kaniaczek29 13.02.09, 12:05 Cześć chciałem was zapytać czy pogoda wpływa na to jak się czujecie, czy jak jest brzydka pogoda lub ciśnienie spada macie ataki?? Ja tak mam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
data_waznosci Re: pogoda a epi 13.02.09, 14:25 Ja, odkąd się dowiedziałam, że księżyc w pełni źle na nas wpływa, to wtedy czuję się gorzej, ale to dlatego, że o tym wiem. Prędzej było normalnie. Przy księżycach w pełni bardzo często zdarzały mi się ataki, bo za bardzo się ich bałam. Nie wiem, czy o pełni jest jakoś potwierdzone, ja po prostu o tym słyszałam. Nie wiem, może coś w tym jest... A Ty reagujesz negatywnie na zmiany pogody? Odpowiedz Link
data_waznosci znalazłam takie coś. 13.02.09, 14:28 Jak zachowują się ludzie podczas nowiu i pełni? "W tym czasie wzrasta napięcie elektryczne w ciele. Stajemy się bardziej nerwowi, szybciej ulegamy stresom. Śpiąc przeżywamy intensywniejsze marzenia senne. Zwiększa się też nasza aktywność seksualna. U wielu osób wzrasta płodność. Rodzi się więcej dzieci, szczególnie podczas pełni. Niebezpieczne stają się wszelkie krwawienia, gdyż grożą krwotokami. Powinniśmy więc unikać w tym okresie operacji. Jeśli ktoś choruje na astmę lub epilepsję, to narażony jest teraz na ataki. U osób z zaburzeniami psychicznymi występuje zaostrzenie się dolegliwości. Ogólnie rośnie poziom agresji, co ma wyraz w ilości przestępstw popełnionych podczas nowiu, a szczególnie w pełni". Odpowiedz Link
gosiash Re: pogoda a epi 13.02.09, 17:14 Nie wiem jak to jest z atakami, ale co do wzrostu agresji to sie totalnie zgadza. Jak jest now to, rzeczywiscie ludzie staja sie bardziej agresywni. Ja kiedys pracowalam w kawiarni na nocki i ludzie, ktorzy przychodzili z klubow/dyskotek byli w czasie nowi jacys tacy bardziej 'nabuzowani'. Zreszta na przeciw byla wlasnie dyskoteka i widac bylo, ze bramkarze maja jakby wiecej pracy. I mowie to nie jako wrozka jaka ;), tylko z obserwacji ulicy :) No i rzeczywiscie nawet zdrowym ludziom gorzej sie spi jak jest pelnia, zwlaszcza jak tak ksiezyc w okno swieci. Ale mysle, ze nie nalezy sie tym za bardzo stresowac, moze ewentualnie w taka noc jakas ciekawa, uspokajajaca ksiazke poczytac :) Odpowiedz Link
tabby1 Re: pogoda a epi 13.02.09, 19:39 Ci nabuzowani z dyskotek są wtedy bardziej nabuzowani, jak są mocno pijani albo naćpani. Nie przeceniałabym tu wpływu księżyca ;p Może jest to raczej związane z porą miesiąca i co za tym idzie zasobnością portfela. Odpowiedz Link
gosiash Re: pogoda a epi 14.02.09, 22:10 Gdyby wyplaty splywaly do banku tuz przed pelnia, to sie zgodze ;) Moje obserwacje sa na podstawie tej samej grupy badawczej ;), czyli klubowiczow przychodzacych na kawe w dni (noce ;)) bez i z pelnia ksiezyca. Ach, jak to Szekspir napisal 'Miedzy niebem a ziemia sa rzeczy, o ktorych nawet naukowcom sie nie snilo' (czy jakos tak :) Odpowiedz Link
gosiash Re: pogoda a epi 14.02.09, 22:10 Gdyby wyplaty splywaly do banku tuz przed pelnia, to sie zgodze ;) Moje obserwacje sa na podstawie tej samej grupy badawczej ;), czyli klubowiczow przychodzacych na kawe w dni (noce ;)) bez i z pelnia ksiezyca. Ach, jak to Szekspir napisal 'Miedzy niebem a ziemia sa rzeczy, o ktorych nawet naukowcom sie nie snilo' (czy jakos tak :) Odpowiedz Link
qbishtal Re: pogoda a epi 15.02.09, 11:10 Kaniaczek, napisz coś o swoich napadach :) To tak jakbyś napisała - powiedzcie coś o swoich napadach czy są uzależnione od pogody, bo jest mi to potrzebne do pracy magisterskiej :) Odpowiedz Link
mikolaj.pl Re: pogoda a epi 11.05.09, 18:25 tak jak jest zmiana pogody i wacha sie ciśnienie to mam ataki w nocy Odpowiedz Link