mijaczek 22.12.05, 19:05 Powiedzcie kochane, ile szklanek/lyzek/lyzeczek, etc. to- 600g maki 1/4 l miodu 200 cukru pudru W tym cholernym kraju imperialnych miar nie moge dojsc do tego ile co ma... prosze o pomoc! Mia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_a_b Re: POMOCY w kuchni 22.12.05, 19:21 Mijaczku, a co pichcisz? Podaję ci stronkę przeliczeniową, już wielokrotnie przeze mnie sprawdzoną... www.onlineconversion.com/ Pozdrawiam... Odpowiedz Link
ania_2000 Re: POMOCY w kuchni 22.12.05, 19:25 tez mialam ten problem dopoki...nie kupilam sobie takiego szklanego kubasa/miarki. Kubas - przewaznie 2CUPS - albo wiecej - ogolnie dostepny we wszyskich Targetach, itp - nie musi byc ze szkla, ale przezroczysty najlepszy. Na nim sa narysowane miarki - wszystko przeliczone - na litry, decymetry, centymetry, szescienne - inche i co tam wszystko jest mozliwe. Do kubasa dokup sobie takie lyzeczki- miarki - tez sa rozne rozmiarowe, na koleczku zeby sie nie pogubily. a wogole - to trzeba sie przestawic na "ichnie" ksiazki kucharski, dac sobie spokoj ze szklankami, lepiej uzywac tutejszych miar - wtedy latwiej - na kostkach masla np. narysowane linijki gdzie ciac. Mijaczku - nie przelicze ci, bo nie mam teraz glowy (ja bym robila na oko liczac: szklanka to jest 1 cup albo 250 ml) - ale tak sie troche pomadrzylam i wiem wiem - pewnie pieczesz piernika, a tutaj takiego przepisu nie znajdziesz - no ale tak na przyszlosc... Odpowiedz Link
mijaczek Re: POMOCY w kuchni 22.12.05, 22:21 robilam ciasto na pierniki... ktos mi podal super stronke - sprawdzcie graza.serwus.pl/kulinaria.htm Odpowiedz Link
tamsin Re: POMOCY w kuchni 23.12.05, 00:23 a moj stary przydzwigal do domu, w/g swojej corocznej tradycji, caly "kit" do zudowania domku z piernika. Bedzie jutro budowal a po swietach zakurzony domek zjedza ze smakiem wiewiorki ) Odpowiedz Link
asia.sthm Mijaczek mowi : Powiesilam 26.12.05, 00:05 • Powiesilam mijaczek 23.12.05, 23:10 + odpowiedz w albumie te moje pierniczki, nad ktorymi sie tak wczoraj meczylam... zycze milego ogladania! Odpowiedz Link
mon101 Re: POMOCY w kuchni 23.12.05, 11:49 Tez mam zawsze klopot z przeliczaniem polskich przepisow, bo w Polsce wszystko na wage. Czy rzeczywiscie wszyscy w Polsce waza? Szklanka to 250 ml,,. 2,5 dl i tu w Szwcji ma sie miarki decylitrowe i wszystko jest OK. Najgorzej wiec jak przepis jest w dkg. Wczoraj robilam pierogi i empirycznie stwierdzilam ze 400 g maki to 7,5 dl, dopisalam do przepisu i nastepnym razem nie musze juz wazyc! Odpowiedz Link
ampolion Re: POMOCY w kuchni 23.12.05, 18:31 Tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=33882748 Odpowiedz Link