Dodaj do ulubionych

Podejrzenie zespołu Downa

13.09.04, 23:58
Wiedziałam, że jest ryzyko wady. Nawet umówiłam się na amniopunkcję. Ale
przemyślałam wszystko i stwierdziłam, że nie chcę wiedzieć. Poszłam na
kolejna wizytę do gina i dowiedziałam sie, że przezierność karkowa w końcu
13t. wynosi ok.6 mm. On twierdzi że nie ma doświadczenia z tym pomiarem i
może się mylić. Namawia, żebym jednak pojechała na amnio. Wydawało mi się, że
odzyskałam spokój, co będzie to będzie, jednak nie. Znowu ryczę, amnio mam w
przyszłym tygodniu. A jeżeli się dowiem to co zrobię? Tak mi szkoda mojej
starszej myszki, która tak się cieszy z rodzeństwa. Boże, co ja zrobię?
Obserwuj wątek
    • agablues Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 00:05
      Aluniu kochana,
      bardzo mi przykro :-(
      Wiesz, Kinga przesłała mi wykaz markerów aberracji chromosomowych - to jest
      pomocne przy tzw genetycznym usg. Jeśli chcesz...
      Wiem, że najtrudniejsze jest teraz pytanie - co dalej?
      Aluniu, bedziemy z Tobą - cokolwiek się stanie - Aga
      • natkaszczerbatka Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 00:32
        Ja po podobnym podejrzeniu zrobiłam amniopunkcję ... i bardzo tego żałuje ...
        żałuje jak nigdy niczego bardziej nie żałowałam ... wierz mi, tak bardzo
        rozumiem co teraz czujesz ... pamiętam jak siedziałam przy komputerze i
        przeglądałam strony internetowe w poszukiwaniu informacji o Zespole Downa ...
        siedziałam i wielkie łzy spływały mi po policzkach ... oglądałam śliczne pysie
        dzieciaczków z ZD i wyobrażałam sobie, że taka będzie moja Marysia ... dlaczego
        tak boimy się zespołu downa? przecież te dzieci mają dwie rączki, dwie nózki i
        wszystko inne, na swój sposób na miejscu ... tak się pięknie uśmiechają! Są
        takie kochane i wrażliwe!
        jeżeli będziesz szukała informacji na temat ZD to najlepiej na stronie
        darzycia.nowoczesny.pl/index.php
        - zobacz! ta śliczna dziewczynka która jest w logo strony to dziewczynka z ZD!
        Tam na stronie znajdziesz dużo takich ślicznotek.
        Ale być może okazę się to będzie całkiem niepotrzebne. Ja ci tu piszę o ZD, a
        to się okaże trafione jak kulą w płot! Oby!

• natkaszczerbatka Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 00:38
          i jeszcze tutaj:
          darzycia.nowoczesny.pl/artykuly.php
          jeszcze teraz jak czytam ten artykuł to ryczę ...
    • vinga_o Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 08:53
      Aluniu, jest mi przykro, że przez to musisz przechodzić. Na przełomie lipca i
      sierpnia przechodziłam przez ten sam koszmar - coraz gorsze prognozy lekarzy,
      coraz gorsze wyniki naszego dzieciątka. Robiłam USG genetyczne u bardzo dobrego
      specjalisty, to on wykrył tzw. markery aberracji chromosomowych, a na podstawie
      tego wyniku dopiero miałam robioną kordocentezę. Może warto w Twoim przypadku
      najpierw zrobić nieinwazyjne i bezpieczne USG genetyczne (raczej każda akademia
      medyczna ma taki sprzęt i specjalistów, są też prywatne gabinety - ja niestety
      znam tylko jeden w Gdańsku). Jeśli miałabyś takie badanie, to mamy z Agą bardzo
      przydatną tabelkę, którą ja czy Aga możemy Ci przesłać, a wg której z mężem
      lepiej określiliśmy chorobę naszej córci niż genetyk.
      Chyba Natka napisała w innym poście, że "Zespół Downa nie jest najgorszą
      chorobą" i może to marne pocieszenie dla Ciebie w tej chwili, ale rzeczywiście
      są gorsze choroby, które nie pozwalają dzieciom żyć.
      Najpierw jednak spróbuj nabrać rezerwy do lekarzy i badań, szczególnie jeśli
      Twój gin nie ma doświadczenia, jak sam powiedział. USG nie jest badaniem
      doskonałym i często zdarzają się pomyłki i błędy w pomiarach.Twoje nerwy na
      pewno nie pomogą dzieciątku. A ono bardzo potrzebuje Twojej miłości i
      akceptacji już teraz. Wierzę, że będzie wszystko dobrze!
      Przytulam Cię mocno i życzę dużo sił.
      Kinga
      • j0204 Re: do Kingi 14.09.04, 08:57
        napisałam meila na gazetę.
        pozdrawiam
        • vinga_o Re: do Kingi 14.09.04, 10:46
          Jolu, odpisałam :)
          Pozdrawiam
        • gruchotka Re: do Kingi 14.09.04, 10:52
          Kinga, ja też napisałam do Ciebie na adres gazetowy.
    • ela84 Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 09:55
      Jestem mamą takiego dzieciaczka i nawet jeśli diagnoza sie potwierdzi nie jest
      to koniec świata.Ja po urodzeniu mojego synka tak myslałam a ile łez
      wylałam...Gdybym wtedy wiedziała jaki on bedzie nie uroniłabym jednej łezki.Nie
      mówię,że jest łatwo ale miłość do niego dodaje nam wiary i otuchy.Cała rodzina
      zwariowała na jego punkcie.Jego nie da sie nie kochać.W całym moim zyciu nikt
      mnie nie obdarował tylu ..całuskami juz od samego ranka.U Ciebie jeszcze nic
      nie wiadopmo więc nie martw sie na zapas a jesli byś chciała pogadać to napisz
      na priv.Pozdrawiam i głowa do góry.
    • melka_x Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 10:58
      Aluniu nie chcę Ci odradzać amnio, to są tego typu decyzje, że chyba nie wolno
      radzić. Ale może faktycznie najpierw wybierz się do kogoś, kto ma duże
      doświadczenie w diagnostyce prenatalnej na podstawie USG? Nie wiem skąd jesteś,
      ale w Warszawie polecam dr. Zwolińskiego z IMiDz.
      Jakiejkolwiek byś nie podjęła decyzji jesteśmy z Tobą, choć na razie oczywiście
      życzę, żeby następne badanie rozwiało obawy. Odezwij się jeszcze.
    • 1megan Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 11:06
      Aluniu trzymaj się, mam nadzieję że wszystko będzie ok.,że diagnoza jest
      błedna. Jeżeli nie to wiedz że te dzieciaki tak wzbogacają nasze wnętrze,
      uwypuklają naszą wrażliwośc, są tak bezinteresownie kochane, dasz
      radę .Będziesz je kochać jeszcze bardziej. Życzę ci dużo siły.
      • j0204 Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 11:12
        Ja tez wierzę, że diagnoza może być błędna i wszystko bęzdie dobrze.
        Życze dużo sił i wsparcia, nasze już masz.
    • melka_x Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 11:19
      A jeszcze co do badań. Nie chcę wzbudzać fałszywych nadziei, ale trudno mi
      tutaj nie myśleć o swojej znajomej, która po USG usłyszała, że dziecko ma ZD.
      Na amnio nie zdecydowała się -i choć rozumiem doskonale argumenty Natki, sama
      nie wiem, czy bym się zdecydowała na tego typu badanie- to w jej przypadku to
      był błąd. Bo dziecko urodziło się zdrowe. Jak widać strasznie trudno w takich
      kwestiach radzić, przewidzieć co będzie lepsze.
      • sunrise3 Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 11:56
        Bardzo mi przykro ....
        Moja Dzidzia tez miala NT = 6 mm (od ok. 11 tyg.) i od samego poczatku nie
        mialam nadzieji, ze bedzie dobrze, ze bedzie zdrowa. Widzialam miny lekarzy.
        Bylam na usg u wielu specjalistow ale niestety, kazdy mowil to samo. Dr Osobka-
        Morawski jako pierwszy powiedzial, ze biorac pod uwage tak duza przeziernosc to
        uwaza, ze nie jest ZD ale zespol Turnera. Zdecydowalam sie na amniopunkcje,
        ktora to potwierdzila ....
        Pisalam w tym czasie z dziewczyna z forum i w przypadku jej dzidziusia kariotyp
        wyszedl prawidlowy (choc rzeczywiscie jego NT bylo mniejsze niz 6 mm), dziecko
        nie ma wady genetycznej, ma wady rozwojowe ktore da sie leczyc. Tak wiec do
        konca nalezy miec nadzieje. Decyzja czy robic amniopunkcje jest trudna, bo
        wiadomo, ze czasem wiaze sie z dalszymi decyzjami.
        Zycze Ci duzo sily w tym trudnym okresie i mam nadzieje, ze dzidzius jest i
        bedzie zdrowy.
    • amania Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 11:52
      Prede wszystkim udaj się do porządnego specjalisty na USG. Polecam prof.
      Respondek zŁodzi, a i Warszawa ma niezłych specjalistów.
      Co do amniopunkcji, to pamiętaj, że i ona może nie wyjść w ogóle. Ja miałam
      robioną kordocentezę w zeszłej ciąży (która nota bene też nie wyszła), ale na
      oddziale pełno było pań do amniopunkcji. U jednej z nich nie udało się niczego
      wyhodować. To też się czasem zdarza. Ona urodziła zdrowe dziecko, czego i Tobię
      życzę.
      W kazdym razie najpierw polecam udać się do specjalisty od USG!
    • ciapek34 Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 12:13
      Czy lekarz nie wykrył dodatkowo wady serca? Duzo dzieci z ZD ma wady serca i
      inne choroby towarzyszące.Zyczę pomyślnej diagnozy
    • blanqua Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 14:09
      Myślę,że warto wejśc na
      www.darzycia.nowoczesny.pl
      spotka tam Pani wiele życzliwych osób, matek i ojców w podobnej sytuacji
      i zobaczy, że ZD nie jest wyrokiem... w żadnym razie.
      Pozdrawiam
      Blanka
    • brygida111 Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 15:05
      ja już wiem że moje dziecko ma dodatkowy gen ( Trisomia 21)
      Robiłam amniopunkcje aby wykluczyć chorogbe genetyczną, jednak to badanie
      potwierdziło dodatkowy gen.
      Ja jestem w 28 tygodniu ciazy, wylałam już ogrom łez, a teraz próbuje się z tym
      pogodzić.
      Jak dowiedziałm sie że jestem w ciazy skakałam z radości ale również pojawiły
      się obawy. To moja pierwsza ciąża. Obawy nie były zwiazane z chorobami mojej
      maleńkiej kruszynki, ale z jej życiem. Każda matka chce ochronić swoje dziecko
      przed złem tego swiata. Ja zrobie teraz dwa razy więcej aby jej w życiu było
      lepiej. Nie pamiętam już gdzie ale czytałam historię pewnej dziewczyny ( może i
      z tego forum) która stracila swoją kruszynkę, ale modliła się aby dzieciątko
      miało tylko Zespół Downa, a nie inne choroby. Bardzo mnie to wzruszyło i dodalo
      siły do walki.
      Sama musisz zdecydować czy chcesz wiedzieć, czy zrobić amniopunkcję. Może
      skontaktujesz się z innym lekarzem, może najpierw zrobisz testy nieinwazyjne.
      Może lekarz zrobił zły pomiar.
      A gdyby potwierdziły się jego badania zajrzyj na strone
      darzycia.nowoczesny.pl
      I sama zdecydujesz co robić dalej.

• anuszkaa Re: Podejrzenie zespołu Downa 14.09.04, 22:12
      Kiedy sześć lat temu urodziłam Alicję byłam przerażona. Określenie "zespół
      Downa" kojarzyło mi się z czymś niewyobrażalnie strasznym. Żal było mi siebie,
      mojej rodziny i żal było mi dziecka. Postanowiłam być silna i wbrew
      wszystkimu "nauczyć dziecko radości życia". Tak sobie postanowiłam. A jak było
      naprawdę?
      Z perspektywy sześciu lat stwierdzam, że to Alicja nauczyła mnie radości
      życia!!!! Nigdy wcześniej nie byłam tak radosna, spełniona, otwarta na ludzi.
      Nigdy nie miałam tylu znajomych - mam niepełnosprawnych dzieci, lekarzy,
      rehabilitantów, psychologów, pedagogów....wartościowych, sympatycznych ludzi.
      Gdyby nie Alicja nigdy nie spędzałabym wakacji na turnusach rehabilitacyjnych,
      gdzie przede wszystkim jest bardzo wesoło.
      Gdyby nie Alicja byłabym inną osoba. Wymagajacą, usystematyzowaną, dążącą do
      sukcesów zawodowych itp...
      Alicjo, córeczko kochana, dziękuję Ci, że wybrałaś własnie mnie!!!! Nauczyłaś
      mnie najważniejszych rzeczy w życiu...nauczyłaś mnie cieszyć się z
      najdrobniejszych spraw , nauczyłaś, jak być szczęśliwą. Kocham Cię.
      • natkaszczerbatka Re: Podejrzenie zespołu Downa 15.09.04, 08:06
        ostatnio zastanawiałyśmy się nad sensem robienia badań prenatalnych ...]

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16556&w=15152642&v=2&s=0
        to jest ten wątek. Gdybyś miała ochotę poczytać ...
        Ja, jeżeli jeszcze raz będę próbować ... już nie zrobię badań prenatalnych!

• aluniaa Re: Podejrzenie zespołu Downa 16.09.04, 13:49
      Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Przepraszam, że się nie odzywałam,
      ale..... Załatwiłam z dnia na dzień wizytę u dr Roszkowskiego, który niestety
      potwierdził dużą przezierność, jednak nie 6 mm, a 4,7. Wiem, że to też dużo,
      ale zawsze.W środę jadę do niego na amniopunkcję. Jeśli kariotyp wyjdzie
      prawidłowy(w co wątpię), w 20 tyg. zrobi mi USG i będzie szukał ewentualnych
      wad. W tej chwili jestem w 100% zdecydowana na amnio. Odezwę się jak będę
      wiedziała coś nowego. Mimo wszystko nie spodziewam się niczego dobrego.
      Pozdrawiam i dziękuję.
      • natkaszczerbatka Re: Podejrzenie zespołu Downa 16.09.04, 15:14
        Trzymaj się. Przeszłam przez to samo, calkiem niedawno i wiem jakie to trudne.
        Też byłam u Roszkowskiego ... niestety .. on się bardzo rzadko myli ... oby tym
        razem się mylił.
        • sunrise3 Re: Podejrzenie zespołu Downa 16.09.04, 15:50
          Aluniaa,
          zal serce sciska ..... tą samą drogą przechodzilam niedawno, tak jak Natka i
          wiele forumowiczek, wiem co teraz przezywasz. Wiem, ze nie podnosi Cie to na
          duchu i nasze wspolczucie nie ma wplywu na to czego najbardziej pragniesz
          ale ..... po prostu nie moglam nie napisac.
          Trzymaj sie i pamietaj o tym forum.
    • aniao3 Re: Podejrzenie zespołu Downa 16.09.04, 16:29
      kochana Alu!
      tak jak dziewczyny mam nadzieje ze zdarzy sie cud - bo one sie jednak zdarzaja.
      Moj gin mowil mi niedawno jak u jednej pacjentki wykryl ze przeziernosc karkowa
      wynosi 7 mm. Dziewczyna miala zachodnie ubezpieczenie, pojechala do Londynu i
      po 4 dniach wiedziala juz ze ma zdrowe dziecko. Wiec choc nie musi byc dobrze -
      nie trace nadziei, ze sie uda.
      Kochana - cokolwiek zdarzy sie dalej, cokolwiek zdecydujesz, jestesmy i
      bedziemy z toba. Sciskam cie mocno
      anka
    • aluniaa Re: Podejrzenie zespołu Downa 18.09.04, 15:43
      Dziękuję dziewczyny.Na razie nie chcę zaglądać na to forum. Nie chcę się
      dołować, ale kiedy będzie coś wiadomo odezwę się. I może napiszę coś więcej.
      Szukajcie mojego posta za jakiś czas. Dzięki.
    • sula_i_komary Re: Podejrzenie zespołu Downa 22.09.04, 10:41
      Wiem,że nie mam prawa nikogo przekonywać ,że dzieciaki z ZD są wspaniałe.Chcę tylko powiedzieć, że miałam w swoim życiu styczność z klasą chłopaków z ZD (jestem pedagogiem specjalnym).To są świetne dzieciaki : wrażliwe, wesołe, otwarte. Tak miło było pracować z klasą, w której na rozpoczęcie zajęć każdy uczeń całował nauczycielkę w rękę i był w nią wpatrzony jak w obrazek, byl przemiły i chętnie się uczył.
      Teraz czekam na własne dzieci........i uważam,że dziecko z zespołem Downa nie jest najgorszym,co mogłoby nam się przytrafić.
      Polecam lekturę "Poczwarki"- piękna książka, która przybliża świat dziecka z ZD.
      Oczywiście chciałabym,żeby chorych dzieci było jak najmniej.Czego i Wam życzę.
      • winniczka1 Re: Podejrzenie zespołu Downa 24.09.04, 19:43
        DZIEWCZYNY MAM BARDZO WAŻNE PYTANIE, MOJA SIOSTRA ROBIŁA DZISIAJ USG I OBRZĘK
        SZYI WYSZEDŁ 2,6mm LEKARZ POWIEDZIAŁ ŻE TO ZA DUŻO, POWIEDZIAŁ ŻE MOŻE SIĘ
        JESZCZE WCHŁONĄĆ ALE POLECIŁ MIMO WSZYSTKO AMINOPUNKCE?? CO ROBIĆ PROSZĘ O POMOĆ
        • agablues Re: Podejrzenie zespołu Downa 24.09.04, 21:01
          Winniczko, przede wszystkim wyłącz capsa, bo się ciężko czyta.
          Po drugie - siostra może pójść do kogoś innego na usg.
          Co do amniopuncji - chyba żadna z nas Ci nie powie - niech robi lub niech nie
          robi. To jest niestety tylko jej decyzja. Najlepiej podejmowac ją z chłodną
          głową. Kilka z nas miało zalecenia badań, kilka robiło - w jednym z watków
          pisałyśmy co sądzimy o inwazyjnych badaniach prenatalnych.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16556&w=15152642&a=15152642
          Zyczę, żeby lekarz się pomylił, aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka