madalina 30.06.05, 14:23 Moja przyjaciółka jest w 22tygodniu ciązy i stwierdzono u dzieciątka rozszczep kręgosłupa na odcinku piersiowym ( ile dokładnie kręgów - nie wiem), jezeli cos wiecie o tej chorobie to prosze pomóżcie i napiszcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamajaromira Re: Rozszczep kręgosłupa - Pomóżcie! 30.06.05, 15:06 Madalino, przesyłam link do strony z podstawowymi informacjami nt. rozszczepu. Niestety jestem w pracy, ale jak wrócę to spróbuję jeszcze pogrzebać. rozszczep.iskierka.org/rozszczep.html Napisz proszę skąd jest Twoja przyjaciółka, może będę mogła nakierować na jakiś lekarzy, bo każdy przypadek jest inny i ocenić sytuację może tylko spacjalista. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mamajaromira Re: Rozszczep kręgosłupa - Pomóżcie! 30.06.05, 15:15 Dodaję jeszcze link do forum dla rodziców i dorosłych z rozszczepem kręgosłupa i wodogłowiem. Myślę, że tam znajdziesz fachowe wsparcie ze strony osób z doświadczeniem. kraina.xon.pl/forum/index.phppozdrawiam Odpowiedz Link
ewamonika1 Re: Rozszczep kręgosłupa - Pomóżcie! 30.06.05, 16:36 zajrzyj tutaj: www.dlaczego.org.pl/pomocchrozczk.htm szczególnie polecam link "Informator dla rodziców" pozdr. ewa Odpowiedz Link
gruchotka Re: Rozszczep kręgosłupa - Pomóżcie! 30.06.05, 18:04 Witam! Niech Twoja przyjaciółka jak najszybciej skontaktuje się z dr Preisem w Gdańsku. Namiary na szpital położniczy: Adres: 80-402 Gdańsk, ul. Kliniczna 1a Telefon: (058) 349 34 65 (Sekretariat) Fax: (058) 341 80 03 Kierownik: dr hab. Krzysztof Preis tel. (058) 349 34 75 e-mail: kpreis@amg.gda.pl www.spsk1.pl/klinika.php?idk=158 Namiary na prywatny gabinet: Krzysztof Preis, Spec. położnictwa i ginekologii 80-462 Gdańsk, Burzyńskiego 6E tel. 601 62 01 10. Ten lekarz przeprowadził pionierską w Polsce operację rozszczepu kręgosłupa w łonie mamy. Myślę, że warto z nim porozmawiać i/lub udać się na konsultacje. Może jeszcze są szanse, żeby zoperować maleństwo koleżanki. Nie znam się na rozszczepie kręgosłupa, ale wiem, że ten lekarz jest bardzo dobrym specjalistą od wad rozwojowych. Odpowiedz Link
foczka4 Re: Rozszczep kręgosłupa - Pomóżcie! 30.06.05, 23:47 Witam! Polecam jak najszybciej zgosić się na Niezwykłej Krainie-link podany wyżej. Zapewniam że dziewczyna nie zostanie bez pomocy. W tej chwili owszem jest jeszcze szansa na operację wewnątrzłonową (najlepiej do 25 tyg ciazy). Przeprowadza je obecnie pomyślnie Bytom. Wada została zdiagnozowana bardzo szybko i wielka chwała lekarzowi bo niestety najeży to do rzadkości. Zdażycie jeszcze rozważyc operacje wenątrzłonową, przyszykować się na przyjście skarba by cieszyć się nim tak jak ja cieszę się swoim Olciem z rozszczepem i wodogłowiem. P.S. O wadzie i towarzyszacych jej powikłaniach można czytać i czytac i ...podłamywać sie bez powodu. Na to wszystko przyjdzie czas a być moze wielu rzeczy uda się uniknąć. Suche fakty przerażają a niepotrzebnie. Rodzice dzieci z rozszczepem podpowiedza na co powinna sie dziewczyna przygotować, o co zadbac już teraz i po narodzinach dziecka. Dlatego jeszcze raz zapraszam do Niezwykłej Krainy. Odpowiedz Link
martek40 Re: Rozszczep kręgosłupa - Pomóżcie! 01.07.05, 00:40 Nie będę się rozpisywała n/t tutaj. Za to bardzo serdecznie zapraszam Twoją przyjaciółkę do nas, czyli: kraina.xon.pl/forum/index.php. Jest to forum poświęcone właśnie rozszczepowi kręgosłupa i czasem towarzyszącemu mu wodogłowiu. Skupia ono nie tylko wspaniałych rodziców maluchów i starszych dzieci, ale i równie wspaniałych dorosłych z tą przypadłością zdrowotną. To bodaj jedyne miejsce w sieci, gdzie można otrzymać w tym zakresie wsparcie duchowe i konkretną wiedzę, popartą doświadczeniami. Niech przyjaciółka skorzysta z tej możliwości, jakiej ja nie miałam - do darowego kącika RKiW trafiłam, gdy moja córcia miała prawie dwa latka, tak więc tak długo byłam całkiem zagubiona. Bo to prawda, że to od rodziców innych dzieci dowiadujemy się najwięcej. Polecam także prześledzenie wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=21664881&v=2&s=0 Mamusi dzieciątka życzę dużo zdrówka i hartu ducha, trafnych decyzji i niezachwianej wiary w ich powodzenie oraz szczęśliwego rozwiązania. Och, już czekam na TEGO MALUSZKA... i na wirtualną pepkówkę. :) Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
ewamonika1 Re: do Martek40 01.07.05, 11:15 hej: Natka wkleiła już jakiś czas Wasze forum: www.dlaczego.org.pl/pomocfor.htm pozdr. ewa Odpowiedz Link
ewamonika1 Re: do Martek40 01.07.05, 11:18 przepraszam, troszkę za szybko wysłałam: wkleiła oczywiście link do Waszego forum, jest przy rozszczepie. e. Odpowiedz Link
martek40 Re: do Ewamonika1 01.07.05, 19:00 :) Natka uczyniła to nawet na moją prośbę... Wkleiłam, by szybciej można było tam dotrzeć. Pozdrawiam serdecznie. :) Odpowiedz Link
ewamonika1 Re: do Ewamonika1 01.07.05, 22:07 ok, widocznie obie się z tym zwróciłyśmy do Natki :-) w maju dopisałam się nt. Krainy na forum Dlaczego: dlaczego.org.pl/forum/view.php?bn=nowe_organizacyjne&key=1116192081&pattern=kraina ważne, że jest informacja, pozdr. ewa Odpowiedz Link