Dodaj do ulubionych

staż: po mgr, przed studiami dr

10.12.08, 14:41
W tym roku kończę studia magisterskie i w przyszłym planuję zacząć studia
doktoranckie. W międzyczasie chciałabym sensownie spożytkować "wolny czas"
pomiędzy obroną mgr a rekrutacją na dr i myślę m.in. o wyjeździe (np. na
wakacje) do jakiegoś zagranicznego ośrodka badawczego na krótki staż.
Oczywiście nie będę już studentką ani jeszcze doktorantką, czyli formalnie
moje związki z uniwersytetem będą żadne. Czy jest jakiś sposób, by uzyskać
dofinansowanie na taki wyjazd? Gdzie mam się zwrócić w tej sprawie? Może ktoś
z Was miał podobne doświadczenia i mógłby mi coś podpowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • joasiajoasia Re: staż: po mgr, przed studiami dr 10.12.08, 21:46
      Ja byłam po studiach magisterskich ,a przed studiami magisterskimi na
      konferencji i tam podawałam, że jestem z tego uniwersytetu, z którego byłam i
      przed, i jestem po. Myślę, że najlepiej porozmawiać z promotorem - jak się da to
      przyszłym, jak nie, to obecnym (w moim przypadku to była jedna i ta sama osoba,
      więc np. sprawę listu referencyjnego miałam ułatwioną). Jeśli to rozsądni
      ludzie, to powinno im choć trochę zależeć. Może się okazać, że promotor ma jakiś
      grant, którym się podzieli, jak już będzie mógł, czyli jak już oficjalnie
      będziesz doktorantką. Rozumiem, że ośrodek badawczy, do którego chcesz jechać
      nic nie dofinansowuje? Generalnie kiepska sytuacja, bo człowiek tkwi w
      zawieszeniu między jednym, a drugim - studentem już nie jest, a doktorantem
      jeszcze nie...
    • niewyspany77 Re: staż: po mgr, przed studiami dr 11.12.08, 10:16
      od tzw "nauki polskiej" nie dostaniesz ani zlotowki wiec zapomnij. natomiast jak
      masz sensowny pomysl na taki grant (czy wyjazd, badania itd) to mozesz uderzac
      do roznych fundacji itp, gdzie zdarza sie ludziom dostac ladne pieniazki na
      rozne fajne sprawy.
      Jednak zeby nie bylo tak latwo i przyjemnie to musisz sobie na poczatku jasno i
      precyzyjnie ustalic po co tam jedziesz i co to ma dac. bo nie sadze by
      ktokolwiek wylozyl kilka-kilkanascie tysiecy na blizej niesprecyzowany "staz".
    • szymborg Re: staż: po mgr, przed studiami dr 11.02.09, 22:40
      hej

Zorientuj się czy uniwersytet/instytut/zakład gdzie planujesz studia doktoranckie nie oferuje stażu PRZED rozpoczęciem studiów doktoranckich. Tak jest na przykład w Instytucie Chemii Fizycznej PAN, staż jest płatny i trwa zazwyczaj 3 miesiące (czasem dłużej). Podczas takiego stażu -wykonywanego w zakładzie gdzie się chce potem robić doktorat- można sie zorientować co do warunków, sprzętu i zacząć nawet badania do doktoratu. Czasem te kilka miesięcy potem ratuje komuś życie (wiadomo że im bliżej do obrony tym większy niedoczas :D )

pozdrawiam, Tomek
    • krysiulka Re: staż: po mgr, przed studiami dr 12.02.09, 14:35
      A Socrates/Erasmus itp.?
      Może udałoby Ci się załatwić staż wakacyjny, a obronić się we wrześniu?
      Od nas z uczelni wiele osób właśnie tak jeździło na piątym roku i trafiali do
      całkiem ciekawych labów. Wniosek - popytaj na uczelni - w dziekanacie lub w
      rektoracie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka