Dodaj do ulubionych

Forma zatrudnienia

30.03.11, 23:00
Witam, jestem nową osobą na tut. forum. Jestem od niedawna współpracownikiem uniwersytetu - prowadzę ćwiczenia. Obecnie dostałam propozycję asystentury na mojej uczelni na okres jednego roku. Mam do Was pytanie - jak na waszych uczelniach wygląda zatrudnianie? Czy podstawą jest umowa o pracę (u nas pierwsza umowa jest na okres jednego roku, kolejna na 4 lata, co do zasady 90% wykładowców jest zatrudniona na czas określony) czy może umowa-zlecenie lub umowa o dzieło? W przypadku zatrudnienia pracowniczego umowa jest zawierana na okres od 1 października do 30 września roku następującego. Umowa zlecenie opiewa na ściśle określoną ilość godzin, zaś w przypadku umowy o pracę jest stała kwota (no właśnie czy u Was w przypadku asystentów jest to minimum - nieco ponad 1 700 brutto czy blisko 3 tys), zaś powyżej pensum wynoszącego 210 godz. jest wynagrodzenie za nadgodziny - 37 zł za każdą nadgodzinę.
Umowa o pracę jest korzystniejsza finansowo, ponieważ za okres, w którym nie prowadzę zajęć będę otrzymywać wynagrodzenia, zaś w przypadku umowy o pracę stawka leci od października do września, tymczasem w moim przypadku będzie tak, że ćwiczenia będę prowadzić jedynie w semestrze letnim.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka