02.10.06, 09:29
Wlasnie dzisiaj rano zaczal sie czas polowan.
Przynajmniej w Belgii.A dowiedzialam sie o tym przed chwila kiedy siedzac
sobie na forum KP, nieswiadoma ,nagle uslyszalam "strzelanine" za
oknem.Zawalu mozna dostac.Dla wyjasnienia dodam ze zaraz za domem mam pole
kukurydzy i inna zielen w ktorej na jesieni jest pelno zajecy, kuropatw i
innej "dziczyzny".Te polowania sa co rok,ale i tak potrafia mnie zaskoczyc
tym pukaniem ze strzelb.
Pozdrowienia z terenow "lowczych"wink)
Moni-bel
Obserwuj wątek
    • ulinha Re: Mysliwi 02.10.06, 13:04
      Moni, uwazaj na tych mysliwych!!! Nie wystawaj przez okno, coby Cie czasem bron
      boszzzz jakis rykoszet nie dosiegnal... Co za niebezpieczna okolica!!! Niom i
      nie biegaj po ogrodku, zeby Cie ktos czasem z jakims pieknym ptactwem lownym
      nie pomylilwink
      Tutaj do Zaventem polowania nie docieraja, mam za to huki i halasy z
      pobliskiego lotniska. Nie mam jednak jeszcze odruchow na szczelaniewink
      • moni-bel Re: Mysliwi 02.10.06, 13:32
        Z ptactwem lownym nie powinni mnie pomylic bo wymiary sie nie zgadzaja,
        niestetycrying(A na ciezsza zwierzyne przynajmniej w okolicy nie poluja hi,hi..
        A pilnowac ,to sie pilnuje jak pomykam w ogrodku bo kondycja u mnie bliska
        zadnej(zaczynam nad tym pracowac),szybka nie jestem a srutu(czy jak to sie zwie)
        w tylnej czesci ciala miec nie chcewink)

Monika
    • tamsin Re: Mysliwi 02.10.06, 13:26
      u nas juz nie wydaja pozwolen, bo ludzie za bardzo protestowali..polowanie bylo
      na sarny bo w pobliskim rezerwacie tak sie rozmnozyly ze wychodzily na lotnisko
      i sobie skubaly trawke w poblizu pasa, a samoloty baly sie ladowac. po tym
      jednym razie, lotnisko zostalo zmuszone do wybudowania ogrodzenia i sarny sobie
      zyja w spokoju..realtywnym.
    • sherman-doberman Re: Mysliwi 02.10.06, 18:18
      U nas sezon polowań rozpoczął się 10 września. I to również na grubego zwierza, czyli
      dziki i innsze jelenie, które buszują za moim płotem.
      Bez przesady,w granicach co najmniej 100 metrów od domu jesteś bezpieczna. W pobliżu domów
      mieszkalnych nie wolno polować.
      Gorzej ze spacerami. Kupiłam psu jaskrawą żołtą szeroką obrożę, bo już raz go wzięto za dzika,
      kiedy niebacznie pogonił za psami myśliwskimi takiegoż dzika ścigającymi tuż przed naszym nosem.
      Niestety sezon myśliwski we Francji jest wyjłtkowo długi, bo wczesną wiosną jeszcze strzelają do
      ptaszków.
      Bażanty miewam w zimie w ogrodzie, ku uciesze psa i kota. Pewnie chowają się przed myśliwymi.
    • babiana Re: Mysliwi w Quebeku 03.10.06, 21:29
      W Quebeku rowniez sezon juz rozpoczety. W wyniku ugodzenia strzala zmarl mlody
      mezczyzna. Towarzysz polowania pomylil go z losiem.
      www.cbc.ca/canada/montreal/story/2006/10/02/qc-huntingaccidentgaspe.html
    • mon101 Re: Mysliwi 03.10.06, 21:34
      U nas tez sezon polowan w pelni.Padaja sarny, jelonki a i niedzwiedz sie czasem
      trafi....
      Nie ma co dzwonic do kolegow z firmy na Polnocy, bo siedza w lesie na ambonach
      i wzmocniona kawe popijaja.Aczkolwiek w zeszlym roku jeden ustrzelil jelenia w
      czasie konferencji telefonicznej. Nie wytrzymal i odpalil. No i sie wydalo, ze
      nie siedzi za biurkiemwinkPadaja sarny jelonki a i niedzwiedz sie czasem trafi....
      • mon101 Re: Mysliwi 03.10.06, 21:37
        Zajaknelam sie i zdanie mi sie powtorzylo. Tak to jest jak sie stara byc
        nowoczesna i kopjuje z konca na poczatek a potem zapomina "deletac". To chyba
        do watku o roztargnieniu;-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka