Gość: toto IP: *.toya.net.pl 21.05.09, 14:21 Zabierzcie z naszych ulic te "trupy" przypominające jedynie autobusy. Tak potwornie smrodzą że nie można w lecie na ulicy wytrzymać.!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miasto Re: Autobusy MZK IP: *.ptvk.pl 21.05.09, 15:46 W Przemyślu nie powinno istnieć coś takiego jak MZK. Zacznijmy od tego, że jest to za małe miasto, wszędzie można dojść pieszo. Po drugie, autobusy są i tak spóźnione, a jeśli już je mamy to i tak nigdy nie będziemy zadowoleni z miejsca docelowego podróży bo układ komunikacji jest do d..y. Po trzecie, zlikwidować ten zadłużający miasto zakład i pousuwać na końcu szpecące prowizoryczne wiaty zwane przystankami. Będzie mniej korków, mniej wydatków. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka.online Re: Hih 21.05.09, 15:49 Coś mi się zdaje, że osobnik o nicku MIASTO właśnie dokonał zakupu busików w ilościach hurtowych;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witos Re: Hih IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 20:26 Fanka, tobie się z zazdrosci mózg lasuje? A jesli kupil hurtowo busiki, i będą one jeżdzić punktualnie, nie będą smrodzić tak jak te zdezelowane scanie, to co? przeszkadza ci, ze ktoś kupił? Tu jest podniesiony poważny problem, a ty ja zwykle nie na temet.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: Autobusy MZK IP: *.toya.net.pl 21.05.09, 19:56 przychylam się do wypowiedzi -miasto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Autobusy MZK IP: *.aster.pl 21.05.09, 21:17 Jakoś w innych miastach tej samej wielkości mogą istnieć miejskie zakłady komunikacji i nie narzekają tam na brak klientów i mogą jeździć punktualnie a nawet kupować nowe autobusy. Pierwszy raz słyszę, że Przemyśl jest za mały i wszędzie można w nim dojść piechotą(?). Tak pisze chyba ktoś, kto piechotą nigdy nie chodził - proponuję się przejść np. z Osiedla Ofiar Katynia na Kmiecie, albo z Monte Cassino na Bakończyce. Alternatywą wobec braku komunikacji publicznej jest tylko coraz większa ilość samochodów, które się nie mieszczą na ulicach (i się nigdy nie zmieszczą, bo miasto jest stare a ulice wąskie) patologiczne problemy z parkowaniem i coraz większe zanieczyszczenie środowiska. Choć, z drugiej strony,nie dziwię się, że niektórym przychodzą do głowy takie pomysły, widząc jeżdżące trupy, nigdy nie wietrzone i cuchnące, kursujące według dziwacznych rozkładów jazdy, źle oznakowane i oblepione od środka plakatami. Tylko, że nie leczy się gorączki ospą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Re: Autobusy MZK IP: 77.236.0.* 22.05.09, 08:27 MZK ma szanse istnieć tam, gdzie jest normalną firmą, a nie przechowalnią dla kolegów i rodzin lokalnych polityków. No i tam, gdzie jest dobry manager, no ale nie może on funkcjonować w układzie politycznym. Przemyśl nie spełnia żadnego z warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miasto Re: Autobusy MZK IP: *.ptvk.pl 22.05.09, 08:29 Podobno jakiś facet z Wawy startował w konkursie na prezia MZK. Szkoda, że nie go wybrali. Powinna to być właśnie osoba z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j@n Re: Autobusy MZK IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.09, 21:49 nie pasuja ci autobusy miejskie bo jestes jednym z tych prywaciarzy co jezdza zdezolwanymi busami albo jeszcze gorszymi autobusami. Różnica jest jest jedna miedzy mzk a wami. Mzk bedzie jezdzic a wy mozecie przestac jezdzic z dnia na dzien. PO zatym pokaz mi miastu wielkosci Przemyśla lub nawet mniejsze gdzie nie ma komunikacji miejskiej. Malo tego posluze sie przykladem w anglii gdzie kazdy ma samochod a nawet kilka i jakos mimo, ze miasta tez sa stare niektre komunikacja miejska funkcjonuje bez zadnych przeszkod tylko u nas jakos nie mozna bo pewni ludzie konkretnie zasrani prywaciarze z busami chca doprowadzic mzk do bankructwa i przeniesienia na monte. Ta baza to atracyjne miejsce przy trasie na medyke. Powiesilbym tych prywaciarzy z busami za jaja. Mimo, ze bilety w mzk sa drogie ne zmaierzam przestac jezydz miejska komunikacja nawet taka wycieczka z lwowskiej do gazowni to koszt 8 zl ale co tam nie dam prywaciarzom zarobic!!!! Rada dla mzk zrobic specjalne pasy w miescie tylko dla autobusow postawic paly i niech sypia mandaty. Powiecie nie ma gdzie bo miasto zamiast sie rozrastac na okoliczne wioski to stoi w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Autobusy MZK IP: *.aster.pl 22.05.09, 00:00 Najważniejszą radą jest chyba zadbać w końcu o klienta :-) Dużo jest w tej kwestii do zrobienia... Ośmielam się zauważyć, że gdyby MZK oferowało dobrą jakość usług, to "busiarze" nie mieliby z czego żyć. Rynek nie znosi próżni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocur Spierałbym sie trochę z diagnozą IP: 212.160.233.* 22.05.09, 06:49 Busiarze żyją nie dzięki lepszym uslugom, ale dzięki niższym cenom. Busy są ciasne i osobiście wolę jechac autobusem niż busem. Być może gdybym miał kilkanaście centymetrów i kilkadziesiąt kilogramów mniej wolałbym busy. A busy mogą konkurować ceną z MZK, bo jeżdżą tylko na trasach, na których to się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibo Re: Autobusy MZK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 12:07 Miasto napisało: "W Przemyślu nie powinno istnieć coś takiego jak MZK. Zacznijmy od tego, że jest to za małe miasto, wszędzie można dojść pieszo". Przejdź się z Płyt do szpitala ze dwa razy to zmienisz zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Autobusy MZK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 07:57 ryba psuje się od głowy a poza tym czy kierowcy MZK chętnie przeszliby do prywatnego pracodawcy????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miasto Re: Autobusy MZK IP: *.ptvk.pl 22.05.09, 08:23 Pojechaliście po mnie. Więc odpowiadam. Nie kupiłem i nie mam busów. I nie jestem kierowcą w żadnej z tego typu firm. Mam własne auto. Nie korzystam z MZK od już jakichś 3 lat. Nawet nie wiem ile kosztuje bilet miejski i nie chcę wiedzieć. Ktoś tu pisał o pasach dla autobusów?? Gdzie?! Jak wyobrażasz sobie taki pas wzdłuż Grunwaldzkiej, albo 3go Maja nie mówiąc o Jagiellońskiej i Słowackiego?? Na Mickiewicza - OK tutaj może być - ale to tylko jeszcze bardziej zwiększy korki w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Autobusy MZK IP: *.brnt.cable.ntl.com 22.05.09, 09:09 Miasto, ja juz kiedys proponowalem wprowadzenie pasow dla autobusow nawet na Grunwaldzkiej, Slowackiego i Jagiellonskiej. Jesli takie pasy zostana wprowadzone i autobusy zaczna dzieki temu jezdzic szybciej, to kierowcy samochodowm zamiast stac w korkach przesiada sie do szybciej jadacych autobusow, co automatycznie zmniejszy korki. Proste jak konstrukcja cepa. A gdyby jeszcze wprowadzic oplaty za wjazd do centrum, to w ogole bylaby rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j@n Re: Autobusy MZK IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.09, 12:05 nie zadnych oplat przez centrum. zrobic pasy dla autobusow tak jak w uk czerwone jak krew. postawic policjantow zeby pilnowi lub straz miejska sypaliby mandatami dla tych co poruszaliby sie tymi pasami tak samo jak jest na jagielonskiej zamiast stac w korku to wszyscy ciach przez zatoczke i na sportowal a postawic pale niech spisuje tablice i mandaty jakby tak jeden z drugim dostal kilka razy 500 zl mandatu z atakie przewinienia to by sie oduczyli. co do autobusow dzis jechalem tymi kurnikami nowymi. normalnie porazka. jeden jezdzi na lini nr 2 a drugi na 4. doslownie 3 przystanki(zajezdnia mzk, zana i rampa kolo lidla) autobus pelny:/ Siedze w tym autobusie glosno, nie dosc, ze wszystko sie rusza to jeszcze na wyswietlaczu wyswietlaja imieniny no co za debil to programowal:/ Kogo to obchodzi kto ma imieniny? Powinny sie wyswietlacz informacje: trasa autobusu, aktualny przystanek i nastepny przystanek!!!! a nie jakies zasrane imieniny!!! Te autobusy to dobry pomysl ale nie na godziny szczytu. Dac je wieczorami i w niedziele a nie w dzien gdzie na glownych trasach jezdzi duzo ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: Autobusy MZK IP: *.toya.net.pl 22.05.09, 14:47 Nasze miasto jest małe, odległości niewielkie a ceny biletów należą do najwyższych na Podkarpaciu a nawet w Polsce.Ja osobiście wolę jeździć autem ponieważ jest taniej aniżeli autobusem a o wygodzie nie wspomnę.Może należałoby nie drenować kieszeni klientów, zmienić "trupy" na małe busy-oszczędniejsze.Wiem że nie ma pieniędzy na tego rodzaju inwestycje ale "jak nie posmarujesz to nie pojedziesz". Szkoda tylko że jest kasa na bezsensowną zmianę rynku! I to jaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miasto Re: Autobusy MZK IP: *.ptvk.pl 22.05.09, 15:08 Dokładnie. Mi szkoda nóg na bezsensowne czekanie na przystanku na autobus, albo bieg z językiem na brodzie żeby na niego zdążyć. Wsiadam do auta włączam klimę i jadę po pracy na zakupy, potem do domu. Nikt mnie nie popycha, nie stęka i nie sapie, czyste powietrze i muzyczka. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka.online Re: Autobusy MZK 22.05.09, 14:52 Z całą pewnością komunikacja powinna być w tym mieście priorytetem (obok tworzenia miejsc pracy, oczywiście:) ale zamiast od autobusów proponowałabym zacząć od dróg i mostów. Temat rzeka....;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Autobusy MZK IP: *.zone2.bethere.co.uk 22.05.09, 16:08 Pasy dla autobusów i mniejsze autobusy i sprawa rozwiązana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Autobusy MZK IP: *.aster.pl 22.05.09, 23:53 Wydaje mi się, że jednak mylicie kolejność. To nie jest tak, że najpierw wymuszamy - te wszystkie buspasy, surowe egzekwowanie prawa czy wprowadzanie opłat za wjazd, bo uważamy że (upraszczając) "powinno się korzystać z komunikacji publicznej". Najpierw ta komunikacja powinna stać się przyjazna i powinna zacząć zabiegać o pasażera. Do tego akurat nie potrzeba jakichś wielkich środków inwestycyjnych. Gros problemów wynika z prowincjonalnego zasiedzenia i ze zwyczajnego braku wizji. Autobusy należałoby zacząć częściej sprzątać i wietrzyć, uporządkować panujący wewnątrz chaos reklamowy, zadbać o oznakowanie - czytelne tablice z trasami i ze spisem przystanków na trasie danej linii - w tej chwili komunikacja miejska zachowuje się tak, jak gdyby mieszkańcy mieli trasy w głowie i uważa, że brudna tablica z napisem "Osiedle Rycerskie" całkowicie wystarcza za informację pasażerską, wreszcie kwestia rozkładów jazdy - dziesiątki linii z których 95% kursuje raz na godzinę - w mieście tej wielkości nie musi być aż tyle linii, za to przynajmniej kilka (na głównych ciągach komunikacyjnych) powinno kursować REGULARNIE - przyzwyczajając ludzi do tego, że nie muszą czekać i sprawdzać rozkładów, by w ciągu kilku\kilkunastu minut dostać się do centrum. Władze MZK zachowują się, jak gdyby niczego nie widziały, jak gdyby obserwacja jak to działa w innych, porównywalnych miastach była poza zasięgiem ich możliwości. Prezydent też zachowuje się, jakby nie wiedział, że przyjazna i dostępna komunikacja miejska w dużej mierze decyduje o odbiorze miasta przez turystów i przez mieszkańców, czyniąc z MZK skansen dla ubogich, których nie stać na samochód. Czytając te wszystkie posty od ludzi jeżdżących wszędzie samochodami wcale się im nie dziwię, bo obecnie trzeba wyjątkowego samozaparcia, żeby korzystać z komunikacji miejskiej w Przemyślu. Brak pieniędzy nie jest żadnym usprawiedliwieniem, bo do zrobienia rzeczy o których napisałem wcale nie potrzeba wielkich nakładów finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Autobusy MZK IP: *.brnt.cable.ntl.com 23.05.09, 08:39 Imac, oczywiscie masz racje co do czystosci, regularnosci i tego wszystkiego co napisales o MZK- co powinno byc zrobione w pierwszej kolejnosci. Tylko te dzialania sa mozliwe do zrobienia niemal natychmiast i bez wiekszych kosztow. Potrzebna jest tylko "wola polityczna". Natomiast wprowadzenie zmian w organizacji ruchu wymaga zapewne dluzszego czasu i dlatego nalezaloby juz zaczac przygotowania do wprowadzenia tych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: Autobusy MZK IP: *.toya.net.pl 23.05.09, 16:50 Ja uważam że w MZK podchodzi się do w/w rzeczy na zasadzie czy się stoi czy się leży....Tylko zanim zaczną działać to będzie już za późno.Konkurencja nie śpi i dobrze! Jest wolny rynek i to klient wybiera,w chwili obecnej, coraz częściej wszystkie inne rozwiązania tylko nie MZK.Oczywiście to się odbija na stanie finansów firmy miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dedal 1 Re: Autobusy MZK IP: 213.25.171.* 23.05.09, 23:23 w stosunkowo niedalekim i kilkanaście razy większym Lwowie już dość dawno wprowadzono małe busiki (specjalnie produkowane dla kom. miejskiej, a nie - używane sporo lat - towarowe blaszaki przerabiane na busy).Oprócz względów ekonom. są znacznie praktyczniejsze (np: zwrotność) na wąskich, zatłoczonych ulicach, ostrych zakrętach itp.Można też zwiększyć częstotliwość kursów na bardziej uczęszczanych liniach, natomiast na mniej - sprawić, by dużymi landarami nie jeżdziło po kilka osób, nie zmniejszając częstotliwości kursów. Nie musimy oczywiście w takie auta zaopatrywać się na Ukrainie; małe autobusy miejskie miał od dawna w ofercie np. Sanok (nie znam obecnych losów tejże, ale są przecież inni producenci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Autobusy MZK IP: *.aster.pl 24.05.09, 01:49 Pewnie chodzi ci o Autosany "Solina". Jeżdżą nawet w Warszawie, choć nie są "zbyt piękne" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: Autobusy MZK IP: *.toya.net.pl 24.05.09, 16:29 Panowie o czym Wy mówicie, przecież dla Pana Prezydenta i jego świty najpilniejszą potrzebą naszego miasta jest zmiana wyglądu rynku i budowa na nim miejsc do handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Autobusy MZK IP: *.ptvk.pl 24.05.09, 18:37 Tak tak hipermarket tam postawią. Będzie handel aż miło. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Autobusy MZK IP: *.aster.pl 25.05.09, 00:03 można dyskutować, czy projekt przebudowy Rynku się komuś podoba czy nie - ale to nie ten wątek. Natomiast zawsze zastanawiają mnie ludzie, którzy twierdzą, że to jakaś egzotyczna, wymyślona potrzeba. Nie wiem czy nie widzą tych krzywych krawężników, dziur, odpadających płyt chodnikowych na najważniejszym placu w mieście? Jeszcze chwila i nie da się tego zamaskować kolejnymi ogródkami, bo tam się wszystko rozpada. Na tych schodkach i krawężnikach można złamać nogę. A będzie gorzej. No, ale nie popadajmy w dygresje - wątek dotyczy MZK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komania Re: Autobusy MZK IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.09, 00:29 dobrze gadacie, w ciagu ostatnich trzech lat jechala komunikacja miejska raz... RAZ!... po 45 min. oczekiwania, potem wszelkie trasy przemierzalam na nozkach - do szpitala na Monte Cassino, na Kmiecie, baaa, nawet do Krasiczyna zdarzylo mi sie dojsc pieszo. NI mem samochodu, wiec tez zadnej alternatywy motoryzacyjnej. Kiedy zobaczylam na Lwowskiej rozklad jazdy autobusu nr 1, to kompletnie zbaranialam - jeden - JEDEN!!! - autobus dziennie. Mam nawet taki pomysl, zeby do MZK wyslac podziekowania za te kilogramy, ktore zrzucilam, lazac od jednego konca miata na drugi. A inne sprawa, ze komunikacja miejska potrzebna starszym ludziom, ale te oplacana z naszej kasy zgraje nalezy rozpedzic na cztery wiatry! Bilety najdrozsze w Polsce za jakosc uslug uwlaczajaca klientowi. Howk. Zycze wszystkim milych spacerow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Autobusy MZK IP: *.aster.pl 25.05.09, 18:43 No bo chodzi o to, żeby linia była. Czy kursuje raz dziennie, czy cztery, czy sześć. Ktoś odważniejszy już dawno by to połączył w kilkanaście sensownie (regularnie) kursujących linii z dodatkowymi podjazdami do wybranych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka.online Re: Autobusy MZK 25.05.09, 18:50 Gość portalu: komania napisał(a): Kiedy > zobaczylam na Lwowskiej rozklad jazdy autobusu nr 1, to kompletnie > zbaranialam - jeden - JEDEN!!! - autobus dziennie. Bo to jest linia nr JEDEN. Linia nr dwa powinna wobec tego kursować dwa razy dziennie, nr 3 trzy razy itd.... I wszystko proste!;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komania Re: Autobusy MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 22:56 No zobacz, fanka, i ja na to nie wpadlam, hi, hi, hi... do Krasiczyna jezdzi linia nr 40 - myslisz, ze ten system obowiazuje? Czy konczy sie przy nr 5 i nr 6 funkcjonuje juz jak nr 1:)))? Odpowiedz Link Zgłoś
fanka.online Re: Autobusy MZK 25.05.09, 23:18 Wiesz, coś w tym jest, ponieważ swego czasu do Krasiczyna kursowała właśnie linia nr 5;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dedal 1 Re: Autobusy MZK IP: 213.25.171.* 26.05.09, 01:08 aaaaaa....jjch! (machniecie ręką........ - wszystkim.....oooooj Imac!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Autobusy MZK IP: *.ptvk.pl 26.05.09, 07:38 A jaką trasą jeździ 1? Było napisane? Dlaczego wszystkie autobusy jeżdżą przez Jagiellońską? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komania Re: Autobusy MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 20:26 do Wapowiec jezdzi, oczywiscie przez Jagiellonska - kazdego dnia 14.09, jesli chce ktos zakosztowac tej ekskluzywnej przyjemnosci:) wg MZK to linia nr 11 (cos mi sie jedynki zredukowaly... sorki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komania Re: Autobusy MZK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 20:34 fanka, teraz 5-tka istnieje... a jakoby jej nie bylo:) w dni powszednie w ogole nie jezdzi, heh. Jest lepsza od 11-tki - kursuje tylko 3 x w tygodniu! MOze uda mi sie znalezc linie, ktora w ogole nie jezdzi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
fanka.online Re: ;) 26.05.09, 21:27 Wiesz, ostatnio jakoś nie widuję linii 32;) 31 chyba jeździ....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komania Re: ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 22:01 35 znika okresowo - w dni bez szkoly i, co dziwne, zawozi tylko w jedna strone - do Przemysla, lecz nigdy nie wraca... Musza miec w Rozubowicach szybka linie produkcyjna autobusow, skoro co rano wysylaja egzemplarz... Odpowiedz Link Zgłoś
fanka.online Re: ;) 26.05.09, 22:20 A może 35 to linia-koło? Drogę powrotną pokonuje innymi, bardziej rentownymi trasami?;) Widziałaś gdzieś 32? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komania Re: ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 23:49 fanka, 32 pojawia sie tylko w Boze Narodzenie w okolicach Kazanowa, wiec mozna uznac, ze nie istnieje... jedno utknelo ostatniej zimy i dopiero kolo Wielkiej Nocy odkopali... pasazerowie byli bardzo niezadowoleni, zdazyli zalozyc zwiazki zawodowe w obronie tylnych siedzen... do dzisiaj znam jedna pare, co nie potrafi spac na tapczanie... zapomnij o 32:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: ;) IP: *.toya.net.pl 27.05.09, 21:53 to i dobrze że tak rzadko jeżdżą-ekologia wygrała w MZK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komania Re: ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 22:09 racja, w nastepnym roku zaprzegi konne:) I przywroca rogatki w Przemyslu - tam bedziecie kupowac bilety MZK. Ja ciagle na piechote. Przynajmniej konie oszczedzam... tez ekologicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: ;) IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.05.09, 09:09 i wszystko w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś