szymciomania 08.05.07, 20:00 Czy spotkałyście się z takim przypadkiem? Wiecie coś na temat tej choroby? Jak wyglada życie takiego człowieka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
virginia15 Re: Zespół nadnerczo-płciowy 11.05.07, 23:14 Witam, nie pomogę ci za dużo bo nie wiem jaki dokładnie masz przypadek. Jest kilka wersji tej choroby, z utratą soli i bez jej utraty. Nie wiem czy narządy Twojego dzieciątka są damskie czy męskie czy może i takie i takie? Moja córcia jest zdrowa ale z podejrzeniem tej choroby trafiłam z nią do Prokocimia. I tam zanim zrobiono jest wszystkie badania (krew, tomograf, usg, całodobową zbiórkę moczu, kariotyp) rozmawiałam z ordynatorem jak to będzie wszystko wyglądać. No więc usłyszałam, że jeśli okaże się, że jest chora to przez jakieś 3-4 miesiące będą jej podawane hormony. I na tym na jakis czas powinno się zakończyć leczenie.Będzie normialnie się rozwijać. Później w okreslenie dorastania też pewnie potrzebne będą hormony. Nie odpowiedział mi ordynator na pytanie czy będzie mogła mieć dzieci bo sam nie wiedział, ta choroba może mieć kilka różnych odsłon. Ale zazwyczaj po wyregulowaniu gospodarki hormonalnej wszystko jest w porządku.Kończy się na kontrolach i badaniu co jakiś czas profilu sterydowego. Może chociaz troche pomogłam. Pozdrawiam Odpowiedz Link