Gość: jakiśtam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 12:58 Mamy wiosnę pełną gębą!!! Rozpoczęło sie wielkie mycie SAMOCHODÓW pod domami, szczególnie na bocznych uliczkach. Aż miło patrzeć jak piana wartkim strumieniem ścieka do studzienek burzowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Polak jest zakaz mycia na ulicach podwórkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.12, 13:19 Jest przecież zakaz mycia, do mycia auta są myjnie, do naprawy aut są warsztaty lub specjalne wyznaczone miejsca, nie wolno sobie takich rzeczy robić na podwórku czy ulicy, a ty skoro widzisz takie coś to możesz zgłosić to anonimowo , bo jeżeli nie zgłosisz to jednocześnie godzisz się na to aby ludzie brudzili niszczyli, w Niemczech tego by nie było, tam zaraz by był telefon, podobnie w Belgii, Szwajcarii. Austrii. Co prawda nawet odkurzać aut nie wolno a co dopiero myć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podbijacz Re: jest zakaz mycia na ulicach podwórkach IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.12, 13:46 Dwa dni temu widziałem na Śniadeckich 4 jak właściciel busa mył swoje auto. Nie zgłaszałem, bo woda ściekała wprost do samej Pełcznicy, więc chyba żadna szkoda dla środowiska, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytajacy do podbijacz IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.12, 14:12 nie ważne gdzie ścieknie ale nie wolno i trzeba to zgłaszać w Niemczech takiego czegos nie ma i tam zyja na wysokim poziomie a nie to co Wałbrzyszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolf Re: do podbijacz IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.12, 10:17 ZGADZA SIĘ W POLSCE- WAŁBRZYCHU GOSPODARZA NA 1 ROK I ZMJANY OD RAZU WIDOCZNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: do podbijacz IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.12, 11:39 Zawsze twierdziłem, że ekologia szybciej nas wykończy niż jej brak. Odpowiedz Link Zgłoś
wladyslaw_grabski Re: jest zakaz mycia na ulicach podwórkach 17.03.12, 19:52 Gość portalu: Polak napisał(a): > Jest przecież zakaz mycia, do mycia auta są myjnie, do naprawy aut są warsztaty > lub specjalne wyznaczone miejsca, nie wolno sobie takich rzeczy robić na podwó > rku czy ulicy, a ty skoro widzisz takie coś to możesz zgłosić to anonimowo , bo > jeżeli nie zgłosisz to jednocześnie godzisz się na to aby ludzie brudzili nis > zczyli, w Niemczech tego by nie było, tam zaraz by był telefon, podobnie w Belg > ii, Szwajcarii. Austrii. Co prawda nawet odkurzać aut nie wolno a co dopiero my > ć. Powiadasz że nie wolno mi pod domem wymienić żarówki, uszczelki pod pokrywą zaworów czym np. wymienić świec czy filtra w aucie ? Hmm myć też nie wolno ? A kiedy urzędnicy powiedzą Ci że nie możesz się papierem podcierać bo to nieekologiczne i zakażą ? Myślę że wtedy spokojnie możesz papier zastąpić swoją Twarzą bo jesteś tak ograniczonym człowiekiem że przyozdobienie Twojej facjaty kałem niczego nie zmieni (może jedynie na lepsze). Pozdrawiam lemmingi. P.S. Mycie bez detergentów nie jest zabronione i możesz dzwonić gdzie chcesz - nawet do Prezydenta Galaktyki - nic nie jest w stanie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytajacy do grabki IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.12, 22:19 nie ważne czy myjesz detergentami czy nie nie wolno i tyle nie ma samowolki czas sie ucywilizowac Odpowiedz Link Zgłoś
wladyslaw_grabski Re: do grabki 18.03.12, 21:03 Gość portalu: czytajacy napisał(a): > nie ważne czy myjesz detergentami czy nie nie wolno i tyle nie ma samowolki cza > s sie ucywilizowac Doedukuj się zanim będziesz wkoło powtarzał brednie. P.S. Ja bardzo chętnie oddam auto do mycia, jak tylko mi znajdziesz myjnię gdzie umieją i robią profesjonalny detailing. Pryskanie z konewki na podzamczu jest dobre jak się błotem upaskudzi auto i chcę je przygotować do porządnego mycia. O myjniach ręcznych nie wspominam bo mi szkoda ciśnienie podnosić. Na swoim podwórku mogę nawet rozebrać auto na części i urządzić basen z naftą po szyję. I możesz mnie uroczyście w dupę pocałować. P.S.2 Mam nadzieję że rządzący debile zakażą Wam oddychać w święta Bożego Narodzenia. Ile to bezmózgich lemmingów pozdycha na święta, niepotrzebna by była wojna żebyście się wytłukli posłusznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh do idioty : wladyslaw_grabski IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.12, 00:03 Przypale po pierwsze każde miasto ustala zasady takie zasady panują w wielu miastach, tak samo nie można pić w miejscach publicznych tak samo nie mozna palić w miejscach publicznych i jeżeli rozbierzesz auto albo będziesz mył to daj znać a ci udowodnię twoją głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: do grabki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 14:34 Grabski, ty naprawdę jesteś taki głupi czy tylko się zgrywasz????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALEX Re: jest zakaz mycia na ulicach podwórkach IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.12, 10:19 TOBJE WOLNO I SE MYI TY WAŁBRZYSKI BRUDASIE PRZEZ TAKIE POPAPRANE CIOTY MACIE TO CO MACIE SIEDZICIE I BJADOLICIE A I TAK WAS WALĄ W DUPSKO JAK CHCĄ BRAWO RADNI I DOKTOREK ROBIC SWOJE BO PRZY TAKICH MJESZKAŃCACH I TAK MACIE WYGRANE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolf Re: jest zakaz mycia na ulicach podwórkach IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.12, 10:15 W NIEMCZECH JEST TZW. MITAG CISZA OD 12 DO 15 TEI PRACUJA TYLKO FIRMY CO MUSZĄ NIE MACO PORÓWNYWAĆ LUDZI NIE STAC W WAŁBRZYCHU NA MYJNIE A I NA TYM SIE WAS KRĘCI I OSZUKUJE POJEBANY KRAI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz do wolf IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.12, 13:16 PO pierwsze naucz się pisać, po drugie nie zmieniaj nicka ALEX, po trzecie jak ktoś nie ma kasy to po co kupują auta ? skoro jest w Wałbrzychu taka bieda to po co wam auta skoro was nie stać na utrzymanie ??. A może byście się wzieli za prace jak inni ludzie w innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do wolf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 21:12 Gość portalu: telewidz napisał(a): > PO pierwsze naucz się pisać, po drugie nie zmieniaj nicka ALEX, po trzecie jak > ktoś nie ma kasy to po co kupują auta ? skoro jest w Wałbrzychu taka bieda to p > o co wam auta skoro was nie stać na utrzymanie ??. A może byście się wzieli za > prace jak inni ludzie w innych miastach. Przejdź się na ul. Górniczą, potem na Gaj, potem na Sobięcin. Następnie rozglądnij się na strefie. I przemyśl swoje biadolenie o ekologii. Z nimi walcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klubitza Re: Wielkie mycie IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 13:36 mnie cieszy że aniołki Szełemeja pucują miasto park na Piaskowej czysty, II Armii wypucowana i jeszcze parę innych miejsc a wieśniaki myjące auto pod domem, cóż ani się to opłaca, jako forma spędzania wolnego też nieszczególnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tfu Re: Wielkie mycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 14:41 Zobaczcie jak wyglądają pobocza na Moniuszki przy nowym Mobruku na Gaju . Czesi co tamtędy jeżdżą to oczy przecierają ze zdumienia, że w takim syfie ludzie tu żyją i nikomu to nie przeszkadza. Nie dość ,że jezdnie dziurawa jak szwajcarski ser, to jeszcze do tego bród i śmieci jak na melinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pionek Re: Wielkie mycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 18:23 Na Podgórzu to mieszkają czyściochy, kochają MO-Bruk i czyste samochody :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wałbrzyszanin Re: Wielkie mycie IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.12, 18:49 Co mnie obchodzą Czesi? Ich drogi nie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Wielkie mycie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 17.03.12, 19:47 nie wiem co lepsze dla środowiska umyć samochód pod domem , używając płynu do naczyń biodegralnego np ludwika . Czy zwożenie do mo-bruka i wylewanie prosto w glebę substancji takich jak rtęci ołowiu . Bug wie jeszcze co oni tam jeszcze zwożą,ale oni to mogę robić zgodnie z prawem,a pan X nawet wodę nie może przemyć autka bo to nie zgodne z prawem.KU.... GDZIE TU SPRAWIEDLIWOŚĆ I OCHRONA ŚRODOWISKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: władza Re: Wielkie mycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 19:54 W dupie. Płacić czynsz, podatki, mandaty i nie filozofować ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nue Re: Wielkie mycie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 17.03.12, 20:52 tak jest sturmbannfuhrer ss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: władza Re: Wielkie mycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 21:07 No ! I żeby mi tu więcej nie marudzić , bo akcyze na wódkie podniosem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Wielkie mycie IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.12, 10:28 A W DUPJE ZE PODNIOSA ZACZNIEMY BIMBER PRODUKOWAC HAHAHAH NIE PŁACIĆ ZA FAIKI ZA WUDE PRZEZ TYDZIEŃ LEPRZE Z PRZEMYTU I ZOBACZYCIE JAK SIĘ RZĄD POSRA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pionek Re: Wielkie mycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 14:51 ktoś napisał, że ludzi nie stać na myjnię... no faktycznie wydatek z kosmosu - 2 zł za cykl w myjni bezdotykowej. A zresztą jeżeli nie stać na myjnię to jakim czortem stać na myjki ciśnieniowe, którymi się posługują te ubogie czyściochy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALEX Re: Wielkie mycie IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.12, 10:24 A CO SZEŁEMEI MENAGER NIE POSPRZATAŁ LUDKAMI ZA FARJER CO NIBY DŁUG ODPRACOWUJĄ ???? JA BYM MU ODPRACOWAŁ AŻ BY SIE POSRAŁ TO TYPOWE ŁAMANIA PRAWA TZW. LEGALNE NIE LEGALNA ROBOTA LUDZIE TO POJEBUSY Z ETO ROBJA NIECH MI WASZ PREZYDENT POKAZE USTAWĘ PRAWNĄ UN W KTUREI MOŻE MNIE EKSMISOWAĆ STRONA PRAWNA I FORMALNA MÓWI JEDNO ZNACZNIE JAKO WŁODASZ MA MI ZAPEWNIĆ PRACE - GODNE WARUNKI LOKALOWE A NIE ZE LOKATOR PŁACI CZYNSZ I SAM REMONTUJE A MJASTO I MZB NIC hahahahah POCZYTAJCIE I ZOBACZYCIE CWANIAK OBRZYDLIWY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz do ALEX IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.12, 13:11 Dziecko po pierwsze naucz się pisać, po drugie jest ustawa, jest umowa, i eksmisja może cię spotkać, a za czynsz trzeba płacić, wszyscy płacą , we wszystkich miastach, tutaj też musisz płacić, jeżeli nie płacisz to inni nie będą za ciebie płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirkesz Re: Wielkie mycie IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 14:59 Mycie to tam pol biedy, gorzej jak sąsiad zrobi sobie z podwórka warsztat samochodowy i np spawa ( smród ze ja pie... ), ale to jest Polska , nie Ameryka czy Niemcy , trzeba mieć trochę zrozumienia , a wszyscy ci co dzwonią , uprzejmie donoszą to wielki Huj wam w dupę ! złamasy pie...ne itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walbrzych do Pirkesz IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.12, 15:20 A masz inne rozwiązanie aby Polacy, Wałbrzyszanie nie brudzili nie niszczyli ?? czyli co ja mam cicho siedzieć bo sąsiad sobie robi auto i wszystko brudne od smarów, olejów, upaprana elewacja itd. uważasz że jest to w porządku ? a jak idziesz chodnikiem i upaprzesz się od oleju od smaru, to będziesz zadowolony ? jak zniszczysz swoje nowe ciuchy, na które pracujesz? , albo jak będziesz miał małe dziecko i dziecko wpadnie w kałużę z olejem i smarem, to będziesz zadowolony ? masz jakieś inne propozycje żeby to załatwić bez zgłoszeń na policje i straż? czy też wolisz mieszkać jak jaskiniowiec ? jak flinstony ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirkesz Re: do Pirkesz IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 16:18 Bez przesady , nikt nie smaruje elewacji olejem , a dzieci nie kapią się w benzynie . Trochę to wyolbrzymiasz wszystko. najpierw należny rozmawiać , w zasadzie zawsze a nie po cichu siedzieć i podpie...ć. Co do Wałbrzycha , brudu , smrodu i zachowań aspołecznych na niektórych dzielnicach. Tego się nie naprawi. Mieszkając w Wałbrzychu w pewnym sensie się godzimy z tym co mamy . Tez wiesz przypadek , przypadkowi nierówny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walbrzych Re: do Pirkesz IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.12, 00:14 I tutaj się mylisz bo jak się powie to wytrzeszczy gościu oczy i wielki zdziwiony a czasem potrafi powiedzieć że co mnie to interesuje, a właśnie mnie dużo interesuje, bo to pod moim oknem się wszystko dzieje itd. to pod moim oknem jest ławka która jest upaprana olejem, smarem, jak wymienia olej gdzie go daje a no tam gdzie dzieci mają dostęp i później rzucają w elewacje, fakt może elewacja nie jest najlepsza ale dlaczego ktoś ma bardziej to niszczyć, dlaczego ja mam wchodzić do bramy na której jest porozlewany olej i smary i mam sobie to wnosić do domu na panele. Dlaczego ja mam w ogóle płacić za mieszkanie skoro ktoś na podwórku robi sobie warsztat a z bramy składowisko i ja mam później sprzątać w bramie i w domu , bo do domu się ten brud nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: do Pirkesz 19.03.12, 00:47 Obawiam się wałbrzych , że nie jesteś przystosowany do życia w społeczeństwie. Jesteś egoistą, samolubem i pieniaczem. Jak ci nie pasi to się wyprowadź. Współczuję sąsiadom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opcja do pozor_vlack IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.12, 01:59 to jak sie tobie nie podoba to mozesz sie wyprowadzic w innym miescie jak bys mieszkal to juz bys dawno wpie...dostal za niszczenie cudzego mienia, chociaz by w swidnicy oni by cie odpowiednio potraktowali, dlatego kazdy mowi ze walbrzych to patologia i brudasy bo w nim mieszkaja takie brudasy jak ty pozor_vlack Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: do pozor_vlack 19.03.12, 09:15 opcjo wałbrzycha, jak ktoś zaczyna rzęzić jak to w innych miastach jest pięknie, to jest mi wiadome , że w doopie był i goowno widział. Zastanów się nad sobą . Takie chore jednostki jak ty, cierpiące na niedowład zdrowia psychicznego , należy wykrawać ze zdrowej tkanki wspólnoty , bo zepsuje całość ! Jeszcze raz współczucia dla twoich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do pozor_vlack IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 09:56 Aleś sobie znalazł rozmówcę. Współczuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walbrzych Re: do pozor_vlack IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.12, 11:48 No tak brudasom i flinstonom ( czytaj Jaskiniowcom) nie przeszkadza taki stan, poniszczonych podwórek, elewacji, budynków, klatek schodowych, taki jaskiniowiec się dobrze czuje w takim otoczeniu bo to jego naturalny klimat. A co do zdrowia psychicznego, to nie wydaje mi się abyś był do tego powołany, żeby wydawać opinie o stanie zdrowia forumowiczów. Tak na marginesie to najpierw trzeba zbadać a dopiero wydać opinie i oczywiście trzeba mieć wiedzę i odpowiednie kwalifikacje, których ci brak, ale za to cech jaskiniowca masz pod dostatkiem, typowe to dla regionu Wałbrzycha. ____________________________________ Wałbrzych nie dla jaskiniowca pozor_vlack Odpowiedz Link Zgłoś
wladyslaw_grabski Re: do pozor_vlack 19.03.12, 12:14 Gość portalu: walbrzych napisał(a): > No tak brudasom i flinstonom ( czytaj Jaskiniowcom) nie przeszkadza taki stan, > poniszczonych podwórek, elewacji, budynków, klatek schodowych, taki jaskiniowie > c się dobrze czuje w takim otoczeniu bo to jego naturalny klimat. A co do zdrow > ia psychicznego, to nie wydaje mi się abyś był do tego powołany, żeby wydawać o > pinie o stanie zdrowia forumowiczów. Tak na marginesie to najpierw trzeba zbada > ć a dopiero wydać opinie i oczywiście trzeba mieć wiedzę i odpowiednie kwalifik > acje, których ci brak, ale za to cech jaskiniowca masz pod dostatkiem, typowe t > o dla regionu Wałbrzycha. > > ____________________________________ Przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedź i zastanów się, następnie odpowiedz co ona ma do mojego umycia auta na moim podwórku (prywatna posesja) ? Nie wiem skąd wyjazd z zlewaniem oleju, może to Twoje prywatne pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: Wielkie mycie IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 12:07 A co z psimi kupami? Kto wreszcie dopier,.doli psiarzom?. Dawac ich na tapete. Co. Oni sa lepsi? Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: Wielkie mycie 19.03.12, 12:17 Brawo miejscowy. Pewnie wałbrzych wraz ze swoim kundelkiem stawiają klocki na podwórku, być może zapchlony kundelek wybiega sobie sam na spacerek. Obsikując wycieraczki sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wielkie mycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 13:07 Widzę "flak", że ty dalej swoje. Widocznie jesteście siebie warci. Ten "walbrzych" ze swoją argumentacją : dlaczego ja mam wchodzić do bramy na której jest porozlewany olej i smary i mam sobie to wnosić do domu na panele. - przypomina Żyda przed sądem. - Wysoki Sąd, oskarżony wybić mnie oko. - Jak to wybił panu oko, skoro Sąd widzi, ze ma pan oczy w porządku? - No...ale on kopnąć mnie w dupe, a jak by tam być oko, to on by je wybić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polska Nasza a ja powiem tak IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.12, 15:03 Jak się mieszka w bloku wielorodzinnym to trzeba się ustatkować do wszystkich lokatorów, to nie prywatny folwark, tylko trzeba mieć pod uwagą że jeszcze inni ludzie mieszkają, i mają prawo do spokoju, mają prawo do mieszkania w schludnych warunkach, część ma wykupione mieszkania i płaci remontowe, jeżeli ktoś zniszczy np. tą elewacje to wspólnota musi płacić i ten co ma wykupione mieszkanie a ten co nie ma to płaci za niego gmina, czyli z naszych podatków, na prywatnych posesjach też nie za bardzo można sobie robić co się żywnie podoba, przykłady idą w TV wystarczy popatrzeć i zrozumieć że prywatne nie oznacza że można wszystko robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: Wielkie mycie IP: *.swidnica.mm.pl 19.03.12, 14:59 Ja tam wole sam myc auto a nie w jakiejś myjni czy dotykowej czy bez. Na umyciem porządnie auta z pastowaniem poświęcam około 3-4 godziny. Żadna myjnia nie zrobi takiego samego rezultatu w ciągu max 30 min. psikając jakimś badziewiem. Wiec jak sąsiad myje to auto jakoś mi to nie przeszkadza. inna bajka jest z psami srającymi na chodnikach, sam mam psa ale jakoś nie jest mi ciężko sprzątnąć po nim. Pozdrawiamy społeczniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polska Nasza do ;] o psa IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.12, 15:09 No ok po psie sprzątasz a ile razy się wyszczałeś gdzieś koło bramy ?? lub koło drzewa ??? ile razy ci co krzyczą że psy srają, to sami obsrywali i szczali po kątach ??? ludzie od zwierząt wymagają a sami chodzą i szczają po bramach po kątach, to samo ich dzieci również szczają i srają i dlaczego po sobie nie sprzątają ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiekdemolka Re: do ;] o psa IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 17:45 Ktoś z rodziny wałbrzycha ? "Dziś rano na ulicy Mazowieckiej we Wrocławiu zostało zniszczonych 29 samochodów. Część z nich miała powybijane szyby, część porysowaną karoserię. Sprawcą okazała się około 45-letnia kobieta" - poinformował nas Krzysztof Zaporowski z Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu. kontakt24.tvn.pl/temat,zniszczyla-30-samochodow,38952.html?categoryId=496 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hvdu Re: do ;] o psa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 18:15 prawdopodobnie wyszła z załozenia, że na parkingu urzędu marszałkowskiego stoją auta urzędników. Nieźle się zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś