wiedzma30 18.05.06, 04:40 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3353009.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triskell Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 07:33 No super by było. Wreszcie rodzina i przyjaciele mogliby nas odwiedzać bez problemu. Ciekawa jestem, ile może trwać rozpatrzenie tej ustawy przez Senat. Czy ktoś zna się na ustawodawstwie amerykańskim na tyle, by wiedzieć, czy jest to kwestia miesięcy czy lat? Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 08:51 teraz ta ustawa idzie do Izby reprezentantow i tam sie zacznie batlia i potem musza razem z Senatem przyjac wspolny glos i potem idzie ta ustawa do podpisu Prezydenta i od chwili podpisu wchodzi w zycie tzn najwczesniej to wejdzie w grudniu lub tez od przyszlego roku. --------------------------- Mimo tej decyzji nie wiadomo jednak jeszcze, czy wizy dla Polaków zostaną na pewno ostatecznie zniesione, ponieważ ustawa imigracyjna, której częścią jest wspomniana poprawka, będzie jeszcze przedmiotem negocjacji z Izbą Reprezentantów, z którą Senat musi ustalić wspólną wersję ustawy. W czasie tych negocjacji treść ustaw zwykle ulega zmianom. Poprawka - jeśli stanie się obowiązującym prawem - umożliwi Polakom podróżowanie do USA w celach turystycznych lub w interesach i pozostanie tam do 60 dni. ---------------------------------- Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 09:25 moga uciekac ale i tak urzednik na lotnisku podejmuje decyzje kogo wpuscic i moze byc tak ze ponad 25% Polakow bedzie zawracanych z powrotem. Odpowiedz Link
a.polonia Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 14:25 Fajnie by bylo, za rok mamy jechac na wakacje do US, jak sobie pomysle o tych przepychankach przy zalatwianiu wizy, to mi sie odechciewa tych wakacji. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 14:33 a.polonia do przyszlego roku sie wyrobia,badz dobrej mysli Odpowiedz Link
maja92 Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 15:15 ale, ale..... W Irlandii ostatnio jest afera z wymiana paszportow na biometryczne, bo podobno od pazdziernika tego roku, kto ma "stary" nie biometryczny paszport bedzie musial wystepowac o wize do USA, by pojechac na wakacje, bo beda przyjmowac ludzi tylko na biometrycznych paszportach, ktore moga byc przeskanowane w punktach granicznych.... Czy polskie paszporty sa juz biometryczne, bo tak czy siak beda Polacy musieli jezdzic na wizach, bo nie ma jeszcze wymiany paszportow w Polsce na nowe, biometryczne? Zamieszalam? )) Odpowiedz Link
tamsin Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 15:30 a co to jest w ogole paszport biometryczny? z tymi kreskami "barcode"? Odpowiedz Link
maja92 Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 15:41 maja tam przeskanowany Twoj odcisk palca, jest jakos tak optycznie "wtopiona" w papier kopia zdjecia, ze jak ktos ukradnie paszport i wklei swoje zdjecie, to nie beda pasowac. Cos mowili o skanie teczowki oka.... Niedawno w telewizji pokazywali wzorzec takiego irlandzkiego paszportu. Jak gdzies znajde to wkleje. Odpowiedz Link
tamsin Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 17:09 a to dopiero! ciekawe co jeszcze kaza skanowac...to chyba trzeba sie dobrze nalatac aby taki paszport z odciskiem czesci ciala dostac? u nas wyrobia sie paszporty na poczcie, a gdzie sie wyrabia paszport w EU? Zauwazylam ze zdjecia w paszporcie sa teraz zupelnie wtopione w okladke, mysle ze ciezko podmienic, no ale ja sie dobrze na tym nie znam Odpowiedz Link
maja92 Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 17:19 No widzisz co to bracia Amerykance nie kaza nam robic, by "ziemie obiecana" odwiedzic...)))))))))))))) foreignaffairs.gov.ie/Press_Releases/20040108/1409.htm W EU - wypowiadam sie za Irlandie, bo nie mam doswiadczenia w innych krajach - do tej pory tez paszport sie zalatwialo na poczcie. Nie wiem jak bedzie teraz... Poczekaj, EU tez jakis numer wykreci Hamerykancom za ta cala szopke z paszportami))))tez bedziesz latac i sie skanowac)))))) Odpowiedz Link
tamsin Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 17:26 wracalam z Anglii to mnie zabrali do macania zanim weszlam na poklad samolotu BA. zwykle udaje mi sie latac przez dodatkowych pieszczot, a tu taki zaszczyt mnie spotkal. Babka powiedziala, ze maja nowa maszyne i chce sprawdzic czy dziala, wiec wybieraja z kolejki ofiary i je przeswietlaja. Jak uslyszalam o nowej maszynie do przeswietlania, to wybralam macanie, cholera wie czy ta maszyna dobrze dziala a nie jak wybuch w Czarnobylu. Odpowiedz Link
sylwek07 maja92 18.05.06, 17:20 co do paszportu biometrycznego to ma byc wydawany od jesieni tego roku wiec zdarza przed ta ustawa Odpowiedz Link
maja92 ;-)) 18.05.06, 17:36 czyli Sylwku, beda rowni i rowniejsi - nie wszyscy obywatele Polski Wszechwspanialej beda mogli sie na to zalapac - bo co ma zrobic wiekszosc wlascicieli paszportow 10 letnich dopiero co wyrobionych na jazde do Eire lub UK? nie zalapia sie na te dwa lata amnestii wizowej, amerykanskiej... )))))))))))) Odpowiedz Link
ania_2000 paszporty biometryczne 18.05.06, 17:43 A to nie moga sobie wyrobic odpowiednich paszportow wczeseniej, tj. przed uplywem tych 10 lat? Bardzo dobrze z tym zniesieniem wiz, mam nadzieje ze to sie stanie (co prawda jeszcze patykiem po wodzie pisane- ale juz cos jest). Ulatwi to ogromnie PRAWDZIWYM turystom zycie. O to Polacy walczyli tak dlugo i wreszcie sie moze doczekaja. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: paszporty biometryczne 18.05.06, 17:50 ania_2000 mozesz wyrobic sobie paszport nowy przed koncem waznosci starego. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: paszporty biometryczne 18.05.06, 18:02 no wiec skoro moga, to z czym problem? Odpowiedz Link
samo Re: paszporty biometryczne 18.05.06, 18:08 Nawet jakby nie mozna bylo, to podejrzewam ze w momencie ogloszenia wymogu posiadania paszportu biometrycznego w Polsce nastapiloby kilkadziesiat tysiecy zaginien starych paszportow Do Triskell- na pewno nie jest to kwestia lat :o)) Raczej tygodni/ miesiecy. Jesli to ta sama ustawa imigracyjna, co ta ktora ma wprowadzic guest worker program i umozliwic legalizacje pobytu nielegalnym ( a tak mi to wyglada, bo w tamtej tez macza palce senator Frist), to media amerykanskie mowia o okolicach Memorial Day. Troche optymistycznie, ale ja mysle ze to sie wszystko juz latem na pewno wyjasni. Odpowiedz Link
maja92 Re: paszporty biometryczne 18.05.06, 18:09 W tamtym roku, przez ambasade, zajelo 8 miesiecy wyrobienie nowego paszportu i €200 oplat. Ciekawe ile zobie Polacy zarzadaja za nowe paszporty... Wole poczekac az stary paszport straci waznosc i sadze ze troche ludzi zrobi tak jak ja, wiec beda dalej wystepowac o wizy do USA; bedzie paru jak Sylwek ze stara, ciagle wazna wiza, wiec nowy przepis ich ni grzeje niz ziebi; paru wyrobi sobie nowe paszporty i skorzysta - nie sadze zeby byly to duze liczby osob Kiedys - jeszcze przed wejsciem Polski do EU - do Irlandii tez mozna bylo turystycznie pojechac bez wizy....widzialam paru rodakow zatrzymanych przez imigracyjnych oficerow i odeslanych z kwitkiem, ktorzy na wlasny koszt musieli wracac do Polski......to duze ryzyko bycia odeslanym z kwitkiem z USA - OK koszty podrozy nie sa az takie wysokie jak jeszcze 6 lat temu, ale ciagle sa to koszty - szczegolnie na trasie USA - Europa, no i klopot..... Odpowiedz Link
samo Re: paszporty biometryczne 18.05.06, 18:14 maja92 napisała: to duze ryzyko bycia odeslanym z kwitkiem z USA - OK koszty podrozy nie sa az takie wysokie jak jeszcze 6 lat temu, ale ciagle sa to koszty - szczegolnie na trasie USA - Europa, no i klopot..... Wlasnie- chyba trzeba jeszcze pamietac o tym, ze ruch bezwizowy nie oznacza, ze kazdy bedzie mogl tu przyjechac. Oznacza to jedynie, ze odejdzie problem stania w ambasadzie. Takim np Niemcom wizy wbijaja dopiero na lotnisku (Polakom zreszta tez, bo w ambasadzie daja jedynie promesy wizowe, ktore wcale nie sa gwarancja bycia wpuszczonym do USA). Patrzee na news na yahoo- co oznacza sformulowanie "clearing hurdle after hurdle"? Glosowanie w Senacie juz w przyszlym tygodniu. Ale bedzie jatka... Odpowiedz Link
abere8 Re: paszporty biometryczne 19.05.06, 00:53 samo napisała: > Patrzee na news na yahoo- co oznacza sformulowanie "clearing hurdle after > hurdle"? Glosowanie w Senacie juz w przyszlym tygodniu. Ale bedzie jatka... "clearing hurdle after hurdle" to chyba usuwanie przeszkody za przeszkoda. Tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link
tamsin Re: paszporty biometryczne 18.05.06, 18:15 no to do kitu taki interest przyjechac zeby tylko pocalowac klamke i wydac z $700 na bilet, nie mowiac juz o tym zegnaniu z rodzina )) Odpowiedz Link
triskell Re: paszporty biometryczne 19.05.06, 00:47 maja92 napisała: > Ciekawe ile zobie Polacy zarzadaja za nowe paszporty... > Wole poczekac az stary paszport straci waznosc Maju, nie wiem, jak to wygląda teraz, ale zawsze było tak, że jeśli wyrabiało się w Polsce paszport przed upływem ważności starego, to nie płaciło się pełnej kwoty. Powiedzmy, że nowy paszport kosztował 100 zł (tak żeby była okrągła suma, dla łatwiejszej matematyki). Jeśli zdawałaś przy tym stary, który ważny był jeszcze przez 5 lat, to płaciłaś 50 zł, a jeśli stary ważny był jeszcze przez 3 lata, to 70 zł. Czyli czekając, aż stary straci ważność, nie zyskujesz nic, poza kosztami manipulacyjnymi konsulatu, które (podobnie jak i okres oczekiwania na załatwienie przez konsulat) jak widzę są wysokie. Słyszałam, że tu w Stanach też bardzo długo się czeka na wyrobienie paszportu przez konsulat. Natomiast skoro sprawa dotyczy w większości osób mieszkających w Polsce, to tam o ile się nie mylę czeka się 3-4 tygodnie. Ważność mojego paszportu upływa w czerwcu 2007 i zdecydowanie wolę go wymienić podczas wizyty w Polsce, niż załatwiać to przez konsulat. Pytanie do Sylwka, który wszystko wie - czy żeby wyrobić sobie paszport muszę najpierw mieć nowy dowód osobisty (mam taki stary, zielony), czy też muszę mieć nowy dowód przy _odbiorze_ paszportu, czy też w ogóle nie muszę mieć? Dodam, że jestem rocznik 1967 więc chyba powinnam mieć już nowy dowód, bo to jakoś rocznikami wymieniali, więc nie wiem, czy ten stary to już w ogóle nie jest nieważny. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 17:41 maja92 tez mam taki stary paszport ale z wiza 10-letnia do USA wiec mnie chyba wpuszcza wrazie czego Odpowiedz Link
kociaszek Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 19:27 mam stary paszport z calkiem nowa wiza na 10 lat. W czasie podrozy do SF w zeszlym roku zeskanowali mi teczowke ze cztery razy, podciskalam paluchy tu i owdzie. Ale na lotnisku wszystkich traktowali jednakowo: wszyscy byli skanowani i odciskani...przy wyjezdzie rowniez. powod pobytu trzeba bylo wyjasnic i udokumentowac. Mnie rozebrano przy wylocie do samych gatek, pani dotykala mnie lapami w gumowych rekawiczkach: dzwonily mi na bramce fiszbiny od biustonosza. teraz sie smieje, ale bylam dosc zedgustowana.... niedlugo powszczepiaja czipy i po meczu. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 22:09 > niedlugo powszczepiaja czipy i po meczu. no az przetaralam oczy i przeczytalam pare razy)) bozeszzzz..literki mnie sie poprzestawialy i straszne widmo przed oczami mi stanelo!!! Odpowiedz Link
anya.po.prostu Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 21:27 Jeśli Polska zostanie włączona do programu bezwizowego (Visa Waiver Program) oznaczać to będzie, że tak jak obywatele 27 innych krajów, będziemy mogli podróżować do USA bez wizy pod następującymi warunkami: - paszport wystawiony przed 26 października 2005 musi być "machine readable" czyli popularnie mówiać mieć dwa rządki literek i cyferek u dołu strony ze zdjęciem. - paszporty wystawione w dniu lub po 26 października 2005 muszą być biometryczne (tzw. ePassport), czyli zawierać cyfrowe zdjęcie, odcisk palca i inne osobiste dane. Zapisane one są w elektronicznych chipie, który wtopiony jest w okładkę lub plastikową stronę paszportu. Paszport taki ma specjalny symbol na okładce i umożliwia również szybką odprawę na lotniskach. - podróżować w celu buisnessu, turystycznym lub tranzytowym na czas nie dłuższy niż 90 dni (w projekcie mówi się o 60 dniach dla Polaków) - nie być karanym ani aresztowanym, nawet jeśli aresztowanie nie prowadziło do skazania - nie być nosicielem groźnych chorób - posiadać opłacony bilet powrotny - nie podróżować prywatnym jetem tylko przewoźnikiem uczestniczącym w programie Visa Waiver Wiele państw UE nie było w stanie sprostać terminowi 25/10/2005 jeśli chodzi o paszpory biometryczne, doszło w tej kwestii do sporych spięć, szczególnie pomiędzy Francją a USA. Uważano, że USA próbuje zmusić kraje Unii do swoich terrorystycznych widzimisie szantażując je koniecznością wyrabiania wiz jeśli paszporty nie są biometryczne. Jak widać udało im się i większość krajów starej Unii wystawia już takie paszporty. Polsce pewnie zajmie to jeszcze długo, długo, więc ci, którzy mają paszporty wystawione po 25 października niestety będą musieli mieć wizę, chyba że wraz z głosowaniem nad tą poprawką USA wprowadzi też zmiany do Visa Waiver Scheme. Muszę osobiście przyznać, że dla mnie to był właśnie kopniak aby się zmobilizować i odnowić swój paszport przed październikiem 05. Odpowiedz Link
olazdaleka Re: Bez wiz do USA??! 18.05.06, 22:29 Bylam dzis w ambasadzie USA w Dublinie. W czerwcu lece przez Los Angeles na wakacje na Fidzi,a potem do Australii.Moj partner jest Australijczykiem,mamy corke. Mam wize na 6 miesiecy do Australii,corka ma australijski paszport,pokazalam im bilety samolotowe, ww wize.W LA bedziemy tylko 4 godziny. Wizy do USA nie dostalam.... Pewnie chce uciec z lotniska,zostawic dziecko i faceta i zrobic kariere w Hollywood... Odpowiedz Link
abere8 Re: Bez wiz do USA??! 19.05.06, 00:50 No wiesz co? Naprawde Ci nie dali tranzytowej? To chamstwo! Dali jakis powod? W ogole nie rozumiem sensu wizy tranzytowej - ja musialam miec australijska lecac do Stanow. Przeciez z zalozenia zmieniajac samoloty pozostaje sie w strefie bezclowej i nie przechodzi przez kontrole. No i co teraz zrobicie? Mozecie przez Singapur leciec. Tam chyba takich glupich trudnosci nie robia. Odpowiedz Link
sylwek07 Zniesienie wiz do USA nie jest pewne 18.05.06, 23:13 no i juz nie jest pewne co bedzie i jak bedzie wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3355601.html Maju co do wizy do USA to majac ja moge byc ponad 60 dni w USA niz ten co jedzie bez wizy (to jest taki maly plus tego ) Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Bez wiz do USA??! 19.05.06, 09:14 Co do dowodu osobistego to podaje linka na Wroclaw: www.wroclaw.pl/m3492/p5292.aspx pozostalo malo czasu na wymiane dowodu osobistego bo aby do konca 2007 roku.Po tym terminie te "zielone dowody"traca waznosc . Jak bedziesz wymieniac paszport to nie moga Ci zakwestionowac tego dowodu osobistego bo do konca 2007 roku On jest wazny. Odpowiedz Link
triskell Re: Bez wiz do USA??! 19.05.06, 09:39 Sylwku, dzięki, ale zajrzałam do tego linka i z niego wynika, że mój dowód (wydany w roku 1985) jest już nieważny. Chyba mnie nie zamordują za opóźnienie? Kurczę, coraz mniej mi się to podoba, bo właśnie czytam, że do dowodu trzeba zgłaszać, jesli się za mąż wyszło, czyli najpierw to muszę w USC zarejestrować (nie wiadomo ile czekania) potem 30 dni czekam na dowód, potem podobnie długo na paszport... to ile ja w Polsce będę musiała siedzieć? Nie wiesz, czy dowód trzeba okazać przy składaniu wniosku o paszport, czy przy odbiorze paszportu? Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Bez wiz do USA??! 19.05.06, 09:45 triskell Twoj dowod osobisty nadal jest wazny,Moj Dziadek ostatnio byl w Banku i przyjeli mu ten zielony bez zadnych problemow tutaj chodzi o to ze rozlozyli to w czasie aby duzych tlumow nie bylo w urzedach pod koniec 2007 roku . Odpowiedz Link
ewelinka202 sylwek 19.05.06, 09:52 a Ty lecisz do stanow? ja tez chce!!! wezmiesz mnie?)) Odpowiedz Link
sylwek07 Re: sylwek 19.05.06, 10:07 ewelinka202 a gdzie chcesz leciec do USA?narazie sie nie wybieram ale... Odpowiedz Link
ewelinka202 Re: sylwek 19.05.06, 10:30 dziekuje, ze pytasz niestety, ale nigdzie sie nie wybieram, moze troche po austrii, bo 1. pieniazkow na taka wyprawe brak 2. nie chce sie pchac z dzieckiem na drugi koniec swiata... mialam juz okazje byc, ale to raczej tak turystycznie, ale swoje zobaczylam i poleciec polecialabym jeszcze raz strasznie chetnie... aha! jutro wybieram sie na slub mojej kolezanki ze studiow na wegry, studiowalysmy germanistyke, ona pochodzi z wegier, wychodzi za amer. hindusa i przeprowadza sie do niego do bostonu, wiec moze kiedys ich odwiedzimy... ciesze sie na ten wypad jak nie wiem co! Odpowiedz Link
triskell Re: Bez wiz do USA??! 19.05.06, 09:54 Aha, no to miejmy nadzieję, że i do mojego się nie przyczepią, bo na tej stronce napisane jest, że jest _obowiązek_ wymiany w podanych terminach. Podejrzewam, że jak już będę wiedziała, kiedy jadę, to wyślę kogoś z rodziny na przeszpiegi... kurczę, szkoda, że wniosek o dowód trzeba składać osobiście. Odpowiedz Link
ewelinka202 Re: Bez wiz do USA??! 19.05.06, 09:51 tu masz link, moze Ci pomoze, w kazdym badz razie pisze, ze do wgladu powinnas przedstawic dowod, niestety! musisz rowniez miec odpis skrocony aktu malzenstwa... ja wyrabialam paszport (po zmianie nazwiska) w rzeszowie i poprosilam, zeby to krocej trwalo i go mialam (o ile dobrze pamietam) za 4,5 dni! a tu link: www.uw.rzeszow.pl/main.php?muid=4&mid=63&cid=5b566f60861c728b Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Bez wiz do USA??! 19.05.06, 09:55 ewelinka202 jesli chodzi o zmiane naziwska to masz racje ale wiele osob nie zmienia i wtedy nie ma z tym problemu Odpowiedz Link
sylwek07 triskell wazne :) 19.05.06, 09:53 wlasnie dzwonilem do biura paszportowego i powiedziel ze nie ma problemu ze starymi dowodami osobistymi wiec mozesz zlozyc i odebrac paszport posiadajac stary dowod osobisty Odpowiedz Link
triskell Re: triskell wazne :) 19.05.06, 09:57 O rany, Sylwek, jesteś kochany!!! A jeśli chodzi o nazwisko, to na zielonej karcie mam panieńskie, ale chyba i tak muszę małżeństwo zgłosić (przed wyrobieniem dowodu nowego), bo w przeciwnym razie byłoby to zatajenie, prawda? Odpowiedz Link
sylwek07 Re: triskell wazne :) 19.05.06, 10:06 jak to mi powiedzieli kiedys w USC ze nic sie nie musi ale bywaja takie sprawy ze trzeba miec porzadek w papierach .Jedyna rada to taka ze niech rodzina przetlumaczy Ci akt slubu a potem nich ktos to zaniesie do Kierwonika USC a potem zlozysz te papiery w Urzedzie Miejskim i czekasz z 3-4 tygodnie na odbiur nowego dowodu osobistego ...mozesz po zlozeniu papierow wyjechac do USA i przyjechac np po 9 latach i odebrac nowy dowod osobisty(bo bedzie czekac na Ciebie w Urzedzie ) ale pamietaj ze wtedy bedzie on wazny aby 1 rok bo data wydania liczy sie od daty wyrobienia w Warszawie .. Odpowiedz Link
triskell Re: triskell wazne :) 19.05.06, 10:12 Sylwku, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję i przepraszam wszystkich za skrzywienie wątku Odpowiedz Link
maja92 Re: triskell wazne :) 19.05.06, 11:11 Bede drazyc, bo tez masz stary dowod - a jak obchodzicie sprawe adresu? My jestesmy wymeldowani i nie mamy ani adresu meldunkowego ani zamieszkania w Polsce. Jak wtedy wymienic dowod? Moj polski paszport wygasa w 2008, ciekawe co mi konsulat wtedy powie.... Maz wymieniaw paszport w tamtym roku i nic mu nie wspomnieli o dowodzie, ze stary... Wiecie co - ja nie lubie jezdzic do Polski na wakacje - urlop ma tylko 2 tygodnie i powinien byc urlopem, a nie lataniem po urzedach i innych ciotkach......zdecydowanie wole wakacje w Hiszpani lub w Grecji )))))))))))))))) Odpowiedz Link
triskell Re: triskell wazne :) 19.05.06, 11:27 maja92 napisała: > Bede drazyc, bo tez masz stary dowod - a jak obchodzicie sprawe adresu? My > jestesmy wymeldowani i nie mamy ani adresu meldunkowego ani zamieszkania w > Polsce. Jak wtedy wymienic dowod? Nie mam pojęcia. Ja mam mieszkanie własnościowe we Wrocławiu i chyba po prostu podam tamtejszy adres. W nowych dowodach adresu nie ma, ale pewnie we wniosku się go podaje. Ale może nie będzie problemem, jeśli nie będzie on w Polsce? Odpowiedz Link
samo nowy paszport,stary dowod 19.05.06, 19:37 Triniu, ja wlasnie zalatwiam to wszystko przez mame. Otoz zeby wyrobic paszport na nowe nazwisko musisz najpierw zarejestrowac swoj slub w PL.Moze to za ciebie zrobic ktos przez ciebie upowazniony. Ja napisalam upowaznienie dla mamy i podbilam je w bibliotece u notary public (za darmo). Napisalam chyba po polsku i angielsku, juz nie pamietam. Wyslalam to wraz z certyfikatem malzenstwa do Polski. Mama zarejestrowala slub. Wyslala mi do wypelnienia wniosek o paszport i zlozy go za mnie w urzedzie paszportowym. Niestety jedynie ja moge go odebrac. Nie mam dowodu osobistego z nowym nazwiskiem, wiec po przyjezdzie do PL bede musiala zlozyc wniosek o dowod (tego juz mama zrobic nie moze, musze zlozyc swoj podpis w obecnosci urzednika). Z potwierdzeniem zlozenia wniosku o nowy dowod osobisty bede mogla juz odebrac swoj nowy paszport. Odpowiedz Link
aneta05 Re: nowy paszport,stary dowod 19.05.06, 20:01 Samo, mam pytanie: bedziesz w USA robic zdjecie do polskiego paszportu? Ja wlasnie w lecie chce sobie w PL wyrobic nowy paszport, ale myslalam, ze musze to zrobic osobiscie no i na dodatek problem zdjecia... Odpowiedz Link
sylwek07 Re: nowy paszport,stary dowod 19.05.06, 21:11 kiedys czekalo sie kolo 2 tygodni aby zlozyc podpis a teraz przy skladaniu papierow o nowy dowod osobisty sklada sie podpis Odpowiedz Link
samo do Anety 20.05.06, 04:31 tak, zamierzam w ten weekend zrobic w Wal-marcie zdjecia :o)) do Babiany: do skladania nie jest ci potrzebny, ale do odbioru juz tak (dowod albo potwierdzenia zlozenia podania o nowy) do triskell: Faktycznie niezly bajzel :o)) Pooolska... Odpowiedz Link
sylwek07 triskell jest adres zameldowania :-) 19.05.06, 13:22 triskell adres zameldowania jest ,,tzn taka rubryczka wiec to pozostalo (nie ma rubryki co do dzieci i gdzie sie pracuje ))no i stanu cywilnego co do meldunku mam znajomego co ma nowy dowod osobisty bez wpisnego adresu zameldowania . Odpowiedz Link
sylwek07 ewelinka202 19.05.06, 13:23 a gdzie sie wybierasz po Austrii>?bo bym z checia zobaczyl Tyrol Odpowiedz Link
ewelinka202 Re: ewelinka202 19.05.06, 14:13 jeszcze w gwiazdach stoi, ale na pewno do oberösterreich (do tesciow, ale mam stamtad 15 min nad traunsee, co mi wiecej trzeba? www.clusterforum.org/images/linz/traunsee.jpg a tyrol? tez pewnie tam pojedziemy, albo do styrii, zreszta wszedzie pieknie juz sie strasznie ciesze na urlop!!! Odpowiedz Link
babiana Re:do triskell 19.05.06, 23:02 skladajac dokumenty na paszport nie musisz miec w ogole dowodu osobistego.Nawet gdybys nigdy go nie miala to nie ma znaczenia.W formularzu jest pytanie czy masz PIN to jest ten numer ewidencyjny na pierwszej stronie dowodu.Niewazne czy dowod jest stary. Moja corka wpisala z tego starego poniewaz nowy czekal na nia od roku w Polsce i nie miala czasu go odebrac. jak go nie masz to nie wpisujesz.Moja corka skladala w styczniu. Mial byc gotowy w maju. na ten czas dali jej tymczasowy w ciagu 2 tygodni(za 20 cad).Paszport jest tylko potwierdzeniem twojego obywatelstwa, tak ze dowod nie ma w tym wypadku zadnego znaczenia. Dzieci Polakow urodzone tutaj nigdy nie mialy dowodow osobistych i maja polskie paszporty. W zwiazku z wyrobieniem dowodu musisz miec stale miejsce zameldowania. Daja jakis druczek i musi byc poswiadczony np. przez administracje domu. Jesli jestes wlascicielka mieszkania to wez z soba akt wlasnosci i to wystarczy. Odpowiedz Link
triskell Re:do triskell 20.05.06, 01:39 babiana napisała: > skladajac dokumenty na paszport nie musisz miec w ogole dowodu osobistego. No to w takim razie na polskich stronach nieźle mieszają, bo na pierwszej stronie, która sie pokazała, jak wygooglowałam "paszport", czyli na www.prawo.waw.pl/obywatel.php?go=o4 twierdzą co następuje (patrz na przedostatni punkt): Do starannie wypełnionego i podpisanego podania (podpis należy umieścić w taki sposób, żeby w całości zmieścił się w ramce) należy dołączyć: * dwie aktualne, wyraźne fotografie o wymiarach 5 cm x 4 cm, przedstawiające osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywały głowę w pozycji z lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy; na odwrocie fotografii należy czytelnie wpisać imię i nazwisko (prośba o wpisania tych danych delikatnie, żeby nie były widoczne na właściwej stronie fotografii), * znaczek opłaty skarbowej w wysokości 5 zł naklejony w wyraźnie zaznaczonym przeznaczonym do tego miejscu, * odpis skrócony lub zupełny aktu urodzenia w przypadku ubiegania się o wydanie paszportu po raz pierwszy, jeżeli nie jest możliwe ustalenie na podstawie innych dokumentów tożsamości osoby ubiegającej się o wydanie paszportu, * kserokopię dowodu osobistego, * dowód uiszczenia opłaty paszportowej na konto odpowiedniego Urzędu Wojewódzkiego. Odpowiedz Link
sylwek07 Dlaczego sa pomylki????????/ 20.05.06, 10:25 zrobilo mi sie smutno poniewaz mylicie dwie sprawy,staranie sie o paszport zagranica i w Polsce .... to co masz triskell to sie odnosi jak bys sie starala o paszport w Polsce bo tak jak npisala babiana ze dzieci urodzone po za Polska nie maja dowodow osobistych wiec jak moga pokazac,prawda?a Ty majac go musisz go okazac. Odpowiedz Link
triskell Re: Dlaczego sa pomylki????????/ 20.05.06, 11:18 sylwek07 napisał: > to co masz triskell to sie odnosi jak bys sie starala o paszport w Polsce bo > tak jak npisala babiana ze dzieci urodzone po za Polska nie maja dowodow > osobistych wiec jak moga pokazac,prawda?a Ty majac go musisz go okazac. Ale Samo w Polsce chce wysyłać i mówi, że dowód dopiero przy odbiorze potrzebny. A na tej znalezionej przeze mnie stronce piszą, że już wśród składanych dokumentów ma być ksero dowodu. Rozumiem, że ja mogę skserować stary, nie o swoją sytuację tu pytam tylko o Samo. To jak to w końcu w jej sytuacji wygląda? Czy wystarczy, że zamiast tego ksera napisze, że o dowód dopiero się stara? Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dlaczego sa pomylki????????/ 20.05.06, 13:11 triskell bede musial zadzwonic do biura w poniedzialek i sie dokladnie dowiedziec,,,co do xera dokumentow to nadal masz dowod osobisty,nikt Ci nie zabiera dowodu osobistego jesli go wyrabiasz.Nadal nim sie poslugujesz asz do chwili odbioru nowego wtedy oddajesz stary dowod osobisty i daja stempelek ze juz jest nie wazny i daja Ci nowy nie wiem czy sie dobrze wyrazilem. Odpowiedz Link
samo Re: Dlaczego sa pomylki????????/ 20.05.06, 23:08 Moja mama nie bedzie miala mojego dowodu skladajac mi podanie o paszport. Moj stary dowod jest niewazny- mam inne nazwisko. Dlatego aby poswiadczyc tozsamosc przy odbiorze bede musiala posluzyc sie papierkiem z urzedu, poswiadczajacym ze mam nowe nazwisko i zlozylam juz podanie o dowod. Nie wiem Sylwek o jakie pomylki ci chodzi, bo dla mnie tutaj jedyna wielka pomylka jest system wymiany informacji miedzy urzednikami oraz na linii urzednik-obywatel. Nie czytalam zadnych stron na ten temat- bazuje na tym, co dwukrotnie juz powiedziano mojej mamie w urzedzie miejskim i paszportowym :o)) Odpowiedz Link
babiana Re: Bez wiz do USA??! 20.05.06, 14:57 no wlasnie. Moja corka bedac w zeszlym roku na wakacjach zlozyla papiery na nowy dowod osobisty, ale stary jej zostawili.Jak skladala dokumenty na paszport w Konsulacie w Montrealu w formularzach wpisala ten nr ewidencyjny z dowodu osobistego(starego) poniewaz nowy przez rok lezal niodebrany w Polsce(dopiero w zeszlym tygodniu odebrala go bedac przez 3 dni w Polsce).Ta strona o ktorej pisze Triskell jest dla osob starajacych sie o paszport w Polsce.Na formularzu paszportowym w Montrealu byla rubryka: nr ewidencyjny (czy tez PIN) jesli go posiadasz.Skladajc o paszport nowy zabrali jej stary, ale dostala tymczasowy wazny przez rok. Na tymczasowy czeka sie tylko dwa tygodnie. Musila go dostac poniewaz miala spotkanie w sprawie pracy(UE) i wymagali okazania paszportu polskiego.Od stycznia do tej pory jeszcze nie zadzwonil, ze paszport (normalny) jest juz gotowy. Uwazajcie na zdjecia. B. wazne to ucho.Moja poszla do fotografa (konsulat polecil), ktory dokladnie wiedzial jakie zdjecie trzeba zrobic, czesto odrzucaja formularz z powodu zdjecia. Nigdy z maszyny. Odpowiedz Link
babiana Re: Bez wiz do USA??! 20.05.06, 15:03 dodam jeszcze, ze w konsulacie obsluga b.mila, zadnych trudnosci nie robia.Obiecali tymczasowy w 2 tygonie i byl gotowy. Moja miala noz na gardle.Poszli na reke.Nie wiem Triskell czy ty staraasz sie o paszport w USA czy w Polsce.Pewnie latwiej bedzie ci w USA. Zreszta ja mam polski niewazny i jezdze do Polski na kanadyjskim.O prace w Unii nie staram sie poniewaz jestem juz za stara hahaaha Odpowiedz Link
monhann2 Re: PIN?? 21.05.06, 02:10 Dziewczyny i chlopaku, nie za bardzo wiem po co potrzebny jest dowod? Ja dowodu swojego nie widzialam na oczy od 1987, wtedy wymienilam go na komendzie na paszport. Od tamtej pory nigdy do niczego nie byl mi potrzebny. Paszport juz w miedzyczasie tracil waznosc kilka razy, wymienialam bez okazywania dowodu. Dodam, ze ciagle jestem obywatelem Polski, nigdy polskiego obywatelstwa sie nie zrzeklam. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: PIN?? 21.05.06, 09:39 monhann2 mi jest potrzebny bo mieszkam w Polsce (do rejestracji w urzedach itp) Odpowiedz Link