ona2005 04.01.06, 00:11 Jak odpowiadać na krytykę/uwagi recenzentów, komisji itp.? standardowe zdania itp. Help! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
suffo Re: KRYTYKA 04.01.06, 08:01 ona2005 napisała: > Jak odpowiadać na krytykę/uwagi recenzentów, komisji itp.? > standardowe zdania itp. Tak jest Panie Psorze, ma Pan zupełną rację, biję się w pierś, popracuję nad tym ;-)))))) Śmieszne? Byłam świadkiem podobnej obrony. Odpowiedz Link
okoproroka Re: KRYTYKA 04.01.06, 11:36 Jestem tu nowa. Kilka miesięcy temu miałam obronę. Z pewnością nie możesz być agresywna. Należy podzękować za wszystkie uwagi, nawet te negatywne. Podziękować za recenzje i cenne uwagi krytyczne. Za pochwały raczej dziekujemy na końcu. Oczywiście można nie zgadzać się z uwagami recenzenta, ale należy to robić delikatnie, bo po co mieć "pod górkę". Odpowiedz Link
katriel Re: KRYTYKA 04.01.06, 12:59 Jak odpowiadać? Najlepiej zgodnie z prawdą. Mają rację? To przyznać im rację. Nie mają? Powiedzieć, dlaczego. Przykład? Uwaga recenzenta: "W pracy nie omówiono interpretacji zjawiska choroptezy w terminach teorii pataryfikacji". Mozliwość 1: jest to nieprawda. Odpowiedź: "Interpretacja zjawiska choroptezy w terminach teorii pataryfikacji została omówiona w rozdziale 117. Zapewne można było to zrobić szerzej i wnikliwiej, ale wolałam się skoncentrować na opisie z punktu widzenia teorii pantolikcji kolimastycznej." Możliwość 2: jest to prawda. Odpowiedź: "Istotnie, pominęłam interpretację zjawiska choroptezy w terminach pataryfikacji. Zamiast tego wolałam się skoncentrować na opisie z punktu widzenia teorii pantolikcji kolimastycznej." Ewentualne dodatki: "Uważam, że pantoliza kolimastyczna daje bogatszy/prostszy/wierniejszy opis zjawiska choroptezy." "W przebiegu dalszych badań zamierzam zająć się również interpretacją zjawiska choroptezy w terminach teorii pataryfikacji." Itp. Zasada do zapamiętania: w tym wąskim wycinku Twojej dziedziny, który stanowi temat Twojego doktoratu, to Ty jesteś najbardziej kompetentną osobą na sali. Odpowiedz Link