papaja1 22.04.06, 10:19 Zastanawiam się, gdzie warto się doktoryzować w dziedzinie kultury amerykańskiej? Są tu może doktoranci z Instytutu Amerykanistyki UJ lub z pokrewnych wydziałów na innych uczelniach? Ciekawa jestem Waszych opinii. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flamengista Re: 22.04.06, 13:18 Coś na ten temat wiem - bo znam kadrę, a paru kolegów chyba jest tam an doktorackich. Jak chcesz, mogę spróbować do nich dotrzeć. No bo jeśli chodzi o kadrę, to jest przyzwoita, co więcej mam z nimi doświadczenia z seminariów magisterskich. Jeśli potrafili tyle czasu poświęcić zwykłemu studentowi to na pewno przy doktoracie nie jest gorzej. Jeśli chcesz pisac pracę historyczną, z czystym sumieniem polecam prof. Walaszka. Acha - nie ma juz Instytutu Amerykanistyki. Jest Instytut Amerykanistyki i Studiów Polonijnych;) Odpowiedz Link
papaja1 Re: 22.04.06, 16:42 Gdybyś mógł podpytać trochę kolegów, byłabym bardzo wdzięczna :) Studiowałam na innej uczelni, w innym mieście, dlatego o tym Instytucie [fakt, pominęłam drugi człon nazwy ;)] wiem niewiele (słyszałam za to, że tutejszy wydział filologii angielskiej jest fatalny). Kadra, no właśnie, ważna sprawa. Mnie interesowałaby zagadnienia związane z kulturą popularną i zastanawiam się, czy jest ktoś, kto się w IAiSP zajmuje tą tematyką? I na ile tutejsza kadra ma "otwarte głowy" (z tego, co wiem, na anglistyce np. jest straszna konserwa). Plus, oczywiście, chętnie dowiedziałabym się, czego wymagają od kandydatów na studia doktoranckie, jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna, o co pytają (czy to bardziej egzamin czy raczej rozmowa na temat zainteresowań kandydata i tematu pracy), itp. itd. I wielkie dzięki za odzew :) Cieszę się przy tym z pozytywnej opinii na temat tej jednostki, bo podoba mi się w Krakowie i nie mam na razie ochoty się stąd wyprowadzać :) Odpowiedz Link
flamengista Re: 22.04.06, 18:49 Dobrze, muszę znaleźć tylko maila - to chwilę potrwa:) A na razie spróbuj się dostać na ich strone internetową (są czasem z tym problemy techniczne): www.mzsa.uj.edu.pl Jeśli tylko strona sie otworzy, to znajdziesz tam sporo informacji. Jest chyba również dorum dla studentów - więc możesz i tam popytać. Problem w tym, że od godziny nie mogę sie tam dostać. Sucha info z baz OPI nie pozwala być zbytnim optymistą:/ bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/instyt/3000/i3944.htm Przynajmniej w Twojej tematyce. Instytut powstał z połączenia słabego kadrowo Instytuta Amerykanistyki i Instytutu Studiów Polonijnych. Ten drugi jest silniejszy kadrowo, ale z oczywistych względów pracownicy kładą nacisk na badanie Polonii - nie tylko w USA, ale i w Kanadzie i Australii. Jeśli informacje z Baz OPI są aktualne i jeśli na doktoranckich można pisać tylko u pracowników Instytutu, to wybór jest dosyć ograniczony: prof. Andrzej Mania, prof. Grzegorz Babiński, prof. Adam Walaszek, dr hab. Dorota Praszałowicz, dr hab. Anna Reczyńska, dr hab. Maria Szmeja. Jeśli chcesz pisać z kultury popularnej - cóż, prawdopodobnie u socjologa? Odpowiedz Link
papaja1 Re: 22.04.06, 19:19 Próbowałam się dostać na ich stronę, ale bez skutku. A z bazy OPI wynika, że faktycznie kładą nacisk głównie na sprawy etniczne i polonijne, a kulturoznawstwem jako takim, a w szczególności kulturą popularną, nie zajmują się wcale :/ No cóż, wygląda na to, że jeśli chcę robić doktorat, bedę musiała wrócić na filologię na macierzystej uczelni... Odpowiedz Link
flamengista Re: 22.04.06, 19:42 No właśnie. Ale spróbuję jeszcze popytać kolegi - bo oferty studiów doktoranckich tam ( w bazach OPI) nie ma. Bardzo możliwe, że wpsółpracują z kimś jeszcze, ci sami ludzie przecież prowadzą zajęcia na kulturoznawstwie. Swoją drogą, zdziwiłbym się, gdybyś nie mogła tam nikogo znaleźć w tym temacie. Odpowiedz Link
papaja1 Re: 22.04.06, 19:55 Też się właśnie dziwię: bo jak to możliwe, że historia tak, socjologia tak, nauki polityczne tak, a kultura nie? No nic, jeśli uda Ci się uzyskać jakieś info od kolegi, bedę wdzięczna :) Wielkie dzięki i pozdrawiam! Odpowiedz Link
flamengista mam pierwsze odpowiedzi 25.04.06, 20:34 No więc: 1. egzamin - rozmowa kwalifikacyjna, warto mieć wstępny projekt badań i temat. Dobrze jednak wcześniej wyszukać sobie stamtąd promotora, wtedy egzaminem martwić sie specjalnie nie musisz;) 2. Jeśli chodzi o kulturę amerykańską, lista promotorów nie jest chyba tak wąska jak przedstawiłem. W grę może np. wchodzić prof. Paleczny. Co jeszcze chcesz wiedzieć? Odpowiedz Link
papaja1 Re: mam pierwsze odpowiedzi 26.04.06, 19:13 Hmm, mimo wszystko wygląda na to, że to jednak nie jest wydział dla mnie. W każdym razie, wielkie dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link
flamengista Re: 26.04.06, 20:09 Nie ma sprawy, od tego jest to forum;) Przy okazji - wiedza, że nie jest to wydział dla Ciebie - to też przydatna wiedza. Przynajmniej nie będziesz niepotrzebnie tracić czasu. Pozdrawiam i życzę znalezienia właściwych studiów doktoranckich, z których będziesz zadowolona:) Odpowiedz Link
anjazzielonego A czy można z wolnej stopy?? 03.05.06, 19:18 Flamengisto, może pomożesz, na stronach UJ nie znalazłam takich informacji - czy można studiować/ pisać doktorat z wolnej stopy? Na razie nie oferują chyba studiów zaocznych... Aha, jeszcze jedno pytanie: jak uczelnia/ wykładowcy podchodzą do wcześniejszego/ szybszego zaliczania roku/ zdawania egzaminów - czy możliwe jest zdanie po pierwszym roku więcej, niż wymaganych 4 przedmiotów?? Słowem, czy jest szansa, by szybciej zdać egzaminy i zabrac się do pracy? Odpowiedz Link
flamengista Re: A czy można z wolnej stopy?? 03.05.06, 20:43 Nic mi nie wiadomo, by można było pisać doktorat z wolnej stopy. To może być trudne, ale nie niemożliwe - musiałabyś znaleźć jakieś "dojście";) Co do elastyczności studiów doktoranckich - to nie jest źle. Koleżanka mówi, że mało pojawia się na uczelni. Dopiero te studia się krystalizują, więc nie sądze, by trzeba było chodzić bezwzględnie na wszystkie zajęcia. Znając prowadzących, jest też pewna szansa na szybsze zdawanie/zaliczanie przedmiotów. Odpowiedz Link