Dodaj do ulubionych

mam pytanie do mam

01.10.04, 16:47
Czesc,

Jestem mama trzymiesiecznego chlopca, ktory ma u kazdej z dloni po trzy paluszki. Wiem, ze na tym forum sa mamy dzieci z podobnymi wadami, a my walsnie czekamy na wyniki badan genetycznych, ktore robia naszemu Marcinkowi - jesli okaze sie, ze to mutacja, to takze my sie poddamy badaniom. I wlasnie chce zapytac ile z Was robilo takie badania i jakie byly wyniki? Jak czesto tego rodzaju wady sa genetyczne? A jak z dalszym potomstwem? Ja troche sie martwie, ze mutacja jest w naszych genach, a wtedy nie wiem czy odwazymy sie miec drugie dziecko...
dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam WAs bardzo serdecznie.
J.
Obserwuj wątek
    • s_t Re: mam pytanie do mam 01.10.04, 17:57
      Co prawda nie jestem mamą, lecz tatą, ale pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje
      pytanie. :-) Nasza Zosia nie ma jednej dłoni. Tego typu wady najczęściej są
      wadami izolowanymi tzn. nie towarzyszy im zespół innego rodzaju nieprawidłowości
      i najczęściej wynikają z działania teratogennego (uszkadzającego dla dziecka w
      łonie matki) wirusów lub bliżej nie zidentyfikowanych czynników środowiskowych,
      leków itp. W związku z tym najprawdopodobniej nie jesteście obciążeni. My
      mieliśmy skierowanie do Poradni Genetycznej, ale zrezygnowaliśmy. Nie jestem
      pewny, co Wasz lekarz podejrzewa i jakie ma ku temu powody. Jeżeli dziecko nie
      ma dodatkowych nieprawidłowości, badania genetyczne raczej niewiele wniosą. A
      jak rozumiem, Wasz chłopczyk jest poza tym zdrowy. Pomyślcie o chirurgii dłoni
      (dobre ośrodki to np. Poznań czy Polanica, ale można też spróbować w Niemczech
      czy USA). No i myślę, że możecie spokojnie myśleć o drugim dziecku. Daj znać,
      gdy będą wyniki badań.

Pozdrawiam!

Sławek
    • ewamonika1 Re: mam pytanie do mam 01.10.04, 19:50
      Cześć,
      nasz synek urodził się bez dłoni. Nie robiliśmy żadnych badań genetycznych,
      chyba tylko dlatego, że Piotruś jest naszym trzecim dzieckiem i więcej dzieci
      już nie planujemy. W przyszłości chcemy zrobić takie badania, aby dorosły już
      Piotrek i jego przyszła żona wiedzieli, czy ich dziecko urodzi się w pełni
      sprawne.

Życzę Wam optymizmu

ewa.

ps1. Gdybyś miała jakieś pytania - pisz na adres gazety (ewamonika1@gazeta.pl)
      _ - chętnie odpowiem.

ps.2 - Sławku, Agnieszko - pozdrawiam Was i Zosię.
      e.
      • s_t Re: mam pytanie do mam 01.10.04, 19:55
        Cześć!
        My też pozdrawiamy serdecznie całą rodzinę!
        Agnieszka, Sławek i Zosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka