Dodaj do ulubionych

Obwodnica Wałbrzycha

IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 07.04.03, 11:36
Podobno nie będzie pieniędzy na dalszą budowę obwodnicy powiedział poseł
Dyduch!
Sprawa utknęła w komisji rządowo-samorządowej.
Myślę, że jakby prezydentem Wałbrzycha był dalej p.Kuzniar to sprawa ta nie
utknęłaby w tej komisji? Szkoda, że wynik wyborów był inny, z tego powodu
będziemy jezdzić w ślimaczym tempie przez ul.wrocławską i nie tylko!!!!!!
Obserwuj wątek
    • olin Re: Obwodnica Wałbrzycha 07.04.03, 16:22
      Eee, no takie gadanie mnie denerwuje. To ja mam glosowac na skompromitowanych
      dupkow dlatego, ze koles kolesiowi zalatwi cos z pozytkiem dla miasta, tak? A
      niekoles niekolesiowi nie zalatwi! Bez sensu.

PS. Nie mowie, ze teraz zaden dupek w magistracie sie nie kompromituje.
      • Gość: gugu Re: Obwodnica Wałbrzycha IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.0.* 09.04.03, 21:46
        olin napisał:

> Eee, no takie gadanie mnie denerwuje. To ja mam glosowac na skompromitowanych
        > dupkow dlatego, ze koles kolesiowi zalatwi cos z pozytkiem dla miasta, tak? A
        > niekoles niekolesiowi nie zalatwi! Bez sensu.
        >
        > PS. Nie mowie, ze teraz zaden dupek w magistracie sie nie kompromituje.

W 2002 tez było 0 (zero) na obwodnicę, a rzadzili "właściwi" kolesie
        • Gość: cap Re: Obwodnica Wałbrzycha IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.04.03, 18:58
          Nadzieja zamiast pieniędzy
          WAŁBRZYCH Prace przy obwodnicy utknęły z braku funduszy

Osiem milionów złotych miał w tym roku przekazać budżet państwa na wałbrzyską
          obwodnicę. Do dziś nie ma jednak decyzji w tej sprawie.Pieniądze są potrzebne
          choćby na zabezpieczenie tego, co już zostało wybudowane.

Wałbrzyska obwodnica w założeniach miała kosztować około 500 milionów złotych.
          Pieniądze powinien dać przede wszystkim budżet państwa. Dziś wiadomo jednak, że
          to samorząd będzie musiał znaleźć większą część środków na ten cel. Jest tylko
          jedno podstawowe pytanie - skąd?.

Okrojone drogi

Obwodnica pochłonęła już ponad 50 milionów złotych. Żeby zakończyć inwestycję,
          potrzeba jeszcze co najmniej cztery razy tyle. Koszty udało się zmniejszyć o
          połowę, kiedy okazało się, że to miejski budżet będzie musiał wydać najwięcej.
          Obcięcie wydatków i tak nie zmieniło faktu, że Wałbrzych nie ma pieniędzy.
          Pracownicy ratusza dostali ostatnie wypłaty z jednodniowym opóźnieniem, bo
          konto urzędu było puste.

W ubiegłym roku pojawił się problem zabezpieczenia wybudowanych już częściowo
          odcinków obwodnicy. Obfite deszcze zniszczyły fragment nasypu w dzielnicy
          Piaskowa Góra. Poprzedni zarząd miasta znalazł pieniądze na naprawę szkód. To
          jednak chwilowe rozwiązanie.

Dyduch obiecał

Wałbrzyski poseł Marek Dyduch w styczniu tego roku obiecał, że pomoże uzyskać
          pieniądze na obwodnicę z budżetu państwa. Na ten rok miało to być 8 milionów
          złotych. W ubiegłym tygodniu poseł spotkał się z prezydentem Piotrem
          Kruczkowskim. Nie miał jednak dobrych wiadomości. - Dotacja utknęła w jednej z
          komisji samorządowo-rządowych rozdzielających środki. Trudno powiedzieć, czy
          jeszcze w tym roku jakieś pieniądze uda się stamtąd uzyskać. Ja nie tracę
          nadziei, jeśli nie w tym roku, to w przyszłym - mówi poseł.

Długi zamiast pieniędzy

Budowa miejskiej obwodnicy przyniosła jeszcze jeden problem. Inkom Śląski,
          który budował odcinek na Piaskowej Górze, domaga się od miasta ponad 20
          milionów złotych. Według kancelarii prawnej, pełnomocnika firmy, roszczenia są
          zgodne z umową. Jeśli samorząd nie zapłaci, sprawa trafi do sądu.

Są pomysły

- W tegorocznym budżecie Wałbrzycha nie ma pieniędzy na wałbrzyską obwodnicę.
          Rozważamy dwie możliwości pozyskania środków. Pierwszy, to fundusze pomocowe z
          Unii Europejskie. Drugi jest związany z propozycją kilku firm, które chcą
          wyłożyć pieniądze dziś i są w stanie poczekać na ich zwrot kilkanaście lat -
          mówi wiceprezydent Mirosław Bartolik. Tych propozycji nie da się jednak
          zrealizować bez własnych środków finansowych.
          • Gość: hajek Świdnica też chce obwodnicę IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.04.03, 19:02
            Świdnica też chce obwodnicę
            Rafał Bednarz rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego w Świdnicy: Obwodnica ma się
            zaczynać w Słotwinie i przechodzić koło Witoszowa Dolnego, dalej za szpitalem
            Latawiec i osiedlem Słowiańskim w kierunku Jakubowic, Boleścina, Jagodnika i
            Pszenna połączy się z drogą krajową numer 35 do Wrocławia. Na taką lokalizację
            zgodziła się wstępnie Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. Teraz
            czekamy na ostateczne potwierdzenie oraz informację o finansowaniu inwestycji.
            Jeśli budowa obwodnicy zostanie zaakceptowana w tym roku, to pierwsze prace
            mogą się rozpocząć za dwa lata.
            Przypomnę ze Swidnica juz raz miała wybudowaną obwodnice (zaczynała się koło Mc
            Donalda) lecz ówczesni twórcy ludowi zezwolili po obu stronach na budowe
            osiedli mieszkaniowych i problem powrócił.
          • Gość: olo penis Re: Obwodnica Wałbrzycha IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.05.03, 18:33
            No byłem tam wczoraj i zdziwko mnie hapło kładą asfalt na wysokosci szpitala .
            Czy to z nowych pieniedzy?czy doszukali sie że jest zapłacone a nie wykonane.
            Kontenerowe kioski mają logo Elektrobudowa a nie Inkom .
      • koza16 Re: Obwodnica Wałbrzycha 13.04.03, 20:29
        olin napisał:

> Eee, no takie gadanie mnie denerwuje. To ja mam glosowac na skompromitowanych
        > dupkow dlatego, ze koles kolesiowi zalatwi cos z pozytkiem dla miasta, tak? A
        > niekoles niekolesiowi nie zalatwi! Bez sensu.
        >
        > PS. Nie mowie, ze teraz zaden dupek w magistracie sie nie kompromituje.

W 100% sie zgadzam
    • Gość: dhill nie ma tego złego... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.04.03, 17:52
      Tylko rowerzyści się cieszą. Jak długo obwodnica pozostaje taka, tak długo
      można z niej zjeżdżać. Dość niedawno zasypano zabezpieczenia przed osuwaniem
      się żwiru przez które zjazd był nieprzejezdny. Szkoda tylko, że rower mam we
      Wrocławiu, bo bym sobie pojeździł.
      Naprawdę polecam, nachylenie stoku przekracza 45 st. jak myślę i raczej trudno
      się zabić, bo na scianie nie ma żadnych przeszkód. Trzeba tylko uważać na
      koniec trasy, bo tam są kamienie i kanał z wodą.
      Oczywiście jak już się zdecydujesz to się nie zatrzymasz ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka