Dodaj do ulubionych

Różnice wieku między dzieciakami

03.08.10, 12:19
Czy u was dzieci dobieraja się charakterami czy raczej różnica wieku pomiędzy
nimi odgrywa wieksze znaczenie. Wydaje mi sie, ze to moze nie miec takiego
znaczenia jak maja po kilka latek, ale ciekawi mnie jak to jest na przykład w
wieku szkolnym. U mnie najstarszy ma 8 lat (nawet prawie 9) i 2 mlodszych
braci o 3 i 7 lat. Dla mnie to 7 lat to juz calkiem spora róznica, ale mysle
ze skoro sa jednej plci to zawsze jakis kontakt zlapią. Zastanawiam sie co
byloby, gdyby pojawil sie 4 dzidzius (w dalszej przyszlosci planowany) a do
tego na przyklad bylaby to siostra. Jakie bylyby miedzy nimi relacje, bo ponad
10 lat róznicy to naprawde wydaje mi sie bardzo duzo.

Obserwuj wątek
    • anna_sla Re: Różnice wieku między dzieciakami 03.08.10, 22:53
      na razie mam, jak piszesz maluchy, córka ma 6 lat, chłopcy po 4. Córę łączy z
      Krzysiem zamiłowanie do malowania i śpiewania, a z Bartkiem harce, tańce,
      akrobacje itd. A znowusz Bartka z Krzyśkiem męskie zabawy wink
    • dagis.1 Re: Różnice wieku między dzieciakami 08.08.10, 22:18
      starszaczka - 9 lat ma
      sredniaczka - 2 lata
      najmlodsze - nienarodzone jeszcze

najstarsza corka i srednia maja zaskakujaco dobre relacje i wiele rzeczy do
      zrobienia wspolnie. balam sie takiej roznicy (7lat) a teraz widze ze niepotrzebnie
    • nomasz-1 Re: Różnice wieku między dzieciakami 09.08.10, 17:51
      Najstarszy 12 lat,średni prawie 8 lat,dogadują się bardzo dobrze teraz.Jak byli
      młodsi to gorzej.Najmłodszy 5 lat bardzo dobrze dogaduje się ze średniakiem,z
      najstarszym już mniej ale dobrze.Najlepiej ma średniak wink
    • anna335 Re: Różnice wieku między dzieciakami 26.08.10, 23:44
      u mnie chlopcy (3 i 6) glownie sie bawia ze soba a Magda (13) jest ich
      autorytetem i hersztem bandy. Cala trojka swietnie sie dogaduje, choc jak
      wiadomo zgrzyty tez bywajasmile
      • 2007e Re: Różnice wieku między dzieciakami 27.08.10, 12:20
        A jak wygladaja "zabawy" i relacje pomiedzy najmlodszym i najstarsza?
      • anna335 Re: Różnice wieku między dzieciakami 27.08.10, 21:57
        smile
        najczesciej razem bawia sie w zabawy wymyslone przez Magde (a jest to dosc
        kreatywna jednostka) przykladowo zabawa w piratow - ubiera cale stado w ubrania
        pirackie siebie tez, w ogrodzie poukrywa rozne zadania do wykonania i skarby do
        zdobycia, czasem cos podpowie, cos podsunie - i wszyscy sie swietnie bawia.
        Razem buduja z lego kosmiczne pojazdy, duzo im czyta, ukladaja lego, rysuja,
        maluja, lepia plastelina, koloruja, wycinaja...smile czasem po prostu zostawia zeby
        sobie grali na laptopie to tez niestety robismile
        a czasem sie po prostu od nich odganiasmile
        • juleg Aniu:-) 07.09.10, 16:55
          Czy Ty przypadkiem nie jesteś z forum Kornelcismile?
        • juleg Re: Różnice wieku między dzieciakami 07.09.10, 16:58
          U mnie jest 6, 3 i 5 miesięcy, także starszaki na razie opiekują się swoim ukochanym bratem, nazwali go Gaguś i "Gaguś" jest cały ichwink generalnie między rodzeństwem jest 3 lata różnicy, zobaczymy w przyszłości jak będą działać.

Na razie się wypaliłam jako ciężarówka i nie planuję dzieci, ale może za 5 lat mi się zmieni? I właśnie to mnie najbardziej martwi, że różnica wieku będzie nieznośnauncertain
    • asia889 Re: Różnice wieku między dzieciakami 27.08.10, 10:26
      U mnie dzieci 7, 7, 5 i 2 lata. Faktycznie przy mniejszych różnicach wieku bawią
      się lepiej, podobnie z płcią jednakowe zainteresowania zbliżają.
      • zuzek2007 Re: Różnice wieku między dzieciakami 29.09.10, 12:12
        Ja mam trzy córeczki w wieku: 7 lat, 3 lata i 3 tygsmile
        • sumatra123 Re: Różnice wieku między dzieciakami 30.09.10, 07:42
          U mnie chłopaki z różnicą 1 rok i córa dwa lata młodsza. Bawią się razem choć córa trochę z boku. Oni sie bawią a ona obok robi to samo... czesto im przeszkadza - psuje budowle z klocków itd, wtedy bawimy się wszyscy razem a aja staram się opanowac niszczycielskie zapędy małej. Generalnie chłopaki są na równej, partnerskiej stopie a ona - jest ta mała, trochę maskotka trochę przeszkadzacz. Coraz bardziej jednak ich dogania i coraz częsciej się dogadują. Szczególnie ze starszym, ze średniakiem czesto popadają w konflikty.
    • simonkapl Re: Różnice wieku między dzieciakami 06.05.11, 15:39
      Miedzy synami jest 2 lata, miedzy srednim a corka 19 miesiecy.Sa bardzo ze soba zzyci, poki co.Zawsze sie bawia razem.
    • mamaaniiasia Re: Różnice wieku między dzieciakami 11.07.11, 23:23
      Moje mają 7i pół, 6 i 3 i pół, Rozumieją się świetnie i bawią razem
      • asia.xyz Re: Różnice wieku między dzieciakami 05.05.12, 01:08
        u mnie sa dziewczyny 18 lat, 4,5 i trzecia za 2 m-ce. Mala czeka na siostre z niecierpliwoscia choc staram sie jej pokazywac niemowlaki i to ze sa nudne i na pobawienie sie z nia trzeba bedzie poczekac. Dziewczyny mimo duzej roznicy wieku sa do siebie bardzo przywiazane od niedawna dziela pokoj. Obie sie od siebie duzo ucza a ja mam duza pomoc ale starszej nigdy do opieki nie zmuszalam. Maja wspolne zaiteresowania obie szalone na punkcie baletu i teatru. Lubia tez jezdzic na karuzalach.
        • alusia255 Re: Różnice wieku między dzieciakami 14.06.12, 22:27
          Ja mam dzieci co 4 lata. Syn z corka srednio sie dogaduja ale kochaja oboje najmlodsza najbardziejwink
    • m-s1 Re: Różnice wieku między dzieciakami 20.06.12, 15:19
      ja mam córka 10 lat, syn 3 lata i najmłodsza 6 m-cy. Córka mało się bawi z bratem i widzi często w nim rywala. Włącza jej się współczucie i miłość jak jest chory. Za małą przepadają razem.
    • tymolka Re: Różnice wieku między dzieciakami 07.07.12, 23:13
      U mnie każda córka jest inna.Najstarsza jest typową ekstarawertyczką.Wszystkie uczucia wywala na zewnątrz.Srednia, zamknięta w sobie, cholernie wrażliwa indywidualistka a najmłodsza hmm na razie to tatuś ją rozpuszcza jak dziadowski bicz...wiec z czasem okaże sie co to za ziółko...
      • ruda.mama Re: Różnice wieku między dzieciakami 10.01.13, 14:16
        ja tez mam co 4lata

cora zaraz 9lat,syn 4,7miesiecy i cora 7miesiecy
        na razie kochaja najmlodsza,choc bardzxiej bawi sie syn z nia,,,,a miedzy 9 i 5latkiem czeste klotnie,..
    • salomea_ Re: Różnice wieku między dzieciakami 20.01.13, 20:25
      Ja mam 3 córki: 9; 6,5 i 4,5 lat. Niby po ok. 2 lata różnicy, ale w zabawach róznie to wychodzi - czuć różnicę wieku - albo starsza sie niecierpliwi, albo młodsza nie umie sie dopasować. Spodziewałam się, że będą bardziej zgrane, ale nie jest aż tak źle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka