Dodaj do ulubionych

Świat ogląda "Katyń"

14.04.10, 19:22
To kolejny dowód, że o historii chcemy się dowiadywać z filmów. Czy to nie jest aby niebezpieczne, nie doprowadzi do wypaczeń i przeinaczeń? Zastanawiam się nad tym na moim blogu: Katyń wersja 2.0
Obserwuj wątek
    • Gość: Majka Świat ogląda "Katyń" IP: *.nat0.sta.nsm.pl 14.04.10, 21:40
      Pan Wajda to zwykły człowiek i niema prawa się wypowiadać na temat
      pochówku naszego Prezydenta.niech zajmie się kręceniem filmów.A tak
      prywatnie to nie lubię Pana panie Wajda.
      • Gość: monika Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.10, 22:11
        Każdy ma prawo zabierać głos w interesującej go kwestii. Na tym m.in. polega
        demokracja, o którą walczył Prezydent.
        • Gość: heh Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.10, 15:13
          No, nie tylko prezydent Kaczyński... setki, tysiące wartościowych ludzi..
        • Gość: spambot Re: Świat ogląda "Katyń" IP: 81.219.144.* 17.04.10, 23:59
          Pan Wajda nie jest właścicielem Zamku na Wawelu... O pochówku na Wawelu może decydować właściciel, a takim jest Kościół katolicki.
      • Gość: heh Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.10, 15:12
        Otóż przyjmij do wiadomości, że ma święte prawo się wypowiadać... podobnie jak
        Ty też masz takie prawo, więc innym go nie odbieraj...
      • Gość: Henryka Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.dsl.milwwi.sbcglobal.net 15.04.10, 16:19
        Pani Majko,prosze przeczytac z wieksza uwaga artykul!!!
        I jeszcze jedna mala uwaga-nie ma pisze sie osobno!!!!
        ( nie w polaczeniu z czasownikiem pisze sie osobno!!!
    • Gość: Sławek Świat ogląda "Katyń" IP: *.nat0.sta.nsm.pl 14.04.10, 21:42
      Nie lubię filmu Katyń .Jest nudny i denny.
      • Gość: heh Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.10, 15:17
        Może źle się nastawiłeś do tego filmu? Może oczekiwałeś całkiem czegoś innego? A
        może nie rozumiesz o czym ma ten film mówić?! Spodziewałeś się fajerwerków i
        żywiołowej akcji filmu w stylu sensacji z USA?! Spodziewałeś się tego po filmie
        opowiadającym o jednej z największych tragedii naszego Narodu?! Zamilknij lepiej
        i nie pisz nic nigdy więcej...
        • Gość: tak Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.swps.edu.pl 15.04.10, 16:00
          Nie pokazano w tym filmie bólu Polskiego narodu.Bohaterowie zasługują na lepszy
          film.
          • Gość: Henryka Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.dsl.milwwi.sbcglobal.net 15.04.10, 16:36
            Hej ,bierz ster w swoje rece i do dziela!!!
            Napewno zrobisz to lepij,zycze powodzenia!
        • Gość: Sławek Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.nat0.sta.nsm.pl 16.04.10, 00:08
          sama się zamknij .Nie tylko nasz naród jest umęczony wojnami z
          przeszłości.Dajcie na wstrzymanie,inne kraje do tej pory toczą
          wojny.Wiem o Katyniu ,jest mi przykro i żal tych wszystkich ludzi
          którzy tam zginęli ale czas wybaczyć,ten film może wywołać odwrotny
          efekt.Może wywołać lawinę nienawiści do Rosjan.Tego chyba nie chcemy.
      • Gość: Henryka Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.dsl.milwwi.sbcglobal.net 15.04.10, 16:45
        Nie powinienes marnowac swoich umiejetnosci i wiedzy historycznej!
        Bierz ster w swoje rece i pokaz co potrafisz .
        • Gość: nati Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.range81-155.btcentralplus.com 15.04.10, 17:54
          Wczoraj oglądałam Katyń-nieststy trochę się zawiodłam bo kiedy myślę że ma go zobaczyć spora część obcokrajowców, którzy nigdy o Katyniu nie slyszeli to mogą nie zrozumieć co tak naprawdę się u nas działo. Nie widac w tym filmie tego ogromu jaki miał wtedy miejsce, cierpienia... Jest tam tylko czastka tego co się tam wydarzyło wiec taki obcokrajowiec może sobie powiedzieć-no tak nieszczęscie zabito ludzi zakopano w dole-bedzie ich z setka jest to straszna tragedia ale żyje sie dalej. Tylko że tych dołow było tam wiele wiele więcj i zginęli tam naprawdę ważni ludzie-dużo wiecej ważnych ludzi niż teraz w katastrofie samolotu prezydęckiego ale o tym film nic nie mówił.
          Mimo wszystko cieszę się że wogóle zostanie on obejrzany przez świat.
          Mam nadzieje że kiedyś ktoś nakręci jeszcze jeden film o Katyniu-nie taki ogólnikowy. Ja niestety nie posiadam talentu reżyseri ani innych potrzebych do zrobienia filmu wiec zostawiam to profesjonalistom.
          Co do listu Pana Andrzeja Wajdy to jak każdy miał prawo wyrazić swoje zdanie. Nie podobają mi się jednak strajki w Krakowie-teraz w trakcie żałoby nie powinno być czegoś takiego i ludzie powinni zaakceptować decyzję jaka zostala podjęta. Ja również wolałabym gdyby Para Prezydencka spoczęła w Warszawie ale akceptuję tą decyzję ktora jest.
          • Gość: qqq Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 18:44
            denny film
            • Gość: mil Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.gorzow.mm.pl 15.04.10, 20:49
              denny to jesteś Ty kolego, widać że brakuje Ci latek, dobranocki lepiej oglądaj
              jak trudno zrozumieć Ci film
    • Gość: Siarheij_ z Belaru Świat ogląda "Katyń" IP: *.95-55-138-147.dynamic.avangarddsl.ru 15.04.10, 20:08
      na sobotę zaplanowana jest emisja filmu w telewizji białoruskej
      nn.by/?c=ar&i=37354

• sniezynka22 Re: Świat ogląda "Katyń" 15.04.10, 22:47
        Ciekawi mnie co sobie myślą oglądając ten film i co ja bym pomyślała, oglądając
        zbrodnie dokonane przez polski naród, o których wszyscy wiedzą, ale nikt nie
        chce się do nich przyznać.
        Nie wydaje mi się, żeby to w dużym stopniu wpłynęło na świadomość i kulturę
        danego społeczeństwa.
        • Gość: Basia Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 12:30
          Ja myślę, że filmy "Katyń" czy "Pianista" zwrócą baczniejszą uwagę
          na historię i kulturę...
    • algerr Re: Świat ogląda "Katyń" 15.04.10, 23:13
      Myślę, że film jest dosyć bezpośrednią formą przedstawiania historii. Jeżeli
      dzięki filmowi świat dowie się o tej zbrodni, to bardzo dobrze. Obraz zawsze
      lepiej przemawia, niż martwe litery.
    • Gość: andrzej Świat ogląda "Katyń" IP: *.kwidzyn.mm.pl 16.04.10, 00:15
      Szkoda tylko, że historii dowiedzą się z tak słabego filmu...
    • mirawayne straszna cena 16.04.10, 04:26
      dlaczego trzeba było takiej tragedii żeby świat się dowiedział o
      Katyniu?Kosztem takich wspanialszych ludzi niezastawionych.CZEŚĆ ICH
      PAMIĘCI!Nie ważny jaki to jest film ważne ze jest, i jest co pokazać światu,
      bez tego filmu to jakie by były dokumentacje?Jeśli są jakieś to tylko w Rosji
      i może w ten sposób będzie się ich domagać.Nawet może w ten sposób znajda się
      świadkowie albo jakieś zapisane przez Rosjanin wspomnienia które do tej pory
      były ukryte ze strachu przed komunistami.
    • Gość: janek Świat ogląda "Katyń" IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 16.04.10, 08:25
      dzisiejszy "swiat" nie interesuje sie historia, a juz szczegolnie malo go
      obchodzi historia narodu o ktorym niewiele wie. Lepiej koncentrowac sie na
      wlasnych klopotach, nie zwracajac uwagi na t co swiat o nas mysli. "Swiat" o
      nas nie mysli, jezeli mysli. "swiat" wiecej mysli o tym co robi aktorka
      Madonna lub o nowym filmie z coraz bardziej realistycznym mordowaniem lub
      pirotechnika.
    • algerr Re: Świat ogląda "Katyń" 16.04.10, 17:24
      Ale nawet gdyby tylko garstka osób miała się dowiedzieć o Katyniu, to warto,
      żeby ten film pojawił się na całym świecie.
    • Gość: sch Świat ogląda "Katyń" IP: *.9-1.cable.virginmedia.com 17.04.10, 03:40
      ITI jako dystrybutor filmu zgarnia kasę. :)
      • Gość: Majka Re: Świat ogląda "Katyń" IP: *.centertel.pl 17.04.10, 08:45
        Nie ważne, kto zgarnie kasę najważniejsze, że ludzie dowiedzą się o
        zbrodni jaką dokonano. A tak na marginesie to Wajda ma duży wkład w
        kulturę,w kinomatografię oby więcej takich ludzi.
        • Gość: fanfar To wspaniała sprawa IP: *.chello.pl 17.04.10, 18:42
          Jak czytam o zainteresowaniu filmem Wajdy i rozbudzeniu
          ciekawości Katyniem nawet w Chinach. to - choć to absurdalne -
          trudno nie pomyśleć, jak "niezbadane są wyroki Pańskie". Ci co
          najczęściej (i głośno) zabierali głos w sprawie Katynia "swoją
          śmiercią się przyczynili" do rozgłosu jaki ta historia zdobyła. Z
          sukcesu Wajdy jednak najbardziej się cieszę...
        • bdx65 Re: Świat ogląda "Katyń" 17.04.10, 19:32
          Rosjanie w wersji ocenzurowanej?
          Słowa p. Turskiego z Panoramy.
          • okiko Re: Świat ogląda "Katyń", szkoda że to taki knot! 17.04.10, 20:13

Wajda i te jego knoty,jakie ostatnimi czasy kręci,
            niestety również i "Katyń'.
            Z jakiej racji uzurpuje sobie prawo do bycia
            autorytetem???
            Kazdej władzy po kolei w doopę właził...
            Konia żywego w przepaść strącił (Popioły).
            Morderstwo w domu córki zatuszował...
            Aktualnie w kieszeni Agory spokojnie sobie siedzi!

• algerr Re: Świat ogląda "Katyń" 19.04.10, 12:14
      Można oczywiście krytykować ten film, jak każdy inny, ale bardzo dobrze, że po
      prostu jest i ogląda go cały świat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka