ewamarchewa 21.03.07, 13:02 Uwaga, uwaga! HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS (w Stanach Zjednoczonych) BĘDZIE MIEĆ 784 STRONY. Przypominam, iż polski przykład liczy więcej stron. I co o tym myślicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominika.domi Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 22.03.07, 19:26 Jestem strasznie smutna, bo Rowling mówiła, że ta część nie będzie tak długa jak piąta :( A ja bym chciała, by dobre ksiązki nie miały zakończenia i mogłoby się je czytać bez końca :) Odpowiedz Link
ewamarchewa Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 22.03.07, 20:48 Tak mówiła? Nie przypominam sobie... Wiem, że kiedyś mówiła w jakimś wywiadzie, o tym, że kolejne części nie będą potwierdzały regułą "Czym dalsza, tym dłuższa", i że Zakon był przesadą. Choć ja się z tym nie zgadzam... O mam: "Czy każda książka będzie obszerniejsza od poprzedzającej ją? Zdecydowanie nie, w przeciwnym wypadku część siódma miałaby wagę zbliżoną do wagi małego hipopotama. Zgodnie z założeniem, część szósta będzie znacznie krótsza od "Zakonu Feniksa". Nie zamierzam przysięgać na życie moich dzieci, ale na 99% jestem tego pewna." To dotyczy 6, ale myślę, że 7 także. Odpowiedz Link
waldemar_batura Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 24.03.07, 22:46 No, ale jak sama wyżej napisałaś - 784 strony po angielsku, czyli pewnie z 1000 w tradycyjnie koślawym tłumaczeniu Polkowskiego. Odpowiedz Link
ewamarchewa Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 25.03.07, 17:39 Pewnie (i niestety) mniej, bo Zakon miał 8.. osiemsetcoś w wersji oryginalnej. Odpowiedz Link
dominika.domi Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 25.03.07, 22:22 Zakon??? Wersja oryginalna- 766 ((wydane w 2003 roku)sama sprawdziłam, bo mam od 1. do 5.) A czemu polskie tłumaczenie jest koślawe?? Odpowiedz Link
ewamarchewa Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 02.04.07, 13:18 Masz wydanie amerykańskie czy brytyjskie? Odpowiedz Link
dominika.domi Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 02.04.07, 16:59 brytyjskie czemu polski przekład jest koślawy?? Odpowiedz Link
ewamarchewa Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 03.04.07, 11:17 Amerykańskie jet zawsze grubsze, gdyż Amerykanie piszą grubszą czcionką i dodają obrazki przy rozdziałach. A brytyjczycy ednak stwierdzili, że ich wydanie będzie miało 608 stron. Dlaczego koślawe? Wpadnij tu i sama zobacz. www.web.pertus.com.pl. Sama nie wiedziałam dlaczego, ale po rzuceniu okiem na tą stronkę już się dowiedziałam. Odpowiedz Link
ewamarchewa Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 03.04.07, 11:23 Zły link :) web.pertus.com.pl/~dmilek/errata.html teraz ok. (chyba) Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: Harry Potter and the Deathly Hallows 04.04.07, 10:33 ewamarchewa napisała: > Uwaga, uwaga! > > HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS (w Stanach Zjednoczonych) BĘDZIE MIEĆ 784 > STRONY. > > Przypominam, iż polski przykład liczy więcej stron. > > I co o tym myślicie? Nic. Jakie zdanie można mieć na temat ilości stron? ;) Mam nadzieję, że książka będzie dobra i tyle:) Ale co racja, to racja. Zawsze szkoda, jak fajna ksiazka się kończy:( Odpowiedz Link