Dodaj do ulubionych

rachunek za gaz

IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 18:07
Witam. Mam w lokalu ogrzewanie gazowe. Za listopad zapłaciłem 565zł, natomiast za grudzień przyszedł rachunek na 1430zł. Wiem, że listopad był stosunkowo ciepły natomiast grudzień był zimnym miesiącem jednak różnica w zużyciu (kosztach) wydaje mi się niewspółmierna. Czy może się mylę - jak tam Wasze rachunki za gaz??
Obserwuj wątek
    • Gość: dd Re: rachunek za gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 21:41
      ten lokal to 1000m2 ?
      • Gość: kini Re: rachunek za gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 22:17
        cztery kolejne rachunki, ostatni za przełom grudnia i stycznia i trzy poprzednie: 438,67
        531,63
        399,80
        i 347,94.
        Mieszkanie 60 m kw.
      • Gość: dd Re: rachunek za gaz IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 22:29
        mieszkanie w kamienicy 85mkw temp 18-19 c co+ciepła woda cztery osoby 400zł mies.
        • Gość: ja dd Re: rachunek za gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 22:40
          mieszkanie w kamienicy 45m2 temp 20c+ ciepła woda trzy osoby 130zł za miesiąc. Piec kondensacyjny.
    • Gość: vw Re: rachunek za gaz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.01.11, 22:49
      wyłącz ogrzewanie kuchenke i co masz na gaz i pacz na licznik czy sie kreci pierwsze co sie robi w takim przypadku ja miałem wyciek na kolanku teraz rachunki mniejsze o 40 zł
      • Gość: Sta Re: rachunek za gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 00:06
        Ja też się nie dawno załamałem, mimo tego że nie przyszedł mi tak potężny rachunek jak Tobie ale 620 zł. Skąd ja mam to do cholery wziąć , kiedy dochody mojej czteroosobowej rodziny wynoszą 1200 zł /mc
        Założyli mi gazowe z ADM-u , bo na węgiel powiedzieli że nie można ... i co ja mam teraz zrobić żeby dzieciom było ciepło ? Iść kraść żeby zapłacić za gaz ?! Jak był piec to zawsze sobie radziłem, jakieś drzewo czy coś, zawsze się dało załatwić ... a teraz co ? Rurkę podłącze jak mi ściągną licznik bo nie pozwolę żeby mi dzieci marzły, za cenę nie wiadomo jakiej kary.

Mieszkanie 65 m
        wys. 2,5 metra
        temperatura w domu max 19
    • Gość: gazownik Re: rachunek za gaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 07:35
      rachunek ewidentnie za wysoki. zweryfikuj stan na fakturze ze stanem na liczniku gazowym. Mozliwe, ze zaszła jakas pomylka. Moze to rachunek prognozowany? Zadzwon do gazowni i wszystkiego się dowiesz.
      poozdrawiam
      • Gość: furia Re: rachunek za gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 09:46
        tak wszystkiego się dowie, a najpewniej tego, że musi najpierw zapłacić fakturę żeby składać jakąkolwiek reklamację :(
        • Gość: gazownik Re: rachunek za gaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 14:34
          nie wypowiadaj sie w temacie jesli nie posiadasz wiedzy na ten temat, jesli odczyt byl błędn to rachunek korygowany jest na miejscu , od ręki.
    • krolowa.mieczy Re: rachunek za gaz 14.01.11, 11:33
      Strasznie dużo.
      Mozesz mieć grzejniki źle dobrane do wielkosci pomieszczenia (to jedna z przyczyn) i nie ma odpowiedniej regulacji hydraulicznej.
      Ja mam 57m2, w mieszkaniu średnio 18-19st, w nocy 16st, rachunek najwyższy to 285zł.
      • Gość: Onek Re: rachunek za gaz IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.01.11, 13:29
        To na pewno coś jest u mnie nie tak - mój lokal jest na parterze, 116m2. Temperatura nocna 18 oC, dzienna 21,5 oC (5dni w tygodniu po 7 godzin, sob. 4 godziny, niedziela 0 oc. Zużycie w grudniu 764m3!
      • Gość: besserwisser Re: rachunek za gaz IP: *.centertel.pl 14.01.11, 13:37
        Śledząc wiadomości medialne zobaczyłem ostatnio że Urząd Regul.Energet. kopał się z gazownią o niska wartość opałową gazu. Wynikało z ich analiz, że od czasu do czasu puszczają dla dezorientacji "dobry" gaz a generalnie to mieszankę metanu z azotem, który jak wiadomo się nie spala.
        Rozwiązaniem jest montaż kominka lub pieca weglowego bo drewna ani węgla nie da się oszukać , chyba ze na wadze. Da się założyć prawie wszędzie, wystarczy opinia kominiarzy i projekt od projektanta nie powiązanego z gminą. W śródmieściu może być problem, ale z tego co wiem i tam to jakoś omijają.
        I taka rada dla wszystkich posiadaczy zasilania gazowego, zróbcie sobie projekt na "zaś" na podłączenie pieca węglowego lub kominka i złóżcie papiery o pozwolenie na montaż, bo za kilka lat przestaną je wydawać ze względu na "unijną ekologię". Jak widać, niektórzy już maja zimne tyłki z powodu cen gazu.
        • Gość: Onek Re: rachunek za gaz IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.01.11, 14:07
          Lokal mam w Śródmieściu:-( Jakie są "myki" na montaż "mniej ekologicznego" ogrzewania?? Są na to jakieś sposoby?

Kurcze sprawdziłem aktualne zużycie i wychodzi mi dziś, czyli w połowie okresu rozliczeniowego prawie równo połowa tego co zużyłem w grudniu - czyli znowu zabulę ponad 1400zł. Coś jest nie tak kurcze... przecież styczeń jest ciepły.
          • Gość: xyz Re: rachunek za gaz IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.01.11, 14:14
            bo ten rachunek jest razem z prognozą dlatego wydaje się tobie że płacisz podwujnie
            • Gość: Onek Re: rachunek za gaz IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.01.11, 14:17
              to "zużycie rzeczywiste" - nie prognoza. Poza tym jak pisałem powyżej zużycie bieżące również wskazuje na astronomiczny rachunek...
              • Gość: gazownik Re: rachunek za gaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 14:48
                to nie jest normalne zuzycie. większosc ludzi z ogrzewaniem gazowym zuzywa 1200-1500 m3 ROCZNIE. Jesli zużywasz 750 metrow w ciagu miesiaca to cos zdecydowanie jest nie tak i to bardzo! MIeszkanie wprawdzie duże ale napisz jaki masz kocioł gazowy, jakie grzejniki. Przestarzały kocioł może robić wiele złego, jesli ogrzewanie bylo z mieszkanie ktore nalezy do miasta to poproś o jej przegląd. Jest też możliwośc, że uszkodzony jest licznik wtedy musiałbyś złożyć wniosek o ekspertyzę i jeśli okaże się , że gazomierz był ok ponosisz jej koszt (200-300zł orientacyjnie). Ostatecznie podaj nr ostatniej faktury, sprawdzę jak to wygląda.
                • Gość: ktoscos Re: rachunek za gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 15:32
                  ja mam podobna powierzchnie tylko nei na parterze i dostałem za grudzien 780 zł

temperatury troche wyzsze niz "onek" bo 19 i 20,25 stopnie

1400 to rzeczywiscie troche za duzo

moze masz regulator zle zamonotowany w jakims zimnym miejscu i mimo ze niby na nim tylko 18 stopni to w reszcie mieszkanai moze jest 23 stopnie (albo i wiecej) i przegrzewasz

ale jak nigdzie nie jest goraco to chyba ci gaz gdzies zwiewa albo sasiad sie podlaczył albo piec stracił znacznie sprawność i musi nadrabiać ciągłym grzaniem

najpierw sprawdz jak mówił kolega czy licznik się nie kreci jak wszystko wyłaczone a potem piec i grzejniki czy nie sa zapowietrzone

• Gość: Ogarniety Re: rachunek za gaz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.01.11, 16:15
                    > ale jak nigdzie nie jest goraco to chyba ci gaz gdzies zwiewa albo sasiad sie p
                    > odlaczył albo piec stracił znacznie sprawność i musi nadrabiać ciągłym grzaniem

Wlasnie sie nad tym zastanowilem, swojego czasu tez mialem spora roznice przed a po czyszczeniu pieca, wiec jesli dawno nie byl robiony to moze warto zainwestowac w serwis/czyszczenie pieca (powiedziano mi ze powinno sie to robic raz w roku).
                    • Gość: Onek Re: rachunek za gaz IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.01.11, 19:22
                      Serdecznie dziękuję za wsparcie, odpowiedzi. Do gazownika: nr ost. faktury: 5540063/016, grupa taryfowa W-3

Próbuję złapać kontakt z kimś kto może przejrzeć moją instalację. Może kogoś polecicie?

Jest to wszystko z 2009r. Piec 2funkcyjny Viessmann chyba 22 albo 24kW - wszystko jeszcze na gwarancji...
                      • Gość: ing Re: gaz sie nie opłaca. IP: *.centertel.pl 14.01.11, 19:51
                        Jak jest to niedocieplone mieszkanie z narożnikami na zewnatrz, niedogrzanymi mieszkaniami sasiadów, nad piwnica, itp to zawsze bedzie ono chłodne. Rozwiązaniami poza zmianą rodzaju paliwa i kotła jest montaż REKUPERATORA CIEPŁA NA WENTYLACJI MIESZKANIA oraz oczywiscie docieplenie scian.
                        Ludzie, choć jako tako zarabiam dla mnie to kosmos jak mozna płacić rachunki w wys nawet 700 lub 1400z 1 m-c. Ogrzewanie węglem mieszkania b.chłodnego 60m będzie mnie kosztowało w tym SEZONIE około 1000zł, o ile oczywiscie do końca zimy nie będzie dzień w dzień -10C. Takie koszta orientacyjne miałem zresztą co sezon kilka lat wstecz.
                        Argumenty typu "trzeba codziennie palić i się brudzić " pasuja w ubogim w-chu jak pięśc do nosa i bardziej były by na miejscu z Paryżu. Bo wychodzi na to ze lepszej fuchy w zyciu nie miałem poswiecajac około 20 min dziennie na palenie w piecu węglowym i zarabiając tym samym na oszczednościach kilka tysięcy na sezon grzewczy-stawka godzinowa wychodzi jakieś 120zł roboczogodzina palenia!Odnosząc oczywiście do zaoszczędzonych kosztów gazu ziemnego.
                        Dodam że żona kaprysząc załozyła piec gazowy, ale okazało sie że opłaca się go uzywać, o ile temperatura na zewnatrz nie jest niższa niz +8C, ewenualnie w sytuzacjach awaryjnych jak brak czasu na poranne rozpalnie.
                        Kolegę który ma kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza ogrzewanie na sezon drewnem kosztuje analogicznie przy metrażu 70m około 600zł /sezon.
                        Nie nabijajcie kasy kapitalistom od gazu! Niech ta kasa pozostanie w W-chu-wydacie ją w lokalnych sklepach czy zakładach usługowych na potrzebne wam rzeczy.
                      • Gość: jare Re: rachunek za gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 19:52
                        Onek, a napisz mi ile masz na fakturze do zapłaty za ,, Opłata sieciowa zmienna'' ? PEWNIE OKOŁO 400 zł

Ja przy rachunku 520 zł mam 150 zł za ,, Opłatę sieciową zmienną'' !
                        Nie dość że człowiek płaci za gaz to jeszcze za hu wie co. Totalny wyzysk , zobaczcie ile by było mniej ...

Grupa taryfowa W2
                      • krolowa.mieczy Re: rachunek za gaz 14.01.11, 19:55
                        Ja mam DeDietricha i serwisant przyjeżdża ze Świebodzic. Coś mi sie wydaje, ze on serwisuje też kotły innych firm. Możesz zawsze zapytać:
                        Brenner

ul. Kazimierza Wielkiego 9/4
                        58-160 Świebodzice
                        tel. (74) 854 15 15
                        tel. alarmowy (601) 572 105
                        brenner@wp.pl
                        Krzysztof Pietkiewicz
                      • Gość: Fox Re: rachunek za gaz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.01.11, 20:19
                        Jeśli chodzi o piece Viessmanna to jako jedyny na terenie Wałbrzycha dokonuje przeglądów p.Konarski jest jeszcze gość chyba ze Świdnicy ale licząc jego koszty dojazdu to wychodzi drożej.Jeśli masz piec na gwarancji to przegląd masz darmowy;))
                      • Gość: gazownik Re: rachunek za gaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.11, 14:01
                        Widzę, że w analogicznym okresie roku ubiegłego rachunki za gaz też miałeś wysokie. Nie aż tak ale mimo wszystko. Raptem 100m mniej. Więcej szczegółów odnośnie lokalu itp nie bede tutaj poruszał z uwagi na publiczny charakter tego forum. Przeanalizuj zużycie z ubiegłego roku biorąc pod uwagę, że najniższe temperatury były po nowym roku jesli dobrze pamiętam. Wygląda to całkiem podobnie. Jesli obecnie, mimo dość ciepłego stycznia zużycie nadal wydaje się być bardzo duże to zleć komuś przegląd instalacji, ustawień itp.
            • krolowa.mieczy Re: rachunek za gaz 14.01.11, 19:58
              Gość portalu: xyz napisał(a):

> bo ten rachunek jest razem z prognozą dlatego wydaje się tobie że płacisz podwu
              > jnie
              Przy ogrzewaniu gazem w gosp. domowych rachunki są wystawiane za zużycie bieżące, ew. drugi rachunek jako prognoza. Z tym, ze zawsze można podejsć na Kościuszki i podać zużycie i zapłacić wg licznika a nie prognozy z drugiej faktury.
    • Gość: jare Re: Sposób na gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 20:15
      Polecam to
      www.ceneo.pl/showPicture.aspx?pro ductID=2185090

Kupiłem w OBI za 26 zł

Zaprogramowałem sobie że ma się włączać przykładowo co 2 godz. na 15-20min i się wyłączyć... Od północy do 7 rano przerwa (ciepłe kołdry)
      Oczywiście nie jest za ciepło, ale cóż innego pozostaje :o/
      Można wprowadzić 10 ustawień. Polecam bo zauważyłem że znacznie mniej teraz idzie.

Tak poza tym, też bardzo chciał bym wiedzieć jak załatwić pozwolenie by przerobić na piec węglowy
      • Gość: jare Re: Sposób na gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 20:18
        Jak by Powyższy link nie działał :

allegro.pl/czasowy-programator-dwu-gniazdowy-i1410880397.html
        Tyle że to jest dwu gniazdkowy
      • Gość: dziadek Re: Sposób na gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 20:43
        Jare napisał
        <Tak poza tym, też bardzo chciał bym wiedzieć jak załatwić pozwolenie by przerobić na piec węglowy>.
        Zaproś kominiarza do domu, aby dokonał wizji czy istnieje możliwość montażu kotła na paliwo stałe. Jeżeli będzie taka możliwość wystawi Ci opinię kominiarską w której opisze warunki. Komin można wykonać na zewnątrz jak są na to warunki. Jak będziesz miał opinię, podpowiem Ci dalej.
      • madrebudowanie.pl Inny sposób na gaz 17.01.11, 10:21
        Można też podejść do tematu bardziej kompleksowo i zastanowić się, dlaczego w domu jest zimno... Ano tak: jeśli dom jest wychładzany przez zewnętrzne otoczenie, to dostarczamy mu ciepła. Spalając węgiel/gaz/itp, robimy obiad, czy też sami działamy jak ok. 250W grzałki. Jeśli na dworze jest bardzo zimno, to musimy tego ciepła wyprodukować znacznie więcej.
        A jeśliby tak, udało się spowodować, że temperatura na zewnątrz 'zmniejsza się' z -20*C do 0*C, albo nawet do 8*C to rachunki zmniejszyłyby się znacznie, prawda?
        To w takim razie proponuję się zainteresować ideą Gruntowego Wymiennika Ciepła, która jest bardzo prosta i tania oraz dodatkowo pozwala zapewnić w domu wymagany poziom wilgotności (w lecie i zimie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka