Dodaj do ulubionych

Wspolczesna powiesc

IP: *.starnet.pl 17.07.01, 16:19
Lud i krytycy podobno czekaja na wspolczesna powiesc realistyczna, ktora opisze
polskie tu i teraz. Na Jowisza, juz sobie wyobrazam to cos wydane przy pomocy
finansowej Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Mam nadzieje, ze to
wspolczesne "ogniem i mieczem" nigdy nie ujrzy swiatla dziennego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolina Re: Wspolczesna powiesc IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 00:43
      Z takim wsparciem to bedzie raczej piesn pochwalna pelna "achow" i "ochow".
      Ministerstwo Kultury nie dofinansowaloby przeciez czegos wskazujacego na brak
      kultury. Slowem bedzie to faktycznie czysty realizm...
      Nie jestem w stanie wyobrazic sobie jak takie "Ogniem i mieczem XXI wieku"
      mialoby wygladac.
      • Gość: wrecker Re: Wspolczesna powiesc IP: *.starnet.pl 18.07.01, 01:52
        Gość portalu: Karolina napisał(a):

> Nie jestem w stanie wyobrazic sobie jak takie "Ogniem i mieczem XXI wieku"
        > mialoby wygladac.

Ja wole sobie tego nie wyobrazac. Nie musze dodawac, ze kazda rysa na
        wypolerowanym pomniku spowoduje okreslone reakcje "prawdziwych Polakow". Nie ujme
        tej mysli precyzyjniej, gdyz nie chce rozpetac tu dyskusji, ktorej nie chce
        rozpetac.
        pozdrawiam

• Gość: paw Ale o co chodzi? IP: 193.0.117.* 20.07.01, 14:31
    • Gość: kathy Re: Wspolczesna powiesc IP: 195.117.174.* 20.07.01, 14:43
      Gość portalu: Wrecker napisał(a):

> Lud i krytycy podobno czekaja na wspolczesna powiesc realistyczna, ktora opisze
      >
      > polskie tu i teraz. Na Jowisza, juz sobie wyobrazam to cos wydane przy pomocy
      > finansowej Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Mam nadzieje, ze to
      > wspolczesne "ogniem i mieczem" nigdy nie ujrzy swiatla dziennego.

Masz przerost wyobraźni i martwisz się chyba na zapas. Polska proza się
      skończyła, nie istnieje i to jest wielki dramat.

• Gość: Wrecker Re: Wspolczesna powiesc IP: *.starnet.pl 20.07.01, 15:32
        Gość portalu: kathy napisał(a):

>
        > Masz przerost wyobraźni i martwisz się chyba na zapas. Polska proza się
        > skończyła, nie istnieje i to jest wielki dramat.
        >

Chwileczke, po pierwsze wyczytalem to gdzies, a nie wymyslilem, wiec az tak
        romantycznej wyobrazni nie mam, acz mimo to i tak dziekuje za komplement. :> I po
        drugie, co za bzdura, ze proza sie skonczyla, a w dodatku ze gdyby sie skonczyla
        to bylby wielki dramat! Proza mutuje, jako i caly swiat - praeterit figura huius
        mundi! - tudziez jezyk kazdej ze sztuk. To ze nikt nie pisze "tak jak kiedys" to
        objaw cudowny i przynoszacy ulge, bo lepiej zeby nie pisali nic, niz zeby pisali
        epigonskie frazesy i eksploatowali wyswiechtane srodki wyrazu (m.in. proza
        hmm... "klasyczna"), jakich nota bene (nie tylko moim zdaniem) zada od artystow
        (nie tylko pisarzy zreszta) lud. Niech zyje sztuka, zakrzyknac musze, zeby mnie
        nikt zle nie zrozumial!!!
        pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka