asica74 18.12.04, 14:52 no to ja juz moge powiedziec, ze u mnie sa swieta! kutia juz jest i calkiem fajna mi sie udala! nie za slodka, nie za duzo maku! w sam raz! to komu podeslac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mulinka Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 14:56 ja bym zjadla tylko mozna tak nadczo (naczczo) - nie mam pojecia jak to sie pisze (???) Odpowiedz Link
ulkaa Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 15:03 Mozna na czczo Mulinko , jak najbardziej . Ty trzymaj asiczke za slowo - jak chce wysylac, to niech wysyla Asiczko, podziwiam Cie naprawde . U mnie nie bylo takiej tradycji, wiec chyba balabym sie robic kutie. Ja robie strucle makowa , drozdzowa, ale tylko dwa razy w roku,zbyt pracochlonna. Wlasnie wrocilam z zakupow, zrobilam zapasy , rozne produkty , takie , ktore sie nie psuja. Zeby potem bylo mniej. I najwazniejsze - kupilam choinke. Wlasnie stoi w przepokoju , a maly nie moze sie juz doczekac ubierania jej. Ale jeszcze go troche przetrzymam .Czy moze juz ubierac ? Odpowiedz Link
mulinka Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 15:20 jasne, ze moze (ja swoja ubralam na poczatku grudnia i tak cieplo i milo z choinka) i...to musi byc wspanialy widok - Piotrus ze szklistymi oczami wiesza bombki p.s.dzieki za "na czczo" - nawet zajrzalam do 3 tomowego slownika i...nie znalazlam ) Odpowiedz Link
ulkaa Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 15:26 Zdopingowalas mnie - po obiedzie , czyli za pol godziny - ubieramy ! Odpowiedz Link
sylwek07 Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 15:12 mi mozesz podeslac,,ja juz jadlem w czwartek bo mielismy kolacje wigilijna razem z naszymi podopiecznymi(mojego stowarzyszenia) ... Odpowiedz Link
asica74 Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 15:21 to podsylam! ulkaa, nie badz terrorystka, ubierz choinke i niech sie maly cieszy! Odpowiedz Link
ulkaa Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 15:29 O Boze , juz pedze rozpakowywac ozdoby . Jesli juz byc terrorystka - to choc z bombkami w reku ! )) Odpowiedz Link
mulinka Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 15:39 ))))))))))))))))))))))))))))) obsmialam sie! Odpowiedz Link
sylwek07 Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 16:09 Mulinka ja jutro tez ide(jade) na taka kolacje wiec bede miec 3 kolacje ) (razem z domowa) Odpowiedz Link
kendo Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 17:12 **asica i dostoi Ci kutia do Wigilii, ja juz tez wszystko zakupilam i robie premiere na ta Wigilje.... ale test juz w tygodniu wyszedl pychotka..... **sylwek to z Ciebie ozartusek.... a nie bedziesz musial pozniej nowe gacie kupowac?)))))))))))))) **choc dzieciakow u mnie malaych niet, ale choinka stoi juz od tygodnia(sztuczna(((((((((() slubnemu na mozg padlo"ochrona lasu" uwielbiam ubierac choinke, dokupilam ozdob w tym roku i stoji toto ubrane/oblepione"jak przyslowiowa choinka" Odpowiedz Link
semantics Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 17:25 asica, mnie sie wydaje ze powinniscie ta kutie spalaszawac przez jakies 2-3 dni maksymalnie, bo z tego co wiem ona dluzej nie wytrzyma. A jak robilas? Masz specjalny przepis? Wkrajasz figi? ( nie mylic z majtasami!) Odpowiedz Link
kendo Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 17:43 semantics napisała: > asica, mnie sie wydaje ze powinniscie ta kutie spalaszawac przez jakies 2-3 dni > maksymalnie, bo z > tego co wiem ona dluzej nie wytrzyma. > > A jak robilas? Masz specjalny przepis? Wkrajasz figi? ( nie mylic z majtasami!) hi,hi,..semanticks,udaly sie majteczki))))))))))))) ja robiac test w tygodniu, dalam namoczone uprzednio rodzynki i obsaczone, orzechy:laskowe/wloskie/migdaly oczywiscie mak i ta pszeniczke,za ktora pol miasta zlecialam i miodzik *gdzies przeczytalam o sliwkach suszonych i dalam...FU.. niesmakowalo mi z tym,wiec niedam, *czytalam tez ze suszone brzoskwinie/morele daja,ja niedam, cos mi smakowo niepasuje Odpowiedz Link
ulkaa Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 17:54 Kendo, mozesz mi choc w przyblizeniu okreslic jak taka kutia smakuje ? Wiem, ze to nie calkiem mozliwe, ale nigdy nie jadlam, moze kiedys zrobie... Czy smakuje podobnie jak masa do strucli makowej? Ja do masy dodaje miod, bakalie, orzechy. Odpowiedz Link
mulinka Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 19:08 ja kutie jadlam raz w zyciu ("na wizycie") u nas tez takiej tradycji nie bylo jesli do masy ze strucli makowej (do ktorej dajesz orzechy i bakalie) dodasz namoczona przenice - to bedzie chyba przypominac kutie ta, ktora jadlam, byla b.smaczna ale i przeciw dobremu makowcowi to ja zupelnie nic nie mam Odpowiedz Link
semantics Cud-MJUT 18.12.04, 19:37 Ulkaa, Kutia smakuje baaardzo podobnie. Tyle ze to nie sam mak z bakaliami ale jeszcze pszenica, taka ugotowana. I bakalii jest barzdo duzo - ale orzechowych , dla mnie rodzynek moze nie byc to se zalewa ugotowana ale nie goraca woda ( najlepiej rozpuscic "mjut" w tej wodzie) i gotowe mniam Odpowiedz Link
bietka1 Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 17:30 Uwielbiam kutie, ale w tym roku musze sie bez niej obejsc, bo bede u mamy i bedzie prawdopodobnie makowiec Jesli jednak ktos mnie poczestuje, to bardzo chetnie... )) Odpowiedz Link
semantics bietka! 18.12.04, 17:57 probowalam Ci wyslac majlika ale wrocil z gazetowego konta. Masz jakies alternatywne? Odpowiedz Link
kendo Re: ulka-smak kuti........ 18.12.04, 19:51 masz racje,smakuje jak masa do makowca, bo przeciez mak sie dodaje,z przyprawami jak do ciasta, pszenica ugotowana wymieszana z tym wszystkim hmmmm...niebo w gebusi, jest slodkie=miod nadaje tej specyficznej slodyczy, zapach wszystkich orzechow zmieszany z zapachem maku daje ciekawe przezycie dla nosa , ze sie chce od razu smakowac i jesc,jesc.... mam dawala troche stopionego masla, niektorzy podaja smietane lub yogurt do polania. Odpowiedz Link
bietka1 Re: bietka! 18.12.04, 21:41 Napisalam do ciebie na twoje gazetowe konto Jak dotad nie wrocilo ) Odpowiedz Link
semantics Re: bietka! 19.12.04, 01:56 hmm , bo moje gazetowe konto to chyba jakas czarna dzura.. nic nie wysyla i nic nie wraca. Wyprobowalam. Ale mozesz pisac na usemantics@yahoo.com. Tam pewnie odczytam. pozdrawiaki! Odpowiedz Link
letruska Re: zrobilam kutie! 18.12.04, 20:03 asiu no bardzo sie ciesze z twojego kutiowego sukcesu!Ja dopiero nabylam mak i wszystko co potrzeba i od poniedzialku heja do roboty:strucla pierniczki rogaliki drozdzowe.Ambitnie!?A tak w ogole to czeka mnie dzis ubieranie choinki.Ubieranie?jakos mi to dziwnie brzmi... Odpowiedz Link
tamsin A gdzie zdjecia kutii???? 18.12.04, 20:32 przeciez trzeba sie pochwalic swoim dzielem, no nie? )) Odpowiedz Link
ulkaa Re: A gdzie zdjecia kutii???? 18.12.04, 21:13 Racja,zdjecia brakuje. Takiego smaczku mi narobilyscie, ze chetnie popatrze. Moze i ja sie odwaze i zrobie raz cos innego na Wigilie? Choinka juz ubrana , jeszcze tylko praca do czwartku , w piatek biore urlop! Wszystko zdaze, musze . A jak mnie migrena dopadnie - to na pewno mi pomoga te cudowne tabletki, ktore Mulinka sama od siebie mi przyslala! Ona ma zlote serce ! Kiedy wiem, ze je mam, wcale sie juz nie boje tego potwornego bolu! Asiczko, zrob zdjecie , prosimy Odpowiedz Link
mijaczek Dobre kobiety... 19.12.04, 00:46 ... a dajcie no przepis na kutie, to wyprobuje na Eryczysku :o) Odpowiedz Link
asica74 Re: Dobre kobiety... 19.12.04, 01:05 u mnie w domu mama robi tak: utluczona i umyta pszenice (ok 1 szkl, na wieksza porcje trzeba wiecej) moczy w wodzie przez noc, a potem w tej samej wodzie gotuje, az pszenica bedzie miekka, niemal taka rozpadajaca sie. rowniez 1 szklanke maku trzeba przyrzadzic w taki sposob, tj namoczyc i ugotowac, a nastepnie zemlec. gdy te ostygna zmieszac je razem i dodac (ilosc zalezy od upodoban) orzechy laskowe orzechy wloskie rodzynki skorke pomaranczy w cukrze olejek migdalowy cukier waniliowy no i miod. wszytsko to razem wymieszac i odstawic w chlodne miejsce. Wiem, ze niektorzy dodaja jeszcze slodkiej smietanki, ale ona kwasnieje, wiec moja mama jej nie dodaje. Ta co zrobilam, to nie dalam smietanki i taka kutia postoi co naknmniej tydzien. Zdjecia nie bedzie, ale moze jutro juz w domu rodzicow A, strzele cos... ide spac... chyba juz sie spakowalam... jeszcze tylko sprawdze czy nie zapomnialam paszportu... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Dobre kobiety... 19.12.04, 01:14 No to lec Jarzabeczku i sie baw dobrze w tej Holandii. Sprobuj tego slynnego dropa czy jak mu tam. Fotografuj co mozesz i co zabronione, bo ja w Holandii jeszcze nie bylam.) Odpowiedz Link
mijaczek Re: Dobre kobiety... 19.12.04, 01:23 mijaczek podziekowal i sklonil sie pieknie :o) Niech ci Asiczko Bog dobry w dzieciach wynagrodzi :o) Odpowiedz Link