Dodaj do ulubionych

Można tylko zwątpić-Michalik agentem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 19:58
Abp Michalik - "Zefir" w aktach SB

Abp Michalik twierdzi, że nie współpracował z SB / fot. B. Krupa /Agencja SE/East News

17 minut temu

W 1975 roku SB zarejestrowała ks. Józefa Michalika bez jego wiedzy i zgody jako agenta. Kościelna Komisja Historyczna uznała, że z punktu widzenia formalno-prawnego nie ma podstaw, by stwierdzić jego rzeczywistą współpracę. On sam mówi, że nigdy nie był tajnym współpracownikiem. Nie ma żadnych jego raportów.

Abp Michalik - obecnie przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski (KEP) - powiedział w wywiadzie udzielonym w czwartek TVP 1, PAP, IAR i KAI, że o tym, iż oficer SB zarejestrował go jako tajnego współpracownika o pseudonimie "Zefir", dowiedział się we wtorek od Kościelnej Komisji Historycznej.

W związku z tym abp Michalik postanowił ujawnić informację o działaniach SB wobec niego, gdyż - jak zaznaczył - "trzeba dążyć do prawdy, znosząc nawet oszczerstwa". Dodał, że "ma spokojne sumienie i nie ma nic do ukrycia". Podkreślił, że zdaje sobie sprawę z tego, że informacja ta dla wielu może być szokiem, ale mają też oni prawo, by poznać całą prawdę.
Obserwuj wątek
    • Gość: W.B. Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 20:46
      Mrówa wracaj na granicę po wódkę i fajki.
      Porządne służby specjalne na całym świecie zawsze chronią swoich agentów - gdyby
      tak nie było, nikt nie chciałby z nimi współpracować. Jesteśmy teraz świadkami
      hecy lustracyjnej, ale jednego można być pewnym: prawdziwi, najbardziej
      wartościowi agenci mogą spać spokojnie.
      • Gość: bv Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.ptvk.pl 15.02.07, 22:31
        Niech zgadnę, pewnie tłumaczy się, że nikomu nie zaszkodził. :) Oj za miesiąc
        bedzie się działo.
        • Gość: lex-przemysl Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.mcon.pl 15.02.07, 22:51
          Prezydent Choma nie pamietał sprawy sprzed 20 lat Arcybiskup doskonale opisal
          sytuacje sprzed ponad 40 mimo ze jest starszym człowiekiem........

Abp Michalik powiedział między innymi, że pierwszy raz zetknął się z SB w 1961
          roku, kiedy był jeszcze klerykiem i przyjechał na wakacje do rodziców.

- Dowiedziałem się wówczas - mówi arcybiskup - że od 1 stycznia obowiązuje
          prawo, że każdy człowiek w Polsce musi się zameldować nawet u własnych rodziców.
          Spotkałem się z zarzutem, że przekroczyłem prawo i że będą kary, konsekwencje.
          Zaproponowano mi, że uniknę kary, a także rodzice i seminarium, jeśli pójdę na
          współpracę i zachowam ten fakt w tajemnicy. Odpowiedziałem, że jestem gotów
          ponieść nawet wysoką karę....
          • jobrave Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem 16.02.07, 00:09
            I znów to samo-szykuje się 145 wątków w sprawie Michalika, czy szkodził czy nie
            szkodził,a jeśli szkodził, to czy bardzo, czy tak sobie, czy skłamał czy nie
            skłamał, czy ma honor czy nie , czy powinien ustąpić. Spokój juz do k... nędzy,
            bo nie idzie wytrzymać!
            • Gość: starski Panstwo bezkarnych SB-ekow IP: *.mcon.pl 16.02.07, 01:28
              Nawet po tych dwoch sprawach- Chomy i Michalika mozna sobie wyrobic poglad o
              panstwie bolszewiciego terroru.Chome zastraszono a Michalik zostal
              zarejetrowany jako TW- chociaz o tym nie wiedzial. "Wielki Brat" - to nie
              tylko "reality show". To byla rzeczywistosc, codziennosc w Polsce
              socjalistyczno-sb-eckiej.Jaki wniosek; w pierwszym rzedzie nalezy odsunac od
              losow wspolczesnej Polski, tych, ktorzy wtedy pracowali w "aparacie
              bezpieczenstwa". Na slowo "bezpieczenstwo" jeszcze dzisiaj wielu ludzi ogarnia
              strach.Za kazdym razem kiedy wychodzi taka kolejna "afera" zastanawiam sie
              dlaczego byli SB-ecy sa nadal nietykalni i w sumie tak tak malo dyskutuje sie o
              ich odpowiedzialnosci za ogromne krzywdy jakie wyrzadzili.
              • Gość: 2m3r4g Re: Panstwo bezkarnych SB-ekow IP: *.ptvk.pl 16.02.07, 13:05
                Po dwóch sprawach Michalika i Chomy nie mozna wyrobic sobie żadnego zdania o
                pracy SB.Obecnie wyolbrzymia się nawet nic nie znazace epizody.I za czasów PRL i
                obecnie słuzby bezpieczeństwa robią dokładnie to samo.Zmieniła się tylko rola
                pewnych srodowisk.Kler obecnie jest współrządzącym krajem a marzy mu się
                opanowanie całosci władzy jak w Iranie.Za czasów PRL-u nie pozwalano tylko
                klerowi za bardzo sie szarogęsić,co oczywiscie ,znając historię koscioła ,nie
                mogło przypaśc do gustu klerowi.To była główna przyczyna ,że zakładano księżom
                teczki i werbowano ich do współpracy.Jesli ktoś mysli naiwnie ,że obecnie kler
                nie współpracuje ze słuzbami bezpieczeństwa narodowego to jest
                naiwniakiem.Teraz,kiedy kler ma wiecej korzysci i swobody niż mógł sobie
                wymarzyć ,bardzo chętnie współpracuje .
                • Gość: Tik-Tak Re: Panstwo bezkarnych SB-ekow IP: *.mcon.pl 17.02.07, 08:40
                  Tajemnica spowiedzi jeszcze istnieje?
                  Czy proboszczowie składaja raporty o tzw.nastrojach społecznych parafian
                  biskupowi? Ot zapytałem.
      • Gość: Ika Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 15:11
        Poszłam dzisiaj do Franciszkanów-nawet nie wiem czemu./zawsze chodzę do Katedry/.Spotkałam kilkoro swoich znajomych,którzy kiedyś chodzili do Katedry.Powitali mnie "ty też- my tu już od dawna"Skąd wiedzieli.
    • Gość: Michalik THC Mezo Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.hstl5.put.poznan.pl 16.02.07, 02:00
      Michalik moherowy beret na usługach homika i bandy wieśniaków frajer cep i
      pissssowiec pozdro dla normalnych i
      .,..................................................................
      • Gość: Imac Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.chello.pl 16.02.07, 03:45
        Oglądaliście może "Życie na podsłuchu" ? Świetny film i bardzo w temacie.
        • jobrave Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem 16.02.07, 04:10
          Michalik THC coś tam=dzieki za pozdrowienia, my tez pozdrawiamy (ale tylko
          normalnych)Ciebie,niestety, nie.
          • Gość: Tik-Tak Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.mcon.pl 16.02.07, 07:43
            Jobuśbravuś nie denerwuj sie i nie ekscytuj.Michalik przyjął inną taktykę
            obrony przed ewentualnym atakiem zajadłych łotrów i przeciwników koscioła.(a
            propos, co Ty porabiasz o 4,do dnia?).Zapytam w jakim celu esbecja wpisała go
            na listę TW bez jego wiedzy?Po co im agent - widmo?Dla statystyki, czy
            szabrowanej na jego konto kasy?Chyba jednak coś czuć, czyli śmierdzi jakimś
            kłamstewkiem.Jak nie jakiś Krzysiek to Zefirek lub inny pasat.Po jaki damski
            fallus to komu?
    • Gość: Ika Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:50
      Oglądałam wczoraj telewizyjne wystąpienie.
      Trzeba przyznać ciekawy i starannie przygotowany monolog.Wręcz niewiarygodna pamięć w szczególikach./to tylko 40 lat temu/
      Zapewne całkiem nowa taktyka-jeżeli się sprawdzi będzie kontynuowana przy każdym następnym biskupie.
      Ale tak wystraszonych panów z IPN to jeszcze nie widziałam.Urok połkniętej żaby.Ciekawe czy uda się ją zjeść.
      • Gość: bv Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.ptvk.pl 16.02.07, 12:45
        "Ale tak wystraszonych panów z IPN to jeszcze nie widziałam"
        Wiesz co mówisz Ika. Uwaga odnośnie nowej strategii też subtelna i celna.

PiS się przestraszył, że im zabiorą poparcie Kościoła i będzie po nich. Wysłał
        do swojej telewizji dwóch ludzi, coby bili pokłony przed Ekscelencją. Lokaje a
        nie historycy.
    • Gość: dark 25 % księży było TW ? IP: *.crowley.pl 17.02.07, 12:05
      Czytałem, że w diecezji przemyskiej co czwarty ksiądz był zwerbowany przez SB.
      Podobno diecezja została tak wyróżniona w związku z działalnością biskupa
      Tokarczuka ?
      • Gość: starski Re: 25 % księży było TW ? IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 18.02.07, 19:09
        No i ci ksieza-ubecy te nielegalne koscioly budowali.
        • jobrave Re: 25 % księży było TW ? 18.02.07, 19:39
          Z tym, że niektórzy księża natychmiast informowali swoich przełożonych i wówczas
          podejmowano z bezpieką grę-pisał o tym abp. Tokarczuk w swoich książkach,
          wspominał również o kadrowych pracownikach SB, którzy podejmowali studia na
          seminariach duchownych, kończyli je i robili podwójna karierę jako księża i jako
          oficerowie SB.
          Zastanawiam się jednak, jakie znaczenie ma to, że Michalik był lub nie był
          agentem, czy ma to jakiś związek z cenami paliw, butów, chleba, pustaków lub
          lodówek? Jakiś wpływ? To są wewnętrzne sprawy kościoła i wiernych, katolików
          obrz. łacińskiego i obrz. wschodniego, a to chyba nie jest forum katolickie?
          • Gość: d. Re: 25 % księży było TW ? IP: *.ptvk.pl 20.02.07, 20:36
            Młynek, Ty chyba za dużo kawy łykasz
            • Gość: d. Re: 25 % księży było TW ? IP: *.ptvk.pl 21.02.07, 22:47
              "To są wewnętrzne sprawy kościoła i wiernych, katolików
              obrz. łacińskiego i obrz. wschodniego, a to chyba nie jest forum katolickie?"
              Ta kawa tytczyła się właśnie tego. Księża donosili na ludzi, Kościół rządzi w Polsce i piszesz, że sa to sprawy wewnętrzne Kościoła?!
    • Gość: Ika Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:40
      Widzisz Jobrave problem jest znacznie poważniejszy.Tu chodzi o wpływ na psychikę.
      Jeżeli występuje zasada Panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek to ja niechcę by wyznający te zasady przekazywał mi jak też moim bliskim istniejące zasady moralne,pouczał mnie jak mam postępować.Przynajmniej w naukach moralnych chcę prawdy.Nie tylko ja ale wielu wiernych wczoraj w kościele dziwnie się czuła w czasie czytania listu.Niektórzy wyszli z kościoła.To o czymś świadczy.
      • Gość: Tik-Tak Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.mcon.pl 19.02.07, 18:06
        Obwieś ze mnie Ilka.Zacznij uczęszczac do koscioła.Zacznij wierzyc w coś, w co
        nie mozna wierzyć.I zamilcz, mówiąc o zasadach moralnych koscioła.Amen
        • jobrave Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem 20.02.07, 02:00
          "Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie".
          • Gość: Tik - Tak Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.mcon.pl 22.02.07, 10:59
            "Sumienie to świadomość, że istnieje w człowieku trybunat wewnętrzny."
            Do tego potrzebny pasterz?.Czarny pasterz.
            Paetz koncelebrował z Gądeckim mszę.Wymienili się rytuałem kościelnym.Pajace w
            czerwonych majtkach.
    • Gość: Dra Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.ptvk.pl 21.02.07, 22:50
      oto moja odpowiedź:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=165&w=57012130&a=57218648
      • jobrave Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem 22.02.07, 11:47
        Tak się zastanawiam dlaczego potępiane jest jedynie denuncjacja do SB, natomiast
        donosicielstwa in genero, nie zauważa się w ogóle? A przecież tylku rodaków
        zajmuje się tym niemal codziennie, piszą anonimy do róznych instytucji, kablują
        szefowi na współpracowników, donoszą na sąsiadów, wcześniej donosili na Żydów,
        akowców itp. a wszystko to z najniższych pobudek. Koncentrujemy się na na
        indywidualnych przypadkach ale nie robimy nic, by owo podłe zjawisko
        wyeliminować z naszego życia. Czy tylko donoszenie do SB, i tylko donoszenie
        opatrzone stosownym certyfiaktem zasługuje na potępienie?
    • Gość: Ika Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:20
      Niedługo "życiorys" Naszego Biskupa po tak licznych publikacjach i czytaniach w kościołach będę lepiej znała jak ważniejsze elementy Pisma Świętego.Zapewne tuż po feriach dzieci na lekcjach religii nauczą się na pamięć zamiast wierszyka.
      Rozumiem intencje Biskupa,lecz ja chodzę do kościoła w innym celu i nie tak przyziemnym.Skoro jest tyle tłumaczenia to tyle samo jest wątpliwości i są inne miejsca do roztrzygania powyższych problemów.Jak na razie to słyszymy tylko słowa Biskupa.Inni wolą milczeć choć instytucjonalnie są zobowiązani do mówienia prawdy.Do chwili pełnego wyjaśnienia wierzę w słowa Biskupa lecz przestałam Biskupowi ufać.
      • Gość: darek Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.ptvk.pl 26.02.07, 01:32
        Rzecz w tym droga Iko, że jak świat swiatem to własnie wiary nauczyli Cię tacy ludzie jak Michalik, Wielgus, Paetz, papież, który kropił czołgi hitlerowskie, inkwizycja i sobory, na których na zasadzie marketingu dopouszczono takie dzieje, a nie inne. I dlatego mówiąc o wierze tym samym dajesz świadectwo wspomnianym wyżej ludziom. Bo o jakiej wierze mowa nie mając zaufania? Czyż nie tak? "... instytucjonalnie są zobowiązani do mówienia prawdy." Rewelacja! Ten cytat zapamiętam. Sobór, przekręt, instytucja i prawda!
        • Gość: Ika Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 18:44
          Nasz Biskup ma jednak podstawową cechę agenta-zakulisowao jątrzy.
          Jak inaczej można nazwać przedstawienie w Domu Katolickim gdzie w piątek i w sobotę w kinie "Roma" miała miejsce konferencja na temat AKCJI WISŁA.
          Miasto całkowicie się od tej imprezy odżegnało'
          Nie wierzę,by to przedstawienie odbyło się bez akceptacji Naszego Pasterza.
          • Gość: darek Re: Można tylko zwątpić-Michalik agentem IP: *.ptvk.pl 27.02.07, 21:55
            Warto jednak wyciągnąć z tego jakieś przemyślenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka