althea35 18.06.05, 20:43 Kurs pieczenia chleba: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25353407&v=2&s=0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asica74 Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 18.06.05, 21:15 och, widzialam to wczoraj, dech mi zaparlo, przestudiowalam kazdy etap... chyle czola, za chleby i za sposob w jaki receptura zostala przedstawiona Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 17.11.05, 14:50 Dziewczyny, podbijam, zeby nam chlebus nie przepadl w archiwum. Odpowiedz Link
alltid_ung Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 17.11.05, 21:26 mowy nie ma zeby przepadl.....moze sie wezme i zrobie.....chodz to jest troche skaplikowane jak dla mnie ..... Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 17.11.05, 23:23 to jest genialne! musze wreszcie sie zabrac za pieczenie chleba bo ni jak do lekko slodkiego sie przekonac nie moge. a ten kurs pieczenia chleba trzeba koniecznie pilnowac zeby nam tu w watkach nie przepadl Odpowiedz Link
thorgalla Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 18.11.05, 19:36 Moja host rodzina miała bzika na punkcie zdrowego jedzenia i dlatego nie jedlismy chleba ze sklepu.Pani domu nauczyła mnie piec kilka rodzajów chleba (ciemnego,białego,bułeczek).Dobre były. Teraz pomyslałam,że może zaczne je piec w moim własnym gospodarstwie,przepisy nadal mam. Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę rzucić przepisy,nie są wcale trudne do zrobienia. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 18.11.05, 19:58 daj przepisy kochana , ja probuje wszystkie chlebki. Mam przepis na pieknego pagaja robionego na filmjölku. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 18.11.05, 22:51 Jutro,Asiu kochana bo to duzo pisania a mi sie oczęta zamykają. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 18.11.05, 22:54 niech ci bedzie Odpowiedz Link
zapomnialamnicka Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 18.11.05, 23:08 ja sie nauczylam piec chlebek dzieki tobie mistrzu DD dzisiaj robie jutro zalacze fotke nieskromnie sie przyznam ze mi wychodzi pyszny dzieki Odpowiedz Link
thorgalla Biały chleb nr1 19.11.05, 12:22 Biały chleb nr1 (mój ulubiony) 50g masła 4 dl mleka (około 2 niepełnych szklanek) 1 dl jogurtu zwykłego (około 1/2 szkl.) po 2 łyżeczki cukru i soli 50g drożdży 100g płatków owsianych 700g najzwyklejszej mąki Do miski wsypać i wlać wszystkie składniki i rozpuszczone masło. Wyrobić aż wszystkie składniki się połączą.Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.Potem uformować bochenek lub 2 (nie w foremce,na blaszce wyłożonej papierem).Pozostawic na 1/2 godz. Posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi(płatki nie obowiązkowe). W orginalnym przepisie robiony jest warkocz a potem z niego formowany wieniec. Piec w 200st. przez około 30min. sprawdzac patyczkiem. (nie pamiętam juz czy wstawiałam chleb do zimnego piekarnika czy do gorącego) Odpowiedz Link
thorgalla Biały chleb nr2 19.11.05, 12:29 Biały chleb nr2 50g masła 4 dl kefiru (okolo 2 niepełnych szklanek) 50g drożdży 1 łyzka soli 4 dl jogurtu 250g fuldkorns (mysle,że to jest rodzaj mielonej kukurydzy,wygląda jak kasza manna ale brązowa,pewnie to zwykła mąka kukurydziana) 750g mąki zwykłej Rozpuścic masło,dodać wszystkie składniki.Wyrobic,pozostawić na 1/2godz. Znów wyrobić i uformować 2 bochenki.Zostawic na 1/2godz. Posmarować jajkiem.Piec 30-40min. w 200st. Odpowiedz Link
thorgalla Biały chleb nr.3 19.11.05, 12:35 Biały chleb nr3 3 dl ciepłej wody (około 1 i 1/4 szklanki) 1/4 kostki drożdży (50g:4) 1 łyżka kopiasta miodu 1 łyżeczka soli 500g zwykłej mąki Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Wyrobić.Zostawić na 2godz. Wyrobic ponownie i uformować bochenek.Pozostawic na kolejne 2godz. Posmarowac jajkiem i posypać makiem (nieobowiąkowo). Piec 40min. w 190st. Odpowiedz Link
thorgalla Ciemny chleb 19.11.05, 12:50 No i jeszcze ciemny chleb ale z nim może byc problem bo do niego potrzebny jest zaczyn,którego nie potrafie zrobic. W przepisie jest,że po wyrobieniu ciasta,odkłada sie troche do wykorzystania do nastepnego pieczenia ale jak sie robi ten pierwszy zaczyn,tego nie wiem. Raz zapomniałam odłozyc i moja hokaak robila zaczyn,który stał chyba ze 3 dni Podejrzewam,że to mieszanina maki,cukru i drożdży. Ciemny chleb 450g maki żytniej 700g maki zwykłej 300g ziaren żyta (do kupienia w sklepach ze zdrową zywnością) 1 i 1/2 litra ciepłej wody odłożona porcja z poprzedniego pieczenia (o tym właśnie pisałam wcześniej) 4 łyżki soli Wymieszać i odstawic na 24godz. Dodać: 5 dl (2 szklanki ciepłej wody) 500g ziaren żyta 500g mąki żytniej Wymieszać,odłożyć porcje do następnego pieczenia.Wysmarować olejem 2 blaszki keksowe (duże).Przełozyć ciasto.Pozostawić na 6 godz. Piec w 200st. Po 30min.przykryć folią i piec jeszcze około 50-60min. Sprawdzic patyczkiem. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 19.11.05, 12:56 Mam jeszcze jeden przepis na biały chlebek ale trzeba użyc mąki Sigte mel ale nie mam pojęcia co to jest za rodzaj mąki. Dodam,że te chleby piekłam wielokrotnie (ciemny raz w tygodniu przez rok) i żadnych zakalców albo innych sensacji nie było. Jedna tylko uwaga,spróbowałam jeden z tych białych chlebów upiec w blaszce keksowej ale nie wyrósł tak jak powinien. Smakują najlepiej jeszcze na ciepło z masełkiem i szklanka zimnego mleka. Odpowiedz Link
jofin Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 19.11.05, 16:04 Czesc, podczytuje Was casem i moze na upieczenie tych chlebkow sie skusze. Tylko prosze powiedz mi, czy te drozdze to suszone czy swieze. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 19.11.05, 18:47 Dzieki Thorgalko Jofin, drozdze wedlug mnie wsio rawno, jakie masz takie dobre . I witaj na KP )) Odpowiedz Link
jofin Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 20.11.05, 00:40 Wiesz Asiu, ja czesto robie drozdzowe ciasto. MIeszkam teraz w Anglii i znlaezienie tutaj swiezych drozdzy jest troche klopotliwe. Zaczelam wiec uzywac suszonych. Ale i smak ciasta nie ten i wyglad nie ten sam. Dlatego zadalam to pytanie, bo na chleb zamierzam sie skusic. I dziekuje za powitanie. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 20.11.05, 11:11 Jofin , z braku laku i suche drozdze moga byc. Maja te dobra ceche, ze nie starzeja sie i mozna sie zabrac do pieczenia kiedy nam sie podoba. W Szwecji sa oba rodzaje latwo dostepne i wydaja mi sie rownie dobre. Szkoda ze tam u was jakies gorsze produkuja. Jednak z braku laku...nie daj sie zniechecic. Jednak najlepszy chlebek jest na zakwasie. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 20.11.05, 19:14 Ja używałam wyłącznie świeżych ale można spróbować z szuszonymi.Na torebce powinien być przelicznik. Odpowiedz Link
samo Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 20.11.05, 04:42 Przepis na zakwas (czyli wspomniany przez Thorgalle "zaczyn") jest w linku w pierwszym poscie. Nie dodaje sie do niego drozdzy! Odpowiedz Link
asica74 Re: Dla wszystkich spragnionych polskiego chleba 20.11.05, 01:27 a ja mam duzo polskiego chleba: Kasia mi przywiozla Odpowiedz Link
althea35 Forum chlebowe 20.11.05, 14:14 domowe.forumer.pl Chleby i bulki do wyboru do koloru! Jesli ktos ma jakies pytania dotyczace Szwedzkiech mak to chetnie odpowiem. Odpowiedz Link