sie z
          faktu, ze ktos probuje z ta opinia polemizowac. :) Publiczna debata jest zawsza
          mile widziana - zwlaszcza gdy jej brakuje. Nie wskazuje nikomu na kogo ma
          glosowac ani tez nie zamierzam prowadzic zadnej netowej agitacji !!!!!!!!!!!
          Chcialbym poprostu zwroc Wasza uwage na kilka istotnych spraw, ktore w
          przeciagu nastepnych 4 lat beda mialy dla naszego miasta zasadnicze znaczenie.

1. Gospodarka
          2. Gospodarka
          3. Gospodarka

... a wiec rzetelny program rozwoju gospodarczego tego miasta - uwzgledniajacy
          integracje z UE i proces uczszelniania granicy z Ukraina. Realizacja takiego
          programu musi oparta byc na doswiadczeniu i wiedzy !!!!!!!!!!!!.
          Doswiadzczenie i wiedza - to moim zdaniem podstawowe cechy - jakie posiadac
          winien przyszlu Prezydent tego pieknego miasta. Pan Robert Choma nie posiada
          tych cech a jako jeden z najbardziej liczacych sie kandydatow na urzad
          Prezydenta musi o tym wiedziec. (szczerze: pozostali kandydaci rowniez tych
          cech nie posiadaja), choc Jerzego Lelka - doswiadczenie samorzadowe stanowczo
          wyroznia sposrod pozostalych. Dlatego tez radze Panu Dyrektorowi poczekac 3
          latka na wybory do sejmu. Ul. Wiejska - to miejsce do uprawiania polityki.
          Urzad miasta w Przemyslu - juz niestety NIE !!!
        • Gość: blaszczyk_witold Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 17:54
          Na wstępie chciałbym zauważyć że twoja propozycja jest jak najbardziej normalna
          i ani krzty perwersyjna żądasz bowiem faktów a nie plakatowej rąbanki.
          Oczywiście nie traktuję tej obietnicy serio, zdanie cyt. "być może zagłosuję na
          Pana kandydata" oznacza że zostawiłeś sobie furtkę aby nie dopełnić umowy.
          Ale nie w tym rzecz, chcesz 15 zdań proszę bardzo:

1)Po pierwsze w odróżnieniu od innych kandydatów J.Lelek ma ogromne
          doświadczenie samorządowe. 2)Od 12lat jest członkiem Rady Miejskiej w której
          zebraniach czynnie uczestniczy - proponuję sprawdzić listę obecności na
          sesjach. 3)Żaden inny kandydat nie wykarze się takim starzem w samorządzie i
          taką frekwencją na sesjach więc swe obowiązki traktuje poważnie.
          4)Po drugie wybrano go 3razy z rzędu na Radnego, więc cieszy się On zaufaniem
          Przemyślan, my nigdy nie zapominamy błędów, błędy zaś są skrupulatnie notowane
          przez dziennikarzy. 5)Co do dziennikarzy przejechali się już praktycznie po
          każdym kandydacie na Prezydenta Przemyśla oszczędzając J.Lelka. 6) Pytanie
          brzmi dlaczego?Ma ich wszystkich w kieszeni?! Niemożliwe!!!
          7)Odpowiedź jest prosta w jego 12letniej karierze samorządowca nie doszukali
          się żadnych afer,przekrętów czy kolesiowskich przysług.
          8)Jest wręcz odwrotnie, J.Lelka prasa zawsze postrzegała jako osobę zawsze
          starającą się uwypuklić brudy magistratu.
          9)Dzięki temu doczekał się metki "Sumienia Rady Przemyśla" jak napisało o nim
          Życie Podkarpackie.
          10)Po trzecie podam kilka faktów z działalności J.Lelka na korzyść mieszkańców
          Przemyśla.

11) Z praktycznie tylko jego inicjatywy powstał w latach 85/87 most im Siwca na
          Sanie
          12) W latach 92/93 skutecznie walczył o środki finansowe z budżetu miasta na
          remont mostu Orląt.
          13) Kilka lat później walnie przyczynił sie do wyremontowania ze środków
          miejskich ulicy Bolesława Chrobrego.
          14) Aż wreszcie w latach 1999/2000 skutecznie negocjował warunki na jakich miał
          powstać supermarket Szalony - Max, obecnie Albert. Mianowicie sukcesem J.Lelka
          było zmuszenie inwestora do remontu przyległych ulic 29-go Listopada i
          Stanisława Augusta.
          15) Miasto zaoszczędziło niemałe pieniądźe.

Mógłbym napisać następnych 15 zdań w których przedstawiłbym dokonania J.Lelka
          ku polepszeniu naszego miasta ale zajełoby mi to zbyt wiele czasu którego nie
          mam.

Odbijając piłeczkę, moją propozycją jest abyś napisał 10 zdań o dokonaniach
          innego kandydata, jeśli mnie przekonasz oddam osobiście na niego głos.

Ja też chciałbym spełnić swój obywatelski obowiązek jak najlepiej, poprzez
          wybranie najlepszego.

Pozdrawiam
      • Gość: tata Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 12:37
        Chciałbym się dowiedzieć gdzie P.Lelek był gdy utraciliśmy wojewódzctwo,czy była
        choć jedna organizacja ,która by to oprotestowała ja prawdę mówiąc nie
        przypominam sobie i dlatego wszyscy byli i doświadczeni politycy naszego grodu
        raczej by sobie odpuścili ,myślę że jest w naszym pięknym mieście więcej takich
        ludzi i zweryfikują doświadczonych !
        Pozdrawiam wszystkich !
    • Gość: skuter Re: PREZYDENT IP: *.umrz / 192.168.4.* 30.09.02, 09:29
      Ta Przemyślanka to chyba nie rodowita? Pamiętam tylko jedną Przemyślankę,
      której rosły wąsy. Ale w tej chwili powinna mieć coś z 90 lat. Od
      zainteresowania techniką i informatyką wolała zasiadać w stallach katedralnego
      prezbiterium - i za to też Jej chwała!
      • Gość: Antykomunista Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 14:35
        To Jerzy Lelek w latach osiemdziesiatych rzadzil miastem ? ... a tak byl
        przeciez szefem jakejs firmy budujacej .. znaczy sie komunista !
        • Gość: blaszczyk_witold Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 19:05
          Lelek czerwonym?! Dobre, widać że nie siedzisz w temacie...! Kolorki Ci się
          chyba pomyliły!!!

Pozdrawiam.
        • Gość: blaszczyk_witold Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 19:10
          A wracając do tematu chciałbym coś sprostować latami osiemdziesiątymi nazywa
          się lata pomiędzy 1970-1980 następnie 90 - te miedzy 1980 a 1990 itd. więc
          chyba niedokładnie przeczytałeś chronolgie dokonań Lelka albo też nie
          przygotowałś się za dobrze.
          • Gość: artie Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 08:59
            Nie bądź taki drobiazgowy! W ujęciu potocznym przyjęło się wywodzić nazwę
            dekady od liczebnika roku zamykającego poprzednią. Nie wiem, czy to kalka z
            angielskiego, ale tam "lata osiemdziesiąte" to "80'ers". Proszę językoznawców o
            wsparcie.
          • Gość: skuter A mówiłem? Woda z mózgu. IP: *.umrz / 192.168.4.* 02.10.02, 10:05
            Gość portalu: blaszczyk_witold napisał:
            > latami osiemdziesiątymi nazywa
            > się lata pomiędzy 1970-1980 następnie 90 - te miedzy 1980 a 1990 itd.<

Wiciu! Tylko raz spotkałem gościa, który potrafił - bez zająknięcia - takie
            pierdoły ludziom wciskać! Ale ten był "dobrze" szkolony: po skończeniu WUML-u
            zrobił doktorat "dialektyczny" w Moskwie.

A co do Roberta: znam Człowieka nie od dziś, choć nie jest to jakaś bliska
            znajomość. Z zainteresowaniem obserwowałem jego zachowanie, karierę i
            nabieranie doświadczenia od 22 lat (to nie pomyłka!). Muszę powiedzieć, że
            gdybym miał wskazać w Przemyślu drugiego tak odpowiedzialnego, wyważonego w
            osądach, życzliwego ludziom, z ogromnym doświadczeniem w administracji i
            polityce - a mimo to z jednoznacznym "kręgosłupem" moralnym, to miałbym niemały
            problem. I proszę nie odebrać tego jako agitacji wyborczej!
            Jak zwykle przypomniałem sobie coś sprzed 20 lat, ale o tym być może napiszę
            dopiero po wyborach. Teraz powiem tylko tyle, że Robert swoją postawą niemal
            zaszokował nie tylko mnie, ale i dwóch innych kolegów, i miało to zdarzenie
            spory wpływ na nasze późniejsze zachowanie.
            Zupełnie niedawno potrzebowałem nagłej pomocy w sprawach osobistych i, chcąc
            niechcąc, zwróciłem się do niego. Pomoc była natychmiastowa i całkowicie
            bezinteresowna! Normalny ludzki odruch - żadna "woda sodowa" itp.

Wiciu! Uwierz lub nie: gdybym chciał Robertowi zrobić kampanię wyborczą, to w
            Przemyślu już "byłoby po wyborach" prezydenckich. Ale nie chcę i nie będę się
            do tego wtrącał, bo nigdy bym sobie nie darował gdybyście Roberta też
            wykończyli.

• Gość: artie Proponuję kompromis: obydwaj są dobrzy. IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 11:59
              Nie znam osobiście żadnego z nich, ale tak się składa, że moja ciotka pracuje
              od lat w magistracie na szeregowym stanowisku. O obydwu panach wyraża się
              jednakowo ciepło. Ponadto mój kolega załatwiał kiedyś urzędową sprawę u R.
              Chomy i powiedział mi, że tak rzeczowego i kompetentnego urzędnika jeszcze nie
              spotkał.
            • Gość: blaszczyk_witold Re: A mówiłem? Woda z mózgu. IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 19:39
              Witam,

Po przeczytaniu twej odpowiedzi nie zabradzo wiedziałem jak mam zareagować w
              końcu to nie ja przejechałem się Po Panu R.Chomie a Przemyślanka.
              Ponadto dostałeś odemnie list który sam sobie zażyczyłeś, jeśli uważasz że
              argumenty które Ci przedstawiłem to pierdoły, czekam na kontrargumenty a nie na
              hymn pochwalny o przyjacielu Panu Chomie którego dokonania niejako cenię ale
              Lelka uważam za lepszego kandydata.

Wracając do osoby z doktoratem zrobionym w Moskwie to mam nadzieję że tak dobry
              we wciskaniu "pierdół" jak napisałeś, nie jestem, a pozatym szczerze nie lubie
              komuchów.

P.S. Strasznie pewny siebie jesteś. "jak zajmę się kampanią dla Chomy to po
              wyborach" - wolne żarty.

Pozdrawiam.
              Witek
            • Gość: blaszczyk_witold Re: A mówiłem? Woda z mózgu. IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 20:09
              Coś jeszcze zapomniałem drogi skuterze,

Piszesz że nie chcesz pomagać Chomie abyśmy go nie "skończymy" sądzisz że jeśli
              ty mu nie będziesz pomagał wszyscy dadzą mu spokój?! Bzdura. Ponadto Choma to
              stary wyjadacz więc skończyć się nieda na byle samorządówce.

Moim zdaniem to jest właśnie twoja kampania dla Chomy i nie stosujmy demagogi
              że chcesz go przed "nami" uchronić skoro on sam zadecydował że kandyduje i
              bierze na siebie to ryzyko, więc albo nie jesteś jego przyjacielem, pomagamy im
              w potrzebie jak słusznie zauważyłeś, albo jesteś bardzo dobrze przygotowany
              socjotechnicznie, może ten doktorat w Moskwie?, a to jest właśnie twój sposób
              na kampanię wyborczą dla Pana Dyrektora, który dostał stanowisko przyniesione
              na tacy z Rzeszowa.

Pozdrawiam
              Witek, żaden tam Wiciu.
              • Gość: skuter Re: A mówiłem? Woda z mózgu. IP: *.umrz / 192.168.4.* 03.10.02, 10:13
                Witek! Powtarzam: nie będę się wtrącał do żadnej kampanii wyborczej!!! Co
                najwyżej jakiś komentarzyk, ale tylko do waszego użytku.

Pisząc o pierdołach miałem na myśli wyłącznie(!) Twój wykładzik o latach
                osiemdziesiątych itd.

Nie chcę - jak piszesz - "pomagać" Robertowi nie dlatego, żeby wszyscy dali mu
                spokój. Po prostu nie przyłożę do tego ręki. Jeżeli zdecydował się kandydować,
                to jego wola, a rozstrzygnięcie w rękach wyborców. Oczywiście byłbym hipokrytą,
                gdybym twierdził, że jest mi to zupełnie obojętne. Życzę Robertowi sukcesu, ale
                też życzę sukcesu każdemu, kto będzie dobry dla MIASTA i w tych kategoriach nie
                jest mi obojętne, czy wygra wybory sprawny socjotechnicznie miernota, czy też
                wyborcy wybiorą spośród naprawdę odpowiedzialnych kandydatów. Jednak bez mojej
                pomocy! (Widmo kardiologa krąży nad tą okolicą - chyba rozumiesz aluzję?)
                Nie mam w tym - gwarantuję! - żadnego interesu. Po prostu zbyt mocno jestem
                związany sentymentami z moim rodzinnym Przemyślem, żeby tak do końca były mi
                obojętne losy miasta.

P.S. W Moskwie nigdy nie byłem, doktoratu - nawet OMC - nie mam, a stosunek do
                bolszewii taki sam.

Pozdrowienia.
    • Gość: skuter Re: PREZYDENT IP: *.umrz / 192.168.4.* 02.10.02, 10:34
      PRZEMYŚLANKA napisała (m.in.):
      "1.Gospodarka
      2.Gospodarka
      3.Gospodarka"

A może by tak na początek po prostu posprzątać w mieście? Usunąć psie kupy z
      ulic, skwerów, parku, dziecięcych placów zabaw?
      A utrzymywanie, przez podatników, fikcyjnych - pozbawionych od 30 lat podstawy
      prawnej i kompetencji - stanowisk w Urzędzie Miejskim?
      • hrin Re: PREZYDENT 02.10.02, 13:12
        witam wszystkich po kirotkiej przerwie
        tak sobie czytam opinie o obu kandydatach ktorych wogule nie znam i tez bym
        chcial sie wypowiedziec na ich temat w koncu ich nie znam a od przemysla jestem
        w tej chwili bardzo daleko
        tak wiec z tego co przecztalemto niejaki pan lelek czy jakos tam ma duze
        doswiadczenie samorzadowe czytaj nalezy do grupy jelopow ktora udaje ze dba o
        interesy naszego miasta a tak naprawde dba tylko o siebie i swoich znajomych
        co do pana roberta to jego chec do pomagania ludziom moze byc bardzo przydatna
        np gdy trzeba bedzie roztrzygnac przetarg na czyjas korzysc to pan choma pomoze
        odpowiedniej stronie ma sie rozumiec :))
        szczeze powiedziawszy tto mi wisi czy prezydentem bedzie choma lelek czy inny
        zasluzony dzialacz bo to wszystko i tak jeden h.. i tak nic sie w miescie nie
        zmieni ciagle bedzie te same bagno tzn kolko wzajemnej adoracji
        niestety nie znam zadnej alternatywy dla tego proponuje wladze przekazac
        mieszkancom domu wariatow przynajmniej bedzie wiadomo dlaczego miasto jest
        jakie jest
        pozdrawiam i przepraszam za brak pol czcionki
        • Gość: skuter Re: PREZYDENT IP: *.umrz / 192.168.4.* 02.10.02, 15:12
          Kurcze ...! Hrin! Ale mógłbyś stawiać kropki i zaczynać zdanie z dużej litery!?
          Czasem "kota można dostać", żeby Cię odczytać.
          • hrin Re: PREZYDENT 02.10.02, 16:14
            Gość portalu: skuter napisał(a):

> Kurcze ...! Hrin! Ale mógłbyś stawiać kropki i zaczynać zdanie z dużej
            litery!?
            > Czasem "kota można dostać", żeby Cię odczytać.
            jeszcze raz przepraszam ja od miesiaca pracuje dzien w dzien a raczej noc w noc
            zostalo mi jeszcze 2 tygodnie ale jestem tak zmeczony ze na takie blachostki
            jak kropki nie zwracam uwagi ale od nastepnego posta postaram sie poprawic
            ps z polskiego a raczej ortografi zawsze bylem cienki
            • Gość: skuter Re: PREZYDENT IP: *.umrz / 192.168.4.* 02.10.02, 16:28
              No dobra ... Masz wybaczone. Przez te dwa tygodnie nie musisz się starać.
              A co do tej ortografii, to ja byłem (tak mówili inni) całkiem niezły z
              polskiego. Gorzej było z obcymi językami, ale i tak Profesor Irena
              Stabiszewska - niezwykła kobieta; chylę czoła - twierdziła, że z rosyjskim
              sobie poradzę na studiach bez problemu. Nie lubiłem tego języka, ale Pani
              Profesor miała rację: "szło jak po maśle".
              A co do tej roboty: czyś ty na głowę upadł? Przecież i tak wszystko
              przepuścisz, i to bez sensu, jak każdy z nas. Jedyny ratunek to rozsądna
              białogłowa, która by cię przypilnowała.
              Pozdrowienia.
              • hrin Re: PREZYDENT 02.10.02, 21:01
                Gość portalu: skuter napisał(a):

> No dobra ... Masz wybaczone. Przez te dwa tygodnie nie musisz się starać.
                > A co do tej ortografii, to ja byłem (tak mówili inni) całkiem niezły z
                > polskiego. Gorzej było z obcymi językami, ale i tak Profesor Irena
                > Stabiszewska - niezwykła kobieta; chylę czoła - twierdziła, że z rosyjskim
                > sobie poradzę na studiach bez problemu. Nie lubiłem tego języka, ale Pani
                > Profesor miała rację: "szło jak po maśle".
                > A co do tej roboty: czyś ty na głowę upadł? Przecież i tak wszystko
                > przepuścisz, i to bez sensu, jak każdy z nas. Jedyny ratunek to rozsądna
                > białogłowa, która by cię przypilnowała.
                > Pozdrowienia.
                co do przepuszczania wszystkiego to wlasnie o to chodzi. troche pozapier.. a
                potem 6 miechow picia na studiach hehe . co do bialoglowy to poznalem tutaj
                jedna super laske. niestety jest maly problem ona jest z minska(nie
                mazowieckiego tylko tego od lukaszenki)a ja z przemysla bywa ale i tak bylo
                fajbnie:))

• Gość: K NYCZ Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 19:59
      Glosujcie na mnie - ja jestem najlepszy !!!!!!!!!!
      • Gość: blaszczyk_witold Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 20:10
        Brawo!!!

Cóż za samokrytyka!!!
        • Gość: skuter Re: PREZYDENT IP: *.umrz / 192.168.4.* 03.10.02, 10:28
          Witek! Widzę, że jak trochę wyluzujesz to jesteś GOŚĆ!
          (To tylko komentarzyk, nie agitka.)
    • Gość: B Wojtowicz Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 20:00
      Popieram Kazimierza Nycza !!!!!!!!!!!!
      • Gość: artie Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 09:48
        No i co z tego?
        • Gość: Przemyslanka Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 04.10.02, 10:45
          Panowie proponuje zamknac te dyskusje a w miescie wprowadzic zarzad
          komisaryczny na okres 7,5 roku.
          • Gość: skuter Re: PREZYDENT IP: *.umrz / 192.168.4.* 04.10.02, 11:15
            8 i 1/2, albo 4 i 3/4.
            No co? propozycja dobra jak każda inna.
          • Gość: blaszczyk_witold Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 06.10.02, 13:09
            Wprowadzmy urząd dożywotnio!!!
            • Gość: skuter Re: PREZYDENT IP: *.umrz / 192.168.4.* 07.10.02, 07:45
              Albo może dynastię? Co ty na to Witku?
              Zawsze to jakaś stabilizacja, a jak władca będzie kiepsko dbał o miasto, to
              można postraszyć, że się dzieci wydziedziczy?!
              • Gość: blaszczyk_witold Re: PREZYDENT IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 11:02
                Witam,

Świetny pomysł,zawsze jakaś motywacja do pracy dla prezydenta,radnego,
                wkońcu "burdelu" dziecku nie zostawi, a przynajmniej będzie się starał.
                Obawiam się jednak wzrostu morderstw w naszym cichym,spokojnym mieście. Co
                będzie jak dzieci nie będą chciały czekać na stołek po tatusiu który jest z
                rodziny długowiecznej.
                Generalnie jednal pomysł warty dogłębnego przemyślenia.

Pozdrawiam
                Witek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka