IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.09, 14:58
podpisalem dzisiaj umowe o kablowke. tzn moja mama. przez swoja niewiedze
wziela jakis dekoder to tego. teraz moje pytanie:

1. czy "dzieki" temu dekoderowi bede mogl ogladac telewizje na jednym tv, czy
jest mozliwosc podpiecia pod niego 3 telewizory (z mozliwoscia zmiany kanalu
na kazdym oddzielnie)?

2. umowa podpisana dzisiaj. ile mam czasu na ewentualne zerwanie bez konsekwencji?
Obserwuj wątek
    • Gość: sa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.09, 15:04
      1. Dekoder cyfrowy jest za darmo, tak jak i korzystanie z jego możliwości.
      Sprawa wygląda tak- 1 dekoder = 1 TV a reszta TV korzysta z połączenia
      bezpośredniego z kablem antenowym.
      Dzięki dekoderowi masz nieco więcej programów w pakiecie złotym, dlatego też na
      jednym z TV będziesz miał nieco więcej niż na pozostałych TV .

2. Możesz zerwać aczkolwiek nie widzę tu powodów.
    • Gość: sa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.09, 15:06
      Dla jasności, Vectra ciągnie kabel do twojego mieszkania/domu a ty już we
      własnym zakresie tworzysz dodatkowe połączenia ile tam zechcesz w zależności o
      ilości TV, ale z dekodera korzysta tylko jeden TV.
    • Gość: sa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.09, 15:08
      vectra ma w planach wydawanie kolejnych dekoderów dla jednego abonenta ale to
      narazie plany z tego co dowiedziałem się na infolinii
      • Gość: aaa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.09, 21:13
        Dzięki wielkie za odpowiedź.
    • piotrek38 Re: vectra 15.10.09, 21:17
      Niestety 1 dekoder = 1 telewizor, no chyba ze na 3 chcesz ogladac to samo ;) Co
      do zerwania umowy nie pomoge, na samej umowie nie jest napisane? :)
      • Gość: aaa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.09, 22:05
        No to jak w końcu? 1 dekoder = 1 telewizor, czy tak jak napisał "sa" ? ? ?
        • Gość: sa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.09, 22:09
          1 dekoder to jeden TV a reszta TV bezpośrednio pod kabel antenowy [;
          TV z dekoderem traktuj jako coś szczególnego bo tam masz nieco więcej programów
          niż przy odbiorze analogowym
          • Gość: sa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.09, 22:12
            Tak prosty przykład, w domu są 4 TV.

Pierwszy TV - kabel do dekodera a z dekodera do TV
            2 -3 -4 telewizor to jak tam sobie rozdzielisz sygnał i bezpośrednio bez
            dekodera podłączysz kablówkę.
            • Gość: aaa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.09, 19:38
              Użytkownik "sa" miał rację. Rzeczywiście. TV, do którego jest podłączony dekoder
              działa w trybie AV. Na reszcie telewizorów jest obraz przesyłany zwykłym kablem
              antenowym.

P.S. Obraz na AV jest super jakości! Wręcz nie do porównania z analogiem. Można
              powiedzieć, że jakość DVD. Lepszy niż na cyfrowym polsacie. I te informacje o i
              na każdym programie oraz pasek postępu :) Jak dla mnie cud, miód, bomba. Kanały
              programuje się banalnie prosto i bardzo wygodnie. Wad jak na razie nie wykryłem,
              ale jak coś znajdę, to na pewno napiszę.
    • Gość: gość Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.09, 19:57
      Z tego co ja wiem to w świetle umowy, sygnału, który doprowadza kablówka czy
      analogowego czy cyfrowego (bez znaczenia) nie wolno rozdzielać na kolejne
      odbiorniki. Każda kolejna końcówka TV to 10% dopłata do abonamentu.
      • Gość: q4 Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.09, 20:02
        Bzdura, analog może być rozdzielany do woli w obrębie lokum abonenta.
        • Gość: aaa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.09, 22:21
          Dokładnie.

Btw. zawsze znajdzie się jakiś snob, który chce zabłysnąć swoją inteligencją...
          No ale cóż, tacy ludzie.

P.S. Dekoder, jak i inne TV do sieci kablowej podłączał mi sam monter, więc stul
          dziób i się nie odzywaj.
          • Gość: cyryll Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 07:17
            bredzicie cwaniaczki z miodem w uszach a koleś powyżej ma racje. Jest
            powszechnie akceptowalne i nikt nie robi dymu z tego powodu, że rozdziela się
            sygnał w domu, co nie zmienia faktu, że im więcej odbiorników tym sygnał
            słabszy. Co za tym idzie kablówka musi dokładać "wzmacniacze" sygnałowe.
            Wyobraźmy sobie sytuację, że KAŻDY vectrowicz ma 5 TV, dzieli sygnał i płaci
            jedną opłatę. Widzicie sens kilka razy więcej wzmacniaczy (koszty) za tę sama kasę.
            • Gość: 11111111 Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 11:39
              tępaku, ilość TV nie ma tu nic do rzeczy, to tak jak z internetem gdzie
              providerzy czasem przyłączają nawet więcej abonentów niż są w stanie ich
              obsłużyć, otóż istnieje takie zjawisko że w jednym momencie nie każdy jest
              zalogowany do sieci, i tak samo z TV, nie w każdym domu działa jednocześnie do
              kilku TV, u mnie na chacie są 4 odbiorniki z czego zazwyczaj jednocześnie
              działają 2 o ile w ogóle bo jak wszyscy w pracy to TV co najmniej pół dnia są
              wyłączone.
              • Gość: cyryll Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 12:03
                posłuchaj bucu ilość TV ma znaczenie i nie męcz konia. Im więcej odbiorników tym
                gorszy obraz. Później płacz, że obraz był dobry a po 3 miesiącach, bo 10 domostw
                podołączało po 3 odbiorniki każde! Przychodzi serwis i mowi, no wszystko jasne -
                trzeba dlożyć wzmacniacz do tej ulicy.

I nie wrzucaj do jednego wora TV i netu, bo TV nawet jak podepniesz 100
                dodatkowych TV to bedą działać, tyle ze obraz będzie do dupy. Jak bedziesz mial
                za slaby sygnal na modem to bedzie gubil połaczenia, zawieszal sie, nie bedzie
                sie logowal. Wiec zerojedynkowo - albo działa / albo nie dziala i sprawa jest
                prosta. Z TV juz nie tak do konca.
                • Gość: 111111111111111 Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 12:52
                  co za debil, a czy w tych 10 domostwach które mają po 3 odbiorniki zawsze i w
                  tym samym czasie jednocześnie zapie...ją po 3 TV ? Właśnie nie, i takie też
                  okoliczności biorą pod uwagę providerzy którzy kalkulują sobie ile tych
                  wzmacniaczy wystarczy. Zazwyczaj przy infrastrukturze która już jest niewiele
                  trzeba zmieniać.
                  • Gość: cyryll Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 13:21
                    >> co za debil, a czy w tych 10 domostwach które mają
                    >> po 3 odbiorniki zawsze i w tym samym czasie jednocześnie
                    >> zapie...ją po 3 TV ?

A kto im zabroni? Chyba po to stawia sie kilka odbiorników, żeby każdy w swojej
                    pieczarze mógł oglądać co chce.
                • Gość: 11111111111 Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 12:53
                  twoja jebana teoria to jedno a praktyka drugie
                  • Gość: aaa Re: vectra IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 15:45
                    Ty jedynkowy baranie! U mnie na przykład 3 TV chodzą non-stop, więc nie wciskaj
                    nam tu kitu i idź się prześpij.
                    • Gość: vectra kradnie Re: vectra IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.11.09, 23:36
                      vectra okrada z kanalow.Odkad wprowadzili ten dekoder to vectra
                      systematycznie zabiera kanaly z sygnalu analogowego.Niby dekoder za
                      darmo ale do czasu bo za darmo to nic nie ma.Jak ktos nie
                      chce "darmowego" dekodera to niedlugo nic nie bedzie ogladal bo
                      zabiora wszystkie kanaly.Ostatnio zniknal Discovery travel &
                      living.Zlodziejstwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka