Dodaj do ulubionych

Czy wlasna firma to szansa

IP: *.wsisiz.edu.pl 19.07.01, 09:50
Pare lat prowadzilem swoja mala firme rozliczana na zasadzie ryczaltu
ewidencjonowanego ale zmuszony bylem do zamkniecia firmy.Powodem zrezygnowania
z dalszej dzialalnosci gospospodarczej bylo wiele powodow ale podstawowym bylo
to,ze brak bylo plynnosci finansowej a podatki i ZUS musialem ciagle oplacac na
biezaco.Doszedlem do wniosku,ze panstwu nie zalezy na rozwoju malych
firm,wszystko co mowia to lipa.Praktyka pokazuje zupelnie co innego.
Czy i Wy mieliscie podobne doswiadczenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Olin Re: Czy wlasna firma to szansa IP: *.satkabel.com.pl 19.07.01, 10:27
      No oczywiscie! Pomijajac juz nawet tony biurokracji do przekopania... W kazdym
      razie placenie podatkow na podstawie samych faktur, bez wplywu pieniedzy jest
      chore. ZUS tez jest chory, ale to wszyscy wiemy. W kazdym razie - faktycznie,
      panstwu NIE zalezy na rozwoju malych przedsiebiorstw. A zeby im ulatwic
      funkcjonowanie, trzeba by bylo jedynie... No wlasnie, co? Ruszyc glowa z
      dodatkiem odrobiny dobrej woli! To tak jak w naszym UM.
      • Gość: Adam Re: Czy wlasna firma to szansa IP: *.wsisiz.edu.pl 19.07.01, 11:05
        ZUS to zupelnie inny rozdzial w tej sprawie.To jest panstwo w panstwie.Robia co
        chca wszyskie czynnosci spychaja na klienta.Wprowadzaja coraz wiecej
        obowiazkowych dokumentow.Klient sam musi udowadniac dowody wplaty i szanownie
        czekac tygodniami na decyzje.Ludzie gdzie ja zyje.Instytucja powolana do tego
        by ulatwic zycie robi zupelnie co innego.To wszystko jest smiertelnie chore i
        leczenie mija sie z celem.
    • Gość: Aleks Re: Czy wlasna firma to szansa IP: *.proxy.aol.com 26.09.01, 06:59
      Adam, czy moglbys mnie poinformowac jak wysokie sa te podatki i co jest ich
      baza. Rowniez, jak czesto sie je placi i co jest opodatkowane?
      Ciekawa jestem, bo mam mala kawiarnie w Pennsylvanii i narzekam na moje
      podatki.
      • Gość: Adam Re: Czy wlasna firma to szansa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.01, 13:26
        Gość portalu: Aleks napisał(a):

> Adam, czy moglbys mnie poinformowac jak wysokie sa te podatki i co jest ich
        > baza. Rowniez, jak czesto sie je placi i co jest opodatkowane?
        > Ciekawa jestem, bo mam mala kawiarnie w Pennsylvanii i narzekam na moje
        > podatki.

Placi sie podatek od wystawionego rachunku,jest podatek dochodowy i obrotowy
        oprocz tego niezaleznie czy mialas jakis dochod czy nie nalezy co miesiac oplacic
        ZUS minimalna kwota od osoby (teraz chyba ok 600zl).Podstawowa sprawa jest na
        jakich zasadach prowadzisz swoja dzialalnosc ja prowadzilem na zasadzie ryczaltu
        ewidencjonowanego(nie moglem przekroczyc obrotu powyzej ~50000zl w roku),nie
        wliczam podatku wat 22% bo jezeli wystawiam rachunek to razem z watem.
        Wiesz podatki sa tak skomplikowane ale najpierw nalezaloby wybrac na jakich
        zasadach chciala bys prowadzic dzialalnosc oraz pomyslec o ksiegowej(inaczej
        zginiesz,poniewaz stawki zmieniaja sie dosyc czesto).Mnie ksiegowosc prowadzila
        siostra dlatego mnialem troche latwiej.
        To przekazalem Ci tak na wstepie.W przblizeniu podatki i oplaty zzeraja lwia
        czesc dochodu zysk stanowi ok 10%calosci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka