27.04.05, 17:11
w zwiazku z tym, ze w usa obchodzi sie urodziny (w innych krajach pewnie
podobnie) to tak mnie zaciekawilo co z naszymi imieninami?
obchodzicie je? pamietacie o bliskich/znajomych w polsce? dostajecie kartki z
zyczeniami? wysylacie zyczenia?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: imieniny 27.04.05, 17:14
      swietuje imieniny w najblizszym gronie rodziny i przyjaciol slowianskich
      (Polska,Moldowa, Bulgaria, Rosja)- kazdy z tych krajow ma jakos tradycje
      zwiazana z imieninami wiec nie ma potrzeby tlumaczyc smile

zyczenia od rodziny z Polski dostaje
    • frankie36 Re: imieniny 27.04.05, 17:14
      O imieninach zapominam,ale przypominja mi przyjaciele,rodzina z Polski dzwoniac
      czy wysylajac kartki.A ja?Jestem straszny glab do dat,numerow itp. i o
      imieninach nie pamietam,a wlasciwie pamietam tylko dzien imienin mamy i taty.
      • ania_2000 Re: imieniny 27.04.05, 17:22
        no wlasnie i jak z tymi kartkami?
        preferujecie takie "starej daty" - co to sie pisze dlugopisem i nakleja
        znaczek?smile)
        czy e-mail?
        • tamsin Re: imieniny 27.04.05, 18:08
          ja imienin nie obchodze, ale i kartek nawet na swieta nie wysylam, ani takich
          napisanych ani elektronicznych. pisze email i dolaczam zyczenia, a kartki
          owszem dostaje, ale nie odwdzieczam sie zadnymi. Len smierdzacy jestem i tyle.

p.s.
          Osoby ktore oczekiwaly odemnie na kartki w ubiegle swieta, serdecznie
          przepraszam, nie obiecuje poprawy.
    • alex113 Re: imieniny 27.04.05, 17:47
      Nie obchodze. Imieniny wypadaly zawsze w czasie wakacji lub sesji gdy wiekszosc
      przyjaciol byla w rozjazdach. Zreszta za swoim oficjalnym imieniem nie
      przepadam wiec nie widze powodu do swietowania.

A urodziny zaczelam swietowac od osiemnastki w akademiku i tak mi zostalo. Coz
      moze podswiadomie zawsze wiedzialam ze wyjade do kraju w ktorym swietuje sie
      inaczej.
      • monhann2 Re: imieniny 27.04.05, 17:58
        Nie obchodzimy! Ja nawet nie pamietam czyje, kiedy. No moze z wyjatkiem Mamy.
        Dzieciakow imion nawet w kalendarzu nie ma wiec jak obchodzic???
    • ryb.ka Re: imieniny 27.04.05, 18:22
      Ja sie nie musialam przestawiac bo na Slasku obchodzono tylko i wylacznie
      urodziny. Kartek ani swiatecznych ani urodzinowych nie wysylam, wyjatkiem sa
      tylko "okragle" okazje. Zazwyczaj telefonuje do solenizantow z zyczeniami a do
      rodzicow przesylam malutka paczke i pare osobistych slow. Nie znosze
      szablonowych zyczen typu wszystkiego najlepszego... albo wesolych swiat ani
      wysylac ani dostawac!
      Rybka
      • bibi1 Re: imieniny 27.04.05, 19:43
        a moje byly wczoraj,ale tez nie obchodze,
        chociaz rodzina z PL dzwoni z zyczeniami,
        a Bibisiowy kupuje mi prezent.

Podoba mi sie bardzo zwyczaj obchodzenia urodzin
        i caly ceremonial przygotowywania imprezy-strojenie domu,
        robienie fajnych napisow w oknach,jakies dekoracyjne kukly
        jak jubileusz jest okragly.
        I bardzo lubie jak wystawiaja bociana,kiedy urodzi sie dziecko.
        Szkoda,ze w PL sie to nie przyjelo.
    • triskell Re: imieniny 27.04.05, 21:45
      Ten wątek przypomniał mi, że obiecałam coś o swoim imieniu napisać i pewnie dziś
      to w stosownym wątku zrobię.

A jeśli chodzi o imieniny, to... swojego oficjalnego imienia nie używam w
      sytuacjach innych, niż oficjalne. Zanim (ok. 10 lat temu) znalazło mnie imię
      Triskell, od wczesnej szkoły podstawowej wszyscy nazywali mnie Wosia (od
      nazwiska). Ponieważ Wosi w kalendarzu nie ma, postanowiłam, że to ja ustalę,
      kiedy Wosie mają imieniny. To było gdy byłam już trochę starsza i uczyłam w
      szkole. Wybrałam się na obóz językowy z moją ulubioną klasą i siedząc wieczorem
      z grupą sympatycznych nastolatek zapodałam problem: "Zastanawiam się, jaką datę
      wybrać na swoje imieniny." Jedna z dziewczyn odpowiedziała: "Twoje imieniny?
      Ależ oczywiście 1. kwietnia!" Wkrótce zrobiłam korektę kalendarzy wszystkich
      moich znajomych, dodajac do nich Wosię. A gdy zostałam Triskell, to okazało się
      ... no zobaczcie jakiego mam fuksa! ... że imieniny Triskell _też_ są 1.
      kwietnia wink. We Wrocławiu co roku robiłam z tej okazji imprezę a i w tym roku
      większość osób z Polski pamiętała i przysłała internetem życzenia. Dla tubylców
      obchodzę tylko urodziny, w Polsce obchodziłam oba święta (oraz różne inne
      okazje, np. 10 000 dzień swojego życia czy też drugie urodziny saturniańskie -
      rok na Saturnie ma kilkanaście lat, nie pamiętam już teraz, ile dokładnie, ale
      chyba coś koło 16).

Jeśli chodzi o życzenia, to przyjaciołom z Polski staram się zawsze wysłać jakiś
      urodzinowy prezent, więc kartkę łatwiej taką papierową dołączyć, skoro i tak już
      paczkę wysyłam (często z opóźnieniem, ale przyjaciele są w tej sprawie OK).
      Dalszym znajomym często po prostu składam życzenia w mailu.
      • asia.sthm Re: imieniny 27.04.05, 22:03
        Triskell, date twoich imienin juz zapamietalam.
        Zdaje sie , ze z tego powodu o prima aprilisie teraz zapomne smile)
        1 kwietnia = imieniny Triskell i Wosi w jednej osobie smile)

Wiecie , ja o niczyich urodzinach ani imieninach nigdy nie pamietam.
        Brakuje mi czegos w glowie, czy co ?
        Strasznie sie martwie zeby o wlasnych dzieciach nie zapomniec. Tzn pamietam
        dokladnie jak ich rodzilam i jakiego to bylo dnia, ale nie moge nadazyc , ze to
        znowu ich urodziny beda... oj nie wiem czy mam poczucie czasu po prostu.
        • triskell Re: imieniny 27.04.05, 22:23
          asia.sthm napisała:
          > Wiecie , ja o niczyich urodzinach ani imieninach nigdy nie pamietam.
          > Brakuje mi czegos w glowie, czy co ?
          > Strasznie sie martwie zeby o wlasnych dzieciach nie zapomniec. Tzn pamietam
          > dokladnie jak ich rodzilam i jakiego to bylo dnia, ale nie moge nadazyc , ze to
          >
          > znowu ich urodziny beda... oj nie wiem czy mam poczucie czasu po prostu.

Ja też miałam ten problem, założyłam kalendarz na yahoo i ustawiłam reminders na
          dzień przed i teraz zawsze "pamiętam". Jest też strona, www.birthdayalarm.com ,
          na której możesz albo wpisać osobiście daty (jak na yahoo), albo wpisać adresy
          mailowe, a strona wyśle do tych osób maile z prośbą, by się wpisały. Ja sama
          wpisywałam tam swoją datę urodzin już dla paru osób.

Grunt to pamięć zewnętrzna wink.
    • sylwek07 Re: imieniny 27.04.05, 22:24
      o moich kazdy pamieta smilejak Sylwester to Sylwester smile))
      • daisy123 Re: imieniny 28.04.05, 00:00
        Ja imieniny zaczelam obchodzic po tym jak moja tesciowa stwierdzila, ze 1
        listopada pijemy moje zdrowie ...Nie musze Wam mowic, ze mna zatrzaslo, bo to
        Wszystkich Swietych i nastroj raczej nie do swietowania. A tutaj prosze kto nie
        wie kiedy sa jego imieniny obchodzi je w dniu Wszystkich Swietych, taki to
        zwyczaj we Wloszech. Dla mnie makabra. Z tego tez powodu wbilam mojemu M do
        glowy,z e imieniny mam w lipcu, jego sa w kwietniu (wyszukalam w kalendarzu
        niemieckim, a date ustawilam sobie w komorce 3 dni przed aby mi przypomnialo).
        Po narodzinach mojej corki, moja kolezanka z Austrii przyslala mi wydruk
        kalendarza francuskiego z wyszczegolnionym jej imieniem, ale na szczescie corka
        nie doprasza sie jeszcze o swietowanie.
        • triskell Re: imieniny 28.04.05, 00:13
          daisy123 napisała:
          > Ja imieniny zaczelam obchodzic po tym jak moja tesciowa stwierdzila, ze 1
          > listopada pijemy moje zdrowie ...Nie musze Wam mowic, ze mna zatrzaslo, bo to
          > Wszystkich Swietych i nastroj raczej nie do swietowania.

Moja siostra ma w ten właśnie 1. listopada urodziny tongue_out.
          • aneta05 Re: imieniny 28.04.05, 02:34
            Ja tutaj swoich imienin nie obchodze a i z Polski za duzo kartek z tej okazji
            nie przychodzi. Swietuje urodziny i najblizsi pamietaja o tym dniu.
            Ja pamietam o imieninach ludzi w Polsce i staram sie zawsze wyslac kartke
            "papierowa." Emailowe zyczenia do mnie nie trafiaja i tez wole dostawac kartki
            poczta. Denerwuje mnie jednak jesli ktos tylko podpisuje sie pod juz gotowymi i
            napisanymi zyczeniami. Ja jesli wysylam takiego "gotowca" to zawsze dopisze pare
            zdan od siebie.
            • blue_ice1 Re: imieniny 28.04.05, 10:48
              no a u mnie tak samo, jak u Ciebie, *anetka05* smile .... Pozdrawiam- Hania
    • dede1 Re: imieniny 28.04.05, 12:42
      Generalnie nie lubie tego calego zamieszania wokol imienin i urodzin. Nie
      obchodze jakos tam hucznie ani jednych ani drugich (do 18 urodzin swietowalam
      jednak z zapalem). Otrzymuje zyczenia od najblizszych osob. Prezenty kupujemy
      sobie z mezem na urodziny. Na imieniny dostaje od mojego romantycznego wariata
      symbolicznie kwiat albo cos slodkiego. Ale jak sie zdarzy, ze podczas urodzin
      moich czy meza jest u nas rodzina lub my jestesmy w Polsce to urzadzany male
      przyjecie. Ale to raczej taki powod posredni bo przyjecie i tak by byle nawet
      bez powodu. Kartki wysylam zarowno na swieta jak i na inne okazje (dzien mamy,
      ojca,urodziny).
      • mulinka Re: imieniny 02.05.05, 15:22
        ja imienin tez nie obchodze
        ale za to urodziny....
        smile)) bardzo lubie
        sa dosc huczne, bo razem z Mezusiem, jednego dnia smile
        zjadamy w domu dobry obiad
        a na deser wedrujemy na taras (lipiec),
        gdzie zjadamy jeden (przeze mnie robiony) z wielu (juz kupowanych) tortow
        i tak sobie zajadamy, az.....Mulinka zacznie smile
        (tak sie przyjelo, ze ja zaczynam - inni sie chyba boja albo nie wierza, ze tak
        bedzie)..............
        rzucanie sie tortami, bita smietana, budyniem, kremem ...itd.
        walka na torty trwa ok.5 min (moze dluzej?)
        zabawa jest przednia
        odstresowanie na maxa!
        a wrzaski i smiech slychac chyba na calej ulicy
        mycie szlauchem tarasu nalezy do Skarba
        smile)))
        bardzo lubimy swoje urodziny
        i zawsze mamy ubaw z "nowych" gosci, ktorzy do konca nie wierza, ze to sie
        wydarzy, choc sa uprzedzeni, zeby....ubierac sie w stare podkoszulki
        i tak od poczatku naszego malzenstwa smile
        • bibi1 Re: imieniny 02.05.05, 15:30
          Mulinko,no to ja bardzo chcialabym byc na Twoich urodzinachsmile))
          Chyba wprowadze taki obrzadek u siebie w domu.

