Dodaj do ulubionych

Cena za doktorat

28.12.07, 13:12
Jesli ktos sie zdecyduje na robienie doktoratu na studiach
niestacjonarnych to oprócz opłat semestralnych ponosi tez opłaty
otwrcia przewodu doktoranckiego?? i czy studiowanie zaoczne jest
owiele gorsze od dziennego, czy tez odwrotnie ?
Obserwuj wątek
    • studentk Re: Cena za doktorat 28.12.07, 13:30
      To zależy dla kogo, naukowo jest tak samo.
      Na dziennych nie płaci się za studia, a często dostaje stypendium.
      Ale za to prowadzi się zajęcia ze studentami/często robi się za
      wyrobnika i pomocnika innych pracowników Uczelni.
      • ninja144 Re: Cena za doktorat 28.12.07, 22:38
        To niby na zaocznych nie prowadzi sie zajec ze studentami? a co z
        opłata za otwarcie przewodu ? i jakie to sa mniej wiecej koszty
        • hatchet01 Re: Cena za doktorat 28.12.07, 23:09
          jeśli płacisz za studia zaoczne, przewód otwierasz bez dodatkowych opłat. tylko
          osoby "z wolnej stopy" płacą za przewód. prawdopodobnie "z wolnej stopy"
          wyszłoby Cię taniej (przynajmniej na (neo)filologiach UAM, ale jakoś do "wolnej
          stopy" nie dopuszczają).
          zajęcia ze studentami: możesz nie prowadzić - jest to uzależnione od przepisów
          wewnętrznych jednostki, ale z pewnością będziesz musiał zrealizować praktyki
          obserwacyjne (siedzisz na zajęciach a prowadzący Ci podpisuje, że byłeś).

Koszty: gdy ja chciałem startować do Poznania koszty: fil. ang 5 tys/rok,
          neofilologia 4 tys/rok, fil. pol 3,4 tys./rok. Otwarcie przewodu wówczas ok. 6
          tys. Studia trwają 4 lata, więc pomnóż sobie koszty :)
          • ninja144 Re: Cena za doktorat 28.12.07, 23:34
            dzinx za wyczerpującą odpowiedz właśnie zastanawiam sie nad
            Poznaniem na AE
            • monikaps Re: Cena za doktorat 29.12.07, 12:21
              A ja już myślałam, że chodzi o napisanie doktoratu przez kogoś ;)
              Jak w filmie "E=mc2".
              Swoją drogą, ciekawe jakie są wtedy koszty...
              • listekklonu Re: Cena za doktorat 29.12.07, 19:55
                > A ja już myślałam, że chodzi o napisanie doktoratu przez kogoś ;)
                > Jak w filmie "E=mc2".
                > Swoją drogą, ciekawe jakie są wtedy koszty...

Mnie z kolei zastanawia kwestia, dlaczego osoby piszące innym doktoraty na
                zlecenie, same się nie zabiorą za karierę naukową. Z taką praktyką w pisaniu,
                powinno im iść jak po maśle;)
                • alba.alba Re: Cena za doktorat 29.12.07, 20:03
                  A mnie z kolei zastanawia kwestia, jak można napisać doktorat z dziedziny, której się nie studiowało? Vide topic:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16566&w=73726702
                  To chyba najczęściej właśnie taci doktoranci, którzy postanawiają się "przekwalifikować", zlecają napisanie doktoratu.
                  • profes0r Re: Cena za doktorat 29.12.07, 20:23
                    *nie karmić trolla*

@listekklonu - bo z pisania doktoratów hurtem są większe pieniądze i pisze się
                    je łatwiej niż prowadzi własne badania naukowe.
    • ninja144 Re: Cena za doktorat 29.12.07, 22:42
      A sa osoby co pisza dr za kase? mysłałem ze mgr to jeszcze moze tak
      ale dr ? hmm ciekawe ....... jak wygląda rozprawa dr jesli ktos nie
      pisał pracy ........
      • profes0r Re: Cena za doktorat 30.12.07, 15:50
        Wisz, panie dzieju, studia III stopnia są coraz powszechniejsze, to i poziom
        doktoratu spada, i łatwiej napisać.
        • ninja144 Re: Cena za doktorat 30.12.07, 15:59
          Skoro sa powszechniejsze to powinno byc raczej odwrotnie poziom
          wyzszy.
          • profes0r Re: Cena za doktorat 30.12.07, 18:01
            Ależ. Kiedyś licencjat był całkiem w cenie, teraz każdy ćwok jest w stanie go
            zrobić. Kiedyś człowiek z mgr coś sobą reprezentował, odkąd zaczęło się mnożyć
            prywatnych i pseudouczelni, magisterium można zdobyć bez większego wysiłku.
            Studia doktoranckie jeszcze parę lat temu były elitarne w dobrym tego słowa
            znaczeniu, teraz pchają się na nie ludzie, których poziom jeży mi resztki włosów
            na głowie, a że studia doktoranckie są dla niedofinansowanych uczelni
            zastrzykiem gotówki, pokusa, by obniżać wymagania jest coraz większa. Dokładnie
            ten sam proces jakieś 15-20 lat temu zaszedł w USA, a jego efektem jest
            przesunięcie uwagi pracodawców z literek na dyplomie na jego wystawcę - za
            oceanem Ph.D. można sobie kupić za kilkaset dolarów, tylko żaden szanujący się
            pracodawca takiego Ph.D. nie potraktuje poważnie. Podejrzewam, że w Polsce
            stanie się podobnie.
            • ninja144 Re: Cena za doktorat 30.12.07, 18:29
              No bardzo mozliwe ciekawe to co piszesz ale niektórzy idac na dr nie
              kieruja sie tym zeby go zrobic dla zasady samego dr bo inni robią
              (badz maja) tylko po to ze chca i jesli ktos naprawde chce zrobic dr
              i miec z tego pełna satysfakcje to nie bedzie sie kierował
              uczelniami które traktuja ten temat jak zastrzyk finansowy tylko
              pojdzie do renomowanych uczelni przynajmniej jest takie mje zdanie i
              ja tak zamierzam :)
              • niewyspany77 Re: Cena za doktorat 30.12.07, 19:47
                ninja144 napisał:

> tylko
                > pojdzie do renomowanych uczelni przynajmniej jest takie mje zdanie i
                > ja tak zamierzam :)

Pozwole sobie wtracic mala uwage, ze renomowane uczelnie w polskim systemie
                nauki sa gdzies w 3 czy 4 setce. Troche ta "renoma" jest zabawna, nawet jesli
                funduje dr za friko. A te faktycznie renomowane sa takie, ze albo masz sponsora,
                albo masz stypendium, albo sie buli duza duza kase.

Bo jesli porownujemy doktorat z Uniwersytetu vs doktorat z Akademii Koziej Wolki
                to to jest to samo, bo habilitowani z Koziej wolki skads sa i gdzies z reguly
                pracuja, czesto na tym Uniwersytecie.

Jesli odnosisc "renome" w polsce to wylacznie per konkretny profesor, bo renome
                wielkich uczelni polskich to sobie mozna w dzial "martyrologia" wsadzic.
                • ninja144 Re: Cena za doktorat 30.12.07, 20:09
                  niewyspany77 napisał:

> Pozwole sobie wtracic mala uwage, ze renomowane uczelnie w polskim
                  systemie
                  > nauki sa gdzies w 3 czy 4 setce.

Niewiem czy ty rozumiesz co to znaczy renoma? Bo jesli uczelnia jest
                  renomowana to znajduje sie w rankingu uczelni w pierwszej 10 a nie
                  jak ty uważasz 4 setce to troche smieszne...........jesli według
                  Ciebie renoma to brak egzamonów wstępnych i studia za fri to
                  współczuję
                  • niewyspany77 Re: Cena za doktorat 30.12.07, 20:10
                    > Niewiem czy ty rozumiesz

NIe wiem czy ja rozumiem ale Ty nie zrozumiales co chcialem przekazac, ale
                    niewazne, nevermind.
                    • profes0r Re: Cena za doktorat 30.12.07, 23:07
                      Zależy według jakich kryteriów ta 3-4 setka. Nie neguję, że w klasie światowej
                      mamy pojedyncze jednostki, nie zaś całe uczelnie, ale te wszystkie rankingi są
                      równie wiarygodne jak każdy inny ranking parametryczny i nie przykładałbym do
                      nich zbyt wielkiej wagi. Zresztą te "renomowane zagraniczne uczelnie" też mają
                      mocniejsze i słabsze strony, więc wszelkie uogólnianie jest wręcz groźne.
                      • niewyspany77 Re: Cena za doktorat 30.12.07, 23:23
                        Nie neguje. Jednak "renomowatosc" mierzona parametrycznie miedzy 1 a 10 uczelnia
                        w polsce ma sie nijak do siebie, bo w nazwie niby brzmi bardzo kontrastowo
                        Uniwersytet Wielki vs Malutka Akademia Czegostam, tyle ze taka malutka akademia
                        skads habilitowanych bierze.

Jak ktos nie kuma: w malych szkolach wykladaja ludzie z duzych uczelni. Wiec mam
                        rozumiec, ze prof X jest renomowany na I-szym etacie zas na II to juz jest
                        bardziej gorszy? Toc to czystej wody hipokryzja, taka sama jak studia w wyzszej
                        szkolce loklanej a obrony i dyplomy jakiejs zaprzyjaznionej wielkiej szkoly.

W tym kontekscie, przynajmniej dla mnie, guzik ma znaczenie gdzie kto pisze,
                        natomiast mysle ze dobrym parametrem jest "u kogo".
                        • profes0r Re: Cena za doktorat 31.12.07, 01:13
                          Problem, który konstruujesz, nie istnieje, bo Malutka Akademia Czegośtam nie
                          może mieć uprawnień do prowadzenia studiów III stopnia, skoro zatrudnia
                          profesurę na drugim etacie.

Nawiasem mówiąc, stąd właśnie bierze się takie parcie na odstrzał habilitacji,
                          zniesienie minimów kadrowych i ogólne dopuszczenie do miodku chmary trutni
                          jeszcze bardziej trutniowatych niż obecnie. Oczywiście wszystko pod sztandarem
                          naprawy i dekomunizacji nauki polskiej.
                          • pierredolinski Re: Cena za doktorat 31.12.07, 18:59
                            A moj doktorat, za ktory mi w Australii placono, abym go robil
                            (wygralem konkurs na stypednium doktoranckie) nie jest uznawany
                            przez komunistyczna mafie profesorow belwederskich... Za to uznaja
                            kupione u nich doktoraty, z wiadomych wzgledow...
                          • niewyspany77 Re: Cena za doktorat 31.12.07, 19:21
                            profes0r napisał:

> Problem, który konstruujesz, nie istnieje, bo Malutka Akademia Czegośtam nie
                            > może mieć uprawnień do prowadzenia studiów III stopnia, skoro zatrudnia
                            > profesurę na drugim etacie.

No nie wiem. Fakt, moze nie wszystkich na II etacie ale zdecydowana wiekszosc. I
                            problem istnieje, bo mala szkolka z takimi uprawninieniami istnieje w Warszawie.
                            • profes0r Re: Cena za doktorat 31.12.07, 20:58
                              @kagan z mutacjami: wybacz, moje noworoczne postanowienie brzmi "Nie karmić trolli"

@niewyspany77: Hmmm, a ja strzelę :foch:a i się uprę, że w Polsce ze względu na
                              nasze mikre rozmiary to nie będzie stanowiło problemu, póki niedowartościowani
                              naukowo hunwejbini nie zlikwidują habilitacji, nie rozwalą ustawy o SW i nie
                              obalą CK. O! :D
                              • niewyspany77 Re: Cena za doktorat 01.01.08, 00:37
                                > @niewyspany77: Hmmm, a ja strzelę :foch:a i się uprę, że w Polsce ze względu na
                                > nasze mikre rozmiary to nie będzie stanowiło problemu, póki niedowartościowani
                                > naukowo hunwejbini nie zlikwidują habilitacji, nie rozwalą ustawy o SW i nie
                                > obalą CK. O! :D

No dobra ale tym sposobem dochodzimy do problemu z obaleniem habilitacji etc etc
                                etc ;)
                                PS. mam identyczne postanowienie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka