Dodaj do ulubionych

Badanie EEG

24.08.10, 12:24
Witam, właśnie odebrałam wynik badania EEG, do lekarza muszę długo
czekać a chciałabym wiedzieć czy mam padaczkę. Proszę o odpowiedź.

"Orzeczenie: Na tle prawidlowego zapisu podstawowego - niezbyt
nasilone zmiany uogólnione o cechach napadowych, nieco narastające
przy hyperwentylacji a zwłaszcza przy fotostymulacji."
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: Badanie EEG 24.08.10, 19:50
      Padaczka jest chorobą cechującą się występowanem
      napadów padaczkowych, koniec kropka. Sam zapis EEG to
      w sumie nic wiążącego, dopóki nie masz napadów.
      Badanie EEG pokazuje, jak na nietypowe bodźce reaguje
      Twoj mózg i czy mogą się one przyczyniać do
      występowania napadów.
      U Ciebie taką sytuają jest hiperwentylacja, a więc
      glębokie/ szybkie oddychanie, i fotostymulacja - różne
      migające światła, na przykład stroboskopy na dyskotece
      (wersja ekstremalna).

16%VOL
      22%VAT
      • sema83 Re: Badanie EEG 26.08.10, 23:27
        Przepraszam, pisałam pod wpływem emocji. Sytuacja wygląda tak, że
        miałam 2 krótkotrwałe utraty przytomności i wymioty (kwiecień i
        lipiec), obie po nocnych imprezach. Poza tym czuję się świetnie, nic
        mi nie dolega. Może i bym się nie martwiła aż tak gdyby nie fakt, że
        brat ma padaczkę fotogenną..
        • sema83 Re: Badanie EEG 07.12.10, 20:27
          Hej, neurolog stwierdził padaczkę. Od tamtej pory jednak nie miałam ataków, zawrotów głowy itp,czuję się dobrze. Na dodatek pojechałam na imprezę do innego miasta znowu i nic się nie stało. Nie dostałam leków bo neurolog kazał iść jeszcze do kardiologa, który powiedział, że to nie musi być na pewno padaczka więc zlecił też badania. Sama już nie wiem co myśleć..
          • very.martini Re: Badanie EEG 10.12.10, 22:31
            ale zrobiłaś te badania kardiologiczne?

16%VOL
            22%VAT
            • sema83 Re: Badanie EEG 06.03.11, 22:18
              Witam ponownie,
              Byłam u 2 kardiologów, zrobiono mi echo serca i Holtera - wynik: żadnych wad, wszystko o z sercem ok. Jeden stwierdził, że to przemęczenie a drugi, że może rzeczywiście padaczka. Poszłam więc do innego neurologa, który wypytał o objawy w czasie napadu, niektórych z nich nie miałam. Zalecił rezonans oraz przepisał leki. Wiem, że to może wydawać się głupie ale od ostatniego incydentu byłam na 4 takich imprezach z tymi światłami laserami i nic się nie wydarzyło. Nie mam na co dzień żadnych uporczywych bólów głowy czy zawrotów. Czy robienie rezonansu może stwierdzić padaczkę ? Nie wiem czy zacząć brać leki..
              • qbishtal Re: Badanie EEG 07.03.11, 12:47
                Zrób sobie rezonans jak już masz skierowanie, będziesz miała święty spokój i odpowiedź, czy to padaczka, czy tylko zatrucie imprezowe :)
                Rezonans stwierdzi czy w głowie masz wszystko dobrze poukładane pod względem technicznym. Czy nie masz guzów, bo one też odpowiadają za padaczkę, czy z jednej za dużo zwojów a z drugiej za mało, coś poprzestawiane, tego typu rzeczy. Dokładniej później Ci lekarz wytłumaczy jeżeli będzie coś nie tak. A jeżeli wszystko w porządku to będziesz to miała od razu w opisie.

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym w ten sposób, że nie brałbym jeszcze leków ale jednocześnie odstawiłbym takie imprezy do otrzymania wyniku rezonansu. Chyba najrozsądniej.
    • ania_1609 Re: Badanie EEG 07.03.11, 16:56
      Też bym nie zaczynała brać leków. Poczekałabym na wynik rezonansu i ewentualnie kolejnych objawów (oczywiście nie życzę).
      Pozdrawiam!
    • sema83 Re: Badanie EEG 08.03.11, 23:04
      Dziękuję za odpowiedzi.Też rozważałam takie rozwiązanie. Narazie się wstrzymam i poczekam na wynik rezonansu.
      • misia-gumisia Re: Badanie EEG 09.03.11, 09:17
        Sema83 u mnie podobnie, co lekarz to inne zalecenia, jeden karze leki brać inny odstawić, ja biorę, ale nie wiem czy dobrze robię, zapisałam się do kolejnego lekarza, podobno znakomity, polecany na tym forum. Badania porób sobie zawsze to będziesz miała komplet badań w razie czego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka