syswia 30.11.04, 19:33 i lasagne i jest to wlasciwie jedyna rzecz ktora dzis robie.... ogarnelo mnie slodkie lenistwo - mialam dzis wolne w pracy)) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frankie36 Re: robie szarlotke 30.11.04, 19:40 Dodajesz do lasagni cottage cheese,tak jak Kanadyjczycy(przez duze K ) to robia? Odpowiedz Link
syswia Re: robie szarlotke 30.11.04, 20:46 Nie, bo ja nie jestem Kanadyjka przez wielkie KKKKKKKK))) dzis bedzie z miesem, szpinakiem samodzielnym i zastanawiam sie nad pieczarkami... Dorzucic je? Odpowiedz Link
syswia Re: robie szarlotke 30.11.04, 20:48 PS. Ja w ogole nie uzywam tutejszego cottage cheese bo nie lubie tego sztucznego smaku (tak samo jak smietany). Kupuje albo ricotte albo robie sama panir (ser hinduski). Raz probowalam polski twarog, ale mi nie wyszedl i sie zniechecilam. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: robie szarlotke 30.11.04, 19:47 No prosze juz druga leniuchuje ) A ja mam taki do doopy wtorek, uch Odpowiedz Link
frankie36 Re: robie szarlotke 30.11.04, 19:50 A czemu do doopy jesli mozna wiedziec? Ja nadrabiam,bom strasznie duzo pracowala i dom odlogiem lezy.Biore sie za prasownia i co chwilka rzut na kompa,a o 1 ide do gym,tak babeczki wykupilam sobie 2 letni memberschip.Zajal sie mna taki fajny,mlody personal trainer. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: robie szarlotke 30.11.04, 19:56 mlody personal trainer tez by mi sie przydal. Wyjasniam jakby ktoras jeszcze nie wiedziala: wyslalam elektonicznie 390000 sek nie tam gdzie powinnam. Cudowny kraj!! wzystko sie odkrecilo w godzine. ale co sie spocilam to moje i dluuugo nie zapomne.Czy to moja wina ze firma advokacka nazywa sie prawie tak samo jak budowlana ??? Odpowiedz Link
frankie36 Re: robie szarlotke 30.11.04, 20:00 Oooo,to pewnie goraco ci sie zrobilo,dobrze ,ze sie dobrze skonczylo,teraz tym bardziej sobie chlapnij,a moze podesle mojego personal trainer,tylko,ze on faldki tluszczu mierzy i przelicza... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: robie szarlotke 30.11.04, 20:14 i chlapne i trenera dawaj, niech mi mierzy co chce i niech mnie przeliczy na dwie 25-ciolatki aby mi sie humor poprawil P&) Odpowiedz Link
ulkaa Frankie, dzieki 30.11.04, 20:57 ze mi przy okazji przypomnialas o wpisie na watku :"cos wiecej o sobie". Juz to zrobilam , tez , oczywiscie prasujac. Bo ciuchow do prasowania U MNIE ZAWSZE jeden wielki stos. To jedyna rzecz, jakiej nie lubie - prasowania!!! Ale nabralam ochoty na szarlotke. Moze ktos wrzuci jakis nowy przepis? Odpowiedz Link
tamsin Re: robie szarlotke 30.11.04, 21:40 Frankie, ja juz jestem po tym dwuletnim membership ) skonczylam po dwoch miesiacach, a i tak dziwie sie sobie, ze tak dlugo wytrzymalam. Wytrwalosci zycze i aby tych przystojnych trenerow przybywalo, bo oni sie szybko oku nudza ) Odpowiedz Link
kendo Re: robie szarlotke 30.11.04, 19:50 ..szarlotki lubie w roznych wydaniach, nawet ciepla z lodem, jest pyszna) Odpowiedz Link
syswia Re: robie szarlotke 30.11.04, 20:49 hmmm, ja robie najczesciej w Babcinym wydaniu, pod pierzynka, z kruszonka i orzechami na wierzchu. Odpowiedz Link
kendo Re: robie szarlotke 30.11.04, 20:56 syswia napisała: > hmmm, ja robie najczesciej w Babcinym wydaniu, pod pierzynka, z kruszonka i > orzechami na wierzchu. hmmm...w Babcinym wydaniu?? nieznam tej recepty,ale tez z kruszonka robie, drugie wydanie z platkami owsianymi mieszam troszke maki z margaryna posypuje jablka w cwiarteczki/osemki,zapiekam i taka z lodami podaje)lub sosem waniljowym) Odpowiedz Link
neeki Re: robie szarlotke 30.11.04, 21:03 ja uwielbiam szarlotke. tutaj robilam ja w jakims koszmarnym piekarniku, zamiast walka mialam puszke Guinnessa a i tak wyszla super. nawet jeden moj byly stwierdzil ze lepsza niz mamusi :p jestem vege wiec lasagne robie z pieczarkami zamiast miesa. jak sie przepusci przez maszynke do miesa ( grube oczka ) to maja taka sama konsystencje. do tego sos bolognese i mozzarella . smaczne Odpowiedz Link
kendo Re: robie szarlotke 30.11.04, 21:07 neeki napisała: > ja uwielbiam szarlotke. tutaj robilam ja w jakims koszmarnym piekarniku, > zamiast walka mialam puszke Guinnessa a i tak wyszla super. nawet jeden moj > byly stwierdzil ze lepsza niz mamusi :p > jestem vege wiec lasagne robie z pieczarkami zamiast miesa. jak sie przepusci > przez maszynke do miesa ( grube oczka ) to maja taka sama konsystencje. do tego > > sos bolognese i mozzarella . smaczne czesc neeki, szarlotka to chyba jedyne ciasto co sie udaje.... moglabys wiecej swoich papusnych recept zamiescic nie jestm weganka, ale lubie nieraz cos sprawdzonego spapusiac Odpowiedz Link
kinky5 Re: robie szarlotke 30.11.04, 21:13 a moj maz ma dzisiaj imieniny- Andrzejek jak sie patrzy i zafunduje mu.... kolacje w restauracji i kino...jestem okropna zona srednio gotujaca. Odpowiedz Link
syswia Re: robie szarlotke 30.11.04, 21:51 popracujemy nad tym)))) glowa do gory Polko przez wielkie P ))) Odpowiedz Link
mijaczek Re: robie szarlotke 30.11.04, 22:50 litosci nie masz... a ja w takim razie tez sobie cos upieke, a co!? i was wszystkie zaprosze! :o) Odpowiedz Link
frankie36 Re: robie szarlotke 30.11.04, 23:09 A moze ktos by zamiescil przepis na szarlotke(taka co sie zawsze udaje))) Odpowiedz Link
syswia Przepis na szarlotke mojej Babci 30.11.04, 23:45 poltorej szklanki maki zwyklej szczypta soli 2 lyzki cukru 2 zoltka pol szklanki chlodnego masla posiekanego zagniesc szybko, ewentualnie podlawszy lyzka lodowatej wody (chdyby nie chcialo sie skleic) wstawic do lodowki owiniete folia w miedzyczasie: ubic bialka na piane - wstawic do lodowki uprozyc jablka z cukrem i cynamonem do smaku (ilosc wedle aktualnych zasobow) posiekac orzechy laskowe lub wloskie nagrzac piekarnik do ok 400 stopni wylepic ciastem foremke odlozywszy uprzednio spora grudke ciasta na bok upiec - ok. 10-15 min wylozyc na to ciasto jablka, rozlozyc kolderke z piany, zetrzec na tarce z grubymi oczkami pozostala czesc surowego ciasta, posypac orzechami, ew. cukrem zapiec az bedzie zrumienione basta Odpowiedz Link
frankie36 Re: Przepis na szarlotke mojej Babci 01.12.04, 01:44 Serdeczne dzieki,weekend wyprobuje Odpowiedz Link
monari Re: robie szarlotke 01.12.04, 03:02 Och, jak bym zjadla prawdziwa polska szarlotke. Chyba zadwonie do mamy i zamowie Odpowiedz Link
mulinka Re: robie szarlotke 01.12.04, 03:37 narobilyscie mi smaku jutro pieke szarlotke (hmmm, ale dodam troche gruszek, bo zostaly z borowek, a jablek mam nmalo - chyba tym nie zepsuje?) ta pianka super nigdy z pianka nie robilam wyprobuje a Twoj przepis Syswia na marynate do chinskiego przyjal sie w rodzinie znakomicie, robilam pare razy ) Odpowiedz Link
syswia Re: robie szarlotke 01.12.04, 03:57 Dzieki za slowa uznania. Szarlotka tez sie przyjmie)) Moj maz juz zezarl pol blaszki i co chwila sobie doklada. Zaraz peknie Odpowiedz Link
mijaczek Re: robie szarlotke 01.12.04, 03:59 Syswia naszym forumowym Maklowiczem!!! Yeah! Odpowiedz Link
syswia Re: robie szarlotke 01.12.04, 04:04 O kurcze! A dostane tantiemy od kazdej upieczonej blaszki i kazdego pelnego gara? ;P Odpowiedz Link
mulinka Re: robie szarlotke 01.12.04, 04:06 a ja myslalam, ze wszystko ma przeczytane, a wy tu jeszcze gadacie )) syswia, dostaniesz medal, tantiemow nie dajemy ) Odpowiedz Link
tora99 Re: robie szarlotke 01.12.04, 04:23 oo.. no prosze, a ja wlasnie skonczylam zagniatac spod do szarlotki. wladowalam ja do zamrazarki i dokoncze dziela jutro. w czwartek mamy impreze dla pracownikow i ich rodzin w szkole w ktorej jestem nielegalnym wolontariuszem pozdrowienia Odpowiedz Link
kinky5 Re: robie szarlotke 01.12.04, 05:16 hej tora!!! zapomnialam Ci powiedziec ze na prezent na te chrzciny kupilam te buciki o ktorych mowilas- skorzane, takie co sie nie zsuwaja z wisienkami. Dzieki za inspiracje.... ps: tez chce byc nielegalnym- wypelniam kolejna aplikacje! Odpowiedz Link
sylwek07 Re: robie szarlotke 01.12.04, 13:29 tora99 napisała: > oo.. no prosze, a ja wlasnie skonczylam zagniatac spod do szarlotki. wladowalam > > ja do zamrazarki i dokoncze dziela jutro. > w czwartek mamy impreze dla pracownikow i ich rodzin w szkole w ktorej jestem > nielegalnym wolontariuszem > > pozdrowienia ------------------------------------------------------------------ widzialem kiedys na murze napis : Nikt nie jest nielegalny ))i zycze milej zabawy Odpowiedz Link