Calusek na powitanie surprised))))
          • mulinka Re: imieniny 02.05.05, 15:33
            smile
            czesc Bibi
            to zapraszam!
            a zabawe naprawde polecam
            stres wraz z krzykami odchodzi w niepamiec
            i...wszystkim "pomazancom" bardzo pozniej dobrze
            smile
            milo Cie czytac
            buziak!
            • monhann2 Re: Mulinko... 04.05.05, 21:19
              Mulinko, toz to jak na filmach! A zdjecia macie? To rzeczywiscie musicie miec
              radoche tak sie rzucac tymi pysznosciami (ale rzucacie chyba tymi kupnymi, bo
              szkoda by bylo Twojej pracy)Ale my nie mamy urodzin latem, buuuuuu tez tak chce
              ale jak?
              • mulinka Re: Mulinko... 04.05.05, 21:23
                smile)
                jasne, ze kupnymi
                ten jeden, ktory robie, najpierw zjadamy
                a...ze zdjeciami klopot - bo zawsze boje sie , ze i aparat moze dostac, wiec
                zdjecia sa, ale na ogol juz "po", brudne buzie i sprzatajacy Mezus
                smile
              • asia.sthm Re: Mulinko... 04.05.05, 21:26
                To jest rownie znakomity pomysl swietowania jak slizgawka w salonie.
                Moj Skarb ma urodziny 26 lipca. Szlauch tez mamy i werande.
                Parszywie sie zasmialam i wiem co w lipcu zrobie.
                • mulinka Re: Mulinko... 04.05.05, 21:28
                  he,he
                  nie zapomnij o bitej smietanie w aerozolu - doskonala na poczatek
                  polecam tez pudingi i galaretki
                  smile)
                  • greentea2 Re: Mulinko... 04.05.05, 22:59
                    Przez przypadek moje imieniny sa w moje urodziny i jakos tak sie zatarly.

Imieniny zawsze kojarza mi sie z gozdzikami i gerberami oraz imprezami, na
                    ktorych kroluja pijackie piesnismile
    • mon101 Re: imieniny 04.05.05, 20:50
      Staram sie pamietac o imieninach (i urodzinach)Mamy oraz o urodzinach moich
      dzieci i meza. Ot wsio. Kartek do nikogo nie wysylam oprocz kilku
      bozonarodzeniowych do ciotek starszej daty. Swoich urodzin wolalabym juz nie
      obchodzic ale zawsze znajda sie jacys zlosliwcy w pracy, ktorzy pamietaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka