Dodaj do ulubionych

ODDAC KREW

IP: *.zone5.bethere.co.uk 06.01.10, 20:25
mam 18 lat i chce oddac krew,tak bezinteresownie. czy zrobia mi jakies
badania?
Obserwuj wątek
    • Gość: 111 Re: ODDAC KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 20:28
      Najpierw jest pobranie na podstawowe badanie laboratoryjne i badanie przez
      lekarza, jesli jestes zdrowa to dopuszcza Cie do oddania i tam przy okazji
      pobiora jeszcze probki na badania laboratoryjne szczegolowe
      • Gość: Burza Re: ODDAC KREW IP: *.chello.pl 07.01.10, 00:36
        musisz iść raczej rano bo zawsze są kolejki, lekkie śniadanie i krew może się lać ;)
        • Gość: szczo Re: ODDAC KREW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.10, 09:12
          Trzeba na szczo
          • Gość: szczo Re: ODDAC KREW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.10, 09:17
            Sorry- ale trudne slowo - oczywiście czczo. Można wypic kawę bez
            cukru, ale na miejscu czestują. Ta kawa jest nienajlepsza w smaku,
            ja wolę wypic w domu taka jaka lubie. Trzeba byc na czczo dlatego że
            robi się szczegółowe badania krwi.
            Wogóle jest tam miła atmosfera, kiedytś był jeszscze taki miły
            lekarz który badał na wstępie, teraz go już niestety nie ma.
            • Gość: Ari Re: ODDAC KREW IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 07.01.10, 09:34
              Ja parę razy oddawałem,zastanawia mnie jeden fakt,ogólnie jest
              przyjęte,że oddawanie krwi nie jest szkodliwe dla zdrowia,co prawda
              mam na to inna teorie.Czy zna ktos pracownika służby zdrowia,który
              oddaje krew?ja nie znam.
              • Gość: pussylikjer Re: ODDAC KREW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.10, 11:03
                Podejrzewam że pracownicy służby zdrowia zwłaszcza w branży
                chirurgicznej w dużym procencie zetknęli sie z zółtaczką i nie
                bardzo moga krew oddawać. Kiedys puszczanie krwi było traktowane
                jako metoda lecznicza. Pewnie coś w tym jest.
                • Gość: Ari Re: ODDAC KREW IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.01.10, 11:09
                  Nie,to nie o to chodzi,każdy z nich jest zaszczepiony.Poprostu
                  oddawanie krwi ma swoje negatywne konsekwencje.
                • Gość: lekarzspecjalista Do pussy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 16:11
                  Nie masz racji.
                  Podejrzenie chybione.
                  Jest wśród dawców grupa lekarzy, policjantów, laborantów, ratowników,
                  strażaków, pielęgniarek.
                  Nie stwierdza się wśród nich żadnych wirusów, także tych, przeciwko
                  którym nie ma szczepień.
              • Gość: Do Ari Re: ODDAC KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 16:16
                Chyba mało znasz pracowników służby zdrowia;)))
                Gdyby nie oni, krwi dla chorych i krwiodawstwa nie byłoby wcale!
                Do tego dołóż brak świadomości wśród rodaków.
                A w szpitalu będzie buba ...
          • Gość: lekarzspecjalista Po lekkim posiłku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 16:07
            Nie wolno na czczo!
    • Gość: 111 łomatko sami znawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 16:49
      Na czczo byc nie trzeba, a nawet nie powinno sie byc, jak nic nie zjesz to Cie
      nie zabija, ale wieksza szansa zaslabniecia.

Kawa z rana zalezy od cisnienia, zeby oddac krew trzeba miec cisnienie w normie,
      jesli masz slabe pij, wynik bedzie lepszy, jesli masz wysokie nie pij, bo moga
      Cie odrzucic.

Nic Ci sie na pewno nie stanie, co najwyzej niedobor zelaza w organizmie trzeba
      bedzie dieta albo witaminami usupelnic, bo sporo z krwia sie go traci.
      Zoltaczka? Mozna sie zarazic, czemu nie, tak samo jak przy kazdej wizycie u
      lekarza, badaniu okresowym w pracy, brudnym pozywieniu, skaleczeniu, przekluciu
      uszu, wizycie u dentysty itd.
      Jak ktos sie tego boi to co dzien rano musi byc przerazano wstajac z lozka.

Zdecydowanie wiecej pozytywow niz negatywow, wolne w pracy, ~50zl odpisu z
      podatku, darmowe i regularne badania, wiadomo, ze sie jest zdrowym, czekoladki,
      mila obsluga
      • Gość: Ari Re: łomatko sami znawcy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.01.10, 17:39
        to,że są grupy policjantów,strażaków,to wiem,jednak ja naprawdę nie
        znam lekarza dawcy.Jednak skoro tak mówcie...?to pewnie gdzies są.
        • Gość: cd Do Ari Re: łomatko sami znawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 19:56
          To już znasz.
          • Gość: dido Re: łomatko sami znawcy IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.10, 00:19
            Masz Ari rację.Wieloletni dawcy cierpią na nadciśnienie.Kilku moich znajomych
            dawców niestety odeszło przedwcześnie.Ale to był ich wybór.
            • Gość: Ari Re: łomatko sami znawcy IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 08.01.10, 08:45
              No ja wiem co piszę,gdyż sam byłem dawcą i również cierpię na
              nadciśnienie.Do kolegi wyżej-nadal nie znam,jedynie polegam na tym
              co ktoś tu napisał,ale głowy nie daję,że to prawda.Oddając krew
              nigdy nie spotkałem pracownika służby zdrowia.
              • Gość: jio Re: łomatko sami znawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 17:04
                To chyba znany fakt, ze jesli oddaje sie krew regularnie przez dluzszy czas to
                lepiej juz tego nie przerywac.
                • Gość: lekarzspecjalista Re: łomatko sami znawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 18:19
                  Oj Panowie!
                  Prawdopodobnie Ci znajomi nie grzeszyli trzeźwością i częste
                  oddawanie czegokolwiek służyło usprawiedliwianiu nieobecności w
                  pracy.
                  Od kilkudziesięciu lat na całej cywilizowanej półkuli robimy
                  rozmaite badania i nie wykazano by krwiodawstwo sprzyjało rozwojowi
                  choroby nadciśnieniowej. Staramy się używać krwi jak najmniej, ale w
                  tzw. krajach "rozwiniętych inaczej" jest i tak za mało krwiodawców.
                  Z nadciśnieniem jest więc dokładnie odwrotnie - dyskwalifikujemy
                  dawców z podwyższonym ciśnieniem, mimo, że bardzo potrzebne jest im
                  zwolnienie z pracy w dniu określonym ....
                  Lekarze muszą dbać o jakość i bezpieczeństwo krwi, choć po epoce
                  PRL-u mieliśmy niechlubne dziedzictwo alkoholików.
                  Obecnie Polacy oddają krew 2-4x rzadziej niż ich sąsiedzi, a mimo to
                  umierają częściej na nadciśnienie.
                  Zwłaszcza mężczyźni.
                  • Gość: Ari Re: łomatko sami znawcy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.01.10, 18:35
                    Ja mam oddane 12 litrów,dziekuję juz wystraczy.proponuję ci,jezeli
                    krwiodawstwo nie jest szkodliwe dla zdrowia ludzkiego,to sam nim
                    zostań i jako lekarz daj przykład i regularnie oddawaj po 400ml co 8
                    tyg.Ciekawe dlaczego za granicą się płaci za to kupe kasy.
                    • Gość: Lekarzspecjalista Re: łomatko sami znawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 19:14
                      Co ty za głupoty wypisujesz!
                      Gdzie w/g Ciebie płacą za oddawanie krwi?
                      Proszę o państwo(a) i kwoty, oraz przeznaczenie tej krwi.
                      Znam odpowiedź ale nie lubię cwaniaków-prowokatorów.
                      Do tego nie wmawiaj ludziom nieprawdy, albo zadbaj o własna
                      edukację.
                      Sam wiesz dlaczego nie oddajesz krwi i wiesz, że nie ma to związku z
                      krwiodawstwem.
                      Jeśli chcesz ujawnić swoje dane - nic trudnego!
                      Wystarczy dużo mniej odwagi niż podczas ratowania umierających.
                      • Gość: Ari Re: łomatko sami znawcy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.01.10, 19:39
                        oto link bramaswiatow.pl/printview.php?
                        t=5986&start=0&sid=8ccf4dbc8237397a0636adb1339b7817 Poza tym nie
                        zjeżdzaj z tematu,dlaczego wy lekarze nie oddajecie krwi?Owszem są
                        znane pojedyncze przypadki,ale to tylko wyjątkowo raz dla ratowania
                        życia.Nie ma dawcy stałego który był by lekarzem,nie ma pielegniarki
                        itd itd.Dawca oddaje rzecz bezcenną,a koncerny farmaceutyczne robią
                        na tym niezły biznes.Sam wiesz,że krew do bezpośrednie j transfuzjii
                        to pikuś w porównaniu z uzyskiwaniem z niej preparatów
                        leczniczych,które sa sprzedawana za niezłą kase.
                        • Gość: lekarzspecjalista d:Pl = 4:1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 20:00
                          Ważna rzecz to godność HK. Nie obrażaj ich bezpodstawnymi
                          pomówieniami.
                          Nasi krwiodawcy to obecnie elita. Ludzie zdrowi i bez nałogów.
                          Nie znasz danych tylko powtarzasz za dziennikarzami zwykłe łgarstwa.
                          Nie znasz lekarzy regularnych krwiodawców, trudno.
                          Nie znasz pielęgniarek i ratowników oddających krew? To masz
                          problem.
                          W sąsiedztwie znam parę osób ze służby zdrowia oddające krew
                          regularnie i ANI JEDNEGO FORUMOWCZA! Zauważ, że apele umieszczane w
                          tym miejscu nic niestety nie dają.
                          Widzę, że TY i TOBIE podobni liczą, że ktoś się Wami w potrzebie
                          zajmie, ale WY nie musicie nic robić.
                          W niedzielę jest WOŚP. Wiesz może, dlaczego nie ma zbiórki krwi w
                          Wałbrzychu?
                          A poza tym...
                          Niestety Niemcy oddający honorowo krew przewyższają nas
                          czterokrotnie. 4:1.
                          Czesi trzykrotnie. 3:1.
                          W Niemczech od Polaków ze Zgorzelca bierze się za opłatą osocze do
                          produkcji przemysłowej. Nie do leczenia.
                          Po prostu-nie przeznacza się tych pieniędzy na badanie krwiodawcy i
                          nadzór tylko na wynagrodzenie.
                          Czy to źle? Niemcy Polską krwią się i tak nie leczą....
                          Nie będą też się martwić naszym leczeniem.
                          • Gość: dido do Ariego IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.10, 00:32
                            Ari!Nasz lekarzspecjalista to chyba jakiś inny no nie?Krwiodawcy to elita o
                            kurna bo się obalę!Ile razy SK pobiera krew od dawcy nawalonego bo jutro do
                            pracy a imprezka była.Również nie znam lekarza,który choć raz oddał krew.Niemcy
                            dostają kasę za oddanie krwi,dlatego nasi chętnie oddają tam
                            krew.Lekarzuspecjalisto,gdzie przyjmujesz w swoim gabinecie???Chętnie się
                            wybiorę abyś mnie uleczył.Czyżby Tworki?
                            • Gość: dido Re: do Ariego IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.10, 01:11
                              A..I chciałem dodać,iż za krew oddaną honorowo tzn.bezpłatnie,Stacja Krwi
                              pobiera opłaty od szpitali.Odliczając podstawowe badania,HCV,HIV...To nieżle
                              zarabiają.
                              • Gość: Ari Re: do Ariego IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.01.10, 09:40
                                Ja przeciez tu nikogo nie obrazam,mylisz pojecia,ty myslisz,że ja
                                nie mogę byc dawcą?mogę nim być w dalszym ciągu,ale poprostu nie
                                chcę,bo m.in na mojej krwi robiono niezły biznes.Dawca w Polsce nie
                                jest szanowany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka