maggie25 Re: Do językoznawców 13.10.05, 13:49 Za szybko mi poszło. Przejrzałam forumowy spis doktorantów i widzę, ze jest kilkoro językoznawców (w tym ja). Ciekawa jestem, czym się zajmujecie. Ja - językoznawstwo po polonistyce - semantyka. Odpowiedz Link
mrjulek Re: Do językoznawców 13.10.05, 16:45 ja: socjolingwistyka, jezykoznawstwo antropologiczne, kontaktowe, pidgin and creole studies. na to, czym sie zajmuje, wymyslilem sobie okreslenie: kreolingwistyka, bo zajmuje sie pidzynami/kreolami. a na boku troche zagadnienia lingua franca - co to bylo, i co to jest teraz. Odpowiedz Link
holka6 Re: Do językoznawców 13.10.05, 19:31 Ja też siedzę w semantyce, a szczególnie zafascynowana jestem XVI wiekiem. Odpowiedz Link
hatchet01 Re: Do językoznawców 13.10.05, 23:41 moj profil jest dosc rozlegly i ciezki do sprecyzowania: semiotyka(semantyka, pragmatyka), socjolingwistyka, analiza dyskursu, troszke jezykoznawstwa historycznego oraz jezykoznwastwo internetowe Odpowiedz Link
mama.tadka Re: Do językoznawców 13.10.05, 18:19 Ja zajmuję się przekladoznawstwem, w ramach językoznawstwa oczywiście. Odpowiedz Link
thesilentman Re: Do językoznawców 15.10.05, 17:24 Mnie uwiodły: leksykologia, frazeologia i onomastyka, i dalej: leksykografia i frazeografia. Efektem jest moja mała obsesja na punkcie eponimizacji. Mam nadzieję, że wkrótce będzie z tego jakiś słownik... Pozdrawiam Odpowiedz Link
maggie25 Re: Do językoznawców 15.10.05, 20:22 OOO, brzmi znajomo. Ja będę prowadzić zajęcia z leksykologii i leksykografii. A ten słownik to jakiś większy projekt? (poprawić Kopalińskiego to nie lada przedsięwzięcie...) Odpowiedz Link
thesilentman Re: Do językoznawców 15.10.05, 21:10 Dzięki za okazane zainteresowanie. Kopalińskiego nie będę oczywiście poprawiał, zresztą podchodzę do tematu inaczej... Słownik ma dotyczyć eponimii biblijnej. Niektóre artykuły hasłowe, zapowiadające ten projekt, były już zresztą publikowane jako cząstki różnych prac (m.in. w "Poradniku Językowym"). Mam nadzieję, że w końcu uda mi się wyjść na ostatnią prostą... Odpowiedz Link
arctica Re: Do językoznawców 17.10.05, 17:40 A ja zajmuję się składnią, interesuje mnie głównie językoznawstwo historyczne ale także generatywne. Odpowiedz Link
krapiwa Re: Do językoznawców 17.10.05, 18:12 Ja zajmuje sie morfologia, od strony mozgu. Czyli jakie procesy mozgowe sa odpowiedzialne za przetwarzanie morfemow, i co sie dzieje, gdy te procesy sa zaburzone. Odpowiedz Link