Dodaj do ulubionych

obwod czaszki

05.06.05, 07:08
dzien dobry wszystkim,

Krotko sie przypomne, bo rzadko bywam tu aktywna, potrafie tylko czytac i plakac...przerasta mnie to...
No wiec jestem mama prawie juz rocznego chlopca z wadami obu dloni, ale nie to ma byc tym razem tematem glownym. Chodzi o to, ze ostatnio Marcin sie przeziebil i trafilismy do nie swojego pediatry, ktory to przy okazji zwyklego badania zasugerowal, ze nasz syn ma za duza glowe. Nawet jej obwodu nie zmierzyl, ale tak "na oko" postraszyl nas. W domu sami zmierzylismy, sprawdzilismy w siatce centylowej i jest w normie. Jest dosc duza w stosunku do Marcinka postury, bo "pakerem" to on nie jest:), no ale czy to powod, zeby ludzi straszyc?Kolejny raz kolejny lekarz nas zawiodl!Dodam, ze nie pisze tutaj o rzeczywistosci polskiej, ale niemieckiej - tutaj lekarze sa tacy sami.
W poniedzialek robimy usg czaszki, aby sie upewnic, ale tak teraz juz chcialabym wiedziec jakie sa,tak dla porownania, obwody glow Waszych pociech?
Oczywiscie musze tu dodac wiek Marcina, otoz ma on 11 miesiecy, obwod glowy 48cm, waga 8500 i wzrost 76cm.
Pozdrawiam wszystkich i jestem z Wami,
Agnieszka
W
Obserwuj wątek
    • daol Re: obwod czaszki 05.06.05, 07:36
      Moja coreczka w 10 miesiacu miala 9200 wage ,i 47 obwod glowki.
      Pozdrawiam nic sie nie martw daol.
      • maliniaq Re: obwod czaszki 05.06.05, 08:06
        Mój Synek ma 11 miesięcy (i pół :)). Obwód główki również 48cm. i lekarka słowa
        nie powiedziała, że za duża. Cóż, może to rodzinne uwarunkowania?Nic się nie
        martw jest ok. Agnieszka.
        • j0204 Re: do Maliniaq 05.06.05, 09:19
          Aga, sorki za prywatę tutaj - ale ciesze sie ze adaś tak szybko rośnie, ucałuj
          Go mocno ode mnie.
          Pamiętam ciągle te aniołki..............
          Ściskam Cię serdecznie.
    • utka Re: obwod czaszki 06.06.05, 08:36
      Coreczka ma 9 miesiecy waga cos ok. 9 kg a czapeczki juz od dawna kupowalam na
      45, teraz pewnie ma wiecej.
      nie martw sie z malutkiem na pewno wszystko dobrze - mysle, ze glowke ma
      odopwiednia jak na swoj wiek.
    • bejoy Centyle głowy 06.06.05, 10:35
      Sprawdź na siatce centylowej. Jeżeli nie przekracza obwodem 75 centyla - nie ma
      powodów do obserwacji. Dopiero powyżej 75 centyla lub poniżej 3-go zaczynają
      zapobiegawczo sprawdzać, czy coś się nie dzieje.

A swoją drogą - wielkość głowy, jej kształt i budowa mogą być uwarunkowane
      genetycznie. Jeżeli Wy macie duże głowy - dziecko może mieć ten sam "kierunek"
      wzrostu czaszki :)

Pozdrawiam
      bejoy
    • mamaigora1 Re: obwod czaszki 06.06.05, 10:54
      Igor - wczesniak, przy wadze ok. 8500g, wzrost ok. 76cm - obwód głowy 44cm
      Igor ma 15 m-cy
      • mamaigora1 Re: obwod czaszki 06.06.05, 10:55
        Acha zapomniałam dodać, że koleżance (córeczka o podobnych wymiarach jak Igor)
        lekarz zasugerował małogłowie ;-)
        I badx tu człowieku mądry
        • bei do mamyIgorka 07.06.05, 19:54
          co do sugerowania maloglowia...to moze miał na myśli siebie?:):)...przecież to
          wpier trzeba na siatce centylowej sprawdzic...a jesli są odchylenia- to jeszcze
          nie powód- by straszyc....ech...czy kiedys wszyscy lekarze zaczną tłumaczyć...?

pozdrawiam:)
    • bkoniecz Re: obwod czaszki 12.06.05, 14:58
      a czy ktos z was mial przypadek, ze dziecku szybko urosla glowka? matysia ma
      4,5 miesiaca i obwod glowy 43 cm. To powyzej 97 centyla (sama jest w 50). Na
      dokladke glowa urosla w ostatnie 2 miesiace bo wczesniej byla OK. No i do tego
      mala ma za duzo plynu rdzeniowo-mozgowego. Wyszlo w kontrolnym USG w zeszlym
      tygodniu... Czekam na wizyte u neurologa i w miedzyczasie odchodze od zmyslów.
      Lekarka robiaca badania powiedziala, ze jesli ilosc plynow sie nie zwieksza to
      moze taka jej uroda. Z drugiej strony 3 miesiace temu wszystko bylo Ok (Matys
      miala wylewy 1 i 2 stopnia po urodzeniu).
      No i w teoretycznie najlepszej prywtnej przychodni w Warszawie nikt jej nie
      spradzil obwodu glowy na siatce przed szczepieniem. I neurolog na kontrolnej
      wizyce tez nie sprawdzil siatek. Sama tez o tym nie pomyslalam i teraz mam
      wyrzuty sumienia, ze zaniedbalam.
      • hanya00 Re: obwod czaszki 12.06.05, 22:03
        moj syn w wieku 11 miesiecy mial glowke 49 cm a wazyl 11,100.uwazam ze z
        wielkoscia glowki u twojego synka jest ok.dziwny jakis ten lekarz....ale to jest
        to samo co bylo z moim synem 6 letnim.poszlam do lekarza bo myslalam,ze zlapal
        swinke ale okazalo sie ze nie.byly powiekszone wezly i lekarka wyslala nas na
        badanie krwi na cito i w razie czego do dentysty bo "byc moze"od zeba ale watpi
        w to i jezeli nie zab to polozy ,malego w szpitalau bo byc moze bialaczka!!!!!
        okazalo sie ze wychodza mu zeby 6 i ma dziaslo obrzekniete i to bylo od tego.a
        pediatra zagladala mu do buzi i nic nie widziala.nie mam slow.takze daj sobie
        spokoj,jezeli glowka przyrasta ok to sie nie martw.
        • hanya00 Re: obwod czaszki 12.06.05, 22:12
          jeszcze cos mi sie przypomnialo.coreczka mojej kolezanki przyszla na swiat z
          malym obwodem glowki(33 cm).wpisali jej pod znakiem zapytania maloglowie.no
          oczywiscie pomiary,obserwcje,konsultacje.poszla do neurologa z mala w wieku 7
          miesiecy a neurolog do niej
          -no z tym rozwojem to kiepsko(dodam ze obie jestesmy pielegniarkami i obie mamy
          2 dzieci wiec co nieco wiemy),mala jeszcze stabilnie nie siedzi,polozona na
          brzuchu nie chce uniesc glowy(byla to godzina 20.30 bo troche sie godziny
          poprzesuwaly pani neurolog) i ogolnie do kitu.
          dziewczyna zalamana,zapisala sie na rehabilitacje i dopiero tem ja
          uspokoili.mala rozwija sie super,tylko szkoda,ze w 7 miesiacu nie
          chodzi:)(oczywiscie zart)i tyle miesiecy dziewczyna sie martwila,stracila pokarm
          bo wszystko bylo pod znakiem zapytania.a dodam,ze wystarczy spojrzec na rodzicow
          i widac od razu dlaczego mala ma taki obwod glowki.i po co to?
    • akotecka Re: obwod czaszki 13.01.06, 23:50
      Witaj Agnieszko,

bardzo zalezy mi na kontakcie z Tobą. Nasze dzieci mają podobne rączki.
      Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka