Dodaj do ulubionych

Doktorat w Szwecji

15.06.07, 22:31
Witam,
Czy ktoś z forumowiczow orientuje sie moze ile wynosi w przyblizeniu
miesieczna pensja/grant ( doktoranta na renomowanej uczelni w
duzym miescie w Szwecji ? Chodzi o normalna umowe o prace (jako pracownik
uczelni).
Na jednej ze stron uczelni wyczytalem ze wysokosc zarobkow bedzie
indywidualnie negocjowana. Prosze powiedzcie choc o jakich kwotach (jaka
rozpietosc )mozna rozmawiac, tak aby nie dostac zbyt malo, ale tez by nie
wyskoczyc na samym poczatku z jakas nierealna kwota.
Mieszkalem w Szwecji pol roku ale nie mialem okazji tam pracowac wiec troche
jestem niezorientowany.

Prosze pomozcie !!
Obserwuj wątek
    • kkkasiaaa11 Re: Doktorat w Szwecji 17.06.07, 00:28
      Witam. Byłam w szwecji na stypendium w tym roku i płacili mi około 9000 koron
      za miesiąc. Dodam, że było to czyste stypendium o minimalnej wielkości, bez
      żadnego podatku, ubezpieczenia społecznego itp. Z tego co mi mówił prof., to na
      takie stypendium tam nie mozna było zatrudnić doktoranta. W jednostce, w której
      pracowałam doktoranci byli zatrudnieni na zasadach podobnych co pracownicy,
      tzn. mieli płacone ubezpieczenie społeczne (mieli chorobowe, macierzyńskie a
      nawet częśc z nich po doktoracie- zasiłek dla bezrobotnych). Moja koleżanka na
      rękę dostawała około 12 tys. koron, a podobno to było mało. Ze stażem "pracy"
      podobno ta ich pensja rosła.
      • ankaraa Re: Doktorat w Szwecji 08.07.07, 10:23
        hej, zdaje sie, ze mam dobre kwalifikacje do udzielenia odpowiedzi na Twoje
        pytanie - 2 miesiace temu obronilam doktorat w Uppsali :) zostalam zatrudniona
        dopiero po 2 latach (wczesniej dostawalam stypendium) i wtedy moja pensja
        wynosila 18 000 SEK brutto (a podatek dochodowy to 32%). wysokosc zarobkow
        zalezy od stazu i postepow doktoratu, ulega podwyzszeniu mniej wiecej co rok.
        zatrudnienie wiaze sie z ubezpieczeniem socjalnym, zdrowotnym, mozliwoscia
        ubezpieczenia na wypadek bezrobocia i prawem do urlopu. stypendium jest tego
        wszystkiego pozbawione.
        9 000 podane przez Kasie jest kwota bardzo bardzo niska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka